Sömnad & dräkter

Fårskinn

2009-08-12 00:27 #0 av: Rajka

Hej,

På Gotland köpte jag fårskinns-spill (sådant som blivit över när de tagit den finaste biten utav skinnet till t.ex kuddar) Jag undrar nu vad jag bör göra med dem :-) (ett rätt delikat problem!)

 

* Skära till och skarva ihop till långa band och bandkanta plagg med

 

* Skära till och skarva ihop för att fodra nåt mindre plagg med. Det jag tänker då är t.ex kragluva (struthätta) eller bara en krage (som struthätta utan hätta)

Vad hade ni valt?

(Jag ska på lajv i slutet av sept och vill inte frysa...)

Anmäl
2009-08-12 00:40 #1 av: LinaN

om du ska använda det till att fodra med så rekommenderar jag en struthätta. fast samtidigt så en yllehätta med linfoder kan bli plågsamt varm....

en remsa att dekorera med är inte heller fy skam... förstår dit dilemma :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-08-12 13:39 #2 av: Kaylaza

Om det "bara" ska användas till lajv tycker jag det skulle vara otroligt snyggt att skarva ihop bitarna till en lång halsduk. Om du lyckas få den flera meter lång kan du korsa den runt överkroppen så den värmer både rygg och bröstkorg -då kommer du garanterat hålla dig varm (ska försöka få fram foto på hur jag menar -det är ett traditionellt sätt att knyta ihop sin vinterrock i bland annat norra Sverige, fast man har då använt breda, vävda band).

Sen är det ju aldrig fel med pälskantade plagg -både snyggt och praktiskt!

Anmäl
2009-08-13 00:23 #3 av: Rajka

#2 - näää jag vill nog inte bara göra ett lajvish plagg. Vill kunna använda det vid mer korrekta tillfällen oxå =)

Meeeeeh, ni skrev ju samma sak som jag. Tänk tänk tänk om det skulle räcka till båda!?

Känns lite slöseri med bra ull att "bara" använda det som bandkant?! Det känns ju mer som om det kommer till sin rätt att värma mig, men som du skriver LinaN, en hätta i bra ylletyg värmer ju utav sig själv...

 

Klurar vidare :-)

Anmäl
2009-08-13 11:38 #4 av: Ahnna

#3 Fodra en mössa med det? Då lär du inte frysa om huvudet i alla fall!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-08-13 14:21 #5 av: Kaylaza

En kant i päls värmer mer än man kan tro. Min struthätta är kantad med rävpäls, och om jag fäller ned pälsen så den nuddar ansiktet spelar det ingen roll hur kallt det är ute -jag fryser inte i alla fall.

Så att "slösa bort" sin päls på ett kantband gör ändå stor nytta utöver den estetiska biten (dock kanske det inte är absolut lämpligt att kanta nederfållen på en klänning, exempelvis, utan man bör nog hålla sig till kanter på överkroppen).

Anmäl
2009-08-13 14:33 #6 av: Anthka

#5 Beror på syftet. Många "fina" damer brämade (kantade) nerderkanten av klänningarna, bara för att visa att de hade råd och kunde.

Gör man en kortare klänning, kan en pälsbrämning av alla kanter (inkl. nederkanten) ge illusionen av att plagget är helfodrat i päls, fast det egentligen inte är det.

Anmäl
2009-08-13 14:37 #7 av: Kaylaza

#6 Ja, visst är det så, håller med dig på alla plan.

Jag syftade enbart på den värmande biten i mitt tidigare inlägg och att kanta en nederfåll värmer ju inte så mycket, således är det ju att "slösa" med sin päls om man syr fast den där.

Insåg just att jag nog inte var så tydlig Flört

 

Anmäl
2009-08-13 14:40 #8 av: Anthka

#7 ah, ja det har du rätt i, vill man ha pälsens värmade egenskap också (och inte bara för att den är en fin detalj) så är brämning i nederkant onödigt Glad

Anmäl
2009-08-25 01:11 #9 av: Rajka

Så, arbetet påbörjat. Det blir en kragluva av rätt enkelt snitt som jag tänker fårskinnskanta runt nederkant och ansiktshål.

Fick den hyvsat tät runt halsen och tycker att den ligger bra över axlarna utan att vara för tajt så jag borde rymma t.ex klänning + jacka under.

Mitt måtto för kommande sept-lajv-kvällar "Jag vägrar att frysa!" :-)

Anmäl
2009-08-25 11:25 #10 av: Kaylaza

Kragluva som i struthätta utan struten? Hoppas vi får se bilder när den blir klar!

Anmäl
2009-08-27 21:36 #11 av: Rajka

Såå var kragluvan färdig :-)

Jag behöver lite mer träning på att sy i päls, men det gick hyfsat :-)

Pälskanten runt ansiktet är bredare på insidan än utsidan för att skydda bättre från kall luft, men kan vikas bakåt/ utåt (som slaget på byxor) om jag skulle vilja.

Kragen är längre bak än fram för att värma över skulderbladen.

Vad ska jag nu göra av de små delar päls som är kvar?? :-D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.