Annons:
Etikettallmänt
Läst 1971 ggr
[per50]
6/9/09, 7:30 PM

Fakta om medeltiden

Hejsan

Jag är mycket intresserad av Sveriges under medeltiden, hur man levde och vad man åt och vad det var för sjukdomar och så vidare.

Är det någon som har några händelser, historier eller något liknande. Jag är tacksam mott alla uppgifter som finns.

Annons:
Anthka
6/9/09, 9:25 PM
#1

En bra idé är att kika på bibliotekets hylla Kc.3 (sveriges historia - medeltid)

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

[per50]
6/9/09, 9:42 PM
#2

Jag förstår din tanke, men jag trodde jag skulle slippa det

Dragula
6/9/09, 10:16 PM
#3

Fast biblioteket är nog rätt väg att gå då det är en sådan omfattande tidsperiod. Du får vara mer specifik annars.

LinaN
6/9/09, 11:29 PM
#4

De flesta som hänger här är inte akademiker, och den information vi besitter är ibland högst korrekt och ibland mindre korrekt. För att säga som de andra, biblioteket är den säkraste källan i ämnet.

Alternativt beställa hem jarlens sekel av dick harrisson från bokus.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

[per50]
6/9/09, 11:36 PM
#5

Hur den vanliga människan hade det i vardagen och i arbetet, hur barnen hade det osv. Eller om ni har något material att dela med er av hemma i byrålådan?

[per50]
6/9/09, 11:52 PM
#6

Jag är inte heller akademiker, mej tänkte som så att det kanske finns personer som har böcker hemma i hyllan eller något i den stilen.

Men visst kan jag gå till biblan.

Annons:
LinaN
6/9/09, 11:57 PM
#7

Som jag sa, jag rekommenderar dick harrisons "jarlens sekel" för det är en bra bok. beställ den, låna den.

Gräver man inte litet så hittar man sällan något bra :D

Mina främsta intressen ligger kring det textila hantverkandet och hästarna både då o nu. så just det där med barn o vardag är inte min grej. kan tyvärr inte hjälpa mer än så. :/

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

[per50]
6/10/09, 12:01 AM
#8

#7 jo jag ska gå till biblan och titta efter den boken. tack för tipset

Ahnna
6/10/09, 2:04 PM
#9

Jag är ingen expert på ämnet familj och barn, men det jag vet om det är att temperaturen inomhus följde temperaturen utomhus, det var troligen fuktigt, luktade säkert lite illa ibland och råttor och insekter lär ha funnits i överflöd på vissa platser.

Jag kan ju göra en parallell till mitt eget 1800-talshus som i mångt och mycket saknar vettig isolering. (Men som troligen är tätare än medeltidens trähus, särskilt i stadsmiljö.) Är det minusgrader ute så blir det lätt 0-gradigt inne om jag inte har någon värme eller eld igång. Är det många plusgrader ute (över 20) så behöver jag ingen som helst värme inne eftersom huset själv klarar att hålla sig varmt, med en temp över 15 grader och ofta uppåt 25-30 om det är motsvarande värme ute. Min pappa har berättat att strax innan han föddes på början av 50-talet så hade hans familj vatten stående i en tunna inne och allt eldande i ugnen gick ut på att hålla vattnet ifrån att frysa vintertid. Det är ju modern tid, men förutsättningarna borde ha varit ungefär demsamma under medeltiden - fast troligen med rätt mycket värre smuts, ohyra och avfall.

Jag läste någon gång i en bok att de första medeltida flervåningshusen med inomhustoalett innebar att alla toaletter låg ovanpå varandra och att alltså den som bodde längst ner kunde få grannarnas skit i huvudet, bokstavligt talat. Det var alltså helt klart mer status att bo högst upp, för att slippa ta hand om avträde, avfall, smuts och damm. Allt sopades ut på gatorna och ner i toaletterna så att de som bodde på bottenplanet fick ta hand om det. (Eller låta bli.)

Vad gäller arbetet så har jag läst i flera böcker att det fanns mycket mer specialiserade hantverkare på medeltiden jämfört med idag. (Om vi tänker I-land, i alla fall.) Idag kan man till exempel vända sig till ett garveri för att få en djurhud rensad, skrapad, avhårad och garvad. På medeltiden kunde ett arbetslag rensa och skrapa huden, sedan ge den till garvarna som avhårade och garvade den och dessa gav den kanske till infärgaren som impregnerade huden åt ägaren. Därigenom var ägaren tvungen att betala tre olika ställen istället för ett. På dagens garverier är det oftast samma personer som utför de olika momenten, medan det på medeltiden fanns "experter" som bara sysslade med en enda uppgift eller möjligen två. Därtill kom förstås gesäller och lärlingar som utförde sin mästers tunga sysslor åt honom.

Det finns mycket att säga i detta ämne! Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Upp till toppen
Annons: