Allmänt

Mode -Skolprojekt-

2007-03-21 13:57 #0 av: Talismana

Heej ! Jag jobbar med ett skolprojekt och undrar lite saker.

1. Under vilken tid var medeltiden? Skolprojektet ska vara under 500 - 1500 e.kr.

2. Vad använde man för kläder ?

3. Var ifrån kom tyget (lr de man hade som kläder)?

4. Vad anväde man för tyg (lr vad de nu vad?) XD?

Mvh Erica

Anmäl
2007-03-21 14:07 #1 av: Ahnna

Kolla under Artiklar högst upp till vänster. Där finns ett flertal artiklar som beskriver precis det du söker.

1. Medeltiden var under cirka år 500 till år 1500, men som det beskrivs i inlägget "Medeltiden enligt Wikipedia" så delar man in medeltiden i olika delar.

2. Det finns två artiklar som heter "Dräktspecial" under artikelmenyn.

3. Tyget kom antingen från väverier runt om i Europa, Asien och Osmanska riket, eller från den egna vävstolen hemma. De finare tygerna var oftast importer, till exempel kashmir och olika sidentyger. Titta gärna i artiklarna som heter "Vanliga tyger under xxxx-talet" under artikelmenyn. (Just nu finns artiklar om tyger från 1100-talet, 1200-talet och 1300-talet.)

4. Vilka tyger man använde berodde på i vilken del av världen man bodde. Men generellt så kan man säga såhär: bönder och fattiga använde tyger som de vävde själva, av mestadels ull och lin. (I vissa delar av Europa använde de även bomull.) Högre samhällsklasser använde siden och finare ulltyger i början av medeltiden, och senare "uppfanns" också sammetstygerna som blev väldigt poppis bland adeln. När bomullen började importeras från övriga världen så var det mestadels adeln som använde kläder sydda i det.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2007-03-21 14:09 #2 av: Ahnna

Adeln använde förstås också lintyg, oftast väldigt tunn och fintrådig sådan till underkläder. Brokader och tyger vävda i guld var inte ovanliga bland högre klasser heller.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.