Liv & leverne

Trolldom och magi?

2009-09-21 11:23 #0 av: LinaN

Vad för trolldomar och magier tror ni florerade under medeltiden?

Inom kyrkan så vet vi ju att relik-avgudan var vanligt. Man hade en led av det och det helgonets fotben i en by som vördades högt, i en annan by så kunde det vara en flisa av kristus kors. Senare under senmedeltiden så blev det ju än mer fanatiskt med reliker. Och man kunde köpa syndernas förlåtelse för en lagom slant.'

Men hur såg folkets trolldomar ut? Vad har ni hört? vad finner ni rimligt?

En gammal sed som jag stött på i ett antal böcker om sockenliv och "hurusom man gjorde förr" var att man hade sina kloka gummor och gubbar som visste på råd. De drog sjuka barn genom jordvallar, eller träklykor för att få barnen friska när de var sjuka. De malde paddor och annat spännande för att göra omslag osv...

Sejdkonsten kvarlevde väldigt länge efter vikingatiden som en form av förbjuden trolldom, Sejd- gala/sjunga en hög form av sång som man kan använda för att antingen bringa lycka eller otur över den eller de man sejdar över.

*trollar med knäna*

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-09-21 11:39 #1 av: Ahnna

Jag har också hört att man kunde föra ett små barn genom ett hål eller grenklyka i ett träd om trädet ansågs ha en helande kraft och barnet var angripet av demoner. (Sjukdom, skada, feber, osammanhängande prat, whatever.) Jag har för mig att man på vissa håll i världen fortfarande gör liknande saker med sina sjuka barn - kanske framförallt naturfolk i Afrika och Sydamerika, men även i vissa delar av Asien.

Det finns ju mycket än idag som styrs av tro och övertygelser, som gör att vissa stammar och folkslag inte tar till sig modern vetenskap. Jag skulle gissa att det problemet var ännu större under medeltiden, när den "vetenskap" som fanns inte alltid var så vetenskaplig och tron var ännu starkare bland samtliga samhällsstånd. Många symboler är och har alltid varit väldigt laddade inom olika ämnen och sägs betyda olika saker, som man kan använda sig av för att t.ex. skydda, hela och befrukta m.m. Många moderna skönlitterära böcker tar upp det ämnet och gör paralleller till medeltiden och renässansen, som t.ex. "Da Vincikoden" och "Den Siste Tempelherren". (Även om böckerna är skönlitterära, så saknar inte deras text om symboler grund.)

Ett intressant ämne! Men jag är glad för att vårt samhälle är mer styrt av vetenskap än gammal tro. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-09-22 16:06 #2 av: AnteMsson

Här har vi ett ämne som ligger mig ganska varmt om hjärtat - särskillt då det kommer till ceremoniell magi.
Frågan är väl mest inom vilka tider man skall definiera medeltiden.

Kyrkan spelade en stor roll i det mesta som utspelats efter 300-talet, även inom det som anses vara ren och skär häxkonst och trolldom.

Den forntida och medeltida magin, lever ju kvar ännu idag - med olika syn på sig, beroende på vem som tittar.

Så, LinaN, vilken epok skall vi koncentrera oss på att jag svarar för först?

Anmäl
2009-09-22 18:02 #3 av: Anthka

#2 vanligen brukar man defiera perioden medeltiden som tiden mellan 500-talet och 1500-talet.

kyrkan under 300-talet var en del av romarriket och därmed den epok som kallas antiken.  

Anmäl
2009-09-22 18:37 #4 av: AnteMsson

#3

Ja, 300-talet var antiken och inte mindre spelade kyrkan roll även där.

Frågan kvarstår: Vilken epok under medeltiden (Alltså mellan 500-1500 om du så vill) normalt sett mellan 1050 till 1500 - under de fem hundra åren kom och gick epoker ganska frekvent. Dessutom kan området i vilken man skall bevandra historiskt vara av intresse.
Innan 1050, brukar man väl kalla för vikingatiden?
Även järnålder?

Till exempel om vi talar om ockultism och häxkonst/trolldom/magi under renässansen som slutade mot 1500 eller barocken som började på 1500-talet?

Tidigare hade vi ju till exempel - tiden för korstågen och mellan 1160 och 1250.
Så, jag frågar åter - vilket område och vilken epok skall vi tala om?

Anmäl
2009-09-22 19:15 #5 av: LinaN

#4jag ser ingen mening med att begränsa sig till just åren 1149-1163 utan sålänge det tydligt framgår var och vilken tidsramdet rör sig om.

ex. Under 1160-1199 så var det si och så gällande detta ämnet, medan man på 1410-1433 så såg man på samma sak såhär.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-09-22 19:17 #6 av: AnteMsson

#5

Det var olika typer av magi och trolldom samt häxkonst som utövades - Det var exempel på detta som jag trodde var frågan från början, jag kanske hade fel.

Att övergripande tala om det blir för stort, utan man måste spalta upp det. Men ni kan klara det själva då ;-)...

Anmäl
2009-09-22 19:22 #7 av: LinaN

#6 klart det var olika former av häxkonst och trolldom som cirkulerade. Allt som inte vart sanktionerat av kyrkan (oavsett tidsepok) var svartkonst. Munkarna i kloster använde sig av läkeörter, men om gammelgumman i byn använde sig av exakt samma växter blev hon utpekad som häxa i värsta fall...

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.