Annons:
Etikettsömnad
Läst 21464 ggr
Ahnna
2/3/07, 10:25 PM

Sy ett riddarschabrak

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här följer en beskrivning på ett tvådelat riddarschabrak, mätt helt efter din stolta springare!

**RIDDARSCHABRAK 
**(Tvådelat, framdel + bakdel)

Ta en penna, lite papper och ett måttband. Gå ut till hästen i stallet (helst uppbunden, så den står still!) och mät hur långt det blir från mitten på korset till nederkanten på schabraket nere på bakbenet. (Alltså där du vill att nederkanten ska vara, sett från sidan!) Anteckna resultatet. Räkna detta mått gånger två, så att du får ett mått som mäter från nederkanten på schabraket, över korset ner till nederkanten på andra sidan.

Av: Ahnna

Datum för publicering

  • 2007-02-03

Mät sedan likadant i fram, från manken till där du vill att schabraket ska sluta nere på frambenet, sett från sidan. Anteckna. (Du kan med fördel göra framstycket lite längre än bakstycket, så länge inte hästen störs av det, eller kan trampa på det.) Glöm inte att om du ska ha krenelering på schabraket i nederkant så måste du räkna med det i måtten, annars kommer nederkanten bli för långt ner så hästen kan trampa sönder schabraket. Mät också från sadelns bakkant uppe på ryggen (jag mätte lite under sadeln, eftersom jag vill att sadeln ska ligga litegrann på schabraket, för att undvika att det blir en glipa bakom sadeln) och sedan hela vägen ner över korset och svansen till nederkanten där du vill att schabraket ska sluta på bakbenen. Anteckna.

Tänk sedan en rak linje från sadelns bakkant och ner mot marken. Mät från denna "fantasilinje" på ena sidan, runt hela bakdelen och svansen, till en likadan "fantasilinje" på andra sidan. (Ge detta mått lite extra vidd så att schabraket får ett snyggt fall runt bakdelen, och inte sitter för tight runt bakbenen så hästen inte kan galoppera.) Anteckna. Nu har du måtten som krävs för bakstycket; alltså måttet runt bakdelen plus måttet från korset och ner gånger två, samt måttet från bakvalvet på sadeln ner över svansen.


Bakdelen; den raka sidan är måttet från nederkanten över korset till nederkanten på andra sidan, och den rundade delen är måttet från "fantasilinjen" runt hela bakdelen till "fantasilinjen" på andra sidan. Detta ger en form av en halvcirkel eller en halv oval.

Gör en liknande "fantasilinje" från sadelns framkant och ner mot marken, och mät sedan från den linjen till mitten av bringan. Även här är det viktigt att inte göra schabraket för tight, men den exakta passformen fixar man till senare. Anteckna. Framdelen består från början av två delar, en höger- och en vänstersida. Dessa sys sedan ihop över manken och knyts ihop framme på bringan med knytband.


Framdelen; den korta linjen högst upp ligger över manken framför sadeln, och det är också där sömmen som håller samman höger- och vänsterdelen görs. Strax under halsskärningen fäster man knytbandet som håller ihop de båda delarna framme på bringan. (Till vänster på bilden.)

Nu när du har måtten kan du lämna stallet för en stund och plocka fram ett lakan och mönsterpapper. Rita ut dina mått på mönsterpappret så du får en bakdel som är halvcirkelformad och en framdel som går att spegelvända. (Alltså bara en sida av framdelen.) Från manken kan du lägga på 15-20 cm upp mot manen, och sedan göra en halsskärning (som på ett täcke), men var försiktig så du inte klipper en för stor halsskärning. Bättre med en för liten som du fixar till senare. För över mönstret på lakanet och klipp ut två framdelar och en bakdel. (Borde gå åt 2 till 3 lakan till en stor häst.) Ta med dig delarna ut till stallet igen och lägg dem på hästen. Antingen syr du först ihop framdelarna över manken, eller så nålar du den sömmen med säkerhetsnålar medan du provar. Du kan också ta med en säkerhetsnål som du använder istället för knytband framme på bringan, bara för att se hur halsskärningen blir.

