Sömnad & dräkter

Hjälp!! Behöver råd!!

2012-05-17 16:03 #0 av: Ziegler

Jag ska sy mitt första projekt själv. Då jag är en väldigt pojkaktig flicka älskar jag att slåss men har upptäckt hur svårt det är att göra i klänning. Då jag inte vill klä mig som en pojke för att få kred som flicka har jag kommit på en idé som jag gärna vill få komentarer på.

Man har byxor och kjortel. Sen hade jag tänkt sy en typ "två-delad" surkot. En överdel som blir lite som en väst och en kjol som man kan knyta upp i ena sidan och låta gå runt sig och knyta fast i samma sida men som låter en vara fri fram; eller att man tar av kjolen.

Vad tycker ni?

Jag vill att det ska synas så lite som möjligt att det inte är tidsenligt.

Anmäl
2012-05-17 20:16 #1 av: Anthka

Vilken tidsperiod talar vi om?

Anmäl
2012-05-17 21:32 #2 av: Ziegler

Vet inte då jag inte är så haj på det än. Men jag har en annan dräkt sydd efter mönster från Sophias ateljé.

Anmäl
2012-05-18 07:14 #3 av: Anthka

Eftersom du säger att du tänker slåss i kläderna är det först frågan om vad du slåss för någonting? Vikingatida kamp? medeltida blankvapensfäktning? manual och hema?

Anmäl
2012-05-18 13:18 #4 av: Ziegler

Medeltida fäktning och kanske något fältslag

Anmäl
2012-05-23 14:37 #5 av: Anthka

Under medeltiden så slogs inte kvinnorna på det sättet. Jag vet flera som deltar i fäktning eller fältslag men då alltid som män.

Det du beskriver att du vill sy kan tyvärr i bästa fall bli medeltidsinspirerat och rent krasst trot jag att en klänning (kjolen är ett senare påfund) kommer att vara ivägen. Tyvärr.

Anmäl
2012-05-24 10:52 #6 av: LinaN

Är inne på samma spår som Anthka, ska du ha en sån dress så är det nästan lajv som gäller.

Jag som vikingafighter slåss i pösbyxor och kjortel. Finns ingen grupp som tillåter kvinnorkläder i strid såtillvida att nämnda kvinna inte är bågskytt.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-05-30 14:36 #7 av: Ahnna

Jodå, kvinnor slogs på medeltiden! Skrattande I klänning. Jag har sett flera exempel, men hittar inte länkarna just nu, ska leta fram dem.

Det går att slåss i klänning, men man bör inte göra den så lång att man måste lyfta den för att röra sig, utan den bör vara medvetet lite för kort.

Ta Kampfraus som exempel från det sena 1400-talet och tidiga 1500-talet, de beträdde slagfälten i klänning. (Nej, alla slogs inte, det är riktigt.) Men de hakade upp kjolarna i bältet för att slippa snubbla på dem. Här är ett exempel på Sir Dorothea i Kampfraudräkt i full heavy fighting-strid:
http://i538.photobucket.com/albums/ff347/isabellaevangelista/Female%20Armored%20Combat%20Fighters%20SCA/BaronessDortheavonWeberin2.jpg

Inom SCA så är det rätt många som slåss i klänning, oftast just som Kampfrau inom heavy fighting (fullkontaktsport med rottingvapen) eller som lite finare 1500-talsdam inom fäktningen. (Fäktarna klagar ofta på att knapparna ryker, men i övrigt tar inte kläderna någon stor skada.) Nedan ett par exempel på kvinnor som rapier-fäktas i klänning:

http://lochac.sca.org/abertridwr/Vikings/fencing01.jpg

http://web.ics.purdue.edu/~amizener/Pictures/SCA/Fencing%20Pictures/Udahlrich%20Fencing.JPG

 

 

 

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2012-05-30 14:58 #8 av: Ahnna

Här har jag hittat några exempel, dock inte de jag hade i åtanke. Letar mera...

http://merryfarmer.files.wordpress.com/2011/08/383px-medieval_women_as_warriors.jpg

http://hiddentradition.abrahadabra.net/wp-content/uploads/2008/07/405px-medieval_women_hunting.jpg

http://cf.juggle-images.com/fit/white/600x600/wg-crusades-8.jpg

http://www.siue.edu/~ejoy/Medieval%20War%20Image.jpg

http://www.medievalweaponinfo.com/wp-content/uploads/2009/08/queen-thesi.jpg

En del av de här avbildningarna kan man, om man vill, tolka på ett annat sätt än att det är stridande kvinnor. Men länkarna jag hade i åtanke är tämligen rakt på sak, ska se om jag hittar dem också...

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2012-07-09 13:38 #9 av: dragonstar

Måste bara tassavtrycka denna diskution, vi satt här om vecka noch diskuterade om kvinnor krigade och deras status.

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl
2012-07-09 14:40 #10 av: LinaN

Kanske ska förtydliga att kvinnor på vikingatiden stred nog i vad de ansåg bekvämast, kvinno eller manskläder, vilket som.

Men dagens moderna vikingafighting-grupper tillåter inte klänning eftersom det är en ökad skaderisk enligt dem...

samtidigt så ser man karlar slåss med pösbyxor som är vida och går ända ner till fötterna á la alladdin och med kjortlar nedanför knäna.... och skillnaden mellan den tygmängden och längden och en klänning är vad nu igen? o.O

 

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-07-09 23:47 #11 av: dragonstar

#10 En mycket bra fråga enligt mig =)

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl
2012-07-10 11:28 #12 av: Jinaum

#10 Sant sant.

Jag hörde en teori från en arkiolog som anspelade på en legend om en sköld mö.

Att om det är en dotter och endast hon som finns när hennes fader dör. Ärven hon rätter som man. Hon får lov att gå i ting, slåss, äga gården m.m.

Det finns även en legend om sköldmöer. En sköldmö får slåss så länge hon lovat sig själv till högre makter. Så länge hon förblir mö får hon slåss och agera som en man.

Finns dock inga exakta belägg för detta utan är teorier som sagt.

Jag och en vännina snackade lite om långkjortlar. Jag har sett en del vikingbrudar som försöker finna någon bro och har en kjortel som är ca 900-1100. Den går ungefär till knäna, en liten bit under och ärmarna går inte ända ned utan till armbågen. Sett flera som valt denna model och har byxor till och slåss.

Själv känner jag så där... Det finns säkerligen en grundliggande anledning till att de inte tillåter klänning pga att någon har väl provat det och det inte gick så bra kanske.

Anmäl
2012-07-10 12:13 #13 av: LinaN

#12 det är ju inte konstigt att det inte går så bra om man vänjer sig vid att slåss i byxor, och sen ska slåss i långkjol/klänning ^^ man rör ju sig på ett annat sätt.

Sen ser jag ju inga hinder i att bågskyttarna i wargames har klänning och är kvinnor. De ska ju helst inte in i närstrid alls.

Däremot så att slåss i full kvinnostass, med spännbucklor, pärlgehäng, hängsleklänning o hela kittet är nog rätt så kört ^^ Om inte annat så har man ju verkligen spillt pärlor för svinen ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.