Allmänt

SKA - Sällskapet för Kreativ Anakronism

2008-05-12 14:05 #0 av: Ahnna

SCA är en världsomfattande medeltidsorganisation. Naturligtvis finns det ett svenskt furstendöme också, med härader och regenter. Läs mer om SKA här!

SKA, eller "the Society for Creative Anachronism" (SCA), är en konstellation av medeltidsföreningar i olika delar av världen. Den svenska riksföreningen heter Furstendömet Nordmark och ingår i Kungariket Drachenwald, som är hela Europas förening. I Nordmark finns sedan att antal lokalföreningar (kallas härad) som t.ex. Holmrike (Stockholm), Gyllengran (Sundsvall) och Aros (Uppsala).

SKA inriktar sig på tiden mellan år 600 och år 1600 och meningen med föreningen är att medlemmarna ska få prova på olika sorters medeltida hantverk, fäktning med blankvapen, kalligrafi, matlagning, dans, sömnad med mera.

Relaterade länkar

Av: Ahnna

Datum för publicering

  • 2008-05-12

Men SKA är ingen lajvförening - det handlar inte om interaktiv teater utan om att uppleva och konstruera medeltiden fast i modern tid. På Holmrikes hemsida uttrycker man det såhär:
Visserligen antar man ett alter ego, ett s.k. persona, men det är ingen roll som du spelar. Du är dig själv, så som du skulle ha varit i den återskapade perioden.

 

I SKA så träffas man på olika gillen och övar på t.ex. dans eller fäktning, bågskytte eller matlagning. På sömnadsgillena träffas alla nål-och-tråd-entusiaster och syr historiskt korrekta dräkter, i den mån man har kunskap och möjlighet. På årets evenemang samlas sedan alla dessa inriktningar och bor i paviljonger, äter tidstypisk mat, tävlar i kämpalek med mera. Det som främst skiljer SKA's evenemang från till exempel medeltidsmarknader är att man i SKA alltid eftersträvar att bara använda tidstypiska kläder och redskap. Saker som hör den moderna världen till får i och för sig finnas på evenemangen, men inte synas.

När någon eller flera av SKA's härader samlas så brukar det hållas hov och ofta bankett. Vid hoven så delas ofta utmärkelser ut till personer som har utmärkt sig inom något område, och de som håller hov kallas regenter. Deras uppgift, förutom att samla medlemmarna, är att vara så ridderliga och föredömliga som möjligt och att uppmärksamma när någonting särskilt har hänt inom SKA. (Kallas för "den kända världen".) Det kan till exempel röra sig om att någon person har besökt ett annat land och deltagit på ett evenemang där och utmärkt sig på ett eller annat sätt.

Det hela är en illusion av en medeltida värld, men ju fler som tar den på allvar desto bättre stämning blir det. För mer information om SKA och SCA, besök någon av länkarna uppe till höger.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-05-29 12:15 #1 av: lillalollo

Den nedersta bilden den med öltunnan var kommer den ifrån och vad heter den på riktigt. Jag målar scrollor och finner bilden ytterst inspirerande. Men eftersom jag inte brukar måla av hela bilder direkt är det bra med källor att ange, var mina scrolla fått inspirationen ifrån.

Mvh  fru Lovisa af Tallkotten

Anmäl
2008-05-29 19:47 #2 av: Ahnna

Hmm... Jag vet faktiskt inte om den har nåt namn (men det har den säkert), eller var jag hittade den... Jag samlar lite på bilder av målningar och detaljer från scrollor m.m. så jag har rätt många.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-07-06 17:13 #3 av: [trumman]

Oj oj oj vad länge sen jag var med i SCA :) kul var det iaf och för det mesta var det eventen och festerna som lockade tillsammans med rollspelet och teatern. Att leva sig in i personan och skrävla lite.

Slogs gjorde jag aldrig.

Mvh, Harhald Bjelke från Tunet (Gyllengran) 

Anmäl
2009-02-16 21:32 #4 av: AutumnWicca

Mycket mysig beskrivning! Nu längtar jag ännu mer :P

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.