Tornerspel

Vilken ras?

2009-12-17 11:03 #0 av: Eldsdotter

Jag funderar på att köpa häst. Jag rider själv och har en son på snart 15 som gått på ridskola i 3 år. Anledningen att sonen över huvud taget började på ridskola var att kunna rida tornerspel i framtiden. Nu när vi funderar på att köpa häst är det delvis detta han vill göra. Jag med! (Jag vet att han är för ung för en del saker i tornerridning, men man kan alltid rida och träna!)

Så till mina funderingar. Vad ska vi köpa för häst? Jag vill kunna rida lite dressyr, vi tycker båda om att hoppa, så jag har alltid tänkt mig ett välskolat halvblod. Ingen topphäst, för ingen av oss har tävlingsambitioner, men en häst som kan enklare dressyr och hoppning, eftersom ingen av oss kan utbilda hästan. Sedan är ju ekonomin begränsad, och när vi inte ska tävla vill jag inte lägga en förmögenhet på en hobbyhäst. Nu har jag insett att även ett LA-skolat halvblod kostar över 50.000.

Sedan tillkommer det här med tornerridningen. Där verkar det förekomma både varmblod och fullblod - och en del kallblod. Vad säger ni som rider tornerspel? Vad har ni för häst? Hur ska man tänka när man vill kunna använda en allroundhäst även till tornerspel? Min son är redan 184 cm lång, så det måste vara en stor häst.

På ridtravare.ifokus lovordas varmbloden, men som sagt, vad säger ni som tornerrider?

Ahnna, när vi väl köpt vår häst vill vi ha kurs! :) (Vi sågs i Säva på Hästens dag häromåret, med mina söner som red där.)

Anmäl
2009-12-17 11:46 #1 av: Ahnna

Klart ni kan få komma på kurs! Glad (Eller så kommer jag till er, det är ju inte så långt.)

Angående vilken ras som passar så är det högst individuellt. Är din budget 50 000:-? I så fall är det inte så troligt att du får tag i ett välutbildat halvblod, men det finns undantag. Samt unghästar, om du vill jobba med en sån.

Fullblod finns ju för såna summor, men jag rekommenderar ingen att köpa ett fullblod som förstahäst och är man inte "fullblodsmänniska" så är risken att ett fullblod blir lite för mycket att hantera. De är ju extremt snabba i vändningarna och kräver en modig och duktig ryttare som kan skola dem, särskilt om det är en före detta galoppör. Men gillar du fullblod så är du välkommen i gänget! Cool

Kallblodstravare och varmblodstravare hamnar i princip i samma kategori som fullblod, för har de gått på banan så behöver de skolas om och kan vara lite väl heta. Eftersom de är avlade för trav så har de en liten bakdel och ett stort framparti vilket gör det svårare för dem att samla sig och trampa under sig, vilket är viktigt i tornerspel där det är snabba svängar och högt tempo från stillastående. De flesta hästar kan ju göra sånt, men inte alla kan göra det utan att bli skadade i längden, tyvärr. Men visst finns det untantag även inom travhästraserna!

Utifrån det du beskriver att ni vill göra så tror jag att halvblod eller halvblodskorsning kan vara nåt, eftersom ni då har många val; tornerspel, dressyr, hoppning, fälttävlan, körning, distans, etc... Utan att det för den sakens skull blir en het häst som kräver en massa omskolning i några år först. Ett halvblod är ju avlat (i alla fall i de senare generationerna) för att ha en lätthet i diverse ridgrenar och inom körning. Skulle ni vilja specialisera er på nåt, t.ex. hoppning, så behöver ni inte byta häst i första taget om ni väljer en ras som har stor kapacitet för den grenen "på köpet".

Jag har själv tävlat kallblod (framförallt fjordhäst) i många år och det är underbara hästar! Men de kräver också en tuff ryttare som kan skola dem och hålla dem i trim. Deras nackdel är att de har en begränsad kapacitet för hopp och dressyr m.m., men den gränsen är å andra sidan ganska hög. (Det är inte helt ovanligt med små kallblod i t.ex. 120-hoppning och LA dressyr.) Då är det snarare en fråga om hur långa och tunga ni är.

