Sömnad & dräkter

Fålla slöja?

2010-06-15 03:09 #0 av: Loviz

Håller på å syr massa medeltidskläder nu å de e lite smått panikartat... Ska på fest i helgen å då måste allt va klart... När jag som bäst höll på att plocka undan det som inte behövdes nu å lägga fram det som behövs hittade jag tyget till min slöja och kom på att den måste fållas....
Hur gör man detta enklast? Har läst lite på http://juneborg.nordmark.org/arts/sloja.htm , och hon nämner nåt om rullad fåll som är krångligt (de ska helst inte va så krångligt för jag har nästan alla fållar på våra kläder att göra + överklänning till mej...) Hon nämner även att man kan sy med en tät zickzack, vad tror ni om det?? (känns inte helt ok men funkar det så blir jag super nöjd!)

Jag har tänkt mej en slöja som är som en rektangel som man lägger över axeln, sen över huvet och över andra axeln. Jag ger mej inte in på haklin å så nu. det får bli ett framtida projekt.

Anmäl
2010-06-15 08:42 #1 av: Anthka

rullad fåll??? har jag aldrig hört talas om, lättast är att fålla en slöja precis som man fållar allting annat.

Anmäl
2010-06-15 09:56 #2 av: Pialinn

Rullad fåll eller "spottfåll" gör man enklast genom att blöta lite på fingrarna (spott) och sedan rulla tyget. Sedan syr man runt rullen, antingen för hand eller med zickzack på maskin.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2010-06-15 10:05 #3 av: Anthka

#2 aaah, syr runt rullen? menar du kastar fast rullen precis som vid vanlig fållning?

Anmäl
2010-06-15 11:47 #4 av: Loviz

Tack för snabba svar! Vanlig fåll å ju inte jätte krångligt så de får de bli! :) Jag vart lite förvirrad när jag läste på sidan jag länkade till å de är det enda jag hittar (på svenska) om slöjor. Förstod inte alls hur hon menade att fållen skulle se ut.

Anmäl
2010-06-15 22:07 #5 av: Pialinn

Visserligen ett sent svar, men just så. Man kastar runt rullen.

Om man fäster första sydda biten "någonstans", går det lättare att rulla när fållen hålls sträckt.

Jag brukar fästa i byxbenet. Hoppas ni förstår!?

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2010-06-16 01:05 #6 av: Loviz

Nytt problem... :( klippte till slöja idag och de blir verkligen helt galet... MASSA tyg fram på halsen som känns obekvämt och mest ivägen...

Hur löser man slöj/huvudbonads problem enklast?? Jag har en oval slöja sen tidigare (efter SA mönster dock...), har sett nån bild där de va en som hade en fläta(eller två som möts) som gick uppe på huvet och en slöja fäst i det. kan något sådant vara ok? Det ska funka för en fest på lördag sen kan jag fixa nåt bättre till nästa gång.  Tacksam för svar!

Anmäl
2010-06-16 02:02 #7 av: Ahnna

Rullad fåll gör sig bäst på tunnt sidentyg, som inte går att fålla på "vanligt" sätt för att det blir fult som stryk. Ett alternativ då är att fålla som "vanligt" och fästa ett tunnt band över sömmen så att det döljer de fula stygnen och rynket i tyget som obönhörligen uppstår. (Tro mig, jag satt med en sidenslöja i 5 raka timmar under en natt i våras på ett SCA-event och svor, svettades, svor, svettades, svor... etc.)

 

#6 Jag är inte helt säker på att jag förstår hur du menar, men vilken sorts tyg använder du? Är det tjockare än siden så kan det bli obekvämt runt halsen/hakan, beroende på hur du har fäst tyget. Är det nåt sånt här du har försökt få till?

Här är en väldigt bra sida som förklarar hur man fäster en slöja på medeltida vis, utan krångliga flätningar eller andra håruppsättningar.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-06-16 02:05 #8 av: Ahnna

En annan variant är att klippa ut och fålla en D-formad slöja och fläta håret i två flätor, som fäst som en "loop" vid öronen. Ta sen en tygremsa och knyt runt huvudet och fäst slöjan i den med vanliga knappnålar. Korrekt och mycket snyggt! Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-06-16 09:07 #9 av: Anthka

#6 japp att lägga två flätor över huvudet och fästa i dem är helt ok

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.