Sömnad & dräkter

Kort halvcirkelmantel OK?!

2010-08-02 21:32 #0 av: terkina

Hallå allesammans!

Behöver akuta råd här som förhoppningsvis kan lätta min börda inför stundande medeltidsvecka!

Jag gjorde nämligen världens drummel när jag köpte tyg och köpte hälften så mkt som jag skulle behövt. Tänkte alltså först göra en "hellång" halvcirkel på 1,5 m längd, men hjärnan funkade inte så det blev bara 1,5x1,5 meter tyg inhandlat. (det sura var att yller kostade 25:- metern så det hade inte ens spelat någon roll om jag köpt fem gånger så mkt! Skrikandes)

 

 

Min fråga iafl är om det är OK att göra en mantel som är hälften så lång alltså 0,75 m istället? Under manteln blir det en klänning i linne och en surcote med jävulsfönster i ylle. tänkte att det kunde vara skönt att ha något i ylle på axlarna ifall vädergudarna är emot oss. :)

 

Jag är rätt så kort så på mig blir det till rumpan ungefär, men på grannen som också ska ha kommer det bli aningen kortare.

 

Medarbetare på fengshui.ifokus

 Hemsida: http://www.lillae.weebly.com

Anmäl
2010-08-03 00:02 #1 av: LinaN

Korta mantlar har jag sett både ett o trettio-talet av så det förekommer ju. Men hur HK det är vet jag inte... Det får de andra dräktkunniga svara på.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-08-03 23:07 #2 av: MegN

Det finns ju en sorts struthätta med längre "mantel"-del ("kukulla"), och eftersom struthättor med öppet fram är HK så bör väl en sån utan huva vara helt godkänd?

Har länge tänkt sy en sån längre struthätta, som går ner över armbågen åtminstone - det är skönt på kalla kvällar när man sitter där och drar i struthättan för att den ska räcka lite längre ner över armarna...!

(Jag syr aldrig "strut" på mina "struthättor" eftersom jag vill kunna använda dem till vikingakläder - men vad annat ska man kalla dem, även om de inte har strut ...Glad ?).

Anmäl
2010-08-04 11:45 #3 av: terkina

Hättor?! ;0P

Hehe. Men jag är med på vad du menar iaf!

 

Medarbetare på fengshui.ifokus

 Hemsida: http://www.lillae.weebly.com

Anmäl
2010-08-05 19:59 #4 av: Ahnna

På 1200-talet förekom huvor (struthättor utan strut) som gick ner över magen och ryggen ner till midjan. Men inte mantlar, de var långa. Men vill man inte vara 100% korrekt historiskt så funkar det förstås med kort mantel. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-08-05 20:34 #5 av: terkina

Har klippt till varsitt substitut till mantel åt oss nu iafl, det blev den korta varianten. Får ta tag i det ordentligt till nästa gång istället, blev lite tight om tid helt plötsligt :oS

Har ni några tipds på andra överplagg till kvinnor? Har förstått att mantlar trots allt inte florerade så mkt på tiden det begav sig i jämförelse med dagens marknader..

 

Medarbetare på fengshui.ifokus

 Hemsida: http://www.lillae.weebly.com

Anmäl
2010-08-12 00:35 #6 av: MegN

Jag har sytt typ "kappa" till mina vikingakläder (även om själva modellen är hämtad från folkvandringstid ca 500 e Kr). Det måste väl ha funnits något liknande plagg även framme i medeltiden...? Det är trots allt mer praktiskt än en mantel med massor av tyg. Ska man t.ex. röra om i grytor osv på låg höjd så får man ständigt använda ena handen till att hålla ihop allt manteltyg...

Anmäl
2010-08-15 01:35 #7 av: terkina

Jo tack. Vi försökte oss på mini-golf igår och det var inte det lättaste ens med den korta varianten! :0P

 

Medarbetare på fengshui.ifokus

 Hemsida: http://www.lillae.weebly.com

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.