Men egentligen är inte rasen det väsentliga för tornerspel, utan att hästen har rätt psyke. Orlando, som jag lånade på Säva, har nästan perfekt psyke "helt av sig självt" eftersom han gick som en klocka trots att han aldrig hade sett en tornerbana förut. Mitt fullblod är likadan, hon bara "kunde" från första början. (Både hon och Orlando är ju mycket tävlade och därför vana vid publik och ljudanläggningar m.m.) Jag har sett otaliga hästar tränas och tränas och tränas för att till sist inte bli nåt inom tornerspel i alla fall. Vissa hästar har bara inte rätt psyke och ingen träning i världen kan ändra på det. Så när ni åker och provrider en häst så kolla att den är orädd, tuff och samarbetsvillig, samt har lätt för sig i snäva svängar och start-stopp. Det mesta går att träna upp, men ju mer hästen har naturligt desto bättre! Tänk på att du ska kunna rida hästen med tyglarna i vänster hand och ett stort skarpt vapen i höger hand, så det måste vara en häst som du litar på och som kan styras med skänklarna i första hand.

Lycka till med hästletandet! Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-12-17 12:37 #2 av: Eldsdotter

Tack! Jo, allt lutar väl åt halvblod, det är ju bara det där med pengarna... Men det går ju att hitta ett och annat skolat halvblod till skaplig peng. Unghäst ska vi inte ha, och inte någon som passerat 13 heller.

Sonen är nog fullblodstypen, älskar när det går undan och har alltid på ridskolan valt de "snabba" hästarna. Däremot anser jag att han behöver rida mer innan han ger sig på de riktigt pigga djuren. Så hans ANDRA häst blir nog något hetare, om han blir kvar i ridhobbyn. (Det är delvis för att han sak bli kvar i den jag vill köpa oss en häst.) Dessutom är fullblod kanske lite små. Även om de kan ha tillräcklig mankhöjd är de ju lite "spinkiga" också, så om han fortsätter att växa och blir mer än 184 cm blir hans ben kanske lite långa för en smäckerfullblodskropp.

Håhåjaja, det blir till att fara runt och provrida! Och provrider vi några varmblod för 20.000 och några halvblod för 70.000 så ser vi väl vad det är för skillnad. :)

Vi har lekt en del med medryttarhästen, snart 18-årigt halvblod, tjock och tung. Det var nyttigt för sonen att inse att den första utmaningen inte var att träffa plastringen utan att få hästen att galoppera rakt och tillräckligt nära för att han skulle nå! :) Då fick han mer insikt i att det där med att tjata sits, vikt och skänklar inte var struntprat! I hans värld var det bara att sätta av i full galopp med "lansen" i handen... (Och med vår gamla pålle är galoppen inte så "full" heller! Men han tycker att det är en rolig omväxling med våra lekar.)

Anmäl
2009-12-17 12:49 #3 av: Ahnna

#2 Det är viktigt att din son redan nu när han är ny i sporten lär sig att rida dressyr. För tornerhästens välbefinnande och lydnad är dressyren extremt viktig, så att den inte bara kastar sig fram i full galopp utan att bära med sig sin kropp. Då får den förslitningsskador och annat som ett brev på posten...

Jag fick ingen dressyrutbildning när jag var ny inom ridsporten, så det har jag fått jobba som en tokig med i vuxen ålder. Jobbigt - och totalt onödigt om man kan få det "gratis" när man är ung! Flört

Så jobba med dressyren och sitsen och kom underfund med begreppen samling och undertramp, så ska det nog gå bra! Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-12-18 14:36 #4 av: LinaN

Jag kan rekommendera korsningar av kallblod och halvblod, det brukar bli rejälare ridhästar som inte blir så tunga, men som alltid så kan man hitta sin drömhäst som passar tilld et man vill när man minst anar det.

Min totto, snart 5 år, kallbod shire/ardenner är en toppenhäst och allroundhäst, hoppar, dressyrar, skogsridning och framtiden även tornerspel. Han är en klippa och nästan helt orädd, modig och hjärtat på rätta stället :D

Bild på Harrybusen

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-12-20 11:40 #5 av: niare

jag skulle säga halvblod med korsning med fullblod, jag har ett sto hemma med den rasen, hon har lugnheten som ett halvblod och kroppen men vill man att de ska gå undan har hon speed från fullblodet, kanonbra hopphäst och riktigt bra på dressyr, finns ju mkt bra hästar för en rimlig peng då många föröker bli av med sina såhär års så d e ju nu man ska satsa.

kallblod älskar jag men tycker själv att många av dom är lite för tungridna och anpassar mig efter min syster och mor som båda har nackskada (en bilolycka och ridolycka) så därför kan vi inte ha så tunga hästar även om d lutar snart åt att d blir en adenner för körningens skull och jag rider ju givetvis :)

men tycker blandraser är väldigt bra om man inte är ute efter avel och sådant.

Anmäl
2010-02-01 20:06 #6 av: Eldsdotter

Det blev ett halvblod. En 14-årig valack som gått som fälttävlanshäst, men även tävlat dressyr. Pigg och framåt, mycket lyhörd för vikthjälper, oerhört snäll och trevlig att ha att göra med. 171 cm hög, för att matcha min son.

Men han är fux, så han skär sig mot mitt gamla vapenmärke som är en guld eld på röd botten. Jag kan ju inte ha ett rött schabrak på en fux!!! Glad (Jag har inte haft häst förut, så jag har tack och lov inget schabrak sytt, har bara levt med vapenmärket på lajv och annat i många år...)

 

Så Ahnna, när snön smält bort vill vi träna!

Anmäl
2010-02-01 21:16 #7 av: Ahnna

#6 Vad kul, grattis! Vad heter underverket?

Men varför skulle man inte kunna ha ett rött schabrak på en fux? Hela hästen täcks ju och väljer du en röd nyans som passar ihop med hästens päls så gör det ju ingenting. Flört Tornerspel är ingen skönhetstävling! Tungan ute

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-02-01 21:42 #8 av: LinaN

Grattis :D

 

Vad skoj :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-02-01 22:07 #9 av: RosaGosa

vilken fin häst! Ska bli roligt o se honom i riddarmundering sedan!

 

Ahnna > visst håller du kurs i tornerspel? vore skojj o prova träna för dig på unghästen sen då hon blivit mer ridbar på banan :-)

Anmäl
2010-02-02 09:55 #10 av: Ahnna

#9 Absolut, det kan vi lösa! Skicka PM i så fall, så att jag inte missar nåt här på forumet.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-02-03 08:21 #11 av: Eldsdotter

Hästen heter Blixten. (Inte ett namn jag skulle ha valt, men det fungerar...)

Jag hör av mig till dig, Ahnna, när det börjar bli mark för träning. Om du kan ta dig till Hagby (nära Säva) så kan nog jag skramla ihop några ekipage, i alla fall tre, som vill leka.

Ridbanan är inte så stor att vi ska dra ihop något jättegäng, dock. Men om du håller träning på annat håll i hyfsad närhet av Uppsala får du gärna skriva här, så att man har en chans att komma farande och vara med.

Anmäl
2010-02-03 10:17 #12 av: Ahnna

#11 Ja, hör av er om/när det börjar dra ihop sig så får vi bestämma lite fler detaljer!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-02-03 13:31 #13 av: RosaGosa

#10 inte aktuellet än på ett tag då vi inte börjat rida henne på ridbana än men det ska sättas igång nu till våren. Ska träna mer på galoppen med men sen kommer ett PM :-)

Anmäl
2010-02-03 13:33 #14 av: RosaGosa

#11 oh jag bor inte långt från uppsala jag heller... kanske kan gå samman om tärning sen vid tillfälle. Som sagt så är hästen ifråga fortfarande väldigt ung så det kanske dröjjer men jag tror nog hon skulel tycka det vore skojj...

Ahnna - vad kan man börja göra hemma?

Anmäl
2010-02-03 17:08 #15 av: Ahnna

#14 Jag funderar på att skriva en artikel om det, eftersom den frågan kommer upp lite nu och då. Återkommer!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.