Sömnad & dräkter

Tips på skor slash andra kläder.

2009-02-25 23:43 #0 av: Keiran

Som de flesta vet så var skor inte allas dröm på medeltiden. Då gällde det att använda tygtrasor alt med hosor att ha om fossingarna. Jag har tittar runt lite på alternativa sajter, på modeller med medeltida skor / boots. Skulle gärna vilja tillverka ett par liknande som Arn "Jocke" Magnusson har. Men som försöksobjekt har jag sett ett par skor som vart importerade från island.

Själva modellen var lite lik pengapungen med snörning. Dock är jag tveksam om en lågsko skulle passa herrar om man tänker sig så. hmm får fundera lite.

nja, fullt pyssel med att tillverka egna kläder och tillbehör. Gjorde ett test med att sy upp pösbyxor i överkast. Men modellen blev lite väl tilltagen. Kändes det som. Raka ben plus gren. Såg lite väl ut som XXXXL storlek. jaja, nästa test blir en snedskärning iställer för 3 delar. kanske känns betryggande när grenbiten var lite väl kort. hihi...glömde lägga till 10cm sömnad, sent om siders kl.11 på kvällen.

Planläggning, pösskjorta. Får se nu om man lyckas lägga upp rätt taktik enligt atelje förlagets ritning. Får ta andra sidan av påslakanet som test. Kanske krymper i tvätten.

 

Anmäl
2009-02-26 10:30 #1 av: Ahnna

Hmm... *funderar* Jag har inte sett Arn-filmerna så jag vet inte vilken sorts skor som förekommer där. Men det finns en rad skomodeller som snörs om vristen för att sitta kvar. Den här till exempel; http://www.shieldsandshoes.co.uk/I0294.jpg

Som med allt annat som rör medeltiden så varierar modet beroende på vilken geografisk plats man befinner sig på (eller vill efterlikna) och vilken tidsperiod det är.

Eftersom du nämner pösbyxor så antar jag att du är ute efter någon form av vikingatida kläder? Den här modellen har man ju sett många vikingar gå omkring med på marknader och annat: http://www.medievaldesign.com/restricted/immagini/1grande_9007.jpg

De är pösiga till precis nedanför knäna, där de sedan blir smala som vanliga byxben. Den delen av byxan döljer man med benlindor. Exakt vad som är korrekt låter jag någon annan svara på, för vikingatida mansmode kan jag väldigt lite om! Oskyldig

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-02-26 11:07 #2 av: Anthka

Vilken del av historien är det du vill gestalta? Vikingatid (pösbyxorna), 1100-tal (Arns- skor) eller 1500-tal ("pösskjortan")?

Anmäl
2009-02-26 19:19 #3 av: Keiran

#1 tänkte göra mer långa pösbyxor, alternativt smalare modell. Nu är det bara invänta lite bättre ekonomi så en kan åka till Göksäter och köpa in färgat lintyg.

#2 själva sammansättningen är lite mixad. blandar lite för få en snygg "look".

Totalt så är det både för lite lajv och lite show. Vill gärna inte gå in på en nisch utan få en liten blandning som både känns skönt att bära och är bekvämt. Utan att man behöver åka hem och byta om.

Pösskjortan i sig är mest som ett ombyte för lajv och show. Annars bär jag kjortel och brynja vid min träning på härkamp hos västgöta hird.

Försökt använda min mantel (blå) från urda men snålblåsten på skaraborgsslätten gör att man tar på sig lite annat.

#1 skorna var ganska så snygga.

Tog en stund att hitta engelsk version på medievaldesign. hihi

Anmäl
2009-02-26 20:03 #4 av: Anthka

#3 ok, det är sånt som är bra att veta innan man börjar ge tips och idéer. Annars är det lätt att det blir fel.

Har du kikat in på Historiska världars dräktsida? De har ett par uppsättningar mönster på vikingatida manskläder där bla pösbyxorna ingår.

http://histvarld.historiska.se/histvarld/draekter/vkrigare/index.html

http://histvarld.historiska.se/histvarld/draekter/vherreman/index.html

 

Anmäl
2009-02-26 23:10 #5 av: Keiran

#4 tack för tipset. länk 1 verkar vara högintressant....likt det jag är ute efter som pösbyxor.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.