Vapen & Rustning

Medeltida rustningar

2007-02-24 14:58 #0 av: Ahnna

Här beskrivs de vanligaste rustningarna som användes under medeltiden.

Rustningen var ett kroppsskydd, som användes av krigare för att skydda sig mot fiendens vapen. Redan för tusentals år sedan började man stärka sina dräkter med metall och stoppning för bättre skydd, och under 1100-talet blev det allt vanligare att soldater använde rockar och jackor stoppade med tagel och tygremsor. Detta skyddade bra mot krosskador och hårda slag, men inte mot stickvapen.

 

Av: Ahnna

Datum för publicering

  • 2007-02-24

Ringbrynjan, som de flesta associerar med den medeltida rustningen, användes länge för att skydda både ryttare och fotsoldater. En typisk rustning med brynja kunde bestå av en tunika, en huva med halsskydd och byxor med hällor för fötterna. En sådan rustning vägde åtskilliga kilon, men skyddade bra mot svärdshugg etc. Dock utvecklades pilspetsar som hade till uppgift att tränga igenom ringbrynjeringar, varför brynjorna senare ersattes helt av metallharnesk. Under brynjan bar man vadderade klädesplagg, som skydd mot slag.

Rustningen utvecklades under senare medeltiden och på 1400- och 1500-talen nådde den sin fulländning, där hela soldatens kropp täcktes av metall. Rustningen bestod då av skenor och harnesk, som på ett genomtänkt sätt satt omlott för att soldaten skulle kunna röra sig, utan att förlora den skyddande effekten av metallen. Det var först på 1600-talet som metallrustningen avskaffades, tack vare eldvapnens utveckling.

Riddarnas rustning under senmedeltiden kallades kyrass, som kommer av latinets ord för läder, co'rium. (Dessförinnan gjordes många rustningar på en bas av läder.) Det var en tung sammansättning av metalldelar som till en början snarare hämmade ryttaren än skyddade den. Flera år av utveckling gjorde 1500-talets metallrustningar relativt lättburna och gav riddaren en bättre mobilitet i sadeln.

 

 

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2007-02-25 11:47 #1 av: Leffe

Intressant. Tänk vad de hade tyngder på sig

Anmäl
2007-02-26 09:58 #2 av: Ahnna

#1 Min rustning, som "bara" består av en ringbrynja, brynjehuva, hjälm och en vadderad jacka väger bortåt 20 kg. Det är helt okej att ha den på sig, men att bära den i en väska är jobbigt...

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-07-11 20:10 #3 av: Bilou

och dagen soldat utr. ligger runt 25-35 kg, inte mycket som ändrats

Anmäl
2008-07-14 11:59 #4 av: Ahnna

#3 Viktmässigt, kanske. Men utseendemässigt är det ju inte i närheten. Tror till och med att min stridsväst och mitt kroppsskydd i lumpen vägde mer än min medeltida rustning... Oskyldig

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-06-09 16:55 #5 av: Pialinn

Träffade på dessa rustningar under medeltidsdagar i Tyskland.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.