Sömnad & dräkter

Att ta kläderna till nästa nivå

2013-08-07 23:18 #0 av: Silferpil

För fjärde året i rad ska jag snart till tornerspelet på Visingsö.

För två år sedan skaffade jag min första mantel, och förra året sydde jag mig en underklänning och en överklänning/surcot. De är väldigt diskreta saker i gråsvart ylle och ofärgat linne, så trots att de är sydda enligt sofias ateljes mönster känner jag inte att jag är överdrivet otidsenlig. 

(är medveten om att man inte färgade tyg svart, men det finns ju svarta får så ja... kunde varit värre ;P)


Hur som helst har jag nu börjat fundera på att sy mig en ny överklänning och det dyker upp några frågor som jag hoppas någon kan hjälpa mig svara på. 


För det första så har jag aldrig riktigt förstått exakt vad det är som är så hemskt med mönstren från sofias atelje. Är det mönstren som är fel eller är det de som syr efter dem? Med rätt tyg och rätt färger borde det kunna gå att få det ok, eller?


Min andra fundering är hur man kan göra för att komma bort från sofias atelje om man fortfarande är nybörjare när det kommer till att sy. Är det bara att sätta sig ner och lära sig hur man ritar egna mönster eller finns det bättre mönster att få tag på?


Tacksam för all hjälp och alla tips jag kan få.

Anmäl
2013-08-08 10:29 #1 av: Emess.jkpg

Efter att jag konsulterat de som vet bättre (sambo) svarar jag såhär:


Ang. Sofies Ateljé:

http://web.comhem.se/~u31138198/frusophia.html


Det finns många fler mönster att välja på, exmpelvis så finns ju principskisser för mönster (alltså inte för kompletta nybörjare) på historiska världars hemsida, http://www.alternaliv.se/histvarld/ , Reconstructing History som är kompletta mönster. Dessa säljs av många olika aktörer, där ett exempel är Handelsgillet, http://handelsgillet.se/shop/index.php/cPath/28_29 , De har även egna mönster. Sist men inte minst så har också Korps en del mönster på deras sida. Mest Sofies ateljé.

Övrigt är väl främst att lära dig göra egna mönster efter bilder på internet, men du kan också, om du är riktigt intresserad, gå med i någon lokal medeltidsförening. Jag vet om tre i Jönköping (med omnejd). Det är Juneborg, Ekengaard samt lajvföreningen LJUD. (googla och du skall finna) så kan jag lova dig att du får hjälp och mycket nöje.


//Mårten

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.