När du provar så justerar du allt (anteckna!) som inte ser helt bra ut, och när du sedan kommer in igen så gör du om det som behövs på ditt mönster. När du provat igen så att allt ser okej ut så kan du föra över ditt lakansmönster på själva tyget som du ska sy schabraket i. (Jag fick prova ungefär 10 gånger på min häst innan allt blev så bra att jag kunde börja sy!) Det skadar inte att gå ut till hästen lite då och då under sömnadens gång och kolla så att allt verkligen stämmer.

Jag valde att fodra mitt schabrak med lintyg i neutral färg, medan själva yttertyget är av ett blandtyg, 55% lin och 45% viscose. Blandningen gör att tyget är väldigt lättskött och skrynklar inte. Samt att det väger mycket mindre än hellinne. Tror att det blev ungefär 11-12 meter tyg till hela schabraket, inklusive fodret, för jag köpte 5 meter lintyg, 4 meter blått blandtyg och 4 meter rött blandtyg, och det blev lite över av varje. Men jag har också en krenelering i form av tungor i nederkant.

Sy fast knytband framme vid bringan så att du kan knyta ihop schabraket där, men inte så hårt så att hästen inte kan galoppera obehindrat. Mät sedan var på schabraket det behöver sitta fästband till sadeln och sy på dessa. Jag gjorde mina i dubbelsytt lintyg fästa med kuvertsöm för att de inte ska lossna av påfrestningen (hela schabraket väger ju en del, och när vinden tar tag i det så blir det en väldig belastning på fästbanden) och de är som öglor som jag trär sadelgjordsstropparna igenom. Och som sagt, mitt schabrak ligger ungefär 5 cm in mellan sadeln och sadelschabraket i bak, så jag behöver inget fästbant i bakvalvet. Men man kan med fördel mäta in schabraket ännu längre in under sadeln, så sitter det ännu säkrare. Men var försiktig bara så inte schabraket stör skänkeln.

Färdigt!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
LinaN
2/24/07, 11:42 PM
#1

Detta tackar vi för Ahnna! :D

Gissa vems häst som kommer lida alla helvetets kval med knappnålar frmaöver? :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
2/25/07, 10:08 AM
#2

#1 Öööhh… *m-m-m-m-mmmad, sir!* Dööööh… Ööööh, din?!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ameli
2/25/07, 5:39 PM
#3

Fråga… hur Historiskt korrekt är schabraket?

Och för övrigt till alla andra som tänker tillverka schabrak. Tänk på att inte använda syntetmatrial (lin, ull eller bomull är det bästa, bomull är dock inte historiskt korrekt) eftersom syntet inte andas, och då blir det väldigt varmt för hästen.

LinaN
2/25/07, 10:55 PM
#4

bomullen är bra för att den är itne så förbenat dyr per löpmeter som linnet och så andas materialet lika gott som linne, men sen beror det ju på hur hardcore man vill vara….

historiska belägg finns det ju för schabraken, nu vet jag itne vad den codexen heter men där förekommer många färgglada vackra bilder på riddare och deras hästar….. ska se om jag hittar en länk. 

här är en bild ur det jag menar… dock hittar jag inget namn på den….

http://members.iinet.net.au/~rmine/pics/histrac/macsaul.jpg

i den boken finns massvis av vackra bilder, som denna.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
2/26/07, 10:28 AM
#5

#3 (och #4)

Modellen som jag beskrivit ovan är Historiskt korrekt (tidig modell från år 1200 ca) men den blir ännu mer korrekt om man lägget till en huva på hästen, som i LinaNs bild. Ungefär år 1260 kortades framdelen ner till att bli lika lång som bakdelen på schabraket, men dessförinnan var framdelen längre. (På mitt schabrak gjorde jag framdelen längre, men efter min förra häst, så på nya hästen syns det knappt utan delarna ser ut att vara lika långa.)

Bomull är Historiskt korrekt, men inte i Skandinavien. I Italien och Frankrike var bomullstyger ganska poppis bland adeln under 1100- och 1200-talen, för att under senmedeltiden bli ännu oftare använda, även av andra samhällsklasser. Dock tog det åtskilliga år innan vi här uppe i norr började använda bomullstyger - våra yger var oftast av ylle eller lin eller blandningar av dessa.

Schabrak ska enligt tradition vara gjorda av sidentyg, men eftersom sidentygerna vi använder idag är tunnare och bräckligare än de som användes på medeltiden, så rekommenderar jag inte att använda det. Ull var också ett typiskt schabraktyg, dock är det inget bra att använda vid regn eftersom det suger åt sig vätska och blir både tungt och svårt att få torrt.

Kort sagt kan man ju säga att lin är mer svenskt att använda, men vi hade å andra sidan inte tornerspel här, på samma sätt som i södra Europa och Storbritannien, så egentligen finns ingen "svensk standard" vad gäller schabrak. Mitt schabrak är i alla gjort i dubbelt lager lintyg, vilket både andas bra och torkar fort vid nederbörd. (Samt fungerar bra som njur-värmare för hästen på vintern!)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2/26/07, 1:13 PM
#6

Tänkte på det här med Sidentyger, det finns ju sk råsiden att köpa bland annat på stoff och stil. och detta tyget är styvare och kraftigare än vanligt klädsiden.

hur var det med brokadetyger? för ryttaren här nedan från Celeres nordica tycks ha sin häst klädd i brokadtyg. eftersom det rombaktiga mönstret i det gröna tycks vara invävt.

http://www.jousting.co.nz/images/Sweden%20186%20-%20Jennifer%20Does%20the%20Lavade.jpg

Fler exempel på schabrak från medeltida uppteckningar:

Bilden “http://<a href=www.imagesonline.bl.uk/britishlibrary-store/Components/206/20653_2.jpg” kan inte visas, då den innehåller fel." />

Bilden “http://<a href=www.imagesonline.bl.uk/britishlibrary-store/Components/206/20687_2.jpg” kan inte visas, då den innehåller fel." />

enjoy :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Elden
2/26/07, 1:19 PM
#7

Vill bara komma med en kommentar ang. riddaren i grönt från "celeres nordica" - Det är faktiskt Gröna Faran a k a Jennifer. Numera avdankad riddare som var med i Nordic Knights. Det framträdandet på Skoklosterspelen som bilden är i från var hon inhyrd som frilans. Numera roar hon sig med med mer moderna hobby som barockridning ;) (Elakare tungor kallade henne för bryggarvagnen då hennes schabrak är klätt med bjällror)

LinaN
2/26/07, 1:27 PM
#8

hihi, jo bjällror hade jag gott o väl sett att där var :D

Och sedan jag såg den bilden för något år sedan eller om det var mer så var min tanke "ett sådant schabrak ska jag ha!" fast jag var osäker på bjällrorna…. men det SER snyggt ut :P

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
2/26/07, 2:09 PM
#9

#6, 7, 8
Prexis, det är Jennifer från Nordic, inget annat. Honest mistake!

Bjällror är extremt tidsenligt korrekt, likaså annat tingeltangel som metallbrickor, nitar, knappar etc.

Hennes schabrak (och bland annat Svarta Korpens schabrak i ovan nämnda tornerlag) är sydda av möbeltyger som påminner om brokad, fast med en bomullsbas istället för silkestrådar. Det går alldeles utmärkt att sy schabrak i dessa tyger, men de transporterar inte svett så bra, så man "bör" ha ett tunnare schabrak under som tar hand om den biten. Det har Svarta Korpen, men jag minns inte vad Jennifer hade…? Men man bör också tänka på att möbeltyger och brokader väger rätt mycket i jämförelse med t.ex. lin.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2/26/07, 2:34 PM
#10

Tygerna väger väl en del, fast inte lika mycket som en helrustnign för häst :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Vattnadal
2/27/07, 2:01 AM
#11

Jag hittade ett påbörjat schabrak i ett skåp idag under städningen. Ska se till att färdigställa det och lägga upp foton här!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Ahnna
2/27/07, 10:05 AM
#12

#10 Det kan bli nog så tungt ändå, med tanke på att schabraket kanske väger 5-10 kg, sadeln 10-20 kg, ryttaren med rustning 70-130 kg och så ska de fram i full galopp… Jag tänkte på det första säsongen jag red min nuvarande springare på tornerspel´, för hon kommer ifrån galoppen och är van att bära 45-60 kg som mest och så kom jag där med en stor och tung sadel, rustning och schabrak och klämde på henne… Men det gick!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2/28/07, 3:50 PM
#13

¨Jo men du har väl ridit med den utrustnignen tidigare?

En tyngre sadel, sedan kanske lägga till schabraket o rida med det någon vecka elelr tre, sedan lägga till ringbrynjan, rida med det ett tag, sedan lägga till resten av utrustningen.

Man slänger väl itne bara på 40 kg extra utrustning? Utan för mig skulle det vara naturligt o ta det hela successivt så hästen vänjer sig och hinner sätta muskler för den extra vikten.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Ahnna
2/28/07, 6:32 PM
#14

#13 Mitt fullblod vad i hög kondition och bra musklad när jag köpte henne, så jag skämdes inte för att jag 16 dagar senare red tornerspel med henne för första gången. Vår historia är ganska onormal, med tanke på att hon var så "färdig" mentalt och inte behövde någon träning för att klara tornerspel. Men normalt tar det ett år eller två att träna upp en häst för tornerspel, och då vänjer man också in dem vid rustningen successivt. Jag hade t.ex. inte klämt på henne all utrustning om hon varit totalt otränad, det hoppas jag säger sig självt.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2/28/07, 11:04 PM
#15

jojo :D

Ville bara förstärka det hela så att dom som inte är jättehästkunniga köper häst för det är häftigt med tornerspel o klämmer på all utrustnign på en gång…..

Det finns ju faktiskt de som blint tror på vad som läses och sägs…. tänker på en specifik historia om en vetrinär som sa åt en hästägare att lägg aett grötomslag på hästens ben och så skulle vetrinären återkomma om två veckor.

två veckor senare kom vetrinären tillbaka, och hästen hade fått kallbrand i sitt ben för hästägaren trodde att det var samma grötomslag som skulle sitta på….. Skrikandes

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
3/1/07, 10:02 AM
#16

Det där med att köpa häst enbart för att tornerspel verkar skoj, och att klämma på hästen en massa tung utrustning utan inkörningsperiod, det har förekommit. Mer än en gång.

Samma grötomslag i 2 veckor? Var han full eller? Det är nåt jag aldrig kommer förstå med vissa människor, om de inte förstår så tiger de bara och gör saker bokstavligt istället för att fråga. Blir så… Skrikandes

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
3/1/07, 1:33 PM
#17

Jo en del människor ÄR skumma och tyvärr så finns de överepresenterade i både häst och hundsporten…..Fundersam

Så det där emd inkörningsperiod det syftade jag ju på dom som bara kköper o klämmer på massa utrustning, det var so men tjej i det stallet där jg har min häst, hon hade bytt bort sin kallblodstravare mot en varmblodstravare, ett dräktigt ungsto som vart visserligen inriden men hon var mager som en sticka (troligtvis vanvårdad där hon stått tidigare) och 2 dagar senare slängde de på sadel och red en långtur. Jag hade longerat den stackaren i minst en månad innan…… så det finns idioter överallt…… Hade jag haft råd hade jag köpt loss den där lilla och fått ordning på henne…. men nu är man ju itne miljonär tyvärr :S

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
11/12/08, 10:33 AM
#18

Puttar upp så att LinaN ser att artikeln finns… Men vänta nu - det borde LinaN redan veta om! Cool Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
11/14/08, 11:02 AM
#19

Ang. bomull i schabrak, jag har sett de som sytt med lakansväv och det ser inte snyggt ut när man rider. Schabraket åker upp och fladdrar. Ska man sy i bomull så välj ett tyg med lite tyngd i och som faller fint.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
11/14/08, 2:20 PM
#20

