Sömnad & dräkter

Broderi

2012-02-04 17:57 #0 av: Wida

Hur historiskt korekt är egentligen broderi på medeltida kläder eller väskor mm?

Och vad gjorde man för mönster i så fall?

 

Tacksam för länkar med bilder! :D

Anmäl
2012-02-05 10:26 #1 av: Ahnna

Nu tar jag för givet att du frågar angående Europa. Runt om i världen och kanske framförallt i Asien så har ju broderier och utsmyckningar varit ljusår före oss i alla tider. Där kan man se på vissa plagg att de har mer broderier än "naket" tyg.

Om du har möjlighet, så besök Historiska Museet i Stockholm och gå till textilsalen. Klädesplaggen där är förvisso uteslutande prästdräkter, men det ger i alla fall en bild av hur detaljerade och vackra broderier som gjordes under medeltiden. (Väggarna i textilsalen är även dekorerade med bonader och kuddar m.m. med allehandla medeltida broderier.)

Ett av de tidigaste fynden för vår period där broderier finns på kläder är ju Mammen-fynden från Danmark. Vikingatid, förvisso, men de visar tydliga spår av broderier av olika slag både på ytterkläder och varje-dag-plagg. Här är en bild på ett av fynden.
Här är en bild på en rekonstruktion.

Bild på en vackert broderad mantel från 1100-talet.

Den här sidan ger många exempel, främst från Egypten och närliggande områden, både på broderade plagg och prydnadsföremål.

Googlar du runt lite så kan du hitta en mängd bilder på påsar och pungar med vackra broderier. Ofta med guldtråd och pärlor.

Under 1500-talet och därefter så började man med helt andra broderitekniker, som till exempel svartstick, för att dekorera allt från underplagg till huvudbonader och allt däremellan.

Min tolkning av alla bilder och fynd som finns är att broderier alltid har varit en naturlig del av dekoreringen av plagg och textila bruksföremål. Ju fler illumineringar man tittar på, desto fler broderier och pärldekorationer ser man, från samtliga århundraden mellan vikingatid och renässans. Djupdyker man så ser man tydliga skillnader mellan olika tidsperioder i fråga om färg och form och detaljrikedom etc.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2012-02-05 11:35 #2 av: Wida

jag har fått uppfattningen att broderi är för de rika, stämmer det?

 

tycker jag letat och letat men inte funnit något som fallit mig i smaken.

tack för bra svar dock!

Anmäl
2012-02-05 11:53 #3 av: Anthka

Jag upplever det som att broderi på kläder främst finns fram tom 1100-talet, därefter verkar det vara fler banddekorationer medan broderierna flyttar över till väskor och andra acessoarer. Både bundna broderier i geometriska mönster och fritt broderi i form av människor och djur är vanligt.

Anmäl
2012-02-05 12:05 #4 av: Anthka

http://www.cottesimple.com/alms_purse/alms_purse_history.html visar fribroderi från 1300-talet

http://www.wymarc.com/asoot/asoot.php?show=germanPatterns har bilder (och mönster) på bundet broderi från 1300- och 1400-talet

Appropå rikedom och broderi, MIN (högst personliga) uppfattning är att det beror på vad man menar med rik och var broderierna var någonstans. Borgare och Adel hade med all säkerhet broderade väskor och dyl. medan bönderna nog inte hade silkesbroderade acessoarer. När det kommer till inredningsdetaljer (kuddar, täcken osv) så var nog broderierna allmänt förekommande inom de flesta klasser (hemlösa undantaget). Jämför med bondeståndet under senare epoker som har rikt utsmyckade inredningstextilier men inte lika rikt smyckade kläder och väskor.

Anmäl
2012-02-05 13:51 #5 av: Ahnna

Som svar på klassfrågan så skulle jag hellre säga att broderi inte var någon rikemanssyssla, utan något som alla kvinnor fick lära sig och gjorde för att det var fint. Det har vi ju gjort i alla tider, överallt i världen, sedan kläder uppfanns. De rikare i samhället hade säkerligen större andel silkestrådar i sina broderier än bönderna under medeltiden, men broderier förekom inom alla samhällsklasser med olika material. (Trådar av ull, silke, lin och hampa. Även skinnremsor användes till utsmyckningar på textilier.)

Under 1300-talet är det uppenbart om man tittar på illumineringar att pärlor fick ett uppsving i kläddekorationerna hos de högre stånden, men guldtrådsbroderier verkar fortfarande ha förekommit i riklig mängd. Eftersom de lägre stånden i samhället inte avbildades i någon större utsträckning så går det inte att säga att dessa inte broderade sina kläder, men med tanke på hur viktigt broderier alltid ha varit så tycker jag att det är högst troligt att även fattigare folk broderade när tid och tråd fanns. Tittar man på fynden i länken ovan (den som visar fynd från mellanöstern) så finns det både rikemansplagg och lägreståndsplagg med broderier representerade där.

Men eftersom de lägre stånden troligen inte hade en stor mängd ombyten, så är det väl tänkbart att dessa hellre broderade på kuddar och bonader och annat som de inte behövde ha på sig samtidigt. Det är ju lite krångligt att brodera på ett plagg som man bär... Det fanns också en mängd traditioner som krävde att man broderade och sydde vissa saker, som till exempel dopkuddar och dylikt. Sånt tog säkert en hel del av den lediga tid kvinnor hade, så broderier på kläder för lägreståndskvinnor var troligen inte prioritet. Kvinnor arbetade ju många, många timmar per dag, varje dag, bara i det egna hushållet eller på den egna gården. Särskilt gifta kvinnor, medan ogifta kvinnor och änkor kunde söka anställning hos rikare folk och på så vis inte ha något eget hushåll att sköta. Mängden fritid var nog ganska begränsad i vilket fall och den mesta broderitiden infann sig nog när maten stod på spisen, så att säga.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2012-02-06 15:27 #6 av: Vanja-K

På Ur  (tv) för ett par år sedan gick en serie om medeltidbroderi. Riktigt bra! kanske det går att få tag i idag. Kontakta sv.rt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.