Hantverk

svinblåselampa....

2010-11-24 12:06 #0 av: pnilla99

Finns det någon här som knåpat ihop en svinblåselampa själv?

Skulle vara glad över en del tips. Tex hur förbereder man blåsorna för att kunna töja ut dem så mycket som möjligt?

Lämpliga mått på själva stommen kanske också finns?

Anmäl
2010-11-24 14:10 #1 av: LinaN

Först o främst så är svinblåsorna inte i någon standardstorlek så blåsor får väljas efter lyktans storlek.....

 

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-11-24 14:40 #2 av: pnilla99

#1 Jodå det vet jag...Min hade kunnat bli en stooor lampa.Skrattande

Men kruxet är att vi har bra tillgång till blåsor av olika storlekar och kunnat testa att töja både med luft och vatten, känns inte som om det blev superbra något av det. Såg en bild på ngn blogg där de töjt med vatten och de blåsorna var enorma (jodå...det var svinblåsor enligt texten)

Anmäl
2010-11-24 15:21 #3 av: LinaN

borde man inte lika gärna kunna använda oxblåsor då?

min tanke är att jag har sett en ganska så stor svinblåselykta men de sa också att galten han vart enorm.... trorinte man kan töja hurmycket som helst. en blåsa rymmer ju bara en viss mängd vätska hur man än gör.

jag är mer intresserad av hur man sedan gör hål för att trä blåsan över träramen.... :P

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-11-24 15:49 #4 av: pnilla99

# Att göra hål var inte så knepigt. Vi trädde blåsan uppifrån över lampan så långt det gick, sedan började vi att skära ett kryss som man fick "jämka"ut till ett hål efter hand som man krängde ner blåsan. 4 händer var ett måste. sedan får man knyta till när den är nere på plats tills den torkat (våra blåsor blev som sagt för korta så de kasserades). Jag har också sett lampor där man ställt ner lampan i blåsan sas och sedan knutit ihop den uppe över locket. jag vet inte hur/eller om man skar rent efter att den torkat.

Hemskt kul att testa, ännu roligare om man kan lyckas. Får väl försöka beställa blåsor enbart efter monstergaltar dådå.

Anmäl
2010-11-29 11:40 #5 av: Ahnna

Du har inga bilder på era försök? Vore kul att se. Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-12-13 14:19 #6 av: pnilla99

Nu börjar idiotprojektet ta form.... Stommen var lite kul att konstruera. Det blev med "uppdragbar" ljushållare.Efter totalbryt och attack med sågen då lampan blev för hög för alla blåsor vi hade hemma, blev "spröten" lite olika långa, men jag tycker den blir charmig. Tändsticksasken är en hushållsask så man kan få lite hum om lyktans slutgiltiga storlek.

Anmäl
2010-12-13 14:26 #7 av: pnilla99

Nu kommer det absolut mest nervpåfrestande....På med blåsan. Jag tror det gick åt 5 st innan en passade och höll. Vi töjde den med cykelpump, flera gånger. Testade med vatten också men tyckte det blev för kladdigt. Sedan ängnades kvällen åt att gå och töja och dra den blåsan på plats under tiden som den torkade. När den satt som jag ville, eller egentligen så gott det gick, fäste jag den provisoriskt med häftstift tills den torkat helt

 

Anmäl
2010-12-13 18:05 #8 av: pnilla99

Och så var den klar!!Skrattande Lite dålig bild, tyvärr. Ljussättningen blev inte som den borde. Men vi har helt klart fått blodad tand och ska fortsätta göra ett helt gäng.

Anmäl
2010-12-13 21:49 #9 av: Ahnna

Väldigt söt! En sån borde jag ha, men det blir aldrig av att jag köper nån... Skäms

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-12-14 22:42 #10 av: Rajka

Lyktan blev jättefin!

Hur "öppnade" ni blåsan i botten? Om du förstår min fråga? ;)

Anmäl
2010-12-15 11:13 #11 av: pnilla99

#10 TackSkrattande. Vi trädde på den så jämnt vi kunde så att säga. Drog ner den lika långt runt om (lite lurigt, då jag upptäckt att blåsor inte alltid har ens önskad form. De kan vara runda, njurformade, ovala....) sedan skar jag ett kryss i toppen som allteftersom vi fortsatte jämka blåsan neråt, renskars till ett rundare hål. Det ska nog hållas så tight som möjligt, men man får vara försiktig här eftersom blåsan kan spricka om man våldar för mycket. Fingertoppskänsla, tålamod och kanske en lagom gnutta tur....Jag hoppas vi kan vidareutveckla tekniken, vi kommer till att fortsätta med fler efter jul. Det var nämligen riktigt kul (när ilskan o frustrationen lagt sig) Nu ska vi mysa i lyktans sken över helgerna.

Jag gjorde föresten en gruvlig miss med botten o toppenSkäms. Borra alltid hålen för "spröten" igenom båda plattorna samtidigt, och märk upp så de får samma placering när lyktan sätts ihop. Annars får man vålda väldigt och min första topp sprack...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.