Till den här sängen behövs varken spik eller skruv och den går att ta isär och transportera i litet format, utan att man behöver använda en släpkärra för att få den med sig.
Modellen på den här sängen har jag snott ifrån någon som har snott den ifrån någon annan - kort sagt, det är en populär modell på isärtagbar säng! Den som är händig med sågen kan givetvis skapa drakhuvuden och annat på t.ex. gavlarna, vilket kan vara väldigt effektfullt. Min säng, som får stå modell för den här artikeln, är än så länge ganska basic i utförandet, men den duger bra att sova i och det är ju trots allt det den är till för. När man ska tillverka en isärtagbar säng som den här behöver man i princip bara en bra såg, virke och trälim. Till ytfinishen kan man använda vad man vill, men någon form av olja, färg eller tjära är att rekommendera. | Av: Ahnna Datum för publicering
|
VILKET MATERIAL?
Virket bör vara av något tåligt slag, men man bör också ta en funderare över vikten. Använder man 45 mm plank så får man en tålig säng som står stadigt, men man får också ett väldigt tungt och otympligt paket att bära på när sängen ska flyttas. Min säng, som syns på bilderna i den här artikeln, är gjord i 21 mm obehandlat gran. Den går bra att bära ensam, men hade den varit lite tyngre hade det behövts två personer. Nackdelen med gran och den valda tjockleken är att träet är ganska bräckligt och sprack en del när sängen tillverkades. (Lyckligtvis fanns det trälim så att det räckte!) Det knakar rätt bra om min säng när man sitter på den, men den håller utan problem för två personer.
GAVLARNA
Alla mått på sängen måste stämma överens, så att alla hål får rätt dimension och så vidare. Gavlarna har utskurna kilar som långsidorna och benen träs på. Dessa kilar måste vara av rätt längd för att benen ska få plats och kunna slås fast med mindre kilar. På min säng är de 10 cm långa och 6 cm breda, med hål anpassade efter de små kilarna. Gavlarnas mått mellan kilarna är 91.5 cm för att en 90 cm bred madrass ska få plats.
LÅNGSIDORNA
På min säng är långsidorna 2.23 m långa och har ca 6.5 cm breda hål för att gavlarnas kilar ska kunna träs igenom dem. Bäddmåttet är drygt 2 m för att en normal madrass inte ska bli för kort eller för lång. I nederkant på långsidorna sitter en list, 28 x 45 mm, som sängens ribbotten vilar på. Listen ska ha samma längd som bäddmåttet för att inte hamna i vägen för gavlarna.


BENEN OCH KILARNA
Sängens ben består av ca 50 cm långa bitar med hål på 6.5 cm. De träs på vertikalt efter att ramen bestående av gavlarna och långsidorna har satts ihop. Sedan slås de mindre kilarna igenom hålen på gavlarnas kilar, så att hela konstruktionen stabiliseras. Det kan vara en bra idé att märka alla hörn på sängen med en siffra, så att man kan anpassa alla hål efter de delar som ska träs igenom dem. På så sätt blir sängen lätt att montera även efter att träet har svällt och rört på sig som trä gör. På min säng är en gavel märkt med 1 och 2 och den andra med 3 och 4. Långsidorna är märka med 1 och 3 och 2 och 4. Benen har också var sin siffra, och sen sätts alla 1:or ihop och alla 2:or och så vidare.
BOTTEN
Min säng har en botten av ribbor, som på väldigt enkelt vis är fasthäftade på ett bomullsband. Det gör att man kan rulla ihop hela bottendelen när man ska transportera och förvara sängen. Eftersom min säng bara har ett bäddmått på 90 x 200 cm så behöver den inga fler delar. Men en säng som är bredare kan behöva en list mellan gavlarna, från fotändan till huvudändan, så att inte ribborna knäcks.