Mjöd
Det fanns för några år sedan mjöd att köpa på bolaget, jag kan inte hitta det längre i butikerna. Har någon tips? Eller kanskae recept på mjöd??
MVH Isnornin
Det är inte Mjöd! Har du smakat riktigt Mjöd vill du aldrig ha det som finns att köpa.
Recept på Mjöd finns hur många som helst på internet, det är bara att söka.
Inte svårt att göra och smakar nektar.
Tack.
MVH Isnornin
Hur det smakar beror på vad du har i det och hur mycket. Jag skulle gärna göra mjöd själv, men eftersom jag inte vill dricka det så kanske det är onödigt…
Sajtvärd för Medeltiden iFokus
Medarbetare på Galopp iFokus
www.stuteriprecious.se
Har för mig att det är olagligt o brygga mjöd eftersom det är starkare än vin i procent. Men det är så många som gör det änåd och skönare rus finns inte än det på riktigt mjöd!
Du kan dricka en sejdel sen är du behagligt full resten av kvällen o behöver inte dricka något mera. o så smakar det förbannat gott också!
Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.
#4 Nej, fy sj***on!!! Smakar så äckligt illa, tycker jag! Men smaken är väl som baken…
Sajtvärd för Medeltiden iFokus
Medarbetare på Galopp iFokus
www.stuteriprecious.se
#4 Vad är det för trams att det är Olagligt??
Det ÄR INTE Olagligt att brygga mjöd Nu, förr var det det, men inte nu längre. Mjöd kan inte bli starkare än ca: 18 procent
de flesta bryggningar hamnar mellan 6-12%
#4 Behöver inte dricka mer på hela kvällen, idioti!
Bättre då att sitta och mysdricka på ett gott rödvin hela kvällen, än att få dricka en enda bägare, av något som ändå är äckligt!
MVH Elin
Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter
#7 Haha, svar på tal!
#6 Jag tänkte nog som du, men hade inte någon fakta.
Sajtvärd för Medeltiden iFokus
Medarbetare på Galopp iFokus
www.stuteriprecious.se
Jaja, då är det jag som är illa uppdaterad då då :D
#7 det beror ju på hur dagen-efter-kvällen-före man vill vara dagen efter.
Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.
Man KAN ju sippa läääänge på en bägare vin, kanske äta en del, och komma ihåg att det finns vatten att dricka, då kan man få i sig en hel del, sitta uppe halva natten och surra, och ändå ta sig upp, rasta hundar, äta frukost och vara vaken, alert och nästan pigg till marknaden öppnar. Är man dessutom i Leksand måste man hinna in bakom Ejandalsarenan innan kanonen smäller av, så att inte Vidars hela dag är förstörd.
MVH Elin
Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter
#10 *moahahahaaa…* Uj, jag vill till Leksand… *avis*
Sajtvärd för Medeltiden iFokus
Medarbetare på Galopp iFokus
www.stuteriprecious.se
#5 + #7, uppenbarligen skiljer sig smaken. Rödvin överlåter jag glatt till de som gillar sånt beskt och kärvt elände, helst skulle jag hålla mig ifrån mjödet också (eftersom jag undviker allt sockrat) men det är svårt eftersom det är så grymt gott - om rätt bryggare varit i farten…
#12 Jag håller mig också ifrån allt vad socker heter, men Mjöd tillhör en del av livet. Mjöd slutar inte jag med! Men man kan dricka det med måtta.
Eh.. vem har fått för sig att man inte kan få starkare än 18% mjöd? Jag har smakat sådant som legat över 20%..men de är inte goda.. *gör äcklad min* De godaste ligger runt 10%, men jag måste säga att det finns så stor skillnad i mjöd att det är svårt att säga för någon som bara druckit en sort att säga att det är gott eller äckligt. Själv borde jag ha provat runt.. 20-30 olika sorters mjöd (Mjödprovingarna på Foteviken är ROLIGA!!!!). Det finns alltså många olika sorts mjöd.. Torra mjöd som är mer måltidsmjöd.. och söta och mjuka goda mjöd som man dricker bara för det är gott. De godaste jag smatat är än så länge dock Långes nyponmjöd eller hans björnbärsmjöd.. Ska dock säga att melon + flädermjöd också är rysligt gott..
# 14 skulle vara intressant att få reda på hur man gör mjöd på 20%. Har du något recept?
# 15 Nej. Har ingen aning om hur de gjorde. Det kunde drickas på ett vikingabröllop på Foteviken för några år sedan. *Funderar* 2002 tror jag det var. Har dock även smakat så starkt mjöd efteråt. Men som sagt. Inte gott.
Jag har hittat Dansk mjöd, i snyggt lergods krus med saltglasyr (tror jag), jag har inte smakat än. Raporterar om det senare;)
MVH Isnornin
#17 Det smakar F.., det är inte Mjöd, vet inte vad det är men inte är det Mjöd.
#18 Jaha, så synd då, jag får väl leta vidare då.
MVH Isnornin
#19 Snygg flaska är det i alla fall, man kan ju ha sin egen tillverkade Mjöd i den *L*
den danska mjöden har jag en kompis som brukar dricka, av någon anledning har jag aldrig smakat själv. däremot har jag smakat hemmagjort mjöd och det var aldeles underbart gott!
/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan
Hemgjord Mjöd är gott inte det i lerkrus. Det finns däremot ett mjöd på flaska i danmark, kommer inte ihåg vad det heter, men det var "hyfsat". I Polen finns det tydligen en tradition med Honungsvin (Mjöd) skall tydligen vara gott, har inte provat.
Starkare dryck än ca 16-17% går över huvud taget inte att brygga/jäsa eftersom jästsvamparna dör vid den styrkan. Är det starkare måste det vara spetsat!
Mark
#23 Tack, precis vad jag har hört också.
Intressant att vi har så många här som kan så mycket om alkohol och framställning av dylikt…
Sajtvärd för Medeltiden iFokus
Medarbetare på Galopp iFokus
www.stuteriprecious.se
Så, dags för mig att kasta mig in i yran:
De som säger att man inte kan göra starkt mjöd har delvis rätt, jästsvamparna självdör vid 15% (ta mitt ord på det, jag har själv mätt när jag satte).
DÄREMOT har de som säger att man inte kan göra starkare utan att spetsa fel, därför allt som behövs är speciell jäst som är tåligare och därtill jästnäring så kan du utan problem komma upp i omkring de 20-25%, dock har jag ingen egen erfarenhet av detta då jag nöjer mig med mina 15%, dock tar jag erfarna mjödbryggares ord då de tillika är vänner till mig!
Danska "Valhalla Mjöd" är gott för att vara köpt, dock har det en ganska markant alkoholsmak till skillnad från hemmasatt som smakar sötare och mjukare. Det som finns på Systemet (märk, FINNS, inte fanns) heter "Svea Viking Mjöd" men det är inte mjöd utan honungssmaksatt öl. Men som sådant är det klart drickbart men förvänta er för helvete inte mjöd för då blir ni gravt besvikna, har själv provat!
Eftersom folk undrar får jag väl förklara.
Det är möjligt att göra mjöd eller andra alkoholhaltiga drycker med en alkoholhalt på över 25 vol % man ska bara veta vad man gör - som jag =P
Man kan inte jäsa med vanlig jäst, eller någon jäst i dagsläget. Man måste använda vissa speciella bakterier som lever på vissa specifika växter. Sen måste man ha lite tur…
Ni frågar då efter källor? njae det kan jag inte ge men efter 2 års mikrobiologistudier och möjlighet att testa alkoholhalten så säger jag att jag har rätt. Jag måste dock påpeka att jag "inte" gjort något så startk mjöd eftersom det är olagligt
#27 Nice try…
Sajtvärd för Medeltiden iFokus
Medarbetare på Galopp iFokus
www.stuteriprecious.se
Jag provsmakade den Danska mjöden i helgen, jag är ju inget mjödproffs men jag tyckte att det var inte var något vidare gott:(
MVH Isnornin
#29
Sist jag "råkade" få in det danske "mjödet" eller vad sjutton det egentligen är i munnen, så vände jag mig om och spottade ut det… Det är riktigt räligt.
