Sömnad & dräkter

mönster till underklänning?

2011-11-12 11:16 #0 av: Elingebeth

Hej där!

 

Jag är nu på väg att sy min andra medeltida klänning, en lite svalare sommarklänning. Jag vill då börja med att sy en underklänning i linne och skulle bli väldigt glad för länkar, tips osv för att hitta mönster till ett så billligt pris som möjligt.

Dom sidorna som jag har letat på är Handelsgillet & Sofias atteljé men handelsgillet har inte haft mönster till en separat underklänning (vad jag har kunnat se) och inte heller Sofia.

Skulle vara tacksam för hjälp :)

Anmäl
2011-11-13 15:59 #1 av: LinaN

jag brukar sy mina undersärkar efter samma mönster som överklänningen. Sen gör jag ärmarna något smalare och likadant runt kroppen. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2011-11-13 17:12 #2 av: Loviz

Jag har sytt min underklänning av samma mönster men sydde aldrig på ärmana (hann inte å sen insåg jag att det funkade bra utan).

Ska ta mig i kragen å sy en ny snart med ärm och då tänker jag göra som LinaN säjer, lite tajtare om ärmana och runt midjan. funderar på att göra snörning från hals och ner till midja för att kunna göra den så tajt att man inte behöver bh under.Då hade jag tänkt utgå från samma mönster och göra en provöverdel först och sen använda den som mönster efter att alla inpassningar är gjorda.

Man kan även göra en underklänning med smala axelband, rakt fram och bakstycke och kilar i sidan för vidd. Finns nåt liknade mönster på Handelsgillet men det ser ut att vara lite figursytt.

Mönstren från Sofias atelje är inte historiskt korrekta men det har du säkert läst här eller på andra forum.

Anmäl
2011-11-14 14:07 #3 av: Ahnna

Jag använder ett sånt här mönster till i princip alla mina kläder för tidig medeltid och vikingatid. Det är 100% historiskt korrekt och väldigt användbart för underklänningar, överklänningar, tunikor, etc.

http://medievalweddingdresses.ideasforweddings.net/wp-content/uploads/2009/05/kirtlecutting.gif

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2011-11-14 14:11 #4 av: Anthka

Jag har sytt två underklänningar, en enligt principen med smala axelband och en enligt principen långa ärmar. Både bygger egentligen på samma princip;

Framstycke, bakstycke, kilar i sidan och mittfram/bak för vidd. Ärmar och fyrkantiga ärmspjäll (kilar) på den långärmade och axelband samt avskuren strax ovanför bysten på den ärmlösa.

Du behöver alltså inte köpa ett mönster utan det är lätt att göra ett eget, annars är principen densamma som i handelsgillets "klänning tidig medeltid".

Anmäl
2012-01-22 20:48 #5 av: Elingebeth

tack allihopa !

Anmäl
2012-07-06 22:32 #6 av: aliwa

Jag tänkte väcka den här tråden till liv igen. Efter ett rätt stort antal timmar kvarstår frågan: hur tajt ska en underklänning vara egentligen? Jag har inte riktigt hittat någon bra källa på det, dessvärre!

Anmäl
2012-07-07 11:35 #7 av: LinaN

#6 precis så tajt som du vill ha den och sen får du ju ocksåtitta på vilken period av medeltiden som du syr överklänningen till så att det matchar

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.