Annons:
Etikettliv-leverne
Läst 3326 ggr
lillalollo
3/11/07, 1:54 PM

obalans? Eller sjukdom?

 På medeltiden blandade man friskt mellan vad man trodde, beprövade knep och i viss mån vetenskap. Störst betydelse hade kyrkan. Man levde mycket efter vad kyrkans män sade och tyckte, Hur tokigt det än må låta i våra öron.

Blev man sjuk kunde det mycket väl bero på att man hade levt ett ogudaktivt liv. Ytterligare en förklaring var att sjukdom berodde på obalans mellan kroppens fyra vätskor; det vitgrå slemmet, det röda blodet, den gula gallan och den svarta gallan. Mn trodde att kroppens 4 vätskor skulle vara i balans med varandra och då mådde man bra. Det är därför man (ofta)lät åderlåta sig.  Åderlåtning går till så att man placerar ut något som liknar uppvärmda små glas över (oftast) ryggen, atmosfären i glasen är vakum så automatiskt kommer glaset att fyllas med kroppsvätska som dras ut från kropen. På detta vis återställde man balansen mellan de olika vätskorna. Eller så gör man som på bilden, fyller på .

Andra beprövade huskurer var att tex proppa in en purjolök i näsan, smeta in delar av kroppen i koskit, dricka äckliga avkok från örter. Ju äckligare det var dessto bättre. De som hade råd fick extra fin medicin till exempel mald pulvriserade ädelsten. Dog man inte av sjukdom så var det troligen efter att ha ätit pulvriserade ädelstenar och förstoppning.

Tänderna var ok fram till slutet av 1400 talet efter detta kom sockret till Europa genom alla handelsfartyg som reste till andra världsdelar, och importerade socker. Det var ingen som hade kommit på varför man efter detta fick " maskstungna" tänder, som det kallades. Man förstod inte riktigt vad det var som orsakade det. Kan tänka mig att folket under medeltiden hade en andedräkt som kunde fälla en oxe. 

Badade gjorde man under den första delen av medeltiden ofta och gärna. Det var mer att betrakta som ett sätt att umgås. Det fanns speciella badhus, där man kunde sitta i träbaljor, slappa , äta och dricka samt prata. Man blev servad av  ( den info och de bilder jag sett) unga kvinnor. Det var alltså män som gick på badhus inte kvinnor.

När kristendomen kom och tog över, ansåg man att sjukdomar kunde spridas genom vatten i de hål som finns på kroppen. Badhus förbjöds, och badhus var ju i våra ögon mer att betrakta som förtäckta glädjehus. Att leva sådär i snusk och förnedring gick ju inte an. Pga att man inte skulle tvätta sig så ofta så använde man fler särkar, istället för att tvätta sig så bytte man underkläder oftare det var jämställt med tvätt.  Men "ofta" på medeltiden, betyder nog inte vad vi skulle kalla "ofta".

Med andra ord sagt luktade det illa på medeltiden, eller luktade det förfärligt??

 Lollo

Annons:
Ahnna
3/11/07, 8:54 PM
#1

Glöm inte att man slängde ut alla sina sopor och dylikt genom fönstren, ut på gatan. Där gick alla djur omkring, grisar, hundar, katter, råttor, getter etc. Och de som bodde högst upp i ett hus delade ju "skitränna" med de som bodde underst, så aktade man sig inte när man gick på dass kunde man rent ut sagt få skit i skallen.

Så nog luktade det illa, alltid…

Men åderlåta, det är väl när man skär upp en ven och låter blodet rinna ut? Så gjorde man i alla fall i Amerika ända in på slutet av 1800-talet. Det där med glaskopparna har jag hört ett annat namn för, men jag kommer såklart inte ihåg det nu. *grr*

Det är faktiskt grekernas fel att folk trodde på kroppsvätskorna. Enligt dem var det fem stycken - den femte minns jag inte riktigt men jag tror att det var det genomskinliga slemmet. (Och det färgade slemmet har jag för mig att de kallade för gulgrönt.) De trodde också att när näsan eller ögonen rann så höll hjärnan på att rinna ut…

Man må tro att de första som började dissekera kroppar och intressera sig för människans inre blev inspärrade, innan folk förstod vidden av de kunskaperna!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

lillalollo
3/11/07, 11:31 PM
#2

Åderlåta var jag  ganska säker på att det hette när man använder de små glasen på kroppen, som drar ut olika sorters vätskor. Men efter att ha kollat upp det, så har jag inte riktigt klart för mig vad detta kallades förr i tiden.

Det jag beskriver i min första text är mer som "koppning" heter det numera. Vacum kan mjuka upp vävnad och ev dra ut blod, det lämnar stora märken eftersig som finns kvar i flera dagar. Denna definition hittar jag mest från Spa och från Asien där det tydligen inte är helt ovanligt.

Det du nämner om soporna och all skiten är nog så sant och att man trodde att hjärna skulle rinna ut, verkar ju inte helt otroligt.

Du har helt rätt åderlåtning är när man öppnar och låter blod rinna ut. Eller så kan man göra som på bilden fylla på vätska eller tappa ut någon annan vätska.

Kan du komma på vad det där med koppning heter om det nu inte är koppning så är det bra. För det bör ha kallsats för något annat, men vad i så fall.

Ahnna
3/13/07, 11:01 AM
#3

#2 Skrattande Hihi, fylla på… Vad tänkte de när det rann ut igen då, kan man undra…? "Shit, det misslyckades!" eller?'

Ja, alltså, det jag hört ska vara åderlåtning är när man skär upp en ven i armvecket och låter blodet droppa ut. Men det där ordet för "koppning" kommer jag inte på, fortfarande… *mummel* Men jag vet att just "koppning" var poppis bland adeln på 1500- och 1600-talen. Säkert tidigare också. Man använde varm rök ifrån rökelse och fyllde dem med innan de sattes på kroppen, så mycket vet jag. (Visst låter det smärtsamt? Som en extrem-variant av sugmärken, typ.)

Bilden på "påfyllningen" ovan ser ut att vara från 1400-talet, stämmer det?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
3/13/07, 9:12 PM
#4

koppningen är väldigt välgörande men kan göra ont speciellt om man har en muskelskada eller liknande på just det stället ma nsätter koppen på.

åderlåtning kan okcså vara att man skär hål på huden i ett V så blodet kan droppa ut….

anann populär sak att göra var att ge kräkmedel för då kräktes man up pdet onda (dvs gallan) problemet emd denna metod var ju att iom kräkningarna förlorade patienten stora mängder både vätska och viktiga salter och dog av efterföljande bristsjukdomar.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Upp till toppen
Annons: