Annons:
Etikettpaviljonger-inredning
Läst 18901 ggr
Ahnna
2007-01-25 10:45

Att tillverka en paviljong

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Funderar du på att tillverka en egen paviljong till sommarens evenemang? Här ges exempel på material, tekniker och förvaring, som gör paviljongen både tidsenlig och lätt att handskas med.

Det finns en uppsjö av olika paviljongmodeller, vissa mer tidstypiskt korrekta än andra. Oavsett vilken modell man väljer att tillverka, så finns det vissa knep och tips som får paviljongen att hålla längre, stå stadigare och se mer medeltida ut. I den här artikeln tänkte jag belysa några av de sakerna, till fördel för alla som vill tillverka en egen paviljong.

               

Av: Ahnna


Datum för publicering

  • 2007-01-25

MATERIAL

Tyget som man syr paviljongen i är viktigt både för utseendet och för hållbarheten, men också för vattenmotståndet, värmen och hanterbarheten.
Kapellväv eller motsvarande är ett bra alternativ, eftersom det är både slitstarkt och vattentätt, men det kan vara svårt att hitta andra färger än blå och grön. Det håller värmen bra för den som har en fotogenvärmare och är relativt enkelt att hantera när paviljongen väl är färdigsydd, men dessvärre kräver det att man har en stark symaskin, gärna en industrisymaskin.
Paviljongväv kan man hitta hos en del välsorterade tyghandlare, eller så kan man be sin lokala tyghandel att beställa hem det. Det är ett tyg som till en början läcker som ett såll, men som efter en regnskur eller två har krympt och därefter håller vätan ute nästan oförskämt bra även i de värsta stormarna. Det är en ganska medgörlig väv att sy i och hantera, men den håller inte värmen lika bra som vissa andra alternativ och dess största nackdel är att alger trivs på den. Efter en typisk svensk sommar med mycket regn så kan man nästan hoppa upp och sätta sig på att det växer både röda, svarta och gröna alger på väven.
Bävernylon och andra nylontyger är både slitstarka, vattentäta och förhållandevis enkla att sy i, men de kostar också därefter. En paviljong sydd i nylon tar inte lika stor plats när den är hopvikt som en paviljong sydd i t.ex. kapellmaterial gör, vilket så klart är en fördel för den som har begränsat med plats för sin packning. En nackdel är däremot att en paviljong sydd i nylon inte ser särskilt medeltida ut, eftersom tyget har en annan glans än tjockare material.
Det finns fler alternativ att välja mellan, fråga din tyghandlare!

Tältspiken bör vara av rundjärn, 6 eller 8 mm tjock, och gärna runt 30 cm långa med en ordentlig böj så att inte hällorna på paviljongen glider ur dem. Jag har använt mig av några spikar i armeringsjärn, men dessa har gett upp efter några säsonger och har gått av vid böjen. Detsamma hände med några spikar i rundjärn, som olyckligt nog hade böjts när de fortfarande var kalla inuti. På grund av de sprickor som uppstår när kallt järn böjs så höll de kallböjda spikarna inte ens genom den första säsongen, medan de spikar som böjts efter tillräcklig upphettning fortfarande håller, flera år senare. För att ytterligare värna om spikarnas livslängd så slår man säkrast ner dem i marken med en träklubba.

Tältstolpen tillverkas företrädelsevis i rundstav eller i 45x45 mm fyrkantsstav. Beroende på paviljongmodell så kan man göra ett litet hål i taket ovanför stolpen och slå i en spik i stolpen, som går igenom hålet. På den spiken kan man sedan fästa till exempel vimplar eller träkulor, allt efter tycke och smak. Man kan också sätta en träkula på spiken innan den träs igenom duken, så undviker man att duken slits för att den vilar på en kantig stolpände. Det är också på dessa spikar som man fäster repen som stabiliserar stolpen.

Tältrepen behöver man inte fläta själv om man inte väldigt gärna vill - en del byggvaruhus, båtaffärer och dylikt brukar sälja rep i olika dimensioner på rulle. Det finns ingen universaldimension som är speciellt bra till paviljonger, det beror på vilken sorts paviljong man har valt att tillverka och hur stor den är. Men generellt bör man välja en dimension som inte är trådsmal och som har lite tyngd i sig, eftersom det är repen som håller paviljongen stående i väder och vind, precis som vilka tältlinor som helst. Sisalrep är ett bra alternativ.

**VATTENTÄT SÖM
**För att paviljongen inte ska läcka vid regn så kan man använda sig av fällsömmar. Istället för att bara lägga tyget kant-i-kant och sy ihop, som man gör med till exempel kläder, så lägger man det så att kanterna smiter om varandra.

  1. Inledningsvis lägger man tygerna på varandra, avigsida mot avigsida. Kanten på det undre tyget viker man runt kanten på det övre tyget och syr en raksöm.
  2. Sedan viker man det övre tyget över raksömmen och pressar till litegrann, sedan syr man en raksöm till lite bredvid den första.

Avslutningsvis, när hela tältet är färdigt, lägger man en sträng med våtrumssilikon över alla sömmar och gnider in den i väven. Se till att hela sömmen är täckt så blir det inget läckage. När allt silikon har torkat så har man en paviljong med helt vattentäta sömmar, vilket är lika viktigt i taksömmarna som i väggsömmarna.

                                             

FÖRSTÄRKNING AV UTSATTA STÄLLEN

Alla paviljonger har ställen där väven utsätts för mycket slitage; vid hällorna för tältspiken, där tältstolpen går igenom duken och så vidare. För att undvika att tyget slits sönder i förtid så kan man förstärka områdena med ett extra lager tyg, eller för alla del läder, gummi eller breda nylonband. För till exempel hällorna så brukar det räcka med en bit förstärkning som är ungefär 10x10 cm. Den sys förslagsvis på med kuvertsöm för att slitaget ska fördelas jämt över hela förstärkningen. När jag sydde min paviljong så använde jag bitar av gummi, ungefär 2 mm tjock, som jag fäste hällorna på innan jag sydde på dem på paviljongen. Hällorna fästes också med kuvertsöm. Jag hade upptäckt på andras paviljonger att ju större och fler hällorna var, desto mindre slitage blev det på väven när vinden slet och drog i den. Jag valde därför att ha en hälla för varje löpmeter längs hela nederkanten på paviljongen, och hittills har ingen vind lyckats slita sönder varken hällor eller väv för mig. Hällorna gjordes för övrigt i gröna terylenband, som inte syns när paviljongen är uppställd på gräs.

För hålen där tältstolpen går igenom duken använde jag något större bitar av gummi och fäste dem på liknande sätt som hällornas förstärkningar. Jag slog ett hål i gummit med en syl och sydde sedan runt hålet några varv med sicksacksöm. Det har visat sig vara väldigt hållbart, och tack vare att gummit är töjbart så har min paviljong hittills överlevt ett flertal stormväder utan att gå sönder.

**KRENELERING
**Många paviljongmodeller ser mer medeltida ut med krenelering runt taket. På min paviljong blev det blå och röda tungor i ett bomullstyg, men i princip vilken färg eller utformning som helst duger bra och vad gäller materialet så är huvudsaken att det håller för regn och blåst. En viktig detalj är att tvätta kreneleringstyget innan man syr på det på paviljongen, eftersom det annars kan färga av sig på paviljongväven vid första regnskuren!

                                    

**BALDAKIN & INNERDÖRR
**En baldakin är detsamma som en dörr som går att fälla upp till ett soltak utanför ingången till paviljongen. Till den är det snyggt att ha ett par stolpar målade i paviljongägarens färger eller varför inte snidade? Till min paviljong gjorde jag stolpar i rundstav och målade randiga i rött och blått - men sen räckte inte tyget till en baldakin så det blev ingen! Snopet, men nu har jag två fina baldakinstolpar till nästa paviljong jag syr.

En innerdörr är ganska viktigt för att hålla värmen i paviljongen och för att slippa drag. Den bör vara ganska mycket bredare än själva ingången för att blåst och regn inte ska hitta in. Man kan med fördel förankra den i marken med hällor och tältspik också, men det brukar stoppa besökare ganska abrupt, för att inte tala om att man själv behöver lite extra tid på sig för att komma ut…

**FÖRVARING AV PAVILJONGEN & STOLPEN
**För att enkelt kunna transportera sin paviljong bör man ha den i en särskilt säck eller väska. Jag hade turen att jobba på ett företag som syr fallskärmar när jag sydde min paviljong, så jag lyckades lägga vantarna på en fallskärmsväska. Den är lagom många centimeter större än den hopvikta paviljongen vilket gör det lätt att lägga i och ta ur den. Postsäckar eller större jutesäckar brukar fungera ganska bra också, men för den som får material över är det inte svårt att sy en speciell väska för paviljongen. Tänk bara på att inte lämna en paviljong för länge i sin väska, eftersom minsta lilla fukt kan få förödande konsekvenser. Allra bäst är att hänga upp paviljongen på en torkställning eller liknande tills den är helt torr och sedan packa ner den i väntan på nästa evenemang.

Stolpen förvarar och transporterar man enklast genom att lägga dem i en bunt och surra fast dem med buntband eller transportremmar på två eller tre ställen. En sådan bunt är sedan förhållandevis enkel att bära utan att stolparna glider åt olika håll.

Spikar och rep har jag alltid i en speciell tygpåse i samma väska som paviljongen. För säkerhets skull har jag sytt på remmar på påsen så att den alltid kan stängas utan att man måste leta efter rätt rem, och generellt är det ju så att en stängd påse inte töms på sitt innehåll förrän man öppnar den. Varken tältspik eller repöglor är så exalterande att tillverka, att man vill göra om det efter varje evenemang bara för att man har tappat bort dem man hade. Det är ju dessvärre ganska lätt att tappa bort saker i högt gräs och skogsmarker.

Bilder lånade ifrån Nordic Knights Tornerlag.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
ingsan
2007-02-23 21:46
#1

Man kan även använda segelduk från råsegelshopen på skeppsholmen. Det är ett jätte bra tältdukstyg. Tunnare än kappelväven och lättare att sy i men lika vattentätt som kappelväv.

Ahnna
2007-02-24 10:34
#2

Jag undrade just vad den väven hette, glömmer jämt att fråga dig! Tack för info!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2007-04-02 16:39
#3

*puttar upp*

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2008-05-12 14:13
#4

Puttar igen, eftersom det är den tiden på året nu.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2008-07-08 02:03
#5

Puttar upp igen eftersom flera efterfrågade hur man syr en pavve.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2008-07-08 02:05
#6

För att svara på en fråga som dök upp i en annan tråd; De runda paviljongerna med ett hjul uppsatt på en mittstolpe skiljer sig från fyrkantiga paviljonger. De fyrkantiga har i regel alltid hörnstolpar och en eller flera stolpar i mitten. Dessa måste förankras med linor, vilket runda hjul-paviljonger inte behöver.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Inflyttad
2008-07-08 17:00
#7

 

Tack Ahnna, du är helt otrolig. Här ställer man en liten fråga och du levererar en hel avhandling på precis de saker man undrar över. Du verkar ju dessutom ha svaren på allt man har gått och funderat på men ännu inte kommit på att fråga…

Är det ok om du blir min nya idol?

Flört

Ahnna
2008-07-14 11:38
#8

#7 Helt okej! (Yes! Äntligen vill någon följa i MINA fotspår!!!) Skrattande

Nej, men helt seriöst… Jag har sytt en egen paviljong och hjälpt till att sy några andra, samt laga några som varit trasiga. Då lär man sig en del, samt att jag har varit med och byggt upp mitt tornerlags tältby ett antal gånger, vilket medför att man kommer på allt som är dumt med tält och vad man ska undvika för material och "rookie mistakes" när man syr/tillverkar.

Men oavsett hur bra du/ni tycker att jag är, så fick jag ordentligt med stryk i veckan som gick, när jag traskade in i en paviljong som var helt makalöst välgjord. Helt kolossalt genomtänkt, alla detaljer var perfekta, inredningen var sådär tidstypisk så man liksom både ville kräkas på och kyssa ägarens fötter… Ska man älska eller hata en sån person? Som har gjort att själv, hemma i hallen, enligt utsago… Synd att kameran var hemma, annars hade jag visat er precis hur bra det var.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2009-02-02 11:53
#9

Putt!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Salo
2009-02-04 18:33
#10

Det är precis efter den mallen som "Rozzy" länkade till i tråden "Att inreda en paviljong" vi sytt våra tält i föreningen. Vi har två st. Det ena är mitt som jag har sytt själv. Vi använde canvas som vi köpte i Sundbyberg. Tanken var att jag skulle måla mitt tält men det har inte blivit så. Det går även att färga innan man syr det (det krymper om man tvättar det).

Anthka
2009-02-04 18:48
#11

Vi har samma modell som #10 och jag kan verkligen rekomendra det. Stadigt och lätt att sätta ihop.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Salo
2009-02-04 18:50
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Bild på tältet.

Salo
2009-02-04 18:51
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

Ekrarna kan man göra fina mönster på så blir det lite roligare. :)

Annons:
Salo
2009-02-04 18:52
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

En till detaljbild på mönster.

Salo
2009-02-04 18:53
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Och en detaljbild på "flärparna".

Ahnna
2009-02-04 19:08
#16

#15 Krenelering. Flört

Jag ser att ni har sytt i exakt samma paviljongväv som jag gjorde - ett som drar åt sig enorma mängder röda och svarta alger… Mitt är också köpt i Sumpan.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Salo
2009-02-04 20:59
#17

#16 Ja, det ser lite "smutsigt" ut eftersom det stått ute alldeles för många dagar i sträck. Har försökt högtryckstvätta det lite försiktigt och fick då bort det värsta.

Vi planerar att göra ett större föreningstält nu. Har någon förslag på vad vi kan använda för tyg om vi vill vara så tidsenliga som möjligt samtidigt som vi vill att det ska vara hållbart och stå emot regn?

Ahnna
2009-02-04 21:10
#18

#17 Hör med Nordics überkucku, han vet var man kan få tag på en bättre paviljongväv som inte drar åt sig mögel och alger. Den är tunnare och lite styvare än Sumpans väv, kostar lite mer men inte så mycket. Väl värd pengarna! Kontatuppgifter finns på www.roligt.nu.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Salo
2009-02-09 11:20
#19

Menar du Patric? Ok, vet att han pratat om en annan väv som tydligen var bra, kommer inte ihåg vad den hette. Får snacka med honom igen.

Ahnna
2009-02-10 11:09
#20

#19 Japp. Prata med honom igen, jag minns inte heller vad den heter men den är skitbra!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
niare
2009-02-16 01:19
#21

kanske missade de när jag läste, men ungefär hur mkt tyg går det åt för att sy upp ett komplett tält? spelar ingen roll vilken storlek ni väljer utan är mer intresserad :P

Ahnna
2009-02-16 10:34
#22

#21 Det beror helt och håller på storleken och formen på tältet.

En fyrkantig paviljong, på säg 3 x 3 meter, behöver ju ha minst 180 cm höga väggar för att det ska vara bekvämt för de flesta att gå raklång in, men säg 2 meter för enkelhetens skull. (Det kan krympa lite när det regnar också.) Dessutom går ju vägghalvorna vid dörren lite omlott, så då blir det extra mycket längs den sidan. Ponera att tyget är 150 cm brett. (Men paviljongvävar brukar vara bredare än så.)

Då blir det alltså 2 våder per vägg, 2 meter höga och 150 cm breda. (150 + 150 = 300 cm bred vägg.) Det är alltså 4 meter per vägg på 3 väggar = 12 meter tyg. Väggen med öppningen behöver minst 4,5 meter tyg för omlottdragningen. Säg 5 meter för att inte beräkna för lite. 12 + 5 = 17 m för de fyra väggarna.

Taket är lite krångligare att beräkna, och jag saknar en formel för det just nu, men det går år rätt mycket om jag minns rätt. Jag skulle räkna på minst 25 meter tyg för en sådan paviljong. Då får man kanske lite över också om man råkar sy fel, vilket kan vara bra. (Tro mig!)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Upp till toppen
Annons: