Paviljonger & inredning

Tillverka en isärtagbar säng

2007-04-24 12:17 #0 av: Ahnna

Till den här sängen behövs varken spik eller skruv och den går att ta isär och transportera i litet format, utan att man behöver använda en släpkärra för att få den med sig.

Modellen på den här sängen har jag snott ifrån någon som har snott den ifrån någon annan - kort sagt, det är en populär modell på isärtagbar säng! Den som är händig med sågen kan givetvis skapa drakhuvuden och annat på t.ex. gavlarna, vilket kan vara väldigt effektfullt. Min säng, som får stå modell för den här artikeln, är än så länge ganska basic i utförandet, men den duger bra att sova i och det är ju trots allt det den är till för.

När man ska tillverka en isärtagbar säng som den här behöver man i princip bara en bra såg, virke och trälim. Till ytfinishen kan man använda vad man vill, men någon form av olja, färg eller tjära är att rekommendera.

Av: Ahnna

Datum för publicering

  • 2007-04-24

                  

VILKET MATERIAL?
Virket bör vara av något tåligt slag, men man bör också ta en funderare över vikten. Använder man 45 mm plank så får man en tålig säng som står stadigt, men man får också ett väldigt tungt och otympligt paket att bära på när sängen ska flyttas. Min säng, som syns på bilderna i den här artikeln, är gjord i 21 mm obehandlat gran. Den går bra att bära ensam, men hade den varit lite tyngre hade det behövts två personer. Nackdelen med gran och den valda tjockleken är att träet är ganska bräckligt och sprack en del när sängen tillverkades. (Lyckligtvis fanns det trälim så att det räckte!) Det knakar rätt bra om min säng när man sitter på den, men den håller utan problem för två personer.

GAVLARNA
Alla mått på sängen måste stämma överens, så att alla hål får rätt dimension och så vidare. Gavlarna har utskurna kilar som långsidorna och benen träs på. Dessa kilar måste vara av rätt längd för att benen ska få plats och kunna slås fast med mindre kilar. På min säng är de 10 cm långa och 6 cm breda, med hål anpassade efter de små kilarna. Gavlarnas mått mellan kilarna är 91.5 cm för att en 90 cm bred madrass ska få plats.

LÅNGSIDORNA
På min säng är långsidorna 2.23 m långa och har ca 6.5 cm breda hål för att gavlarnas kilar ska kunna träs igenom dem. Bäddmåttet är drygt 2 m för att en normal madrass inte ska bli för kort eller för lång. I nederkant på långsidorna sitter en list, 28 x 45 mm, som sängens ribbotten vilar på. Listen ska ha samma längd som bäddmåttet för att inte hamna i vägen för gavlarna.

 

Notera listen på den vänstra långsidan.
                                               Notera listen på den vänstra långsidan.
                          

 

BENEN OCH KILARNA
Sängens ben består av ca 50 cm långa bitar med hål på 6.5 cm. De träs på vertikalt efter att ramen bestående av gavlarna och långsidorna har satts ihop. Sedan slås de mindre kilarna igenom hålen på gavlarnas kilar, så att hela konstruktionen stabiliseras. Det kan vara en bra idé att märka alla hörn på sängen med en siffra, så att man kan anpassa alla hål efter de delar som ska träs igenom dem. På så sätt blir sängen lätt att montera även efter att träet har svällt och rört på sig som trä gör. På min säng är en gavel märkt med 1 och 2 och den andra med 3 och 4. Långsidorna är märka med 1 och 3 och 2 och 4. Benen har också var sin siffra, och sen sätts alla 1:or ihop och alla 2:or och så vidare.

                   

BOTTEN
Min säng har en botten av ribbor, som på väldigt enkelt vis är fasthäftade på ett bomullsband. Det gör att man kan rulla ihop hela bottendelen när man ska transportera och förvara sängen. Eftersom min säng bara har ett bäddmått på 90 x 200 cm så behöver den inga fler delar. Men en säng som är bredare kan behöva en list mellan gavlarna, från fotändan till huvudändan, så att inte ribborna knäcks.

                    

 

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2007-04-24 16:54 #1 av: LinaN

Ser enna mysig ut :D

Går det att göra modellen som 120 bredds okcså? tänkte om man vill ha sin sängvärmare med sig (sambo mao :D)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2007-04-24 21:16 #2 av: Ahnna

#1 Japp, jag har sett en exakt likadan i 120x200, med en extra list mellan gavlarna som det beskrivs i artikeln att man kan göra. Den listen vilar förslagsvis på en träkloss i varje ände. (Anpassa grovleken efter vikten sängen ska bära.)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2007-04-25 10:36 #3 av: Vattnadal

En sån vill jag ha!

Fast min säng när jag är ute är inte dålig den heller, men fusk så det skriker. Lite äkthet får man offra, så att man kan röra sig dagen efter... Min kropp fixar inte att bli för kall eller ligga för hårt, då kan jag inte röra mig sen...

Jag har en 110 cm luftmadrass (av den gamla hederliga röd/blå rejäla typen) på den massor av fällar så att den inte syns, sedan kuddar, täcker och filtar, och allra helst Raksha opå ena sidan och Vidar på den andra, givetvis med under täcket!

Att komma upp från backen i en riktig säng skulle ju vara aplyxigt, fast jag skulle ju behöva en så pass bred säng att jag och 2 hundar får plats... 

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2007-04-25 10:57 #4 av: Ahnna

#3 Sängen jag sett i 120 x 200 hade inte varit för liten för en person och två ganska stora vovvar. Men det är klart, har man en vovve som absolut kräver över en kvadratmeter för att kunna sova hela natten så blir det kanske problematiskt när man har två. Mina hundar får stanna på golvet, som i normala fall är täckt med mattor och fällar, så det duger gott åt dem. Det är nog trevligare för dem i paviljongen än hemma i deras traditionella hundsängar...

Det mest praktiska med en ordentlig säng är att man har något "fast" att sitta på. Luftmadrass i all ära, men det blir inte samma stabila "soffa" om man har flera besökare i tältet samtidigt. Jag är väldigt glad för min säng, även om jag inser att det kommer en tid då den måste bytas ut mot en ny, gjord i lite tåligare material.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2007-04-25 22:05 #5 av: Vattnadal

Sittsaker till gästar finns det redan, bord, bänkar och kistor, samt svala (kyllådan).

Madrassen vi har nu är 110 cm, och då sticker det ut lite hund på båda sidor, skulle jag. tro. Kanske skulle 120 cm räcka riktigt bra... Eller så blir det trångt i en smalare... Fast först av allt måste jag ju övertyga Krister om att jag behöver en, och få honom att bygga den.

Just nu är det lite annat som måste prioriteras. Vi ska fixa till det sista med huset, för att ev kunna ha visningar, och sälja det. Vi har nämligen hittat drömhuset, som har allt det här har, fast med bättre läge... Fasaden ska målas (även om vi inte får drömhuset), staketet ska målas, fönsterfodringar på insidorna ska fixas osv... 

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2007-04-26 11:01 #6 av: Ahnna

#5 Äh, jag håller på att rusta upp en hel gård, men ibland måste man ta en paus ifrån det och offra lite tid och energi på medeltidsprylar också! Cool

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-02-02 11:50 #7 av: Ahnna

Puttning!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-06-15 13:33 #8 av: Ahnna

Puttar igen. Jag har haft min säng i 5 år och den funkar fortfarande. Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-06-15 13:35 #9 av: LinaN

jättebra Ahnna :D

Men det är samma koncept som ajg ska använda bara högre sängstolpar. och litet annan ihopasättning.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-03-21 15:32 #10 av: aliwa

Den här ser ju helt fantastisk ut! Schysst med så bra bilder på de ingående delarna.

Ungefär hur lång tid beräknar du att det tog? Jag förstår att det beror ju lite på hur duktig man är på att hantverka (och det ser ju helt klart ut som att du kan just det) men ungefär hur många timmar tog du på dig? En helg? En vecka? Något helt annat?

Det här var ju ett par år sedan, men OM du råkar komma ihåg - har du någon uträkning för hur mycket som behövs av varje virkestyp?

Anmäl
2013-03-25 18:31 #11 av: Jinaum

Och jag som precis satt å funderade på om man kanske skulle skaffa sig en säng å ha med ut. 
Nu har jag ju fått se en praktisk lösning :D Får se om det blir någon säng i framtiden.

Anmäl
2013-03-30 07:53 #12 av: mcvilse

En kanonbra beskrivning Ahnna.

@LinaN Har du lust att dela med dig av foton på din säng? Det skulle vara roligt att se hur den ser ut med högre sängstolpar.

 

Anmäl
2013-03-30 08:53 #13 av: LinaN

#12 blir i maj i så fall, ska inte använda den förrän då. :) Och ajg tänker INTE gå upp på vinden och släpa fram den just nu ^^ För mycket jobb! ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-04-03 06:48 #14 av: mcvilse


#13 snääääälla... så mycket jobb kan det väl inte vara Galen
Nädå, självklart när du ändå ska använda den Skrattar

Anmäl
2013-04-03 15:53 #15 av: LinaN

#14 ^^

Du får gärna komma hit och hjälpa mig rota fram den tillsammans med allt det andra vi ska ha med oss ;)

hitta en halvtaskig bild på vår säng från förra årets Ale-marknad.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-04-14 15:50 #16 av: MegN

Jag har en liknande säng som vikingen Tapio har snickrat (komplett med snidade drakar!). Den är 120 cm bred utan extra längsgående ribba - men det beror mest på att de brädor som man ligger på är av lite kraftigare slag (typ 30x70 mm tror jag). Den är rätt hård att ligga på, ingen spänst i "ribborna" (plankorna), så nästa säng blir nog istället som i ditt exempel - tunnare ribbor att ligga på och så ev. en längsgående regel ifall man kör större än 80-90 cm bredd. Men de sängar jag ska bygga nu tänkte jag köra snålmåttet 90 cm på...

Anmäl
2013-04-14 17:27 #17 av: LinaN

Hittade en variant på säng som jag inte tror är så HK men däremot praktisk när man är ute och vill resa lätt! 

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-04-15 07:27 #18 av: Anthka

#17, hm, som sagt inte så HK, men till ett litet barn borde den vara ganska praiktisk.

Anmäl
2013-04-15 12:48 #19 av: LinaN

#18 en kille i vår grupp ska knåpa ihopa sig en sånhär. Men sen är han inte så tung heller. bilder kommer sen :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-04-16 10:39 #20 av: Blodfot

fett snygg! vill ha! 

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2013-04-24 10:55 #21 av: Pialinn

Kanske skulle man kunna göra en "ihoprullbar" repsäng?

http://howtomakeacharpoy.blogspot.no/

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2013-05-06 12:42 #22 av: Avalon001

Jag puttar upp denna artikel!

Vad är det stadigaste materialet för att bygga en mindre säng. 90 x 200?

Anmäl
2013-05-06 12:42 #23 av: LinaN

Fur

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-05-06 12:44 #24 av: Avalon001

Tack :)

Anmäl
2013-05-06 15:48 #25 av: Jinaum

#17 Kanske inte HK nej men gud vad praktisk!
Flättade stolar vet vi ju att vikingarna hade så det är ju inte så konstigt. Så man kanske kunde kombinera ihop de två?

Anmäl
2013-05-11 12:49 #26 av: Vattnadal

Projekt bygga säng kommer att bli av nu. Har fått lite mer tips av en möbelsnickare för att få en 110 cm säng lite stadigare.

Har denna helg och nästa på mig, till Leksand ska den vara klar. Glad Jag och gammelgubben behöver komma upp från marken för att klara av 3 nätter i tält lite bättre.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2013-05-13 10:57 #27 av: terkina

# 26 Får man fråga vad detta tipset från möbelsnickaren var för att få den lite stadigare? :)

Har själv planer på att knåpa ihop en säng till mig och sambon någon gång och då vore det trevligt om man kan göra en stabil säng som är lite bredare så att vi båda får rum. :)

 

Medarbetare på fengshui.ifokus

 Hemsida: http://www.lillae.weebly.com

Anmäl
2013-05-13 19:19 #28 av: [RMSLiners]

Nu blev jag inspirerad. Skulle vilja bygga något liknande som #17 visa till vår dotter fast i mindre format. Får se om det blir av. :)

Anmäl
2013-05-14 12:29 #29 av: Vattnadal


MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2014-08-13 20:31 #30 av: Pingrid

Puffar på gammal och mycket intressant tråd.

Har ni bilder på era sängar till en som är i planeringsstadiet att bygga en egen snart?

Har hört att de repade bottnarna töjer sig så det blir en grop i mitten. Någon som har något bra tips på hur man löser det?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.