TV & film

Robin Hood - ny film med kända skådespelare

2010-01-09 13:05 #0 av: Ahnna

I maj släpps en ny film som heter kort och gott "Robin Hood". Huvudrollerna spelas av Russel Crowe och Cate Blanchett, samt Matthew Macfadyen, William Hurt, Max von Sydow, mfl.

Spontant blir jag både glad och irriterad; glad för att de gör en medeltidsfilm och irriterad för att de väljer så många icke-britter till att filmatisera en så viktig del av Storbritanniens historia!

Jag bara hoppas att det inte blir "En Riddares Historia 2" med icke-HK-kläder och helt åt skogen fel musik m.m. utan att de, icke-britter till trots, lägger ner vikt på kostym, ljud och scenografi. *håller tumme* Då kan det ändå bli rätt bra! Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-01-09 13:19 #1 av: SHV-Pysen

Kul! Ska bli intressant att se hur det blir med dem skådisarna.

Och jag hoppas också att det inte blir som en riddares historia. Ska man gört seriöst, vilket jag antar, och hoppas, att de gör med de skådisarna, så måste de satsa på att få det någorlunda HK. I en riddares historia så är det ju mer komedi och det är ju meningen att yngre ska kunna relatera till den "coola" riddaren. De försöker ju få det moderna i en medeltidsvärld vilket jag har full förståelse för där. Skulle det göra det här så, Nej tack!

Anmäl
2010-01-09 14:38 #2 av: LinaN

Låter ju intressant, täänker dock inte hålla så höga hopp och förväntningar på den här filmen. får se vad det blir av det framöver helt enkelt. :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-01-09 15:00 #3 av: [Kanonkulan]

Fast En riddares historia är ju inte tänkt att vara HK...

Anmäl
2010-01-09 15:15 #4 av: Ahnna

#3 Nej, men det förstör ändå genren för oss som vill ha HK-filmer. Jag hoppades att man skulle ta mer vara på historien i den här filmen, men ju mer jag läser på webben om den desto mer ser det ut som att de inte är 100% intresserade av att vara HK i den här filmen heller. Tydligen har trailern i USA innehållit rockmusik... De har också modifierat historien litegrann för att passa filmens ändamål, som är en Robin Hood som strider både för Richard I och mot Normanderna.

(Att göra Robin Hood till en stridande karaktär överhuvudtaget låter lite skumt - i vissa delar av legenden hade han förvisso kontakt med Richard I, men stred inte.)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-01-09 18:06 #5 av: Anthka

#3 Problemet är att "vanligt" folk inte förstår det utan tror att det som En riddares historia innehåller är HK....

Jag har inga störra förhoppningar, framför allt med tanke på hur illa King Arthur är. Brittiska legender ska filmatiseras av britter för att bli bra.

Anmäl
2010-01-09 19:33 #6 av: Ahnna

#5 Word.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-01-09 20:43 #7 av: [Kanonkulan]

Ingen tror att man dansade till Queens We will rock you på medeltiden. Det är att fördumma "vanligt folk", som ni kallar det. En riddares historia är en komedi i samma anda som Mel Brooks och och Monty Python. Att jämföra någon seriös historisk film med den är helt uppåt väggarna.

Anmäl
2010-01-09 22:14 #8 av: LinaN

#5 HEAR HEAR!

#7 ehm... jag vet inte hurmånga gånger man stött på folk som undrar om det är mithril i ringbrynjor eller om man någon gång sett riktiga alver. Samt att Queens We will Rock you och en riddares historia är full av korrektheter "men så såg det ju inte ut i filmen!" är något JAG stött på iaf.

Så filmmusiken i sig men kläder och rustning osv tror väldigt många medelsvenssons att den faktiskt såg ut som den gör i filmerna, med eller utan mithrilsilver!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-01-09 23:02 #9 av: Meli

#8 Hehe eller folk som vet att det faktiskt fanns drakar förr.;)

Anmäl
2010-01-09 23:44 #10 av: Ahnna

#7 Jag är böjd att hålla med #8. Fördummande eller inte, folk i allmänhet tror verkligen att kläderna i t.ex. "En Riddares Historia" är HK och de tror att ett medeltida liv verkigen gick till så. Det är synd och skam med tanke på hur fel det är, och därför är jag emot icke-HK filmer som utger sig för att förtälja en verklighetsbaserad historia.

Att merparten inte tror på drakar eller alver är en sak, men jag hade varit rik nu om jag hade fått en krona varje gång någon frågat mig varför mina kläder inte ser ut som i "En Riddares Historia" eller "Prince of Thieves". Det är mäkta frustrerande när mina HK-kläder ifrågasätts av okunnigt folk som har sett icke-HK-filmer och tror att jag är den som är ute och cyklar...

Att jag blir störd av modern musik i historiska filmatiseringar är väl ganska sjävklart, eftersom det förstör hela känslan av medeltid. (Eller vad det nu är för period.) Ta en film som "Marie Antoinette" som börjar helt HK men som gradvis blir mer och mer "modern" - det stör mig också, men i den filmen så visar man i alla fall tydligt att man lattjar med stereotyper och bryter tabun. "En Riddares Historia" eller "Prince of Thieves" och andra såna filmer/TV-serier visar ingen tydlig modern attityd utan blir tagna för HK-filmer av folk som saknar referenser.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-01-10 10:42 #11 av: Anthka

#8 och #10 hear hear!

Anmäl
2010-01-10 15:23 #12 av: [Kanonkulan]

Jag håller inte med. Jag har aldrig träffat någon som trott sådana saker så jag undrar lite grand i vilka kretsar man rör sig för att få sådana frågor. Och jag vill även påstå att man genom att dela upp folk i "vanligt folk" och alla vi andra då som uppenbarligen inte är vanliga så spär på fördomar och segregering.

I övrigt tycker jag att En riddares historia är en jättekul film!

Anmäl
2010-01-10 15:33 #13 av: LinaN

#12 jag har som sagt träffat på dem på marknader och andra sådana evenemang, turister, vanliga medelsvenssons med volvo villa och vovve. En vikingamarknad jag var på förra våren så fick jag frågan om mina illrar sög blod och om de är aggressiva, samma personer frågade också varför vi inte hade sådana där fina klänningar av sammet som skimrar.... Och visst, dessa två turister vart ju verkligen ett par stolpskott men flertalet andra turister har undrat både det ena o andra varför man inte har det o det materialet och om man verkligen vet vad man pysslar med eftersom det inte ser så ut i filmerna...

Inom mina egna kretsar så har folk koll, och har man inte koll så brukar man kolla upp det med andra som har bättre koll och kanske även källhänvisningar att stötta sig på.

Men samtidigt, fördomar och segregering finns det gott om, och det blir ju inte bättre av att man är sån där historienörd eller sagan om ringen-fanatiker som bara springer runt och leker för att man är på en marknad eller några per år... jag har fått mycket glirningar om min hobby som återskapare. Vi har flera trådar om sådana här fördomar och liknande. Vi får stå ut med rätt mycket skit av medelsvenssonsarna.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-01-10 15:45 #14 av: [Kanonkulan]

Jag tycker mest att det är skrämmande att man faktiskt uttrycker sig som att det finns "vanligt folk" och att vi inte skulle vara det. Som vikingareenactor är inte jag förmer än andra. Har man ett intresse för sin omvärld så inbillar man inte sig att en spelfilm är på riktigt. Är man inte intresserad av sin omvärld så tror man att Rederiet och varuhuset är på riktigt med och det kan vi nog inte göra så mycket åt.

Anmäl
2010-01-10 17:07 #15 av: LinaN

#14 fast det kan man ju se inom vilken grupp som helst, hästfolk är ett folkslag, hundfolk ett annat, mc-folk, fotbollssupportrar oavsett om de är huliganer eller vanliga ickevåldsamma supportrar, det finns konståkningsfolk, magicspelare, figurspelare osv osv.

alla specialiserade sporter och hobbyer är utöver de vanliga "svenssons" så klart det blir vi och dom av det då. Det är så människor fungerar i detta logiska samhälle vi lever i idag.

Det hade vart kul att se en film som är helt HK-rätt men samtidigt så finner jag filmer som inte är det rätt underhållande för då kan man leta fel och rätt och köra nån sorts kobingo av det hela :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-01-10 17:18 #16 av: Anthka

Men snälla #12 och #14 ta det med en nypa salt! Jag hade kunnat skriva en lång mening om "vi som återskapar kontra de vars historiekunskaper bara kommer från skolbänken och alltså inte räcker längre än till näsan" (och innan du säger någonting om svenska skolbarns historiekunskaper så är jag blivande historielärare). Men för att korta ner det så blev det, inom citationstecken, "vanligt folk" kontra de som har medeltiden och dräkthistoria som intresse. Det var ingenting allvarligt menat ingenting fördömmande eller fördomsfullt mot de som inte delar mitt intresse utan helt enkelt det sätt som då föreföll lämpligast för att få fram det jag ville ha sagt.

Sedan rör jag mig precis som LinaN ibland turister, och jag har flertalet gånger hävdat att turister är ett släkte för sig. Ibland får man verkligen dum dum frågor...

Anmäl
2010-01-10 22:42 #17 av: Ahnna

När jag säger "folk" i det här sammanhanget så är det inte för att segregera mig, utan för att beskriva "den stora massan" som inte har historiskt återskapande som hobby eller yrke. Det är, som LinaN skrev, inte mer annorlunda än att kalla människor som äger hästar för "hästfolk", och så vidare.

Jag tycker nog inte att vi kan prata om segregering förrän någon säger "jag anser att jag och mina kompisar vet mycket bättre än alla andra, så därför tänker jag inte beblanda mig med några som inte håller min standard". Då gör man ju en tydlig skillnad på "vi" och "dem". Men det är alltså inte så jag menar.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-01-11 09:42 #18 av: [Kanonkulan]

Nu tycker jag att detta har blivit en tråd som mer går ut på att ge mig svar på tal än att diskutera Robin Hood-filmen. Jag har rätt till min åsikt lika mycket som ni har det men föreslår att vi släpper detta nu. Jag gav mig inte in i den här diskussionen för att diskuteradetta utan för att påpeka att En riddares historia inte är en historisk äventyrsfilm utan en historisk komedi som inte utger sig för att vara korrekt.

I övrigt har jag all rätt att uttala mig om historiekunskapehos barn och ungdomar. Dock var jag aldrig i stad att göra det och kände mig faktiskt lite påhoppad där. Trist.

Anmäl
2010-01-11 10:18 #19 av: Anthka

#18 självklart släpper vi det Glad

Men eftersom jag var den som från början skrev "vanligt folk" kände jag mig inte så lite påhoppad av dig och ansåg mig ha all rätt att förklara hur jag från början menade. Kanske blev det en lite brysk förklaring för det ber jag om ursäkt, men det har sina rutiga skäl.

Du har rätt till din åsikt, inget tal om saken och ingen har heller sagt någonting annat, men har inte jag också rätt till att försöka förklara någonting som du uppenbarligen missuppfattat och verkat bli väldigt upprörd över?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.