Böcker

Böcker om dräktsömnad

2009-07-22 10:46 #0 av: Ariel61

Jag hittade "Medieval taylor´s assistent: Making common garments" på Adlibris. Är det den som ofta nämns här på forumet?

"Medieval costume and fashion", "Medieval costume and how to recreate it", vad tror ni om dom?

Anmäl
2009-07-22 12:25 #1 av: Anthka

Om den är skriven av Sara Thursfield, så är det den som nämnts här.

Jag har den själv och tycker den är alldeles utmärkt. Den visar hur man gör en toile efter sin egen kropp och hur man sedan anpassar toilen till de mönster som finns i boken. Boken är fylld av basmönster, på allt från underkläder till överkläder för både män och kvinnor mellan 1200-talet och 1400-talet och är en bra basbok.

Jag tillhör de som tycker att basmönster aldrig är fel att ha, de går sedan att förändra (om man kan något om principskisser och mönsterkonstruktion) för att sy andra modeller. För mig, som är lite lat av mig, är det alldeles utmärkt att någon redan har gjort grundjobbet (så slipper jag göra det Flört)

Anmäl
2009-07-22 12:34 #2 av: Anthka

Ah, såg inte att det var två böcker du ville ha tips om. Jag köpte "Medieval costume and how to recreate it" från just Adlibris och jag rekomenderar den inte.

För det första gör den samma fel som Sofias Atelje mönstren och drar hela medeltiden över en kam. Det vill säga kläder från olika medeltida tidsåldrar blandas friskt som om modet inte alls förändrades under tidens gång.  Boken har heller inte samma mönsterupplägg som Medieval tailor utan visar ett par principskisser och några få tidstypiska bilder. 

Om du i alla fall vill ha boken kan du få köpa den (billigare men fortfarande oläst, har bara bläddrat igenom den) från mig istället. Glad

Anmäl
2009-07-22 14:51 #3 av: LinaN

Sarah Thursfields bok kan jag bara rekommendera! Den är bra, lättförståelig engelska även om det är fackspråk. Brabeskrivningar mm.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-07-22 15:14 #4 av: Kaylaza

Även jag kan varmt rekommendera Sarah Thursfields bok.

Har även en något mindre dräktbok, skriven av Mary G. Houston som heter "Medieval Costume in England and France" som jag tycker är trevlig. Kostar just nu 115:- på adlibris.

Anmäl
2009-07-22 17:52 #5 av: Ariel61

Tackar för info! Då beställer jag Thursfield :) Man kan ju börja med den o sen se hur mycket tiden räcker till.

#2 Tack för erbjudandet. Får jag återkomma ?

Anmäl
2009-07-23 12:18 #6 av: Anthka

#5 absolut, ingen brådska Glad

Anmäl
2009-07-27 12:02 #7 av: Ahnna

Medieval Costume And Fashion av Herbert Norris är väldigt bra för den som vill fördjupa sig i konstruktion och materiallära från perioden 1066 till 1485. Den innehåller inga mönster i samma bemärkelse som "gör-det-själv-böckerna", men den innehåller flera diagram och förklaringar på hur plaggens olika delar såg ut. Utifrån dem kan man göra egna mönster. Vill man gå längre in i historien så har Norris även skrivit Tudor Costume And Fashion, som handlar om perioden fram till 1603.

För den senare perioden finns och The Tudor Tailor, men den har jag upptäckt att man bör ta med en nypa salt eftersom den innehåller en del konstruktionsmissar. (Där kan det vara smart att sy prov i billigare tyg först.)

Patterns of Fashion-serien av Janet Arnold innehåller många underbara bilder, beskrivningar, djupdykningar och sanningar. Rekommenderas!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-08-04 21:55 #8 av: Ariel61

Nu har jag fått Thursfield. Den verkar helt rätt för en nybörjare som jag. Sen får jag förhoppnigsvis kläm på principerna för medeltida dräktsömnad, (o gärna några extra timmar på dygnet + några vinstlotter på Triss) Flört

Anmäl
2009-08-05 00:55 #9 av: Kaylaza

#8 När du klurat ut hur man ska göra för att få extra timmar varje dygn, kan du inte berätta för mig hur man gör -jag har försökt i flera år utan att lyckas. Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.