Mat & dryck

Mjöd, Ja det är gott de.

2013-03-13 02:47 #0 av: Smaakakor

Kikade igenom trådarna här och har kollat 14 gånger på herr runristare och även satt eget tidigare, dock oftast med rätt dåliga resultat pga halvbra grejer att göra det i (läs vattelås byggda av colaburkar med sugrör i och hinkar med fast tejpade lock) och olika typer av jäster och gäster ihop med tillverkning. Men om man skulle göra ett mer sobert försök nu i min yttiga och pyttiga lägenhet tänkte jag vad ska jag kanske tänka en gång extra på? 

Sen kom gärna med era bästigaste recept på mjöd med en pedagogisk tillvägagångsprocess, helst så en 5åring förstår. Gärna både högsta möjliga alkoholstyrka på likväl som något som håller en mer lättdrucken och tunnare karaktär ( Mölska even?)

Skulle vilja göra en lagom stor sats också

Anmäl
2013-03-13 10:39 #1 av: LinaN

ÖoB har en 20 liters dunk i plat, köp en bubbelpipa/lås där också. 

Köp honung gärna direkt från biodlare, och leta rätt på en naturlig källa i din närhet. Klorerat kranvatten är inte alltid så gott. Vi tappar vatten hemma hos svärmor som har egen borrad brunn och har gott vatten i den.

När du löser honungen i vattnet akta så det inte blir för varmt, en temp om 35-40 grader räcker mer än väl. högre än så eller att det kokar dödar massa nyttigheter i honungen som man vill bevara.

Tillsätt jäst, vi har hitendags endast använt vinjäst men det har funkat ok. Däremot så avråder jag ifrån att använda klarningsmedel och jässtopp för det ger en underlig bismak. Bättre att tappa om när mjödet stått ett tag och det sjunkit till bottnen samt slutat puttra av sig självt. Ställ varmt, men inte hett, inget drag, inget direkt solsken. Jag ställer i badrummet bredvid elementet som är satt på lägsta möjliga värme, sen drar jag en rejäl yllefilt om kärlet och sen får det stå där o pluppa.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-03-21 02:25 #2 av: Bybo

Hehehe...stjäler tråden lite (oki?) ja, asså, jag skulle vara tacksam att få ett recept på Mjöd...men, snabbt och enkelt :)))

Anmäl
2013-04-08 12:56 #3 av: JönsR

Enkelt recept:

Vatten, Honung, jäst.

Snabbt?

Nej. Det går inte att stressa mjöd.


Det finns gott om DIY och mjödrecept på nätet. Läs, testa och lär. Det finns inga genvägar.

Anmäl
2013-04-08 17:39 #4 av: Bybo

#3 Tack tack :)) Okeej, får ha lite tålamod då

Anmäl
2013-04-20 18:40 #5 av: Smaakakor

min plan var mer att någon som kommit på någon helfestlig ide om hur man skulle göra, typ som i 1/4 vild honung 3/4 ljunghonung i ration 1,5 honung till 3,5 vatten och sen jäs den med lagerblad och stensöta eller nått

Anmäl
2013-04-20 23:00 #6 av: LinaN

#5 har en kompis som precis provsmakade sitt mjöd smaksatt med 2 sorters chillifrukter och kanel.... och hans flickvän har ett 3-årigt chokladmjöd som hon haft lagrat nu ett tag.

Man kan göra rätt mycket med lite fantasi, ibland bär det och ibland brister det.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-04-21 01:49 #7 av: Smaakakor

Bär är gott i mjöd. Dock tänkte jag testa med bara blomsterhonung och smaksätta med havtorn och tallkåda

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.