Etikettallmänt
Läst 30633 ggr
LinaN
2009-08-08, 13:47

Välkommen till Medeltiden!

Alla är vi nybörjare någon gång, eller så är vi gamla rävar som vet vad som gäller när vi hittar hit till medeltiden.ifokus. Men gemensamt är att alla borde läsa igenom denna artikeln åtminstonne EN gång.

ar09.jpg

Här diskuterar vi allt från tigaste vendeltid till det sena 1800-talet, med tonvikt på århundradena 800-1500 tal.

Skrivregler

Vi har inte en hel uppsjö med Skrivregler som många andra iFokus.se sajter har. Men här gäller sunt förnuft, att tänka efter hur man skriver när man skriver det och hur man skriver det gentemot andra personer. Håll en god ton även när man blir upprörd eller irriterad, ta kontakt med en Medarbetare om någon beter sig illa mot dig så tar vi det därifrån.

Lajv

Tidigare fanns en sajt om detta på iFokus, och om någon är intresserad av att starta upp sajten igen så hör av er till killarna som driver ifokus-nätverket. Men inga renrasiga lajvfrågor här som "hur ska jag göra min karaktär" eller "hur vet man om man lajvar bra?", inga "ska du till det och det lajvet?" eller "hej ville bara tipsa om detta lajvet" osv. Sådana inlägg kommer utan förvarning raderas. Är du osäker på hur du ska formulera en fråga som gäller både lajv coh medeltida/vikingatida återskapande och historia så hör av dig till någon av oss Medarbetare så hjälper vi dig att formulera frågan så den bättre passar in på sajtens tema. Det är ingen hemlighet att det finns lajvare här på sajten, men de flesta håller sig till sajtens tema och förklär sina lajvfrågor väldigt väl. :)

Köp och Sälj

Du är välkommen att sälja dina medeltida/historiskt anknutna saker, MEN du får inte länka in från tex tradera, budera, ebay och liknande. Utan din annons ska ligga här under köp & sälj. Så det är inte tillåtet att trissa upp priset genom att fiska bud härifrån.

Vi på sajten

Så, det var det. Vilka är då vi här på Medeltiden iFokus som får sajten att rulla vidare? Varför denna presentation? Jo, för att det inte ska bli några oklarheter i vem som har rätt att säga till dig om du gör något fel, eller vem det är du ska vända dig åt om någon annan gör dig orätt, eller du helt enkelt vill veta något specifikt.

Ahnna, sajtvärd

Ahnna.jpg

Jag började med vikingatid när jag var tonåring och övergick till medeltid när jag började rida tornerspel 2002. Nuförtiden pendlar jag mellan vikingatid, medeltid och renässans och försöker prova på så många olika hantverk som möjligt från de olika perioderna. Jag håller på att starta upp ett företag med internethandel där jag kommer att sälja hantverk och tillbehör som behövs när man återskapar historia eller ägnar sig åt levande rollspel. När jag inte jobbar med det så är jag upptagen med mina hästar och min trädgård, som också har en stor plats i mitt liv.

AutumnWicca

Jag och fästmannen

Mitt intresse började med lajv under högstadietiden, både vampire, fantasy och medeltid. Ju äldre jag blivit ju mer har jag dragit mig åt vikingatiden och medeltiden och lajvandet har hamnat utanför (kompenserar med fantasy-rollspelande ^^). Hantverk i främst textil men även lite färsk träslöjd och läder blir det och oftast vikingatid och tidig medeltid.

LinaN

caijaporträtt.jpg

Jag började med mitt intresse som 12-årig, året därpå vart jag på mitt första lajv. Sedan växte själva hantverksintresset allt mera, samt att jag lärde känna ett gäng i malmö som höll på med vikingatida fighting. Så på den vägen är det. Idag arbetar jag i tyg, garn, läder och viss mån även litet trä.Vikingatiden är det som värmer mitt hjärta mest, även om medeltiden också är en passion. Förutom detta intresset så har jag även min lilla häst som en dag kommer bli en tornersspelskuse.

Moondancer

(Bild kommer)

Jag hade som liten ett väldigt starkt medeltisintresse, som jag sedan växte ifrån. Återupptäckte det spännande med medeltid och vikingatid då jag för ungefär ett år sedan började med vikingatida fighting. Förutom stridande håller jag på med diverse hantverk, som ringbrynjetillverkning och tillverkning av vikingatida kläder (för eget bruk).

**Till alla Nybörjare -  FAQ **

Vi får återkommande frågor om kläder, mat och annat. Använd söktjänsten på sajten. Var inte rädda för att använda google när ni söker information. Framförallt, titta på sajten om inte din fråga redan blivit ställd! Vi har många trådar, framförallt om kläder och klädedräkter.

Läs artiklarna om kläder som vi samlat nedan, finns det oklarheter, fråga då i respektive tråd. Starta inte flera trådar med samma frågeställning, en person kommer och ställer en fråga, ett halvår senare kommer en annan person och ställer exakt samma fråga. Det blir väldigt frustrerande för oss som arbetar med sajten att ständigt rota fram gamla trådar och att låsa de nya med exakt samma frågor i, det tar tid från oss som vi kunde ha lagt på att skriva nya intressanta artiklar. Så för allt i världen, glöm inte bort sökfunktionen!

Men här har vi samlat några användbara länkar vad gällande baskläderna i en enkel vikignatida/medeltida dräkt. Nybörjarens garderob är ett bra ställe att börja läsa på. Sedan kan man då fortsätta att läsa dräktspecialen för kvinnokläder om man nu vill sy kvinnoplagg, är du man och vill ha en mansdräkt så ta en kik här i dräktspecialen för män.

Kika gärna litet extra på bockstensmannens dräkt som är en av de mest välbevarade dräkterna i medeltida historia.

Vill du sy på maskin eller för hand? För hand har vi en artikel om handsömnad. Läs den den är full av nyttigheter även om du tänker sy på maskin! Sedan får man inte glömma materialläran! Det finns även mer att läsa om materiallära här.

Titta sen även på trådarna, inte bara på artiklarna. Vi har flera trådar om mantlars konstruktion. Att skapa en mantel är full med länkar och ideer. Hur ser era mantlar ut? Läs också om mantelns utveckling i eruopa och mycket annat spännande finns! Använd sökfunktionen och sök på "mantel".

Titta även i trådarna WIP (Work In Progress) där finns massa matnyttigt. Många trådar är låsta, och det är en ständigt växande "serie" med trådar. Men där finns mycket intressant och användbart. WIP 1, WIP 2, WIP 3, WIP 4, WIP 5, WIP 6, WIP 7 framförallt ta en kik i Färdiga projekt! Där postar vi bara sådant som är klart och försöker hålla andra diskussioner på ett minimum!

Slutligen

Vi kan inte säga nog hur bra det är att använda sökfunktionen här på sajten, använd den. Ofta och mycket! Den är din bästa vän! Hoppas ni ska få en bra vistelse hos oss och fråga om det är något ni inte förstår, eller om det är något som är oklart! Var inte rädda för att posta trådar om allt mellan himmel och jord som rör medeltiden och vikingatiden. Framförallt ha trevligt!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

  • Redigerat 2022-04-05, 11:54 av Niklas
AutumnWicca
2009-08-12, 16:10
#1

superbra! :)

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Kaylaza
2009-08-12, 16:16
#2

Trevlig text som får en att känna sig välkommen Flört

AnteMsson
2009-09-22, 18:53
#3

Intressant artikel - kanske lägger denna som favorit :-D

Tomteslakt
2009-12-21, 13:26
#4

borde det inte vara tidig vendeltid till renässans som ämnena bör handla om här om det ska vara medeltiden i fokus?? borde det inte annars heta typ historia i fokus?

Ahnna
2009-12-22, 11:26
#5

#4 Vi har diskuterat det där otaliga gånger här på sajten. Det verkar vara mest i Norra Europa som man anser att medeltiden var begränsad till ett fåtal århundraden, samt att man delar upp perioden i flera delar, medan man i resten av världen ser medeltiden som begrepp som en period mellan år 500 och 1500. Eftersom det inte finns någon Vikingar iFokus eller Renässansen iFokus så får såna frågor också förekomma här, eftersom vi har satt åren 500 till 1600 som ram. (Dock förekommer det väl sällan ämnen som har med åren innan 700-talet att göra…)

Att kalla sajten för Historia iFokus skulle dra in allt från Big Bang till igår, vilket jag inte är intresserad av. De flesta som sysslar med medeltid, vikingatid eller renässans är ju lite eller mycket intresserade även av de andra perioderna inom ramen, så hittills har det funkat bra.

Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Hlif-Gudrunsdottir
2010-04-25, 16:41
#6

Takker…:)

Dandéraia
2011-04-03, 21:29
#7

Jag har länge letat efter någon/några som håller på med riddarspel och svärdsfäktning i närheten av Stockholm, vill så väldigt gärna börja med detta, ser så roligt och coolt ut, har även en häst som jag vill utbilda Glad

Om någon har några tips så kan ni väll maila mig på Axelinaknoppel@hotmail.com

Ahnna
2011-04-03, 21:46
#8

#7 Närmaste tornerlaget har träningar i Almunge utanför Uppsala, men har medlemmar över hela stor-Stockholm, Södermanland, norra Uppland och Gävleborg, samt några andra som är spridda över landet. Besök www.nordicknights.com!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2013-08-08, 13:17
#9

Fixade en ny löpsedelbild för den gamle vart verkligen i skittaskigt skick när den blev förstorad ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Elma79
2013-08-08, 15:11
#10

Ja jag såg det oxå, det va ju inget fel alls när den va mindre. Jaja, det va ju en enkel sak att fixa. ^^

[MyCassie]
2013-09-20, 19:36
#11

Superbra skrivet men en fundering, står att det tidigare funnits en Lajv sida på iFokus i artikeln. Mig veterligen finns det en http://lajv.ifokus.se/ är ju själv medlem där. 😛

Nu vet jag artikeln är skriven 2009 men man kanske kan uppdatera den infon? 🙂

Elma79
2013-09-22, 21:40
#12

Vad jag har förstått det som så va den sidan oaktiv då den saknade Sajtvärd, det är först nu i somras eller vad det va som den återigen blev aktiv. :)

LinaN
2013-09-23, 09:42
#13

Lajv låg nere i ca 5-6 år innan den togs över av befintlig Sajtvärd.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Upp till toppen