Den här frågan verkar vara ogooglebar. Jag hittar inget entydigt svar på den. För inte så länge sen fick min fru fram att det kan anses vara 1357, men nu hittar varken hon eller jag någon hänvisning till just 1357 som året då nationen Sverige grundades.
Det måste finnas någon som har ett bra svar. Nu har ni chans att göra det här till sidan där året för Sveriges grundande en gång för alla fastställs. Sidan där alla som fortsättningsvis googlar Sveriges födelse får svar. ;-)
#1: Från omkring år 800 markerar de ut ”svenska stater”. Från cirka år 1000 kallar de det Sverige. Synd att man inte vet vad de baserar uppgifterna för ändringarna på.
Via den länken hittade jag Tacitus.nu och där står att år 1060 väljs jarlen Stenkil till kung av Sverige och blir första kung av den Stenkilska ätten. Det låter med andra ord som om Sverige ansågs vara ett rike redan då.
1347 utfärdar Magnus Eriksson de första lands- och stadslagarna för Sverige. Kanske minns jag fel om 1357. 1347 kan det ha varit som nämndes som året då Sverige bildades och att det var landslagen som var anledningen.
"In 1280 King Magnus Ladulås (1275–90) issued a statute authorising the establishment of a nobility and the organisation of society on the feudal model."
Måhända skiljelinjen för vad som kan anses vara födelsen av det vi numera kallar nationalstat?
Frågan är nog ogooglebar för att det inte finns något entydigt svar. Det beror helt enkelt på hur man räknar. Nationalstaten med fixa gränser geografiskt är ett ganska sent stadium, så var ska man räkna ifrån?
När Gustav Vasa utropade sig till kung 1523? Eller från Magnus Ladulås' trontillträde 1275?
Eller det moderna Sverige som det ser ut idag? Vad sägs om 1809? Då Sverige fick nya grundlagar och en ny författning som delade makten mellan kungen och riksdagen.
#9: Jag förstår problemet. Samtidigt tycker jag att just den diskussionen borde finnas på nätet och de olika resonemangen föras fram med förslag till år för rikets bildande.
#13 Tror att det skulle vara svårt att sätta ett datum för ett dylikt firande. Dessutom har gränserna (som du påpekar med t ex Finland) flyttas under årens lopp vilket gör det hela till en ännu större gråzon. Skåneland förefaller varit under danskt styre längre än vad området tillhört Sverige t ex.
Kunde man åka tillbaka till vikingatiden och fråga människor där: "I vilket land bor du?" så hade svaret sannolikt inte blivit "Sverige".
Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.