Annons:
Etikettallmänt
Läst 1695 ggr
Meli
9/27/09, 1:49 AM

I det militära

Undrar om någon vet något om de befälsgrader som fanns (innan 1700)  samt vilka uppgifter folk i det militära hade

Annons:
Anthka
9/27/09, 9:50 AM
#1

Efter vad jag förstod av en snabbtitt i Arméernas världshistoria så börjar förändringen av den militära befälsgraden redan andra halvan på 1600-talet när det blir färre och färre adelsmänn inom militären samtidigt som ofrälse ökar. Dessvärre hittade jag ingen lista över tjänstegöringsgrader, det finns en i NE men den visar 1889 som tidigaste punkt. Sedan borde det vara en förändring i och med feodalsamhällets upphörande också (men det är bara en gissning).

Ordonanser/härolder bör man ha haft tidigt. Samma sak med trossen, att föda och laga arméen är viktigt. Fältskärer, arterlleri, kavalleri, någon typ av professos (osäker på namnet men det har med utfärdandet av bestraffningar att göra) osv osv.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
9/27/09, 10:41 AM
#2

#1 arterlleri

Menar du artilleri?

Kavalleri (även om det inte kallades så från början) var en av de första formerna av strid till häst, eftersom man snabbt upptäckte att det gällde att vara organiserade även om man hade häst mot fiendens fotsoldater, och det fanns förband som specialiserade sig på att slåss från hästryggen. På 1500-talet dök den första akademin för stridskonst till häst upp i Europa och under 1600-talet utvecklades konsten ännu mer och fick fler skolor. Idag kallas den ridkonsten för "akademisk" eller "klassisk" dressyr, men inte alla som utövar den vet att det var en övning inför strid från början.

Om jag får gissa så tror jag att nästan samtliga uppgifter som finns idag fanns på medeltiden också, men under andra benämningar. Spejare, läkare, kockar, befäl av olika grader, bärare och klingsmeder bör ha ingått i kärnstyrkan och dessa kan ha haft fler än en uppgift. Om man ser till romarna så var ju deras soldater ofta utbildade i samtliga områden och turades om att sköta lägret, resa och fälla förläggning, laga mat, laga kläder och rustningar, slipa svärd och spjut och så vidare. Men de romerska befälen verkar inte ha gjort så mycket annat än att driva på soldaterna och upprätta samband med sina befäl och skicka löpare med meddelanden. Ungefär som dagens befäl, med andra ord… Oskyldig

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Meli
9/27/09, 1:16 PM
#3

Hm ok då ska jag alltså inrikta mig på hur det såg ut innan 1600-talets andra hälft då;).

Anthka
9/27/09, 7:20 PM
#4

#2 självklart menar jag artilleri, fingrarna slinter lite på tangenterna ibland ;)

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
9/28/09, 2:11 AM
#5

#4 Jag började fundera på om du kunde nåt ord som inte jag kan! Tungan ute Skrattande

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Tomteslakt
9/29/09, 10:39 AM
#6

Hmm, det jag kommer att tänka på är att under 1300talet och därtill hundraårskriget hade (även med start från upprättandet av feodalsamhället i europa) man ju vasaller, dvs personer som skulle mot skattefrihet hålla kontroll över ett visst område samt ställa upp med ett visst antal stridföra män till kungens eller kejsarens arméer i händelse av oro eller krig. I England t ex skulle en vasall från wales ställa upp med ex antal långbågeskyttar medans en herreman i normandie eller bretagne skulle ställa upp med ett visst antal ryttare. Han skulle därtill också utrusta och träna dessa män. Men det kanske skattefriheten vägde över för Glad. Kanske en tanke för oss riddare med dagens regerings skattelättnader, hehe.

Sen i Frankrike under 13-1400talet var kungen ganska obetydlig i maktutövning, han styrde i stort sett bara över ile-de-paris (dvs det lilla område i paris i där kungliga slottet låg och notre dam ligger). Han hade till sin hjälp olika rådgivare och marsalker, bland annat kallades högste befälhavaren connetable de france. Det finns en jättebra bok om denna period, En fjärran spegel, det stormiga 1300talet. Den handlar om just denna period i frankrike och på kontinenten.

Annons:
Upp till toppen
Annons: