Liv & leverne

Slakt då och nu

2010-03-12 18:29 #0 av: LinaN

Hur är det med detta, förr så slaktade man ju allt från höns till oxar hemma, men idag ser ju lagen litet annorlunda ut.

Vad får man och vad får man inte lov att slakta hemma? Är höns och kaniner tillåtet att slakta eller måste man ringa vetrinären? Vad säger lagen och vilken lag är det man ska titta på?

Har fruktansvärt dålig koll på detta. ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-03-12 19:57 #1 av: Schannalle

Du får slakta vilka djur som helst hemma, så länge du har kunskap om hur man gör. Däremot får du inte sälja kött som inte har blivit veterinärbesiktigad, hängt och slaktat under bra hygieniska förhållanden. Finns säkert fler regler där, men för eget bruk så får du slakta själv.

Så slakta på du bara, behöver du hjälp så hojta till!

Anmäl
2010-03-12 22:59 #2 av: LinaN

#1 okej, bra att veta. ^^

Ska förmodligen med och slakta ett gäng ungtuppar hos en väninnas pojkvän. Han har gård och nu går det nästan en tupp per höna så det är väl dags då ^^

Får har jag varit med vid flåningen. men höns är något nytt för min del.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-03-13 12:09 #3 av: Rajka

OT men...

På Kalmar renässansdagar slaktade vi 2 hönor som hängdes, plockades och därefter tillagades. Så allmänheten kunde se men vi sålde inte maten utan åt den själva (den var för god för att ge bort! ;) ) Vi hade nog inte en tanke på att man inte fick göra så Obestämd

 

Men killen som nackade dem visste vad han skulle göra så det blev inga "Robinson-slag".

Anmäl
2010-03-14 14:29 #4 av: Ahnna

#3 Det enda "felet" med en sån grej är väl att alla kanske inte uppskattar att se en slakt. (Om den gjordes öppet för publik, alltså?) Många blir ju känslomässigt engagerade och tar illa vid sig av såna saker, men olagligt är det inte att slakta sina egna djur så länge man har kunskapen och djuren inte lider. Det händer nog varenda bonde att en kalv orsakar inre skador på kor vid förlossningen så att de måste avlivas på stört eller att djur bryter ben eller blir illa trampade i hagen. Därför funkar det inte att ha en lag som förbjuder att bönder avlivar sina egna djur och därför är också slakt till huse tillåtet.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.