#19 Och framförallt bör man fodra det för att få ännu mer tyngd och styrsel. Men jag tycker samma om sidenschabraken, som förvisso är tidsenliga, men de fladdrar nåt fruktansvärt.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
LinaN
11/17/08, 3:36 PM
#21

#18 sinnesförvirring eller alzheimers…. bara att välja :D Men tack för att du putt upp ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anthka
11/17/08, 4:20 PM
#22

#20 Foder är bra, det ska se snyggt ut även när man rider i full galopp. Lakansväv eller tidstypsikt siden, det är i alla fall inte vackert när hela schabraket fladdrar omkring eller mest liknar en fallskärm efter hästen…

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
11/17/08, 6:34 PM
#23

#22 Nej, precis! Skrattande Har sett ett antal exempel på schabrak-fallskärm… Obestämd

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

22657
11/23/08, 9:17 PM
#24

Hej, är det någon som har ridit med ett schabrak som även täcker huvudet? hur påverkas hästarna? funderar på att sy ett sådant men vet inte riktigt hur pass mycket hästen störs av det. Är naturligtvis en vanesak men hur pass varmt blir det egentligen osv.?

funderar på att sy det i ylle å det känns mest HK, linne var svårt att färga och därmed antagligen inte det första man använde till ett färgglatt schabrak, dessutom drar inte ylle till sig så mycket fukt som linne gör.  Men skulle som sagt vilja veta hur mycket hästen stor sig på att schabraket täcker hela huvudet.

Tacksam för snabbt svar :P

MVH

Carro

Anthka
11/23/08, 9:46 PM
#25

#24, tänk på att ylle blir VARM (om det inte är super duper tunnt) och att hästen jobbar väldigt mycket under ett tornerspel (vilket innebär att den blir varm i sig).

Jag har ingen koll på huva, tror det beror väldigt mycket på hur hästen är i sinnet. Men tänk även där på att en huva gör att hästen blir mycket varmare.

"Min" riddare har löstagbar huva till sitt schabrak, hästen är mörkt mörkt brun och schabraket är dessutom svart. Känns elakt mot henne att hon ska ha huva på under ett spel (hur snyggt det än må vara).

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
11/23/08, 9:51 PM
#26

#24 Linne var inte så svårt att färga som ryktet gör gällande, faktiskt. Men det material som användes till schabraken var egentligen silkestyger. Men som jag tror att jag skrev tidigare i den här tråden så var dåtidens siden och silke ofta tjockare än de motsvarigheter som finns idag. (Man får ju tänka på, i sammanhanget, att tornerspel inte fanns i Sverige och att de länder där det var allra populärast lär ha varit England, Frankrike och Tyskland.)

Ulltyg, mja… Visst, det går, men på sommaren blir det VARMT! Ska du dessutom ha en huva på hästen så blir det garanterat ångbastu.

Det brukar bli väldigt svettigt för hästen att ha en huva om inte materialet är väldigt tunnt. (Siden, som sagt.) Även linne och möbeltyger blir varmt, men jag skulle ändå använda det hellre än ull. (Min åsikt bara.)

Med tanke på att tornerspel i Sverige rids nästan enbart på sommarhalvåret så får man ta i beaktande att hästen ska klara att bära schabraket i gassande solsken. Ofta så svettas min häst så att hon skummar innan vi ens har kommit in på banan, helt enkelt för att uppvärmningen gör henne så varm när hon har schabraket på sig.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
11/23/08, 9:52 PM
#27

#24 har itne ahft några problem med att färga linnetyger hemma, dock har jag ju inte färgat stoooora bitar utan en 25x25 cm åt gången

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Ahnna
2/9/09, 10:24 AM
#28

Provar att putta upp och ser om den syns i listan till vänster…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2/9/09, 10:25 AM
#29

Nähä… Lägger den som huvudnyhet istället.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Tomteslakt
2/9/09, 5:56 PM
#30

Hallojsan!

Nu är det så att jag undrar om det inte är så att heraldiska schabrak på andra än kungaföljen först dyker upp under 1200talet, senare hälften.

Före det är det läderremsor eller helt enkelt ingenting på hästarna, om du inte ingår i en stridande munkorden.

Sen vad gäller kreneleringar på textilier oavsett bruk så är det ju 1400tal vi pratar om. Eller har jag helt fel då?

Animaliska fibrer är ju som nämts inte att föredra till schabrak då de inte andas utan isolerar värmen grymt väl. Vilket gör att hästen riskerar att kokas.

Jag rider med "huvudstrut" på min häst, dock ej under själva tornerspelet, in på banan under presentationen gör jag de, men sen knytar jag av den för att hon inte ska svettas ihjäl under den.

Dock om man vill vara helt Historiskt korrekt ska det vara dubbla schabrak, ett underschabrak i linne som tar upp svett och smuts samt ett överschabrak (det heraldiska) som skyddas mot hästen av det undre.

mvh//Herr Staffan de Vad

Ahnna
2/10/09, 11:13 AM
#31

#30 Före 1200-talet var överhuvudtaget inte tornerspel ett faktum i den bemärkelsen som den efterliknas idag.

Jag har sett bilder på schabrak med krenelering före 1400-talet, men det har mest varit rivna remsor i botten, som långa spetsar. "Torn" och "tungor" kom långt senare.

Har du någon dokumentation på att det ska vara ett linneschabrak under? För det enda jag har lyckats hitta var att man hade siden i schabraken, kviltade mot något tåligare tyg som tog upp svetten. Inget annat under.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Tomteslakt
2/10/09, 9:17 PM
#32

Inte att det SKA vara (vilket jag vet många vill veta), dock rent logiskt här uppe i norden var linne mer vanligt än siden under medeltiden. Inget mer historiskt belagt än vad kunniga i tempelriddarna af roden har sagt/berättat. Där i tempelriddarnas ordensregler beskrivs det att bröderna (de stridande) SKA ha dubbla schabrak, och av linne…

Men det logiska enligt mig lutar ju mot linne i schabraket här i norden, eller ylle om det används på vintern.

//Staffan de Vad

LinaN
2/10/09, 10:09 PM
#33

#32 jag ser ju inga problem (förutom ekonomiska) för att vi här inte skulle kunna ha dubbelt shabrak på sommaren, och ylle på vintern.

Persoligen skulle jag mycket väl kunna tänka mig ha en skittråkig nyans ylle under på vintern och ha "det yttre sommarchabraket" även på vintern :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Tomteslakt
2/11/09, 1:57 PM
#34

precis linan..håller med dig

men som sagt… schabraket och tabarden och skölden behöver inte vara i samma färger om man ska gå efter manessa codexen..men för publiken tror jag det blir lättare att katigorisera oss riddare på banan om vi ser lika ut som hästen m.m…

Annons:
Ahnna
2/11/09, 2:12 PM
#35

#34 När codexen kom var inte de heraldiska reglerna lika klargjorda som senare, vilket skulle kunna vara en förklaring. Tittar man på senare avbildningar så är det sällan man ser någon som inte har samma vapensköld på tabard och häst. Samt att vissa vekar ha burit sin kungs vapensköld på det ena men sin egen sköld på det andra. Sin tillhörighet vill man ju visa, likaväl som sina egna färger.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Tomteslakt
2/11/09, 7:58 PM
#36

#34 samma vapensköld har man ju, dock varierar det ju i färgerna=) dvs du kan ha en blå sköld och sen helr rött schabrak och grön tabard.. finns flera såna exempel..

manessacodexen är ju skriven mellan 1305-1340 ca.. det är ju då reglerna är uppdragna för att man ska kunna skilja oss överlägsna riddare från det enklare fotfolket ;P..eller hur AH? hehe

Ahnna
2/12/09, 10:36 AM
#37

#32 Fast man måste ju tänka på också att riddare i Norden inte var särskilt många till antalet och hade uppdrag i andra delar av världen, inte här. Vi är ju ingen "riddarnation" som t.ex. England, Frankrike och Tyskland. Så de tyger och färger som fanns tillgängliga här är ointressanta i sammanhanget, eftersom vi inte hade tornerspel och inte särskilt många hemmastationerade riddare under den perioden. (Om vi hade några alls?)

#36 Reglerna var väl inte helt klarlagda då, men i sin linda. Före 1300-talet var det ju inte så vanligt med individuella färger alls. Dessutom tycker jag inte (personligen) att man ska lägga för mycket vikt vid codexen med tanke på att den beskriver en hel del ovidkommande saker också. Tittar man på bilderna från codexen så handlar det ju mycket om unga damer, att imponera, att få sin kärestas intresse, att visa upp sig och så vidare. Det tog ju "forskarna" på 1800-talet fasta på när de började beskriva den romantiska medeltiden och hur ädla, vithjärtade riddare slogs mot det mörka onda för att vinna sin vackra ungmö och så levde de lyckliga i alla sina dagar och blablabla… Flört Det var rätt stora missuppfattningar i omlopp då!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
2/12/09, 12:11 PM
#38

#37 oavsett tidsperiod, handlar det inte alltid för unga män om att visa upp sig för det motsatta könet? 1800-talets nationalromantiska forskare må ha missuppfattat och förvrängt mycket (den som inte har vikingar som förfäder får ta till riddare) men knappast de unga männens avsikter.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
2/12/09, 12:41 PM
#39

#38 Jovisst, för omogna pojkvaskrar (oavsett ålder!) så handlar det alltid om att visa sina tjusigaste tuppfjädrar! Tungan ute Men riddare har ju lite mer på sitt fat än så, liksom, vilket tyvärr 1800-talets forskare missade att berätta för sina åhörare. De fick det att låta som att riddare handlade om romantik, inte krig.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
2/12/09, 12:54 PM
#40

#39 1800-talets forskare var nationalromantiska, "forskningen" på riddare under det århundradet torde utgå från England (var annars har man en riddare som anfader) och det höviska riddaridealet torde också ha passat det viktorianska samhället synerligen bra. Att det var krig med i bilden kan man lätt förbise som nationalromatiskTungan ute

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
2/12/09, 12:58 PM
#41

#40 Oh ja! Skrattande Vem bryr sig om ond, bråd död när livet handlar om att visa så lite hud som möjligt och läsa romantiska pocketböcker om sina medeltida motsvarigheter och deras äventyr med starka, höviska riddare som rider in på vita springare, iklädd skinande blanka rustningar? Tungan ute

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Anthka
2/12/09, 1:02 PM
#42

#41 självklart väljer man då de romatiska böckerna med kysk kärlek och dyrkan på avstånd (framför allt som vi kvinnor i alla fall inte är begåvade med någon underkroppFlört)

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
2/12/09, 1:08 PM
#43

#41 Precis så. Det handlar om att deklarera sin kärlek i brev och små lappar á la Jane Austen. Män kan bara vara två saker; antingen stilig och snäll eller elak och ful.

Höjden av missuppfattning, tycker jag, är att de på 1800-talet ansåg att det medeltida svärdets parerstänger är utformade som de är för att riddarna alltid skulle ha tillgång till ett kors att be inför när de var långt hemifrån. De stack ner svärdet i marken så att skuggan bildade ett kors och sen knäböjde de där och bad till gud. Jisses…

Det är också extremt roligt att en viss svensk internetsajt med medeltidstema har skrivit precis det jag just skrev och menar att det VAR så! (Samma sajt har måååånga felaktigheter som i mångt och mycket bygger på 1800-talsromantik.) De svärdssmeder jag har frågat hävdar med bestämdhet att det är lögn och förbannad dikt. Parerstängerna fyllet att syfte, att de liknar ett kors tillsammans med tången är bara en slump.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
2/12/09, 1:18 PM
#44

#43 men det måste ha varit en praktiskt slump, jag kan mycket väl tänka mig att riddarna använde det korsformade hjaltet att be till, även om det inte är det egentliga syftet med det.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
2/12/09, 1:31 PM
#45

#44 Jag tvivlar (och svärdssmederna också) på att de använde det på det sättet. Riddare bar ju alltid ett kors på sin person, det ingick i att vara riddare.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
2/12/09, 2:53 PM
#46

#45 ah, ja militärhistoria är inte min specialitet.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
2/12/09, 2:56 PM
#47

#46 Inte min heller, men just det vet jag. Tungan ute

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
2/12/09, 2:59 PM
#48

#45 men det skulle i och för sig vara vettigt det med. Bara av nyfikenhet, med kort på sin person menas det krusifix? radband? broderat kors på kläderna? eller vad?

 (planerar otyg för sambons räkning)

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Annons:
Ahnna
2/12/09, 3:06 PM
#49

#48 Ett kors i metall som jag förstod, men om det var ett krucifix eller bara ett vanligt hängsmycke i form av ett kors vet jag inte. Det kan ha varit olika för olika ordrar. Det måste inte sitta runt halsen, men någonstans ska det hänga så att det alltid finns till hands.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2/12/09, 3:12 PM
#50

#49 att ha haft det hängande i exempelvis bältet är ju inte omöjligt, iom att många munk/nunneordnar bär sina kors i bältet eller sina radband…

Att ha något dinglandes från halsen är ju inte alltid nån höjdare om man ska dels slåss (att få en torshammare i full fart mot en framtand gör ont, jag har testat under blankvapenträning då min hammare rymde ur tröjan för mig) och dels ska laga mat och man lutar sig fram över elden/grytan… jag brukar nästan alltid doppa något i grytan som inte ska vara där (*muttrar något ohörbart om långa flätor*)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anthka
2/12/09, 3:15 PM
#51

#50 men blir det inta samma effekt med ett radband hängande från bältet? Det måste ju vara jättelätt att fasna i någonting i strid (eller under ett tornerspel för den delen)

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
2/12/09, 3:20 PM
#52

#50 & #51 Man måste inte ha en 80 cm lång kedja… Oskyldig

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
2/12/09, 3:21 PM
#53

#52, fast det är lätt att fassna även med en kort kedja (tro mig jag vet)

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
2/12/09, 3:26 PM
#54

#53 Visst är det, men inte lika lätt. Samt att en gambejacka, tabard, tunika och ytterklädnad står i vägen för att kedjan ska fastna om man har den runt halsen.

Låter man korset hänga i en kedja på höften eller lite bakom ryggen så fastnar den inte lika lätt.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

EmiliaHillman
3/22/11, 10:27 PM
#55

hejsan hur brätt var tyget använde du på bakstycket? (man vill ju att hästen ska kunna sträcka ut lite) MVH Emilia

Annons:
Ahnna
3/29/11, 10:57 AM
#56

#55 Tyget var 150 cm brett, men det är ju bredare än så längs nederkanten i bak. Jag har för mig att det är 4,70 meter allt som allt.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

[Senyera]
6/5/11, 1:30 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#57

Måste hoppa in och döda myten om att ett ylleschabrak är varmare än ett i linne.

Jag rider med ett schabrak sytt i valkat ulltyg med linnefoder, min häst blir inte svettigare än någon annans - snarare tvärtom faktiskt. Det fläktar ganska bra under schabraken när de galopperar :)

Så det är absolut inget problem att ha schabrak i ull!

Såhär det det ut:

Ahnna
6/5/11, 9:55 PM
#58

#57 Min erfarenhet är den motsatta, men funkar det för er så kör på! Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
6/6/11, 9:44 AM
#59

#57 det har inte att göra med att hästen är ljus? Ihop med ett ljust shabrak. Ljusa färger reflekterar som bekant värmen medan mörka drar den till sig. Vi har bara haft mörka (nästintill svarta) hästar och de skulle svettas bort i ylleshabrak.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

[Senyera]
6/6/11, 10:37 AM
#60

Vi har en tjej som har mörk häst och rider med gult och svart, det var hon som sa till mig att det inte var några problem!

Ull isolerar värme också, i öknen är tjocka svarta (jag tror att det är kamelull) heltäckande kläder det allra bästa mot värmen.

Så det har både för och nackdelar.

Upp till toppen
Annons: