Annons:
Etikettpaviljonger-inredning
Läst 17662 ggr
Ahnna
1/24/07, 10:45 AM

Att inreda en paviljong

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det behöver inte vara dyrt att ge sin paviljong en tidsenlig känsla - här ges exempel på både enkla och lite mer avancerade tillvägagångssätt.

När paviljongen väl står färdig så börjar jobbet med att skapa den medeltida interiören. Beroende på hur tidsenligt man vill ha det så finns olika vägar att gå, och jag tänkte i den här artikeln ge förslag på både de enklaste och billigaste sätten och de lite dyrare sätten, som ofta känns lite mer tidsenliga.

GOLVET
Oavsett plånbok så kan det vara skönt att slippa vakna i en vattenpöl efter en regnig natt. Det undviker man enklast genom att täcka hela golvet med presenningar. Jag brukar se till att stolparna står på kanterna av presenningarna, så slipper man att golvet glider omkring och veckar sig när man går. I paviljonger med en mittstolpe så kan det vara lite knivigt att få in presenningen under den, men det är inte omöjligt.

Relaterade länkar

Av: Ahnna

Datum för publicering

  • 2007-01-24

För att få en mer medeltida känsla så kan man täcka presenningarna med något tjockt och gärna impregnerat material, till exempel vadmal, juteväv eller bastmattor. För att ge paviljongen ett ännu mysigare golv så kan man lägga ut mjuka mattor eller pälsar, som till exempel fårskinnsfällar eller renskinn.

Enkelt alternativ: golv av presenningar.
Överkurs: presenningar i botten, impregnerat tyg och mattor över.

                   Exempel på säng

**SÄNGEN
**Att sova gott när man är ute på evenemang brukar betyda rätt mycket för humöret. Är det regnigt och kallt så är det inte alltid så mysigt att krypa ner i en sovsäck på ett tunt liggunderlag - då är en fällsäng guld värd! Eller för all del en tjock luftmadrass. För dem som vill ha en mer medeltida säng så är det enklast att snickra en själv, men glöm inte att göra den nedmonterbar så att den går att transportera på ett enkelt sätt. Det blir lite extra tidsenligt om man syr egna sängkläder i till exempel lintyg eller någon snygg brokad. Ett överkast är heller inte fel för känslans skull.

Enkelt alternativ: fällsäng eller luftmadrass.
Överkurs: Nedmonterbar träsäng i medeltida stil och egentillverkade sängkläder.

MÖBLER
Avlastningsytor kan man aldrig få för många av när man är ute på evenemang. En paviljong utan bord att ställa ljus och lyktor på brukar förbli mörk på kvällen och det blir lätt oordning om man tvingas lägga alla saker i en hög på golvet. Många undviker att ta med sig möbler för att de inte får plats i packningen, men det finns alternativ. IKEA har ett par ihopfällbara bord för en billig penning och för den händige är det inte svårt att tillverka såna själv. Väskor, koffertar och kistor kan bli utmärkta som bord, och slänger man över dem en duk så ser det inte så pjåkigt ut. Fällstolar kan med lite tyg förändras till tidsenliga möbler som inte tar så stor plats att transportera.

Enkelt alternativ: Fällstol och ihopfällbart bord från t.ex. IKEA.
Överkurs: Som ovan fast täckta med tyg. Träkistor och koffertar.

**INNERVÄGGAR
**För att hålla värmen bättre och för att ge paviljongen en medeltida känsla kan man hänga upp innerväggar. Det görs enklast genom att spänna ett rep mellan stolparna och sedan antingen knyta upp ett tygstycke, eller sy en kanal i det och trä på det på repet. Ett enkelt lakan duger fint, gärna i någon avvikande färg så att det syns ordentligt mot paviljongväggen. Den som har flitiga fingrar kan till exempel brodera sina innerväggar, eller applicera olika mönster på dem. För en riddare och hans följe är det helt korrekt att ha en vägg med vapenskölden på, gärna längst in i paviljongen så att den syns ifrån dörren. Vimplar och tungor i olika färger är också både snyggt och tidsenligt korrekt. För att göra sängen lite mer privat kan man hänga upp ett tygstycke för den, så att den inte syns om till exempel paviljongen står öppen - eftersom det kan bli väldigt varmt i en paviljong på sommaren så kan det ibland behövas att dörren lämnas öppen nattetid.

Enkelt alternativ: lakan eller lakansväv.
Överkurs: Broderade eller applicerade tygstycken, vimplar och tungor.

                                          Exempel på innervägg

                                                              Exempel på innervägg

BELYSNING
Ficklampor eller levande ljus - belysning är ett måste under mörka kvällar. Det finns olika sätt att lysa upp en paviljong, men effektivast är någon form utav taklampa, antingen en ficklampa hängd i ett snöre eller en ljuskrona för till exempel värmeljus. (Man måste alltid se till att lågorna inte sträcker sig för nära paviljongtaket, och att ingen kan slå huvudet i ljuskronan så att ljusen tippar över och riskerar att tända eld på inredningen!) För att öka allmänbelysningen ytterligare kan man ha kandelabrar, ljuslyktor eller fat med värmeljus stående här och var. Under myggsäsongen kan det vara smart att ha ett myggljus tänt, eftersom man annars riskerar att hela paviljongen fylls med irriterande surr precis innan läggdags. Lämna aldrig levande ljus tända i paviljongen när du går därifrån!

Enkelt alternativ: ficklampor.
Överkurs: levande ljus i ljuskronor, kandelabrar och så vidare.

**KLÄDFÖRVARING
**Det regnar nästan under alla evenemang man åker på. Har man varit med under några säsonger så brukar man ta med sig flera ombyten på ren rutin, och sedan jubla om man kommer hem utan att ha behövt packa upp dem. Men även om man var smart nog att ta med sig ombyten, så måste man förvara dem på rätt sätt för att de ska gå att använda när vädergudarna surnar. Är det fuktigt ute så bör man undvika att låta kläderna ligga kvar i sina väskor, men gör man det så är det viktigt att väskorna inte blir blöta. Minsta lilla vattendroppe kan få hela packningen att bli fuktig. Man bör också akta sig för att hänga upp saker på tältstolparna, eftersom de nästan alltid går igenom taket på paviljongen - när det regnar händer det nästan alltid att lite vatten sipprar in där stolpen står och rinner ner längs stolpen, så att allt som lutar eller hänger mot den blir blött. Det bästa stället för klädförvaring tycker jag är under sängen, om man har en vill säga. Förutsatt att marken inte lutar så att vatten rinner in under sängen, och att man har täckt golvet ordentligt med vattentäta material, så ska det vara den torraste platsen att förvara saker på. Har man sakerna under sängen så slipper man också snubbla på dem. Träkistor eller trälådor är också bra till klädförvaring, gärna med lufthål längs sidorna så att kläderna ges en chans att andas.

För torkning av blöta kläder så kan det vara bra att spänna upp en lina utanför tältet, kanske från ena tältstolpen till en fristående stolpe några meter ifrån. Men om det fortfarande regnar så är det vettigare att försöka spänna upp en torklina inne i paviljongen.

Enkelt alternativ: i väskor under sängen.
Överkurs: trälådor och torklinor.

UTANFÖR PAVILJONGEN
För att ge gäster en chans att hitta till ens paviljong så bör man ställa ut någon form av tecken som är lätt att känna igen. En skylt på en pinne nerslagen i marken är enkel att tillverka, men kanske inte så medeltida. Vill man ha det mer tidsenligt korrekt så kan man sy ett baner och hänga upp på en medeltida flaggstång, kallad standar. Man kan också hänga sitt baner över dörren på paviljongen. De som har en vapensköld kan måla den på en träbit och ställa utanför, kanske uppsatt på en stolpe så att den syns ordentligt på håll.

Enkelt alternativ: skylt på pinne.
Överkurs: baner på standar eller vapensköld på stolpe.

                                          
                                  Bild lånad från Nordic Knights Tornerlag

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
StefanW
1/24/07, 6:28 PM
#1

Detta var ännu en välskriven artikel! Jag lyfter av huvudbonaden och bugar migGlad

Stefan - Modellbyggare

Ahnna
4/2/07, 4:37 PM
#2

*puttar upp*

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
5/12/08, 2:14 PM
#3

Lägger upp den på startsidan igen, eftersom säsongen har börjat nu.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
5/15/08, 4:55 PM
#4

Trevlig inspiration

Ahnna
5/15/08, 10:19 PM
#5

Det är lite speciellt att kliva in i en helt tidsenligt möblerad paviljong, för att inte nämna att SOVA i en sån! Det är jättemysigt att vakna bland päls och fina tyger… Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
5/16/08, 6:42 PM
#6

Det låter lyxigt, hur bor man om man om man har det lite sämre?

Annons:
Ahnna
5/16/08, 10:47 PM
#7

Under bar himmel…? Om man inte har tält alls, alltså! Jag förstod inte riktigt frågan.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
5/18/08, 10:40 PM
#8

Nja ytterligheter finns ju alltid, och bo under bar himmen fungerar bra när det är som varmast. Jag funderade bara att det måste vara kostsamt att väva tyg till ett helt tält och sen inreda den med massa tyg och päls. För den enkle hantverkaren som reste på marknader kan ju inte haft samma buget som en herreman. För även i dag skulle detta kännas i plånboken. Enklare mindre tält eller? Vad finns det dokumenterat i historien var bodde folk i almänhet?

Vad vet jag en nykomling till medeltiden så ni får lite konstiga frågor!

Hur bor man om man har det lite sämmre inte fast inte sämst.

Rozzy
5/18/08, 10:43 PM
#9

Jag menar givetvis inte budjetvarianten i dag utan då….

Ahnna
5/19/08, 2:55 PM
#10

Personligen så tror jag inte att gemene man satte sig och vävde tyg till sin paviljong/tält, utan köpte ifrån tyghandlare. Och det kanske inte var det allra dyraste tyget som gick att få tag på, men tillräckligt bra för att sy ett tält av. De som inte hade råd att köpa tälttyg eller ett färdigsytt tält stannade nog helt sonika hemma, eller bodde i någon annans tält. Jag tror inte att det var så värst många bönder och liknande som gav sig ut och bodde i paviljong - vem skulle då ta hand om gården och barnaskaran?

Jag har bott i medeltida och vingatida tält av varierande kvalitet och egentligen spelar det inte så stor roll för komforten vilket tyg tältet är sytt av, så länge det håller väta och vind utanför. Ett vikingatält som jag bodde i en gång var sytt av ulltyg helt utan impregnering av något slag. Det gick utmärkt att sova i så länge det inte regnade. Och ulltyg borde ju vara ett av de enklaste och billigaste tygerna att tillverka med medeltida mått mätt…?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

MegN
5/28/08, 3:59 PM
#11

Det där med hur fattigt folk bodde funkar ju inte att upprepa i modern tid, eftersom de hyste in sig på logar/höskullar i byarna. Var som helst där det fanns tak över huvudet. Och det är lite kärvt med den möjligheten nu för tiden…!
Gästgiverier och värdshus fanns också överallt, och hade man inte råd med de finare rummen fick man sova i stallet.
Självklart måste man vara lite förmer om man har råd att ta med sig egen bostad på resa…! 

Alltså blir det lite svårt för oss "fattiga nu" som varken har ett gästgivarstall att tigga plats i eller ett storståtligt eget tält…

Själv har jag pratat i flera år om att göra ett eget tält, men då måste man genast ha ett bilsläp för att få det med sig - så då har det stannat vid "prat"…

Ahnna
5/28/08, 7:55 PM
#12

#11 Jag har aldrig haft mitt tält i ett släp, det får plats i bilen. Jag har duken i en fallskärmsväska, mest för att det är praktiskt och jag hade förmånen att jobba på ett företag som sydde såna väskor (och fallskärmar, givetvis), men om man använder en jutesäck eller drar några buntband runt duken så blir det ungefär lika behändigt att hantera. Själva duken tar inte mer plats än ca 65x50x40 cm. Det som kräver mer utrymme, i alla fall på längden, är stolpen. När jag åker själv så får de plats i bilen (kombi) annars finns det ju takräcken.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
6/25/08, 1:04 PM
#13

Jag tänker på dem som skulle till marknaden för att sälja eller byta något, många hade små eller stora affärer på gång allt från dyra inporterade saker, djur, eller bara små träslevar det var kanske tvugna att resa till marknaden för att få mat/salt och sälja saker, de stannade nog inte hemma för de inte hade något tält eller att de var dåligt väder.

Sen kanse de fanns ett gäng få som var där enbart för nöjes skull (raggade) men de reste kanske inte så långt och kanske tog sig hem till kvällen (i alla fall till någons hem).

Sammanfattningsvis från här ovan så sov folk som skulle på medeltidsmarknad:

Eget tält - Då det måste ha möjlighet att kunna transporteras fram med mycket därför måste de ha hästar/oxe eller en kärra dragen av dessa djur: tält/pinnar/filtar/sängkläder/fällstol/fällbord/skinn/kuddar/mat/kärl/lycktor(för elden kunde inte vara lös, samt de varor som skulle sälja på marknaden. Man kunde ha sitt eget och campa mysigt.

Höskullar etc:

Tak över huvudet är gott om man befann sig i bebyggelse eller det regnade svårare blir det med elden, men man kanske kan få sig en bit mat värmd eller så äter man sina skorpo och torkat kött. Mat/dryckeskärl/filt/ tror jag var prioritet, hade man något att sälja låg det väl i säcken det med.

Under stjärnoerna/ en gran eller tillfälligt vindskydd:

Lägereld kan värma bra och det vär ett pluss här en stor go eld var det möjligt att göra. Åkte det med vagn kanske de sov i den eller hade den som vindskydd. De hade kanske med sig: mat/filt/skinn/kärl och det de skulle sälja.

Annans tält/eller bekanta itrakten:

Det var nog taksamt att känna någon dit man skulle, ja man kanske rent av planerade sina resor så att man kunde mötas kanske träffa släkt och vänner. Skönt om de bor innom en dagsturs resa.

Gästgiveri eller Värdshus Det hade nog något att dricka vatten i på vägen dit och sina varor. Det bekvämaste resealternativet utan tvekan.

Jag kan komma på att man kunde resa till fots med häst, åsna eller flera hästar med packning eller bara dra egen kärra eller hästkärra eller oxkärra eller så liftade man med en dragen vagn.

Boendet i tält är beroende av bra transportmöjligheter det är klart. Eller om man hade mycket varor att sälja så prioreterade man de nog det framför ett stort tält Det går ju spänna upp tyg på enklare sett över en vagn eller par pinnar.

Sen är det ju inte säkert att man inte hade hästar bara för att man sov på höskullen eller inte hade häst och vagn bara för man sov under stjärnorna. Allt handlade väl om vilka prioreteter och syften de hade med sina resor, samt vilka pengar det hade att investera.

Jag tycker om att sova under stjärnorna vid en eld, det är fantastiskt, inte så eländigt som många tror! Fryser gör man inte

det är varmare än i ett tält, vaknar man till vid småtimmarna ska man bara ha mer ved till hands. så kan man vakna till nykokt kaffe.

Annons:
Ahnna
6/25/08, 3:31 PM
#14

Om man inte hade så mycket pengar, men prompt skulle ta sig till en marknad, så tror jag mer på att man använde sig av knäppetält - en filt eller annat tygstycke med knappar på väl valda ställen, så att man enkelt kan kasta tyget över en trädgren eller bara den egna kroppen och knäppa ihop det som skydd för regn och mygg m.m. Används än idag i det militära, dock i ett regntätt material.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
7/3/08, 6:02 PM
#15

å tufft det vore kul att se.

Ahnna
7/3/08, 7:07 PM
Rozzy
7/4/08, 3:16 PM
#17

Tack, för bilderna!

Ahnna
7/4/08, 6:06 PM
#18

#17 Hittade ingen bild på ett ihopknäppt knäppetält, men på bilderna ovan så får ni i alla fall själva principen av hur ett sånt ser ut. Egentligen kan man ju knäppa det hur man vill, så länge det håller väta och mygg utanför.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Inflyttad
7/5/08, 6:27 PM
#19

Helt klart inspirerande, jag ska genast börja planera mig med paviljongSkrattande

Tidigare har det för det mesta varit ryttartält, men det får det bli ändring på…

Någon som har några bra mönster på en paviljong man kan sy själv?

Rozzy
7/7/08, 3:21 AM
Annons:
Ahnna
7/7/08, 11:14 PM
#21

#20 Den modellen är bland de stadigaste som finns, men man MÅSTE spänna ut duken ordentligt annars svajar tältet tills det ramlar. Duken ska inte luta ut särskilt mycket, utan ska gå ganska rakt ner från hjulet till marken. Inga linor behövs, bara tältspik.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
7/8/08, 12:02 AM
#22

Men jag har sett nån bild här på fyrkantiga tält, är de samma stommen med dem?

Rozzy
7/8/08, 12:04 AM
#23

Sen tycker jag det är så fint med "flippar" på tak kanten har sett det på bilder ibland, men då får man göra en annan typ. Han hade kanske sådan länk på sin sida.

Inflyttad
7/8/08, 12:21 AM
#24

Det får bli en "hjul"-modell. Det var en bra beskrivning, vad ska man ha för tyg? Och var hittar man det billigast? Glad

Rozzy
7/8/08, 12:41 AM
#25

Ja den är häftig.

Kvalite och pris är viktigt på tyget. Sen var det lite knössel med sömmarna men jag pratade med en sömmerska hon visste vilka sömmar man skulle göra de saka sömmas två ggr samma strecka som han beskrev ,man ska liksom rulla in dem i varandra, så blir det starka.

hon har  en sån där stark industri maskin…

Rozzy
7/8/08, 12:42 AM
#26

JAG VILL HA TÄLT

Ahnna
7/8/08, 2:02 AM
#27

Läs artikeln "Att sy en paviljong".

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Ahnna
2/2/09, 11:52 AM
#28

Puttar

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Salo
2/4/09, 6:57 PM
#29

#20 Har lagt upp bilder i den andra tråden (Att tillverka en paviljong) på mitt tält som är sytt efter det mönstret.

Smaakakor
3/20/10, 11:53 PM
#30

mmm.. tält…. nån som vill sy ett tält åt mig?

Ahnna
3/21/10, 10:10 AM
#31

#30 Det beror på vad du betalar. Flört Sy tält är bland det jäkligaste man kan ge sig på, men syr man det bra i rätt material så slipper man i alla fall göra om det inom en snar framtid!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Upp till toppen
Annons: