Annons:
Etikettkläder-och-accessoarer
Läst 4462 ggr
Elingebeth
1/22/12, 8:36 PM

Vilken färg är mest historiskt korrekt?

Jag håller på att göra en överklänning i linne, den ska bli ärmlös och vara halvlång med en naturfärgad undersärk under…

nu till saken, jag är ingen expert på färger. Klänningen är menad att användas på lajv (men även medeltidsevenemang) och ska vara gjord att passa många samhällsklasser eftersom att jag inte har råd med någon större lajvgarderob… alltså inte så svåråtkomliga färger utan menat att vara en färg som vilken medeltida kvinna som helst kunnat köpa…

Valet står mellan skogsgrön och mörkröd, snälla hjälp!

kram Elingebeth

Annons:
SHV-Pysen
1/24/12, 9:24 AM
#1

Jag är inte heller kung på färg, men enklast är ju att tänka på växtfärgning (och jag vet att det är flera här som håller på med det så dem har nog flest vettiga svar) men rent instinktivt så skulle jag säga att grönt är enklast att framställa med växter, därför en vanlig färg. Rött vet jag inte riktigt men jag har fått för mig att det är lite svårare och därför en färg som användes i högre klasser främst. Så är fallet med blått i varje fall. Men det finns säkert någon här som har mer fakta. Sökfunktionen och Google brukar kunna hjälpa till lite ;) börjar du söka kring växtfärgning borde du kunna nästla fram nått om inte annat.

Denna kommentar har tagits bort.
Ahnna
1/25/12, 11:33 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Gult är allra enklast att växtfärga fram. Alla gröna växter ger ifrån sig gult färgämne i ett "rent" kärl. (Keramik eller trä, till exempel.) I ett kärl av koppar eller järn slår färgen om till grönt, se nedan.

Grönt är väldigt lätt att framställa med växtfärgning, framförallt olivgröna, ljusgröna och mintgröna nyanser. Klargrönt behöver en annan behandling (först gult och sedan överfärgning med blått) så det tar längre tid och blir därmed mer exklusivt.

Rött och alla rosa, orangea och tegelbruna nyanser är lätta att få med krapp, som har funnits i Skandinavien i "alla tider". Under medeltiden i Europa användes även kermes, men det innebär mer jobb.

Vejde har "alltid" vuxit vilt i vårt land och ger en serie blåa nyanser, från mörkblått till ljusaste isblått. Det tar lite längre tid att framställa själva färgbadet med vejde än med t.ex. krapp eller någon grön växt som ger gult, men växten lär ha varit gratis att plocka under medeltiden (idag är den fridlyst) så det handlade väl mest om hur pass kunnig man var på färgning. Genom import började man sedemera färga med indigo, som innehåller samma färgämne som vejde men ger starkare infärgningar. Blåträ (bresilja) användes en del i bland annat Frankrike och ansågs vara väldigt speciellt under senmedeltiden.

Svart och grått går att få genom färgning med galläpple och genom blandningar av vatten och sot. Jag har inte testat, men det ska vara en ganska idiotsäker metod.

Lila färger går att få dels genom färgningar med rött och blått och dels genom flera olika lavar. Mina egna försök med urin och tuschlav gav riktigt starka och vackra lila nyanser.

Så kort sagt, alla färger och alla nyanser går att få i naturen på ett eller annat sätt. De flesta färgade säkerligen själva under medeltiden, medan de med pengar säkert ofta unnade sig att köpa fina importtyger som någon annan hade färgat. Det fanns färgarskrån som specialiserade sig på en särskilt färg (t.ex. ett skrå för enbart blåträ) men att köpa från ett sånt var säkert för dyrt för bönder och andra långt ner på samhällsstegen.

På den här bilden har jag samlat några av mina växtrfärgade garner inför en marknad för ett par år sen, bara för att visa att hela regnbågen går att få genom växter.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
1/25/12, 11:35 AM
#4

Kuriosa om bilden ovan; garnerna från den orangea längst till vänster till den 5:e från höger är färgade med samma växt. (Krapp.) Mycket användbar, med andra ord!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Elingebeth
2/5/12, 7:33 PM
#5

Tackar! jo tankarna går mest mot grönt, även om jag är lite svag för rött… men efter att ha läst igenom era råd så tror jag att det blir grönt ändå… tack så jättemycket!

Men nu har jag ytterligare ett problem… ska göra en halvcirkelsmantel och undrar hur mycket tyg som går åt. Jag har en mantel sen innan som jag försöker göra om så jag har två tygstycken, ett som är 1.25 meter långt och ett som är 1.50 cm långt, båda tygstyckena är 1.30 cm breda

jag är 1.60 lång, hur mycket extra tyg tror ni att jag behöver köpa och hur ska jag förlänga/bredda den?

Loviz
2/7/12, 11:00 PM
#6

Finns flera bra trådar om mantlar här. Sök eller gå in på sömnad och leta dig fram bland äldre trådar. Hittade den jag kom å tänka på, längre ner finns en skiss på hur man oftast skarvat tyger förr.

http://medeltiden.ifokus.se/discussions/4d713056b9cb4622330472b8-varm-lang-mantel?4d712545b9cb462141048e76-4

Annons:
Elingebeth
2/15/12, 2:44 PM
#7

Tack så jättemycket för hjälpen ! ska försöka kolla på fler trådar men den där var till jättestor hjälp! :)

Upp till toppen
Annons: