Annons:
Etikettliv-leverne
Läst 4060 ggr
Meli
2010-01-17 21:30

Mot halka

Har hört något som kanske är en skröna, men är det någon av er som hört talas om att man skulle ha strött ut myrstackar(!) mot halkan förr?  Som jag förstod det skulle de alltså ha skyfflat upp mystackarna, förvarat dem (kanske i säckar) och sedan strött ut dem när vintern och halkan kom.  Vad tror ni om det?

(Har tidigare hört att granrusor skulle ha använts, men inte funnit några belägg för det.)

Annons:
Ahnna
2010-01-17 22:33
#1

Det kan jag inte påstå att jag har hört nåt om. Men aska är annars ett väldigt effektivt sätt att slippa halka, både på snö och is. Och aska hade ju alla, så det var ju gratis.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

moondancer
2010-01-18 15:01
#2

Myrstackar känns inte som speciellt smart sätt, men visst. Barr kan säkert ha fungerat bra mot halka. Granruskor fungerar om man kört fast i skogen, har hänt ngra gånger

//Olle
Sajtvärd för svensknatur.ifokus, miljö.ifokus och studier.ifokus

Meli
2010-01-18 20:51
#3

#1 #2 Hm så det kanske inte är helt trovärdigt då? 

Låter intressant med askan.  Hade inte hört det förut.Glad 

Hm läste däremot i nån dräktbok (tror jag det var) att man brukade vika ner strumpskaften (av ylle), så att de hamnade under skorna.  Det skulle hjälpa vid halka.  Men skulle inte det vara att förstöra strumporna?  Eller priorieterade man sin egen säkerhet framför extrajobbet med att laga/göra nya strumpor?  Kan inte ha varit helt trevligt heller med att få snö i strumpskaften…

Anthka
2010-01-18 20:56
#4

#3 minns du vilken dräktbok? Jag håller det inte för troligt, män har hosor hela vägen upp till skrevet och att vika ner hela hosbenet (och alltså frysa om hela benet) för att få halkskydd….

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Meli
2010-01-18 21:27
#5

#4 Haha nej det låter inte troligt nej.Glad 

Det kan hända att det var kvinnorna som skulle ha gjort så, men det är inte omöjligt att boken avhandlade mer än bara medeltiden (minns tyvärr inte om så var fallet:/).  Tror dock inte det stod något speciellt årtal för det där med strumporna.

Men yllestrumpor (inte de längre varianterna, då jag antar att de inte var vad författaren syftade på) användes inte alls under medeltiden?  Vet att de hade hosor o de där långa som knöts under knäet, men det fanns inte kortare som användes ens som kompliment?  Om inte, kan vi ju lugnt utgå från att det här är något av senare datum (om det nu ens stämmer)…:/

Upp till toppen
Annons: