Annons:
Etikettliv-leverne
Läst 43330 ggr
Ahnna
2008-06-27 14:18

Medeltida skrivkonst

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kalligrafi är kul att försöka bemästra, och det är faktiskt inte så svårt som det kanske ser ut. Det är också en förhållandevis billig hobby som man kan göra i princip varsomhelst och närsomhelst.

Jag har bara gått en snabbkurs i kalligrafi hos en kompis och har sedan läst i böcker hur man ska göra och vilka stilar som finns. Svårare än så är det inte att komma igång, det enda man behöver är ett ritpapper eller akvarellpapper, bläck och en penna av valfri modell. Jag föredrar att använda en äldre modell där man måste doppa spetsen i bläcket mellan varje bokstav, och ibland mitt i en bokstav, men det finns enklare varianter som t.ex. reservoarpennor och tusch. Det tråkiga med de modellerna är att när bläcket är slut i pennan så måste man köpa en ny penna eller en ny bläckampull. Med stålspetsar som man doppar i bläck behöver man bara oroa sig över att bläcket i burken ska ta slut, vilket tar ett bra tag, beroende på burkens storlek. Spetsarna finns i olika bredder beroende på användningsområde.

Relaterade länkar

Av: Ahnna

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Ahnna'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Ahnna', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-06-27

                 
          Här har jag lämnat stödlinjerna för att ni ska se hur man gör med dessa.

På kalligrafispråk heter stora bokstäver "majuskler" och små bokstäver heter "minuskler". Man skriver alltid uppifrån och ner, från vänster till höger. Raka streck som går lodrätt kallas för "staplar", vågräta streck kallas "tvärstreck". Cirklar kallas "öglor" och svängda streck kallas "bågar". De allra tunnaste strecken ska inte vara bredare än ett hårstrå och kallas finurligt nog för "hårstreck". Oftast behöver man byta penna eller spets för att kunna göra hårstreck, eftersom det kan bli för brett eller för kladdigt annars. De små krokarna som man ofta avslutar en bokstav med kallar för "serifer".

                 

Stilen jag använder mig av heter Gotisk Textur, men kallas ofta för Old English eller Black Letter. För att få till den här stilen ordentligt måste spetsen på pennan hålla en 45-gradig vinkel, vilket är vanligt för de flesta stilar, och man ska hela tiden dra strecken lodrätt, de ska inte luta. (Men jag är, som synes, ganska duktig på att luta mina bokstäver åt olika hålla hela tiden! Det blir inte alltid som man har tänkt sig.) Stilen skrevs mestadels av munkar år 1000-1400 och är alltså väldigt gammal och välanvänd i medeltida skrifter. Gotisk Textur blev också den första stilen som trycktes i böcker från år 1442 och framåt. Ordet "textur" betyder flätad, och det kommer utav att den här stilen ska skrivas väldigt tätt och trångt. När man har en hel sida skriven med bara textur så är det oftast ganska svårläst till en början, särskilt eftersom man av tradition alltid ska försöka fylla alla rader hela vägen, dock utan att stava av orden. Det kräver lite planering när man skriver långa stycken.

                    
  Skrivet med ett bläck som min far har gjort. Det blir ganska svagt, men det bruna är
                en kul kontrast mot det svarta bläcket som jag vanligtvis använder.

Man kan göra eget bläck om man vill, det är inte så svårt som det låter. Bland annat så använder man stålull och starkt te. Men man får skaka burken rätt ofta, för färgpigmenten sjunker gärna till botten - kanske för att det är järn i det? Hursomhelst så ska jag fortsätta experimentera med eget bläck och se om jag kan få till en tydligare färg framöver. Jag är lite sugen på att göra rött bläck också, eftersom man traditionellt använde rött bläck till majusklerna under medeltiden, framförallt i formella scrollor och böcker.

                  
                             Exempel på "anfang", eller begynnelsebokstav.
                              Notera också det röda bläcket i majusklerna.

Ordet "anfang" kommer från tyskan, och betyder ungefär "början". I medeltida skrift använde man sig nästan alltid av ett "anfang" högst upp till vänster på varje sida. Det var första bokstaven i det första ordet, rikligt dekorerad (oftast) i en fyrkant. Det var inte helt ovanligt att man dekorerade anfanget med bladguld.

                  
        Namnskylt till min stolta tornerhäst, komplett med vapenskölden högst upp.
                                   Ska färgläggas och fixas till ytterligare.

Att dekorera runt en text, eller längs kanten på ett pergament eller en sida i en bok, kallas illuminering. Det tänkte jag komma tillbaka till i en annan artikel längre fram - när jag har lärt mig lite mer om det!

Två böcker som jag kan rekommendera tills vidare är:

Kråkfötter kan bli skönskrift av M. Hoas. (Se länk uppe till höger.)
Kalligrafi för nybörjare av Bitte Holmström.

                   

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Ahnna
2008-06-27 14:23
#1

Jag vill alltså inte på något sätt påstå att jag är bra på kalligrafi, men det är ett roligt tidsfördriv som jag gärna ägnar mig åt. Ska som sagt också lära mig lite mer om illuminering. (Hur svårt kan det vara? Kladda med vattenfärger kan väl vem som helst! Räcka ut tungan)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
2008-07-03 18:04
#2

läckert, det är så vackert med detta är det inte synd att fler inte visar det på medeltidsmarknader?

Ahnna
2008-07-03 19:10
#3

Ja, jag tycker det… Jag hade gärna visat upp lite, men jag saknar skrivpulpet och gåspenna, samt att jag inte är tillräckligt duktig. Behöver mer träning!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
2008-07-04 15:14
#4

Men, du kan ju visst!

Ahnna
2008-07-04 18:04
#5

#4 Äh, jag har ju inte ens fått en vettig introduktion, jag har bara läst i böcker och suttit hemma och "påtat" med bläck och stålspetspenna. Använder fortfarande en bok med hela Gotiska Textur-alfabetet när jag skriver, för att se hur varje bokstav ska se ut. Minusklerna är ju rätt enkla, men majusklerna är värre.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
2008-07-07 03:12
#6

Men man behäver inte vara proffs för att inspirera andra, du inspirerar oss här på forumet och det är det jag menar man kan inspirera och utbyta kunskap.Man kan ta med sig skisser böcker, vackra utskrifter från gamla böcker och san kan man ha papper och penna så folk kan prova på man kanske kan sälja ett provapå häfte med lite som du skrivit.

Eller ett litet set, med gåsfjäder och vackert papper samt en skiss på ett vackert medeltida sitat eller ordspråk i vackert typsnitt. jag hade lätt betalat för det jobbet.

Annons:
Ahnna
2008-07-07 23:06
#7

#6 Du kan få bli min första kund! Skrattande Jag har haft lite tankar kring att göra "små-set" med lite text och kanske lite bläck och en penna. Inget dyrt, men tillräckligt för att man ska kunna köpa det och prova och se om man vill utveckla sig inom kalligrafi eller inte. Men eftersom det finns så mycket att säga om kalligrafi och skrivkonst i allmänhet så tror jag att det skulle vara svårt att begränsa sig till en kort text… Vet flera som har provat och de har fått ihop hela böcker istället.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
2008-07-08 00:18
#8

Oj, hela böcker.

lillalollo
2008-07-18 22:54
#9

Alltså lite reagerade jag!!

Visst alla kan kladda lite med vattenfärg, citat"kan vem som helst". Och citat" hur svårt kan det vara"

Nää jag håller med det är inte alls svårt, men så blir det kanske bara kladd. Alla kan lära sig att köra bil, men det är få som blir en Formel 1 förare.

Det svåraste torde vara självkritik. Vad ser bra ut och vad blev bara kladd?

Ahnna
2008-07-19 11:24
#10

#9 Menar du att jag inte har sållat ordentligt bland mina bilder ovan? Är de för kladdiga?

De är inte menade som 100% skitsnyggt, för det är de inte, utan bara ett bevis på att även den med skakig och dålig handstil, som jag, kan kalligrafera med ytterst lite träning. Visst, alla kan kanske inte bli präntare av medeltida standard, säkerligen inte jag heller, men att få till hyfsade bokstäver är inte svårare än att skriva t.ex. skrivstil för den som alltid textar; det är annorlunda och blir inte så snyggt första gången, men det är inte svårt och lite träning ger mycket färdighet. Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

lillalollo
2008-07-19 20:22
#11

Nä jag menar inte att dina bilder på kalligrafi är  dåliga på något sätt. Det jag reagerar över är att du skriver:

Ska som sagt också lära mig lite mer om illuminering. (Hur svårt kan det vara? Kladda med vattenfärger kan väl vem som helst! Räcka ut tungan)

För att vara duktig på att använda vattenfärg eller akvarellfärg duger det inte med att bara kunna kladda lite med färg för att få ett bra resultat. Där spelar självkritiken in. Alla kan kladda lite med vattenfärg, men frågan är hur blir resultatet?  Personligen är jag fullkommligt urusel på att kalligrafera, men duktig på att illuminera. Jag tyckte efter självkritiskt ha granskat mina alster att mina försök till kalligrafi inte dög.

 Dina bilder på ditt kalligraferande är fina, det är inte det jag reagerade för. Ledsen om du tog det som negativ kritik, gällande kalligrafibilderna:)

Ahnna
2008-07-20 11:20
#12

#11 Nejdå, det är lugnt, jag bara undrade.

Ska man göra en scrolla och ge bort på ett SCA-hov så bör den självklart vara snyggt gjord, även om motsatsen förekommer, men om jag ska illuminera nåt för "hemmabruk" så gäller ju inte samma regler, utan bara de som jag själv sätter upp. Personligen är jag perfektionist och skulle aldrig visa nåt här med texten "en perfekt scrolla" om jag inte verkligen tyckte det. (Efter timmar av självrannsakan.) Men jag tror ju inte att folk som inte tycker om att kladda med färg får för sig att göra en illuminering, med tanke på hur lång tid det tar och hur pilligt det är. Vissa kanske, men de flesta har nog ett gediget intresse och då även någon form av talang.

Men det jag skrev ovan, "hur svårt kan det vara" är menat som ironi och sarkasm, inte som en ärlig åsikt om illuminering. Jag är väl medveten om hur svårt det är, och det var också precis därför jag skrev så. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
2008-07-21 01:42
#13

Illuminering, vad är detta?

Kan ingen visa lite för en som inget vet?

Annons:
Ahnna
2008-07-21 02:03
#14

#13 Konsten att dekorera runt en text/sida. Har inga egna bilder i dagsläget, men googla på t.ex SCA scribes så hittar du några illumineringar.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2008-07-21 02:07
#15

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rozzy
2008-07-25 11:41
#16

Det är fantastiskt vackert!

Ioma
2008-07-25 21:26
#17

hihi jag har båda de böckerna du tipsar om nere i artikeln och de är VERKLIGEN KANONBRA!!!

Jag rekommenderar de böckerna riktigt skarpt.'

Tack för en jättebra artikel!

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Ahnna
2008-07-28 11:05
#18

#17 Ja, de böckerna ger en väldigt bra grund att stå på när man vill utveckla sig. Och bra med alfabet i olika stilar, så att man enkelt kan lära sig hur alla bokstäver, stora som små, ska se ut.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

isnornin
2008-07-28 11:47
#19

Snyggt Ahnna!

MVH Isnornin

Ahnna
2008-07-28 22:44
#20

#19 Tack ska du ha! Jag har inte övat ordentligt på sistone, men jag ska bättra mig, jag lovar. Ska ta tag i illumineringen också, måste bara hitta tillräckligt smala penslar.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Isis
2008-07-31 17:33
#21

hehe, har både kalligrafi pennor och en äkta fjäderpenna, älskar hur det ser ut då man skriver så! ^^

Ahnna
2008-07-31 21:08
#22

#21 Är det krångligare att skriva med fjäderpenna än med stålspetsar? Har fått för mig att de böjer sig efter ett tag…?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Igraine
2008-08-02 11:36
#23

Det är så vackert med kalligrafi. Härligt att du skriver att det inte är helt omöjligt att lära sig, ska genast skaffa bläck och penna. Och det där med att göra sitt eget bläck låter hur kul som helst.

Ahnna
2008-08-03 10:40
#24

#23 Ska fråga min far vilket recept han använde. Det var i alla fall inte särskilt svårt.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Igraine
2008-08-03 11:25
#25

Ja, härligt om han vill dela med sig av sina kunskaper. Alltid lika kul att pröva något nytt.

Isis
2008-08-23 13:17
#26

#22 det beror på vad för sorts fjäder det är - använder en strutsfjäder, funkar fint! :)

jo visst e det krångligare - den e lite svår att hålla i - men mycket soligare! ;D

Ahnna
2008-08-25 11:34
#27

#26 Ska leta, vill ju prova! Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Nehalia
2008-09-05 19:05
#28

grymt läckert… har alltid velat lära mig men tyvärr så skriver jag som en kråka…. :(

Ahnna
2008-09-08 11:58
#29

#28 Du, det gör jag också! Men kalligrafi är så mycket mer än att bara "skriva", tycker jag. Det handlar mer om kontroll av rörelserna, och när man uppnår kontrollen så blir skriften snygg på pappret.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

ulliga-flickan
2008-12-01 09:32
#30

Wow! Verkligen snyggt! Vill också lära mig T-T Men det ser ju jätte svår ut ju T.T

Ahnna
2008-12-01 10:29
#31

#30 Nejdå! Köp en kalligrafipenna på närmaste bokhandel, en såndär i tusch. Ta ett papper, rita lite stödlinjer och pröva dig fram! Glad Skulle tro att det finns textur-alfabet på nätet om man Googlar lite.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

niare
2008-12-08 16:16
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#32

då kan jag ge er en bild på mitt med :) har inte gått nån kurs eller något sådant utan kollat i böcker och gjort min egen uppfattning :P

är inte proffs men det är riktigt roligt och när dte väl blir bra så är det skitfint :)

detta är förskissen i blyerts , gjorde sedan denna med kalligrafipenna på en skylt som används av min pappa :P

kan seut såhär när man använder sig av linjer så man får olika höjder på bokstäverna

niare
2008-12-08 16:23
#33

kan lika väl nämna att jag tycker fjäderpenna är mkt svårare, när jag praktiserade på kalmar länsmuseum satt jag en hel dag för att försöka få bläcket jämt ibland kom det för mkt ibland för lite :P men får ta mig i kragen igen å börja öva på det , ger ett bättre intryck än kalligraifi pennor :P lite fusk att ha sånna enligt mig haah

Ahnna
2008-12-08 21:19
#34

#32 Fast hur gör du, menar du? Fyller du i innanför blyertstrecken med bläck?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
niare
2008-12-08 22:16
#35

nej detta är bara en förskiss för att jag ska slippe kolla i boken när jag ska skriva med kalligrafi eller bläckpenna då gör jag utan hjälp , inga linjer ingenting :P lättare att göra så man slipper bläddra igenom boken för att finna den bokstaven jag vill ha :P

Ahnna
2008-12-09 09:21
#36

#35 Ta bilder på resultatet då! Glad Har ju väntat i flera timmar här ju… Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

niare
2008-12-09 14:30
#37

*L* måste bara komma hem är just nu i polen :P

Eda
2017-07-04 09:40
#38

I min handikapptipsblogg har jag nyligen gjort ett inlägg om kalligrafi för nybörjare eftersom jag tror att tekniken också passar för rullstolsburna och för personer som bara kan använda en hand.

I inlägget har jag med en litteraturlista på vilka böcker jag tror är lämpliga för mindre vana kalligrafer.  **
**
Se: Kalligrafi & skönskrift för nybörjare

♿ Blogg om hjälpmedel & aktiviteter vid funktionsnedsättning. www.handikapptips.wordpress.com

👗 Blogg om tips på kläder & handarbeten vid funktionsnedsättning. www.textilochtips.wordpress.com

🌺Bloggarna är ideella, jag säljer inget och har ingen ersättning från butiker.

Eda
2018-12-02 09:38
#39

Jag har nu uppdaterat ovanstående inlägg samt skrivit ett nytt inlägg som avser den senaste litteraturen om kalligrafi för nybörjare. 

Se:  Kalligrafi & skönskrift för nybörjare. Del 2. 

♿ Blogg om hjälpmedel & aktiviteter vid funktionsnedsättning. www.handikapptips.wordpress.com

👗 Blogg om tips på kläder & handarbeten vid funktionsnedsättning. www.textilochtips.wordpress.com

🌺Bloggarna är ideella, jag säljer inget och har ingen ersättning från butiker.

S
2021-02-16 02:27
#40

#1: Hej!
Jag ser att du är Sajtvärd för ifocus. Jag driver själv en medeltidssajt (visbysweden.com), men just nu behöver jag komma i kontakt med någon hos ifocus som kan ta hand om ett ärende. Jag har skrivit en stor Word-fil som någon hos dom behöver titta på (avser flera länkproblem hos ifocus), troligen en webbadministratör, då jag byggt om min retro-sajt (ännu inte för mobiler).
Jag är själv s.k. "Medeltidsveckan-freak".

Mvh, Göran

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Upp till toppen
Annons: