Sömnad & dräkter

Hur HK är plaggen?

2013-02-10 16:58 #0 av: fny

Hej!
Jag har fått lite plagg och undrar om jag kan använda dem till mina vikingakläder eller om det är helt fel! I värsta fall kanske det går att använda till annat så tips mottages tacksamt! :)


Det första plagget är tänkt att användas som en sidoknäppt kaftan utan armar. Alltså mer som en längre väst istället för mantel. Är det helt fel att ha den utan ärmar? Jag har förstått (efter att ha sökt och läst i x antal timmar här ;) ) att luvan inte är HK men pälskanten är rätt. Jag tror nog jag ändå behåller luvan tillsvidare.

Den är handvävd och handsydd i 100% ylle. Tyvärr är luvans foder ett tyg av ylle-bomulls blandning. Pälsen är äkta. Den är knälång och ganska stor.


Nästa plagg är en väst i fårpäls/skin. Tyvärr är den rätt ful på "skin sidan" och det är två fula hål (antagligen för fickor.) Om man bortser från fickhålen, förekom det pälsvästar lik denna under vikingatiden (1100-tal)?


Sen har jag ytterligare lite småsaker. En hellång rock i äkta päls (känns inte alls HK) och ett gäng olika pälsmössor. Har tyvärr inga bilder men det kommer :)

Anmäl
2013-02-10 16:59 #1 av: fny

Bild på baksidan av kaftanen/västen. 

Anmäl
2013-02-10 17:01 #2 av: fny

Bild på pälsvästen med fårpälsen utåt.

Anmäl
2013-02-10 17:04 #3 av: fny

Samma väst fast vänd! Vet inte vilket håll som är mest HK att använda ett sånt här plagg (om det överhuvudtaget är HK!)

Har för mig att jag läst på forumet om att man hade pälsen inåt för att hålla värmen bättre, men kan ha helt fel.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.