#30 haha jag tömde ur min mugg i gräset!!
MVH Isnornin
Jag har kommit till baka frðn min fantastiska 'Island semester. Har inte druckit mjöd…. men flera liter Malt har jag hinkat i mig!! Smaskens;)
MVH Isnornin
jag har oxå smakat de där danska nu. jag håller med er. blää!
vad är malt? är det något i stil med mjöd? *sitter som ett levande frågetecken och känner mej dum* :P
/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan
Malt är mörk dryck som skummar, har samma styrka som lätt öl har jag för mig. Det påminner lite om Svenska svagdrickan. Det är sött men besk typ som öl…. Det finns Maltöl (stark öl) också den är god den med.
MVH Isnornin
^^
Nu har jag snart allt jag behöver för att sätta mjöd härhemma ^^
Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.
Hur går det LinaN?? jätte nyfiken
Finnst det någn anna dryck som går att få tag på i Sverige som är GOD som påminner om de gamla dryckerna?
MVH Isnornin
Har beställt och fått hem Polsk Mjöd "PIASTOWSKI" som är en Trójniak d.v.s. gjort på en del honung och två delar vatten. Ett mycket gott Mjöd, rekomenderas. Innehåller ca 13 %
Finns på Systembolagets beställnings sortiment (nr 71421 ) tar ca 1,5 vecka att få hem, kostar 110 kr / Fl. minimi beställning är en låda, 6 Flaskor. Totalt 660kr. Helt klart värt priset.
Köpte ihop med en arbetskompis, blev ju billigare så. Men det var så gott så nu har jag beställt en låda till, enbart till mig. ( kanske någon får en flaska i julklapp )
Tack för tipset! Hur mycket är det i en flaska?
MVH Isnornin
#34 Njae - malt är ju den råvara som används för att göra öl (eller maltwhisky) nämligen "mältat korn" (sen om man bara kan använda korn eller även andra spannmålsslag, det vet jag inte). Man låter kornen gro först, sen avbryter man groddningen genom att rosta dem torra. Rostningen avgör också om det blir mörkt eller ljust öl.
Groddningen är viktig - det gör att att det bildas ett enzym, som när malten sedermera läggs i blöt (för att jäsa vid en bryggning) gör att stärkelsen omvandlas till maltsocker.
Malt används vid all typ av ölbryggning (vad jag vet), så att säga att ett eller annat öl är "maltöl" verkar ju lite underligt. Men det kanske är extra mörkt rostad malt då?
Maltwhisky (till skillnad från whisky gjord på omältad majs, råg, vete osv) är alltså också tillverkad av samma sorts malt som ovan. I Skottland använder man ofta torv vid rostningen av malten, vilket sätter en speciell smak på whiskyn (testa "Laphroaig" t.ex.!!). Man brukar säga "single malt" om en maltwhisky som kommer från ett och samma destilleri. Medan man däremot i en "blended whisky" blandar ihop både maltwhisky och grainwhisky.
Mjöd kanske jag inte är någon specialist på, men öl och whisky kan jag något lite mer om…
#39 Jag vet vad malt är, men om du åker till Island, då finns det att köpa Malt på flaska o på burk, jag tror att det står malt extrakt, men man säger bara malt.
MVH Isnornin
# 39 Jag tycker om Laphroaig Quarter Cask ;)
MVH Isnornin
#38 750ml,
Någon som provat INNIS & GUNN -ISLAND CASK-??
Ett öl som smakar rökig whisky! Kanongott!
nej inte jag, men ska tipsa min man ifall han inte har testat
MVH Isnornin
Svår att få tag i, men man får titta på bolagets hemsida med jämna mellanrum, gäller att vara snabb när de får in dem.
tack för tipset!
MVH Isnornin
LinaN hur går det med mjödet?
MVH Isnornin
Polsk mjöd finns just nu på systemet.