Hantverk

Nålbindning Tips och Trix

2009-08-18 00:21 #0 av: Kaylaza

Eftersom jag är nålbindningsnörd (bland mycket annat som man kan avsluta med "nörd") tänkte jag starta en tråd där vi diskuterar nålbindning.

Vi delar med oss av tips och idéer på vad man kan göra, olika tekniker, färgkombinationer och annat skoj.

Med tanke på att det finns ungefär 300 variationer av detta fantastiska hantverk är jag övertygad om att vi alla kan lära varandra en hel del. Själv behärskar jag nu tiotalet olika sätt, och fler lär det bli innan jag är färdig.

Utöver att binda vantar, mössor, strumpor och handledsvärmare har jag hunnit med två lite mer udda projekt. Det ena är en nålbunden väska (behövde en tygväska, och tänkte "jag nålbinder en, för det går ju så väldigt fort!" -drygt två månader senare var den klar) och det andra är mitt hittills största idiotprojet -ett par långkalsonger. Jag har även lyckats binda en liten påse som vännen som fick den genast kategoriserade som "kondom i märkligt material" (denna gjordes tidigt i min nålbindarkarriär, innan jag lyckats bli ordentlig vän med nål och trådar).

Vad har du nålbundit för knasigt?

För den som inte kan nålbinda (eller har kunnat, men glömt hur man gör), tänker jag vara ego nog att tipsa om den nybörjarvideo jag och en kollega spelade in på Medeltidens Värld sommaren 2008. I den här videon visar jag ett sätt att starta sin nålbindning på (samma sätt som beskrivs i boken "Nålbindning 12 varianter").

Den här filmen är tänkt som den första i en serie där jag demonstrerar olika nålbindningstekniker. Dessvärre har det inte blivit fler ännu, men när jag både har tid och någon som kan filma kommer del 2!

 

http://www.youtube.com/watch?v=10xNxH_Itxs

((OBS! Länken ovan är samma som filmen nedan /LinaN))

 

SkrattandeTungan uteSkrattandeLåtom oss nörda! SkrattandeTungan uteSkrattande

Anmäl
2009-08-18 01:03 #1 av: LinaN

Mitt idiotprojekt gällande nålbindning är min sjal, den är snart klar... säg nångång efter jul har jag väl blivit klar med den.

Strumpor är det som bereder mig mest problem, jag använder mönstret i en av de kändare nålbindningsböckerna, kommer inte på författaren, men det är en dam som skrivit även böcker om band och andra gamla hantverk i textil... kommer inte på vad hon heter.... *funderar*

Men varje gång jag ska göra sockarna så får jag ingen bra storlek, antingen blir de för stora för mig eller för små. något tips? jag har provat att räkna maskor, nålbinda hårt, löst, valka i tvättmaskin efteråt osv osv, men det hjälper föga. :/

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-08-18 01:21 #2 av: Kaylaza

När jag gör strumpor börjar jag alltid vid tån och ökar succesivt de första varven. Sedan är det bara att binda, prova, binda, prova tills det är dags att sätta dit hälen.

Då lämnar jag ett mellanrum (kan vara allt från några centimeter till halva omkretsen, beroende på hur stor häl man vill ha), och binder ungefär ett varv till för att få stadga.

Därefter fixar jag hälen (kan antingen börja i hålet och minska, eller göra en häl separat (börjar då inifrån och arbetar mig utåt), avslutar med att binda fast hälen i hålet -det senare är knivigare, eftersom hälen varken får vara för stor eller för liten.

När hälen är fast i strumpan binder jag skaftet så högt som jag önskar.

Eftersom jag gjort några par strumpor till mig själv nu provar jag inte på foten lika mycket längre, utan lägger bara den nya strumpan på en gammal. Men generellt gäller prova, prova, prova under arbetets gång. Jag binder alltid båda strumporna parallellt (en tråd på den ena, en tråd på den andra, tillbaks till första osv), för att de inte ska skilja alltför mycket i storlek.

Sedan ska man tänka på att det inte gör särskilt mycket om en strumpa är för stor eller för liten (om det inte är väääldigt stor skillnad mellan strumpa och fot), eftersom den ju anpassar sig efter foten ganska fort.

När du säger att du räknar maskor -går du efter någon bestämd storleksbeskrivning då? Det kan ju vara så att din bindning skiljer sig i tät- och tjocklek från den som beskrivningen utgår, och då spelar det ingen roll hur noga du är, för då kommer du aldrig kunna gå efter beskrivningen.

Som jag fattar det när du skriver så får du strumporna för stora hela tiden. Jag fick det i början också, eftersom jag var väldigt rädd för att de skulle bli för små. Man lär sig efter ett tag Flört

Anmäl
2009-08-18 01:26 #3 av: Kaylaza

TACK för ändring av rubriken! Nu känns tråden lite mer "inriktad" Skrattande

 

Hoppas vi alla får se många bilder på de fina alster som tillverkats av oss!

Anmäl
2009-08-18 01:28 #4 av: LinaN

#2 jag gör själva tån, sen en tunga ut till hälen, det är här jag räknar maskor, från maska 1 tills vändingen på hälen så att säga. sen så räknar jag inte längre, inte mer än där jag tar in eller lägger ut maskorna.

Men nu sist gång när jag gjorde mina emo-strumpor (de ceriserosa och svarta) så blev de nästintill för små för mig. De klämmer förmycket för at tjag ska vara helt nöjd. Ska slänga dem i tvättmaskinen på 60 grader o se vilken storlek de kommer ut i, men min erfarenhet är att mina strumpor inte krymper trots tvättning i maskinen. ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-08-18 01:31 #5 av: LinaN

#3 den kändes litet diffus ^^ glad att du inte tog illa vara.

jag har fotat mina emo-strumpor, bara inte lagt in dem i datorn ännu.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-08-18 01:33 #6 av: Kaylaza

Kul sätt du binder på! Måste jag prova nån gång!

Inte krymper i tvättmaskinen? Vad är det för super-ull du lyckats få tag i? Min nålbundna väska körde jag i 30 grader, och den krympte med minst 10%, förmodliten 15% (mätte inte innan, men den var betydligt mindre).

Kör du dem tillsammans med mycket annan tvätt? Jag fick veta av någon att det krymper mindre om man kör dem tillsammans med vanlig tvätt. Visserligen är det ju sämre för miljön, men strumporna bör krympa mer om man kör dem ensamma i en maskin.

Sedan ska man ju aldrig underskatta handtovningens magiska verkan! Kanske vore bra för dig att prova, eftersom du ju då har kontroll över hur mycket de krymper, så du kan sluta när de är lagom för foten =)

Anmäl
2009-08-18 01:39 #7 av: LinaN

#6 intressant! tittar på din film nu (som jag länkade in i första inlägget) och du släpper tummaskan helt! Det gör inte jag ^^ då tappar jag bort alltihopa ^^

Jag nålbinder dels väldigt tätt/tjockt och hårt, så det ger inte mycket utrymme till att ändra på sig, samt att de flesta garnerna som jag använder numera är ju "kokta" iom färgningen, då hålls tempen väldigt högt så då är garnet mer eller mindre färdigkrömpt. :)

Sen ska man ju komma ihåg att med alla stickade, virkade och nålbundna plagg o dylika så bör man sträcka dem ordentligt när man tvättat klart dem och låta dem torka liggande så håller de formen.

Sen när jag tvättar mina nålbundna saker så gör jag det med det andra som är i maskinen, men då byter jag ut det vanliga tvättmedlet till grönsåpa, tycker det känns bättre att åka på event och lukta grönsåpa (som funnits väldigt länge i historian) gentemot att åka ut och lukta av senaste toppmoderna superlukten med "Effektivt väckputs och smutsväck" från tv-shop. ;)

Det där med att handtova, det driver mig till vansinne, ska ordna mig ett valkbräde, och se om det går lättare för jag blir tokig skulle aldrig orka tova från scratch ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-08-18 09:07 #8 av: Kaylaza

#7 Nuförtiden släpper jag förra masken först när nya också sitter på tummen. Det fungerar ju vilket som, men jag blev tvungen att göra på mitt nuvarande sätt eftersom det är bättre för handlederna. Jag överansträngde dem ordentligt för ett och ett halvt år sedan, och alla små knyckar och rörelser med fingrar och tummar blev en enda stor smärta.

Nålbindning är dessvärre väldigt slitsamt, och att knycka till med tummen som jag gjorde för att släppa maskan innan man dragit igenom tråden är ingen bra idé om man har känsliga leder.

Ja, såpa är en underbar uppfinning, som för övrigt bildas när man blandar lut med fett i goda proportioner ^^ Man får dock vara försiktig om man gör såpa själv, för det blir en restprodukt som kallas kaustiksoda, och den är inte hälsosam....

Att tova för hand tar tid, verkligen. Men vad tror du om att först tova i maskin, och eftertova för hand? Eller, om strumporna blivit något för små i maskinen -sätta dem på fötterna direkt och gå dem torra? Då måste man iofs vara noga med att röra på sig med jämna mellanrum, annars fastnar de på foten Flört

Anmäl
2009-08-18 13:44 #9 av: LinaN

#8 men det är så jag gör. Slänger dem i maskinen första gången, de tovas, tar ut dem, låter de torka nån timme eller två så de inte är dyvåta och sen tar jag på dem och traskar omkring i dem. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-08-18 14:19 #10 av: Kaylaza

#8 Och ändå blir de för stora i slutändan? Märkligt... Får nog ta mig en funderare över hur man kan göra då.

Anmäl
2009-08-18 14:45 #11 av: LinaN

#10 de som blir förstrora blir oftast förstora även efter maskintvätt. ingen idé att försöka gå med dem och försöka hålla kvar dem på fötterna.

däremot de som blir litet för små kan man ju alltid töja litet.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-08-18 15:39 #12 av: Kaylaza

#11 Ja, precis, de små är ju perfekta att töja ut.

Jag funderar på ditt storleksproblem. Om du skulle binda dig ett par strumpor i en storlek du tror kommer passa. Blir de för stora -kör bara den ena i tvättmaskinen. Om den efter tvätten passar bra har du ju kvar en okrympt mall att binda efter. Om den inte passar efter tvättmaskinen, kan du lättare förstora/förminska de nya strumporna efter den okrympta mallen.

En himla massa arbete, jag vet -men det kan bli bra i slutändan ;)

Anmäl
2009-08-18 15:51 #13 av: Kaylaza

Stort Tack, förresten, till LinaN som redigerat #0 och gjort både bild och film synlig direkt i meddelandet!

Anmäl
2009-08-18 20:19 #14 av: Schannalle

När jag binder sockar gör jag det efter "uppsalasockans" princip, man börjar med hälen, sen "tunga" över foten, själva foten och sist skaftet. Beroende på vilket stygn jag använder och i vilket garn jag binder så valkar jag dem antingen direkt eller så använder jag de ett tag så de töjer sig och valkar sedan. Vanlkningen gör jag alltid för hand på avigsidan på lite såpa, då kan man anpassa storleken bättre än i maskin. I maskin krymper sockan jämt, men valkar jag för hand kan jag tex. göra foten mindre och behålla skaftet i den storlek jag vill ha.

 

Bifogar en bild på ett par sockar, sitter perfekt. På bilden är de dock inte valkade ännu.

Anmäl
2009-08-18 20:39 #15 av: Pialinn

Lina!

Varför valkar du inte sockorna i VARMT såpvatten tills du får dem att passa dina fötter?

 

Om de är för långa valkar man från tån till hälen. Om de är för stora över foten, från sida till sida.

 

Min syrradorras sockor valkades från storlek 41 till 37.

 

Vid den rosa linjen har jag tagit ihop 6ggr på varje varv.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-08-18 20:54 #16 av: Pialinn

Här är samma sockor valkade.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-08-18 21:19 #17 av: LinaN

#15 jag begriper inte hur du gör... vad använder du förutom såpa och varmt vatten? valkning/tovning övergår mitt förstånd (det lilla jag har)

Här är mina emostrumpor! De är till salu om någon är intresserad. 4-trådigt garn, svartmelerat och vitt färgat med kochenill.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-08-18 21:38 #18 av: Pialinn

Man bara gnuggar och gnuggar! Hi Hi. (Har ingen smily längre)

Man behöver ingen tvätt- eller valkbräda, men det underlättar. Skulle tänka mej att man kan använda en stor sten el dyl i stället.

Det ser ut som du har för många maskor mitt uppe på foten efter tårna Det ska va ganska platt där.

I Märta Brodens bok Nålbindnjng ( som har ett tryckfel så man kan inte lära sej nålbinda ur) finns en bra mall för sockor. (och vantar)

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-08-18 22:22 #19 av: LinaN

#18 det är hennes mall jag går utefter. För den är logisk enligt mig. ökningarna på tårna så att säga är enligt hennes beskrivning, medan intagningarna i "hörnen" går några varv högre för annars blev det för mycket plats.... men det blir säkert bättre med tiden.

Men försök hitta det där tryckfelet, så man vet vad det är, jag kunde ju nålbinda innan jag läste hennes bok, så jag hoppa över alla grunderna som hon hade o gick direkt till mönstrena för socka och vantar.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-08-18 22:56 #20 av: Pialinn

Felet är när hon visar hur man syr. Tryckfelsnisse har glömt ett helt moment.

Om du tittar på mina sockor är de smalare vid tårna=mindre maskor.

Du använder en helt annan teknik än den hon lär ur så dina varv blir inte lika höga.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-08-18 23:06 #21 av: LinaN

#20 DET är en sanning om något. Mina maskor blir inte alls så höga och breda, utan på ett av hennes varv så går det mins 2 av mina.  det har gett mig en hel del huvudbry.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-08-18 23:34 #22 av: Pialinn

Försök mäta efter mönstret i stället och se om det blir bättre på nästa socka.

Tips! Sy båda sockorna eller vantar på samma gång. Lättare att få dom lika, än att sy efter en beskrivnig. Men gör en beskrivning för nästa par.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-08-18 23:58 #23 av: LinaN

#22 jo men det gör jag. på emosockarna så sömma jag ett "färgvarv" åt gången. dvs 2 varv åt gången. lagom om man måste lägga ifrån sig arbetet under tiden.

jag använder även markörer för att märka ut på tex en mössa var jag är på ökningarna. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-08-19 10:35 #24 av: Kaylaza

Oj, vad avancerat att markera vart man ökar. Jag binder alltid på måfå, och för det mesta blir det ganska bra ;)

Anmäl
2009-08-20 20:10 #25 av: Pialinn

Nålbindning lärs ut på Östergötlands Länsmuseum i Linköping lördag 29/8 kl 11-14.

Och de har en del andra workshops oxå, typ stickning, virkning och krokning.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-08-24 22:20 #26 av: Kaylaza

Hittade en bild på mina nålbindande händer som togs inför ett slöjdläger i Skara i vintras. Resultatet blev ett par vantar som skänktes till min kusin nästan direkt. Har tyvärr inga bilder på det färdiga resultatet...

Anmäl
2009-08-24 23:34 #27 av: Pialinn

När jag nålbinder räknar jag: 1 ny, 1 gammal, sedan 3 plock, lägg tum-maskan över nålen och drag igenom.

När jag tittar på Kaylazas bild ser det för mej ut som hon bara plockar en.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-08-25 11:34 #28 av: Kaylaza

#27 Du använder dig av en teknik jag brukar kalla för "två framför, tre bakom". En mycket trevlig teknik som blir tjock och tät (=slitstark). Lämpar sig väldigt bra för strumpor.Flört

 

Den teknik jag använder på bilden i #26 är ganska svår att beskriva i ord, men jag ska försöka. Jag lärde mig den av misstag.

Man tar en maska framför, går in i första maskan bakom tummen underifrån, tar andra maskan bakom tummen ovanifrån och vrider den, så nålspetsen pekar uppåt (både första och andra maskan går runt nålen). Sedan går man genom maskan man har runt tummen och drar igenom.

Anmäl
2009-08-25 11:54 #29 av: Pialinn

Den teknik jag använder är ur Märta Brodéns Nålbindning.

Vill jag göra riktigt slitstarka sockor plockar jag 4. Har hört att man kan plocka 17 men aldrig sett hur man gör.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-08-25 12:05 #30 av: Kaylaza

Plocka 17!? Jag får problem redan när jag plockar sex! Hoppas det finns någon som har koll på hur det går till med 17 -det verkar verkligen spännande!

Anmäl
2009-08-25 13:31 #31 av: Pialinn

Undrar om det inte var Märta Brodén som sa detta med 17 och att det var ryskt. Vi hade henne som lärare -73 på hemslöjdskonsulentkursem.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-08-26 21:24 #32 av: Kaylaza

#31 Menar du HHU på HV-skola? Jag planerar att gå där när jag är klar med utbildningarna på Sätergläntan, där jag pluggar just nu. Man kan ju alltid hoppas att hon finns kvar och kan berätta mer när jag kommer dit ;)

Anmäl
2009-09-03 13:39 #33 av: zayla

Nålbindning + tid....

Om nån klagar på att det tar tid...be dom ta fram stickor och garn och arbeta på en socka, så tar du fram din egen nålbindning och gör en socka du också. Vem blir färdig först ?? (obs! har ej provat!!!)

Men skulle tro att det tar något längre tid att bli färdig i nålbindning? Min arbetskamrat är rolig, det är en han och han klagar på att jag blir ju aldrig färdig. Jag säger till honom.. jamen ta fram din dotters stickor och sticka själv, så går det fortare.... hihihi...

Anmäl
2009-09-03 21:02 #34 av: Pialinn

Märta var gammal redan på min tid så hon finns nog inte kvar i livet. men de har nog hittat yngre lärare som ger samma utbildning.

Visst går det fortare att nålbinda sockorna men man gör oftast inga skaft. Dom tar tid att sticka. Har nog stickat 30-40 par de senaste åren till vänner och bekanta.

 

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-09-03 22:55 #35 av: Kaylaza

Jag gör alltid skaft på mina nålbundna strumpor. Det skulle kännas väldigt konstigt att utesluta skaft -jag skulle nog känna att strumporna inte var klara...

Anmäl
2009-09-04 16:16 #36 av: Pialinn

Kaylaza!

Du ser mina tossor ovan i tråden. Högre har jag aldrig gjort sådana, men nu funderar jag på att sy, valka och sedan sticka skaft i reårstickning till en herre som behöver ha det varmt i gummistövlar.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-09-05 23:51 #37 av: Kaylaza

#36 Ja, varför inte? Tycket det borde fungera alldeles utmärkt Glad

Anmäl
2009-09-17 16:00 #38 av: vildarosen

Jag har ett problem med min mössa som jag gör(den första nånsin),det är att jag mätte runt huvudet när jag la upp första varvet men sen när jag började me varv två så blev den för liten så jag har ett mega hål uppe på huvudet. kan man göra en "platta" som man kan sy på efter eller ska jag börja me en ny istället, har kommit ca 11 varv o den sitter bra runt huvudet nu men saknar alltså toppen uppe på huvudet.

Anmäl
2009-09-17 16:31 #39 av: LinaN

#38 förstår inte hur du menar...

jag börjar alltid uppepå kullen eller i toppen av mina mössor eftersom att börjar man vid nederkanten och mäter runt huvudet så blir mössan ofta för liten då det krymper en del mär varv 2-4 kommer på.

Kan dock inte redogöra för hurmycket det krymper per varv... det är bara det att jag lagt märke till just detta "fenomen"

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-09-17 16:50 #41 av: zayla

# 38  Ahaaa...

Du började i "mitten" av huvudet alltså och då blev det stort hål där oppe på huvudet??

Som Lina säger så ska man börja med bara några maskor uppepå i toppen och sen foga ihop det och sen sy runt runt kanske ett par tre varv om man vill ha en topp eller mer? Sen måste du öka på maskorna för att vidga ut mössan. Att öka gör du genom att ta in på den delen som är närmast tummen om du förstår hur jag menar? och när du syr runt o runt hela tiden samtidigt som du ökar på maskorna ser du hur mössan "växer" men glöm inte prova emellanåt så att du känner när du ska sluta vidga mössan och sy som vanligt runt ... annars fladdrar sidorna.. he.  Det är iaf vad jag själv lyckats åstadkomma så med min tredje mössa som blev nästan perfekt. Har två st första mössor som ser konstiga ut...Skrattande

Anmäl
2009-09-17 16:57 #42 av: vildarosen

#40 och 41 tack för tipsen! det gäller bara att träna så man lär sig1

Öka kan jag men inte minska maskorna! Det är så trist att det ej finns nån i min krets som kan nålbindning som kan visa en men man får inte ge upp. Jag ska fixa en bild på mössan så ni får se!

Anmäl
2009-09-17 16:58 #43 av: LinaN

När man ökar en maska så gör jag såhär.

Jag sätter nålen i samma stygn jag precis gjorde så att två stygn hamnar i samma hål från föregående varv. Då får man en ökning.

I vanliga fall så gör man ett stygn i varje föregående varvs hål.

Ska se om jag framöver kan ordna en bild på det så man lättare ser hur jag menar.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-09-17 17:00 #44 av: vildarosen

Hur ska man göra om man vill lära sig att göra en sjal eller en halsduk i nålbindning? hittills så har jag bara hittat bilder på mössor,vantar o sockor men har läst lite här hos er att nåra av er gör sånt. Är det svårt eller är de lättare en tex en mössa?

Anmäl
2009-09-17 20:16 #45 av: Pialinn

Om du "lägger upp" en helsikes många maskor (så lång du vill ha halsduken) och binder några varv blir det nog OK.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-09-18 00:01 #46 av: LinaN

#45 man får räkna med en 20-25% mera eftersom längden krymper :/ Min nålbundna sjal lades upp så den var 2 m lång idag är den knappa 150 cm lång i överkant.

Samma sak med min halsduk, den lade jag upp till 150cm idag räcker den 1½ varv om min hals och måste knäppas med ett spänne för att inte kasas upp. Den är väl en 110 cm lång eller något.

Så man får experimentera hur man ska lösa det hela ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-09-18 23:20 #47 av: Kaylaza

Det finns inga "ska" när det gäller nålbindning. Jag har aldrig påbörjat mina mössor i toppen, utan startar alltid nere vid brättet. Det fungerar utmärkt. Man får dock mäta ordentligt och lägga till ett par centimeter på första varvet (beroende på teknik, vissa töjer sig lättare än andra), och är man osäker provar man efter varje varv. Börjar det kännas stramt ökar man några maskor, och är det för stort kan man minska. Man brukar lura ut ganska fort hur man ska göra.

 

Viktigt att tänka på är att olika bindningar blir olika tjocka och olika i töjbarheten, därför kan det vara väldigt svårt att beskriva exakt hur man ska göra, eftersom resultatet kan bli väldigt olika även om man ökar/minskar på samma sätt (det finns ca 300 olika sätt att binda på, så chansen att två personer använder samma teknik är väldigt liten).

Anmäl
2009-09-18 23:22 #48 av: Kaylaza

Till min stora glädje upptäckte jag igår att boken "Söma nåla binda -nålbundet från Uppland" av Linnéa Rothquist Ericsson m.fl finns att köpa i butiken på Sätergläntan. Minns ej priset, men den som är intresserad kan ju alltid maila eller ringa dit (www.saterglantan.se).

 

Anmäl
2009-09-18 23:35 #49 av: [Kanonkulan]

Jag föredrar att börja mössorna nedifrån. Det känns liksom bättre att minskän att öka. Men då får jag lägga till ganska mycket vid börjandet. Men det brukar funka.

Tänkte även lämna mitt bidrag i strump-diskussionen. De här strumporna var de första jag gjorde, ett beställningsjobb, som blev riktigt bra, efter att ha fått ta upp och änsdra, och även klippa lite. Då kan jaäven lägga till att han som skulle ha dem befann sig i Polen vid tiden och var helt oförmögen att mäta sina fötter korrekt så jag fick prova på grannen och brorsan istället och hoppas på att de skulle passaTungan ute Mönstret är från "12 varianter" och är bra tycker jag.

Anmäl
2009-10-06 02:54 #50 av: zayla

#2

Ahaaaaaa... du menar att när du nålbundit runt runt ända fram till hälen, gör sedan en lång ...vad heter det nu? maska eller några maskor och sedan fäster det tillbaka i strumpan en bit efter... ungefär som med vanten och tummen ??? och sen sy själva hälbiten för sig själv ??

Min strumpa gick åt skogen så jag tänker börja om Obestämd

Anmäl
2009-10-06 03:11 #51 av: Rozzy

Ni är ju proffs här, men hur lär jag mig detta hantverk?

Anmäl
2009-10-06 12:57 #52 av: LinaN

#51 antingen gör du det på egen hand, med lagom doser glädje, lagom doser gråt en rejäl dos med tannagnissel, eller så tar du reda på vem som bor närmast dig sen åker du en helg och hälsar på ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-06 13:30 #53 av: Rozzy

Ska kolla med Ödenäs hembygdsförening det är kanske någon som är slängd på det där.

Anmäl
2009-10-07 20:12 #54 av: zayla

Putt! Svar önskas från #50 Glad

Anmäl
2009-10-07 21:22 #55 av: Pialinn

Zayla!

Om du tittar på bilden i #15 ser du var jag ritat den rosa linjen. Där har jag börjat med "strängen" som löper under hela foten + några cm mer om du ska valka. Den rosa linjen visar var jag tagit in 6 maskor på varje varv. OBS att du gör det på båda sidor.

Man börjar vid tåna med en "sträng" på ca 4-5cm och ökar ca 5-6maskor vid varje sida i 2 varv innan man gör "strängen".

Ökning och minskning beror på vilken teknik man använder. Min teknik är den ur Märta Brodens bok och varven blir ganska höga.

Med en teknik med låga varv måste man binda fler varv innan man gör "strängen". Man får oxå fler maskor och måste då minska fler maskor.

Sockan på bilden passade 41-42 och när jag valkat ner den blev det en 37:a. Se #16

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-10-08 01:06 #56 av: zayla

#55  pialinn

Hm hm hmmmm.... har lite svårt o tolka textmässigt hur jag ska göra. Har Märtas "stenciler" (kopierad) och ska kolla hur man gör men..?!? Jag tar in bättre i bilder när det gäller sådana här saker. Det är därför jag tycker det är krångligt med stickningen o virkningarnas beskrivningar. Okey... jag får fundera vidare....

Tack!

Anmäl
2009-10-10 17:47 #57 av: Pialinn

Början på sockor.

Har här bundit 2 varv med ökningar i vändningarna och börjat på strängen under foten.

1 varv mäter nästan 2 cm.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2009-12-02 22:40 #58 av: Rajka

Fick hem mina nålar idag och skred till verket tack vare denna sida http://www.spangmurs.se/Nalbindning-filer/S%C3%B6made_vantar_fr%C3%A5n_sp%C3%A5ngmurs_L%C3%85ST.pdf

För hon beskriver hur vi vänsterhänta ska nåla. Inte blir det vackert, men tekniken är oxå rätt förlåtande ;-)

Ger mig på en mössa till mig själv att ha på lajv. Förlåtande om nåt!! Flört

Anmäl
2009-12-26 20:14 #59 av: zayla

Hm hm.... har påbörjat med prov att göra en ny socka och se här i bild hur den blev. Det påminner om "toffeln" i en av bilderna om forntida sockor, i Märtas bok. Så jag misstänker att det inte blir något mer där.. men gärna kommentarer om vad jag skulle gjort, så kanske jag kan se sen hur jag ska göra.

Jag vet att ni har skrivit en del redan men snälla...skriv enkelt och stegvis för jag har svårt för att ta beskrivning när det gäller sådant...

*kliiar* Tror jag ska göra sockan nu på annat sätt. Jag nålbinder runt som en "påse" och sen när jag kommer närmare till hälen gör jag en sträng runt foten...som med tummen på vanten...och sedan fortsätter sy runt och uppåt mot skaften. Därefter syr jag som med tummen ... hälen och formar den eftersom.

Anmäl
2009-12-27 22:31 #60 av: zayla

Pst... nån kommentar ... snälla?

Anmäl
2009-12-29 10:04 #61 av: zayla

Jooo... ni ser på bilden hur stor "sockan" är...ska jag fortsätta runt eller är det något annat jag ska göra ?? Tacksam för tips !!

Anmäl
2009-12-30 00:10 #62 av: Meli

#61 Kan inte hjälpa dig, då jag inte kan nålbinda(heh), men jag gillar färgerna på socken.:) 

Anmäl
2009-12-30 18:53 #63 av: Pialinn

Det ser ut som om du glömt ta in (minska). I inlägg 15 ser du mina sockor. Den rosa linjen är var du ska ta in minst 6 maskor (på varje sida) (sy ihop 2 maskor = 1 minskning)

I nästa inlägg finns sockorna valkade.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2010-01-01 23:22 #64 av: zayla

#63.... hmmm... du menar.. när man sytt runt...o kommer till det där stället där det ska minskas maskor... att man ska sy bara ihop två maskor och sen sy runt till nästa sida sy in osv... Okey... ska se om jag klurar ut det också... en fråga tilll... den där strängen... ska den vara ända till hälen för här tror jag den är för kort.

