Sömnad & dräkter

Svart underklänning till 1500-tals dräkt?

2013-01-17 12:50 #0 av: akustik

Jag har tänkt sy en svart underklänning/särk att bära under min 1500-tals kampfraudräkt och undrar lite om någon vet eller har några källor på hurvida vanligt det var och vid vilka tillfällen det kunde förekomma?

Har hittills hört att de kunde bäras vid sorg eller som ett bevis på högre status. I mitt fall handlar det endast om att jag tycker det se betydligt snyggare ut till just min dräkt och undrar nu hurvida jag skulle kunna komma undan med detta i mer seriösa reenactment sammanhang. Den kommer inte direkt synas så mycket heller, endas lite i urringningen.

Ha det fint!

Louise

Anmäl
2013-01-23 00:52 #1 av: Loviz

1500-tal och kampfrau vet jag inte speciellt mycket om men jag vet att under medeltiden var svart ingen vanlig färg på kläder. Det är svårt att växtfärga svart så det håller färgen (och linne är väl överlag svårt att växtfärga), Men det fanns ju svarta får även på den tiden ;P så svart ylle är HK. Men kan tänka mig att det var som du skriver att svart var lite status.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.