Allmänt

Birka-flickan på HM

2012-01-11 13:08 #0 av: Pialinn

http://www.historiska.se/historia/livsoden/birkaflickan/

Kan inte lägga in så detta öppas i ett nytt fönster.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2012-01-12 14:36 #1 av: Ahnna

Jag var på Historiska för ett tag sen och blev ganska besviken. Det har varit så himla mycket snack om denna Birkaflicka och så när man kommer dit så står det ett gäng dockor i vikingasalen bland allt det andra och när man har gått förbi så tänker man "vaddå, var det där Birkaflickan?" och så kastar man en blick över axeln och tänker "oooookej, nu går vi vidare". Det stod ingenting om fyndet, hur de har gjort modellen, hur de har kommit fram till hennes ögon- och hårfärg, ålder m.m. Man kan gå en guidad tur och få veta lite mer, javisst, men som vanlig besökare så får man väldigt lite info.

Men det tycker jag å andra sidan är HM's största problem överhuvudtaget, det står nästan ingenting om alla fynd som finns på display. (Och varför finns inte Birkabanden på display, de finns ju i arkivet!) Ibland står det typ "spänne" på en liten skylt, men ingen info om årtal, fyndplats, ursprung, nationalitet, etc. Och ofta står det ingenting alls. Det sitter lappar på väggen vid montrarna, men siffrorna där stämmer sällan med siffrorna i montern närmast.

Det är ett så fantastiskt museum vad gäller innehållet, men mer info hade inte gjort oss historienördar en otjänst. Cool

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.