Anmäl
2010-01-01 23:33 #65 av: LinaN

#64 på det mönster jag utgår ifrån så tar man in 3 maskor (dvs totalt 6 som blir 3) sen gör man en vanlig sedan gör man tre ihoptagningar till. och detta gör man precis i "vecket".

Har gjort världens fulaste bild. grönt är där du gör ett vanligt stygn, varje röd klämma är 2 stygn som sys ihopa till 1.

När du börjar bli nöjd med hoptagningen så gör du bara 2 röda klammrar o en vanlig grön, och sedan går du över till att binda runt runt runt som vanligt. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-01-02 14:45 #66 av: zayla

Godda Lina.... var e den fula bilden?? Flört

Anmäl
2010-01-02 15:02 #67 av: LinaN

#66 glömde lägga till den igår, men nu är den där :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-01-02 20:56 #68 av: Ahnna

#65 Den där borde du vinna pris för! Skrattande Tungan ute Jag tror att jag nästan ser vad det är...

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-01-03 09:58 #69 av: zayla

#65 +67

Tack Lina!!! troooor jag peijlat in det... ska skrida till verket!!

Anmäl
2010-06-13 20:19 #70 av: LajvKrattan

Jag fattar inte det där på videon med "över, under, över, under". FÖRVIRRANDE!!Skrikandes

Anmäl
2010-06-13 20:34 #71 av: LajvKrattan

Ok. Efter 15 minuters total förvirring har jag fattat. Sedan återstår resten...Tyst

Anmäl
2010-06-13 20:40 #72 av: LajvKrattan

På tok för dålig bildkvaité. Det enda som syns på fingret är en grå klump. Värdelöst enligt mig. Är det någon här som lärt sig med hjälp av denna video? <konstruktiv ktitik>

Anmäl
2010-06-13 22:55 #73 av: prussiluskan

Ja jag är ju inte för smart, men jag tror jag fattar. fast jag kan inte avgöra om min "korv" är rätt....

Anmäl
2010-06-14 12:33 #74 av: LinaN

LAjvkrattan/prussiluskan

bor ni i närheten av antingen trollhättan eller har möjlighet att ta er till fotevikens vikingamarknad första helgen i juli så får ni gärna trilla förbi mig så ska jag visa er :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-08-28 13:03 #75 av: LajvKrattan

JAG HAR KNÄCKT NÅLBINDNINGEN!!! Den till synes omöjliga garntekniken har äntligen blivit solklar för mig. Efter att ha försökt intensivt i veckor och gett upp flera gånger har jag äntligen lyckats tack vare oändligt med tålamod, era fina länkar samt denna länk: http://svenska.yle.fi/matochfritid/hobbyartikel.php?id=2346

Här är en bild på mitt första projekt ( en improviserad duk till nattygsbordet eller liknande) :

 

 

Jag började med ett "streck" som jag sedan virkade runt för att få en oval form. Eftersom jag inte ökar i ändarna så kommer den nog att bli någon sorts skål i stället. Jag får fäl vänta och se. Är det någon som har en bra länk till ett nålbindningsmönster på sockor? Jag har alltid velat gå runt i tjocka ullsockor som jag gjort självFlört!

Anmäl
2010-09-17 18:41 #76 av: lader-o-jarn

behöver nån så gör jag nålar av olika sort och i olika material..

Anmäl
2010-09-18 11:31 #77 av: MegN

Ifall någon söker nålbindningsböcker så finns det en hel samling på den här sidan: http://www.slojdmagasinet.nu/forsaljning_bok_nalbindning.htm. Själv har jag lärt mig av Louise Ström i Spångmurs (www.spangmurs.se), men köpte även häftet som är längst ner på sidan jag länkade till - och det tycker jag är jättebra! Har köpt flera häften och givit bort till vänner & bekanta...!

Det sockmönster jag har utgått ifrån (finns nog i det häftet...?) börjar vid skafthalsen, sen lämnar man ett hål för hälen och nålbinder fram till tån. Sist fyller man igen hälen. Det som är bra med det mönstret är att jag kan mäta på min fot hela tiden, så det blir lagom storlek (fast då har jag förstås inte valkat sockorna efteråt - i så fall måste man ju ta med det i beräkningen när man provar).

Anmäl
2010-09-19 11:29 #78 av: Pialinn

OBS! l Märta Brodens Nålbindning, FÖRSTA TRYCKNING finns ett fel i HUR man nålbinder. Ett moment finns inte med.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2010-09-20 22:43 #79 av: Miliimli

Jeeeeij!! För första gången verkar nålindning inte helt omöjligt! Jag har kommit ett par varv runt nu, och det ser inte ut som en enda härva! Skrattande

*dansar segerdans runt hela lägenheten!'

Anmäl
2010-09-21 10:40 #80 av: skapa

Jag håller på att ta fram ett mönster för sockor. Vill någon testa det så maila mig på   Louise@spangmurs.se   så skickar jag över det. Jag vill sedan veta hur det fungerade, om det gick att förstå m.m..

Anmäl
2010-11-13 22:34 #81 av: RosaGosa

Har bestämt mig för att nålbinda en varm och mysig sjal och har köpt garn i lite tjockare modell.

Jag kan inte lista ut hur man gör vändningarna i slutet på en rad och det stör mig! Ska jag sen börja med den rad som är 2 meter eller den som är kortaste änden?

mkt tacksam för svar!

Anmäl
2010-11-13 23:18 #82 av: Pialinn

Jag skulle binda en lång räcka maskor. Längre än halsduken ska bli för den drar ihop sej. Sedan ta av garnet och bygga på varv efter varv. Det blir en "randig" halsduk, med fransar om man inte fäster trådarna.

Till en trekantig sjal måste man öka x antal maskor i bägge sidorna. Binda flera maskor i maskan från föregående varv. Troligtvis både i slutet och början på varven.

Jag har svårt att beskriva med bokstäver, men hoppas du förstår hur jag tänker.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2010-11-13 23:21 #83 av: RosaGosa

#82 tror jag förstår på ett ungefär.... du börjar alltså med den änden där det är få maskro? Hade tänkt ha fransar på min sjal så det gör inget. Men hur gör jag för att fästa tråden påe tt bra sätt längst ut?

om jag börjar på den änden som är längst så börjar jag ju någon eller några maskor längre in på raden eller hur?

Anmäl
2010-11-14 12:19 #84 av: LinaN

#81 jag börjar alltid mina sjalar i den änden som är längst, för då tar varje varv kortare och kortare tid att binda. Just nu så tar en rad på min sjal "bara" 3 timmar att nålbinda.... sne är den ju 2 m mellan snibbarna ^^

Jag skulle kunna försöka göra en video på hur jag gör när jag vänder, för jag vänder "i ett svep" så det slutar aldrig liksom...

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-11-14 17:15 #85 av: RosaGosa

#84 3 timmar? Jösses, ja då vet jag vad jag har att göra i vinter :-)

Vore väldigt tacksam för en video, har nästan luskat ut hur man gör åt ena hållet men när jag ska vända igen sen så blir det jätteknas.

Anmäl
2010-11-14 23:35 #86 av: LinaN

#85, ska se vad jag kan ordna fram! :D men håll inte andan bara!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-11-17 21:34 #87 av: MegN

Ja, det vore intressant att se en sån video. Själv brukar jag försöka räkna ut hur jag istället ska kunna nålbinda "runt" för att slippa allt som har med vändningar att göra. En trekantig sjal skulle jag t.ex. göra inifrån mitten av triangeln, och så öka tillräckligt i de tre hörnen så att resultatet blev plant.

Anmäl
2010-11-17 22:32 #88 av: [Kanonkulan]

Det låter som att det kan bli väldigt snyggt om inte annat!

Anmäl
2010-11-21 04:03 #89 av: zayla

Bra med video ! Är också nyfiken på vändningen.

Själv har jag kört med att nålbinda från ena sidan till andra och starta om på nytt fast med två maskar mindre på startsidan och sen sluta med två maskar mindre på andra sidan. osv. Sen tänkte jag som avslutning nålbinda runt trekanten för att få fina kanter. (än så länge i tanken men vet inte om det fungerar i verkligheten)

Dock är jag inte klar med den då jag håller på med andra nålbindningsarbeten just nu.

Anmäl
2013-10-06 09:51 #90 av: Popcorn81

Hur blev det med den där videon på vändningar... Jag tror jag löst det på min sjal, men är nyfiken om det finns fler sätt.

Anmäl
2013-10-06 09:56 #91 av: LinaN

#90 den är bortglömd sedan länge.... o sjalen är klar och såld.... 

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2015-10-12 21:46 #92 av: Elcyion

Jag har följt Lee Esselströms guide till punkt och pricka. Men jag får inget fiskbensmönster :( strunta i formen, men vad gör jag fö

Anmäl
2015-10-12 21:50 #93 av: Elcyion

Jag har följt den här instruktionen till punkt och pricka http://vetamix.net/video/n%C3%A5lbindning_3466. Men jag får inget fiskbensmönster? Vad gör jag för fel? Jag har använt ett 2-trådigt ullgarn som är rekommenderat för strl 4 på stickor och en nålbindningsnål.

Bild kommer i nästa inlägg.

Anmäl
2015-10-12 21:58 #94 av: Elcyion

Bild. Bry er inte om formen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.