Annons:
Etiketterkläder-och-accessoarerhantverkliv-levernesömnadartiklar
Läst 60 ggr
TatsuOni
9/10/22, 3:23 PM

Historiskt korrekt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Historiskt korrekt. Det här är ett uttryck som vi ofta hör. Men vad är egentligen historiskt korrekt?

Arkeologiska fynd

Det vi idag vet om hur folk levde under medeltiden, är baserat mycket på de fynd som har gjorts. Det görs ständigt nya fynd och med ny teknologi, så kan vi dessutom analysera dessa på ett helt nytt sätt. Dessa nya fynd och granskningar, har vid mer än ett tillfälle gjort så att vi, som tidningarna gärna skriker ut, "har fått skriva om historien". Så det vi idag tror att vi vet, kan imorgon ändras.

PXL_20220826_095719927.jpg

Även t ex gravar varierar i vilket skick de är i. Organiska material som t ex trä och textil är mindre vanliga fynd, då det krävs rätt omständigheter för att dessa ska bevaras. Material som t ex ben och vissa metaller klarar sig längre och är därför lättare att hitta och analysera.

Texter

En del är också baserat på de texter som finns. Men det var inte så att gemene man förde dagbok direkt. Utan skrifterna är ofta skriva av lärda män, som t ex munkar. Dessa tar inte upp allt som hände eller hur det vara att leva som en vanlig människa. Texterna kan mycket väl vara vinklade ifrån skrivarens perspektiv.

PXL_20220826_095018470.jpg

Idag så lever vi i en väldigt global värld. Jag kan t ex genom några tryck på min telefon, ta reda på vad som är trendigt i Paris just nu eller hoppa på ett flygplan och resa till Grekland. Även om folk har rest och det har bedrivits handel i tusentals år. Så var folk mycket mer isolerade förr.

Bara "lilla" Sverige bestod av olika byar och människor som klädde sig olika, hade sina egna traditioner, maträtter m.m.

Därför är det svårt att säga att bara för att vissa fynd har gjorts i Sverige, så var det så det var överallt, punkt slut. Dessutom så sträcker sig medeltiden över en lång period, så även på samma platser, så har det skett förändringar.

Religion

I stora delar utav världen, så spreds kristendomen. Sverige var inget undantag. Detta innebar att folk följde "kristna värderingar". T ex så dolde vuxna kvinnor håret mer eller mindre, under hela den här perioden. Italien var först med att överge slöjor (1400-talet och 1500-talet) och började bära flätade frisyrer, smyckade med pärlor och band. Men fortfarande så ansågs det inte anständigt att låt håret hänga fritt.

Lite logiskt tänkande

Vi kan basera mycket på fynd som har gjorts, men även du och jag kan faktiskt tänka till lite själva. Vad fanns det för resurser där dessa människor levde? Är det troligt att de hade får eller odlade lin? Är det troligt att man spann tråd och vävde tyger? Fanns det metall och folk som visste hur man formade dessa material?

PXL_20220826_090456785.jpg

Vad fanns det att färga materialen med? Är det troligt att de hade tillgång till t ex blått?

Hur var klimatet där de levde? Genomlevde man t ex en norrländsk vinter, så är det mer troligt att man fokuserade på varma praktiska kläder, som pälsar och ull.

PXL_20220826_100041697.jpg

Bedrevs det handel? Då är det möjligt att de absolut rikaste kunde byta till sig smycken utav finare metaller eller köpa ovanliga färger eller rent av tyger i annorlunda färger. Men "vanligt folk" hade troligen inte råd att köpa dessa exklusiva varor.

Jobbar man mer för att t ex få tag på mat, så fokuserar man mindre på det estetiska. Men om man hade mer tid så är det en större chans att man la sig till med någon utsmyckning av både sig själv och sitt hem.

P5020001.JPG

De var nog inte så annorlunda

Sen så har jag svårt att tänka mig att folk förr var "mindre fåfänga" än du och jag. Vem vill inte visa upp ett vackert hem eller se fin ut? Alla hade inte dyra smycken, utav ädelmetaller. Men nog är det troligt att man t ex ville ha ett vackert vävt band i sin dräkt. Nog är det troligt att även de, när de hade lite tid över plockade lite blommor till sina hem.

Slutord

Om någon inte är historiskt korrekt, så gör det ingenting. Jorden kommer inte att sluta snurra, för att någon inte kan allt eller tar sig konstnärliga friheter. Så ut och njut när du letar fakta eller försöker att sy en klänning och gör allt efter din egen nivå!


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

  • Redigerat 9/10/22, 4:00 PM av TatsuOni
Annons:
Carmarino
9/11/22, 3:03 AM
#1

Bra artikel. 👍


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

TatsuOni
9/11/22, 9:35 AM
#2

#1 Kul att du tycker det 😁


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Upp till toppen
Annons: