Annons:
Etikettmat-dryck
Läst 6534 ggr
Ahnna
2009-09-25 19:12

Medeltida sylt?

Gjorde man sylt så långt tillbaka i tiden? Hur i så fall? Vad hade man för sötningsmedel? Det känns inte som att kokta bär och honung blir sylt, i den mening som vi känner den… Tungan ute

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
zayla
2009-09-26 00:50
#1

Torkade blåbär ?? och gjorde en-dags-sylt kanske ??

Anthka
2009-09-26 10:01
#2

Inläggningar med lingon och vatten gjorde man nog. Men så innehåller lingon väldigt mycket naturliga konserveringsmedel vilket gör att de håller länge. Hur det är med andra bär är jag inte lika säker på.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
2009-09-26 10:04
#3

#2 Hmm, lingon i vatten… lingonsaft? Cool Det känns inte som att det blir någon söt sylt, i alla fall. (Brr, lingon är ju sura!)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
2009-09-26 10:12
#4

#3 lingon+vatten= konserverade lingon (du ska inte koka de, det är då de blir saft Flört)

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
2009-09-26 10:29
#5

#4 Sylt blir det i alla fall inte! Tungan ute

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Halvdansken
2009-09-26 14:27
#6

Rårörda lingon är ju lingon + socker som bara rörs ihop kallt. Det gjorde mina föräldrar alltid hemma och la i burkar. Förmodligen funkar det med honung också.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Annons:
LinaN
2009-09-26 18:50
#7

Minns en av May Bylocks böcker om häxflickan, där hon tjänade som husa hos en sur o grinig tant. Där hade en råtta fallit ner i den konservrade lingonen. och vad jag minns ur den här barn/ungdomsboken så var det bara lingon och vatten i röran :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Meli
2009-09-26 22:52
#8

Hm läste -tror det var i eriks husbergs avhandling om honung o mjöd o sånt - att de syltade allt möjligt med honung; typ bär o frukt o t o m fågel;).

Meli
2009-09-26 22:55
#9

honung, vax o mjöd hette den ja

Meli
2009-09-26 22:56
#10

väldigt läsvärd. kolla den!:)

Praefatio
2010-02-02 23:26
#11

Gammal tråd, men jag vet att man gjorde äppelmos - det är ju som sylt. Äpplen är söta i sig, så man sötade inte moset. Tyvärr har jag tappat bort min källa…

LajvKrattan
2010-08-28 16:16
#12

På tal om häxflickan, det är inte boken med en flicka vid en sjö+ en tant bakom henne som speglas som en varg i sjön på framsidan? I såfall har jag läst den.Flört

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

Finduilas
2013-07-11 17:41
#13

Det är framsidan till den första boken i serien Häx…
Den heter Häxprovet. Den andra (den med råttan i lingonen) heter Häxans dotter. Älskade den serien när jag var liten.

1) Häxprovet
2) Häxans dotter
3) Häxpojken
4) Häxguldet
5) Häxkatten
6) Häxbrygden
7) Häxdoktorn

Jag tror att det var så serien följde… Många år sedan jag läste den nu.

Annons:
Bjornen
2013-07-11 22:01
#14

Bärmos gjordes av lingon utan sötningsmedel, som stod i en tina i härbret oftast med ett invändigt trälock med en sten som tyngd för att hindra luftinträde med lång hållbarhet. Samma sak gjordes också med jolbär (=hjortron) till mylta. Jag har själv upplevt det när jag var liten.

Lingon användes tillsammans med andra bär och äpplen och päron som gjorde att de fick konserveringsmedel från lingonen.

Körsbär konserverades med honung.

Leramani
2013-07-13 19:09
#15

Vissa bär/frukter blir ju söta efter frost/frysning och utvecklar jäsning.
Var nog anledningen till att man upptäckte alkohol, att man försökte ta vara på frusna bär.

De Lapsus Resurgam

Bjornen
2013-07-13 20:09
#16

Alkoholen upptäcktes säkert tillsammans med vinodlingen och då är vi  åtminstone 8000 år tillbaks i Persien.

Leramani
2013-07-13 20:28
#17

Jag skulle nog hellre tro att alkohol upptäcktes tillsammans med bär/frukt och frost,  långt tillbaka i tiden, typ nånstans 100000 f kr.
Eller egentligen sannolikt ännu mycket längre tillbaka.

De Lapsus Resurgam

Bjornen
2013-07-13 20:42
#18

Man anser att den moderna människan kommer till Europa för 100.000 år sedan enligt utgrävningar i Moldavien och då var norra Europa istäckt.

Mänsklighetens vagga hat stått i områden utan vinter. De första alkoholdryckjer framställdes av naturligt söta och jäsbenägna frukter och bär som vindruva och körsbär-

Leramani
2013-07-14 00:30
#19

Man har ansett så mycket,  bla a olika tusental år för människans intåg i Europa,  man har flyttat tillbaka denna gräns åtminstone 4 ggr i min livstid och det lär bli fler.

Ja, norra Europa har varit istäckt ett antal gånger. Var mänsklighetens vagga har stått lär vi aldrig få veta.  Troligtvis inte på en enda plats.

De Lapsus Resurgam

Hammarskogen
2014-09-12 16:56
#20

Man kan täcka annan "sylt" med lingonmos/sylt för att öka hållbarheten.

Annons:
Varga
2014-09-21 16:07
#21

Sen så får man ju tänka på att vi är mycket mer vana vid den söta smaken idag i vårt samhälle. I en tid där bara de rika hade råd att söta med socker och även honung var svårt att få tag på så tror jag att man tyckte att frukt och bär var mer söta i sig än vad vi tycker. Sedan så är det ju en helt annan sak med konserveringen - socker hjälper ju till så att saker håller sig fräschare, så det var troligen inte lika lång hållbarhet på bär- och fruktmos då.

Leramani
2014-10-26 02:19
#22

På medeltiden fanns inte socker i europa.  Honung var det man hade att tillgå. Sockret kom ganska sent,  efter att man etablerat sig i nya världen, 16-1700tal.

De Lapsus Resurgam

Upp till toppen
Annons: