Annons:
Etikettmat-dryck
Läst 3792 ggr
Skogselva
2009-09-08 17:21

Korv

Vilka konstiga träffar jag fick när jag sökte på korv…

Korv är långt ifrån min favoriträtt, men så fick jag falukorv en dag och började fundera. Kan långt ifrån hela historien, men man slaktade väl oxar för hudarnas skull i Falu koppargruva och köttet som blev över använde man till korven?

Har korv alltid varit en produkt som är gjord på restbitar eller har det en gång varit fin mat? Eller är korven för ung för att vara här kanske?

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Annons:
Anthka
2009-09-08 21:04
#1

Var det inte hästarna man slaktade?

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

LinaN
2009-09-08 21:33
#2

Tror man slaktade det mesta när det vart gammalt nog att inte göra nytta i jordbruket/motsvarande. onödigt att låta en utsliten häst gå till spillo. lika bra o göra middag av honom så han inte går o självdör.

Men korv är nog väldigt gammalt… det r ju ett behändigt sätt att förvara mat på, i en lång sträng med knutar här o var längsmed strängen… skitsmidigt ju ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

moondancer
2009-09-08 22:54
#3

Dessutom är korv ett bra sätt att ta tillvara på så mycket av djuret man kan

//Olle
Sajtvärd för svensknatur.ifokus, miljö.ifokus och studier.ifokus

Kaylaza
2009-09-08 23:45
#4

Just falukorven är från början oxkött, eftersom det gick åt mängder med oxar till tillverkning av rep som krävdes i koppargruvan.Rep gjordes av oxens hud, och allt ätbart på oxen blev då kvar till just mat.

Och att göra just korv som man sedan torkar har alltid varit ett bra sätt att ta tillvara allt (dvs mest "restprodukter" i form av mindre fina köttdelar och fett som samlas i de rengjorda tarmarna), eftersom det både smakar bra och håller otroligt länge.

Bjornen
2009-09-09 01:07
#5

Hästkött har sedan lång tid ansetts som orent kött och åts inte åtminstone under senmedeltiden. Oklart om åsikten om orent kött är ett kristet budskap eller om det också fanns före kristnandet. Man grävde ner de döda hästarna och dödandet skedde av särskilda hästslaktare (sockenlappar eller rackare). I Finland fanns dock mera sund inställning till att använda hästköttet.

Att det krävdes mycket läderrep som gjorde att det kom till falukorven är nog lite överdrivet. Mycket av gruvrepen gjordes av hampa. Men det behövdes troligen mycket oxar för drift av olika vandringar för uppfodring av vatten och ev. malm.

Halvdansken
2009-09-09 01:21
#6

#5. Var inte rackare en som kastrerade? Men han kanske slaktade också.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Annons:
LinaN
2009-09-09 01:48
#7

Hästkött vart ju heligt till viss mån, getkött var dess heligare om man ser till vikingatiden. (stod något om det i senaste medlemstidningen för de som är med i Asatrosamfundet, som nu byter namn)

under andra världskriget började man slakta häst för köttets skull i sverige. sedan dess har det knappast blivit populärare.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anthka
2009-09-09 09:58
#8

#4 aha, jag har alltid hört att det var de små shettisarna som gick i gruvan man gjorde falukorven av. Men oxkött låter mer vettigt (med tanke på att hästar inte var någonting man åt)

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

moondancer
2009-09-09 12:22
#9

#8 Det beroe nog lite på vart man bodde också. Jag anser det mycket troligt att man på vissa ställen åt hästkött

#7 Hur menar du med heligt?

//Olle
Sajtvärd för svensknatur.ifokus, miljö.ifokus och studier.ifokus

Anthka
2009-09-09 13:42
#10

#9 ser man till senare tider (1500-frammåt) så ansågs hästkött inte vara någonting man åt. Att slakta hästar var rackars arbete, ett orent sådant som vanlig hederliga människor inte gjorde.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

LinaN
2009-09-09 14:25
#11

#9 Sleipner, i forna norden sågs ju hästen som ett viktigt transportmedel, man kastrerade redan då hingstar för att bara hålla de bästa hingstarna för avel. Det näst största offret man kunde offra vart en häst, det som stod högre var en människa. Så i viss mån heligt. I arabländerna är ju hästen helig då han är beskyddad av Muhammed och Allah. Hästen är Allahs andedräkt eller något sådant enligt en sägen.

Sen tror jag ju att man åt vad man hade att äta om det var hungersnöd. Hade man en gammal krake till häst så visst fasen slakta man honom före den unge oxen och käkade upp.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Bjornen
2009-09-09 17:09
#12

Hästen var så inrotat som orent djur att man åt hästkött mycket sällsynt, åtminstone bland kristna. Man svalt hellre än åt hästkött. Men i Finland (åtminstone östra delen) användes hästkött som föda, liksom också skinnen. I Sverige var inte ens skinnen brukbara utan de grävdes ner hela. En vanlig svensk vågande inte ens avliva hästen utan det gjordes i södra Sverige av rackare och norr om Mälardalen av sockenlappar.

Anthka
2009-09-09 17:38
#13

#11 där håller jag inte med dig, visst man åt vad man kunde men jag tror inte att man åt häst. Är man såpass rädd och vidskeplig så man gräver ner döda hästar på ansenligt djup för att ingen ska komma åt de så åt man nog inte häst hur illa det än var ställt. Har för mig att det finns vittnesskildringar ifrån Kalle dussins fälttåg mot Ryssland där många svenska soldater svalt ihjäl medan de vävade legoknektarna klarade sig just för att svenskarna vägrade äta häst (och det gjorde inte legosoldaterna).

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Annons:
Hammarskogen
2009-09-10 14:46
#14

Att äta häst betraktades på många håll och tidsperioder som att äta sin hund

Kaylaza
2009-09-10 20:18
#15

#5 Min källa  i inlägg #4 är en etnolog med specialisering på Dalarna som berättade för mig och min grupp senast i fredags vilken historia som låg bakom falukorven. Huruvida det är 100% sant eller inte kan jag inte svara på. Men just nu bor jag ganska nära Falun, så nån gång kommer jag ju besöka gruvan, och där bör man ju kunna få veta hur mycket läderrep vs. hampa man använde.

Inte för att det känns viktigt, utan för att jag har blivit väldigt nyfikenFlört

Bjornen
2009-09-10 22:05
#16

Falukorvens historia är en almmän föreställning som nog egentligen sakar källor.

Jag har studerat en mycket stor mängd källor kring Falun och omnejd och jag tror att repbehovet är överdrivet som orsak till Falukorvens historia. Jag tror nog snarare att det var behovet av kött var så stort och rökt korv var ett bra sätt att bevara köttet. Köttet transporterades bara levande och vintertid samt vår och höst var transportmöjligheten begränsad. Oxar användes i vandringar och även en del andra transporter gjordes med oxar så ja tror att det var köttet som var viktigare än repen.

I några 1700-tals reseberättelser berättar om förvånadsvärt mycket hampa rep och det fanns ju mycket hampodlingar i dessa trakter.

Upp till toppen
Annons: