Liv & leverne

Gjuta i metall

2008-10-16 13:24 #0 av: Ahnna

Efter ett besök på en medeltidsmarknad i Luleå i somras, där jag beundrat äkta medeltida hantverksframställning med träbälgar och kobajsugn, så ville jag prova att gjuta lite själv. Jag tog min far till hjälp, eftersom han är bättre på metall än jag är.               Tennstavar, form, smältdeg…

Efter ett besök på en medeltidsmarknad i Luleå i somras, där jag beundrat äkta medeltida hantverksframställning med träbälgar och kobajsugn, så ville jag prova att gjuta lite själv. Jag tog min far till hjälp, eftersom han är bättre på metall än jag är.

       Materiel.jpg
      Tennstavar, form, smältdegel och uppe i hörnet syns gaoslbrännaren.

Materialet vi använde var tennstavar, eftersom det är en hyfsat billig metall som är lätt att smälta. Ska man gjuta i t.ex. brons eller silver så krävs mer värme, även om jag har fått berättat för mig av en hantverkare att man visst kan gjuta i brons hemma i sitt kök... Får prova det någon gång och se om det verkligen går. Tenn är ju inte direkt medeltida korrekt, men det är ändå gångbart som substitut, tycker jag. Det väger inte så mycket heller, vilket är bra om man ska gjuta stora saker eller bära flera gjutna bitar tillsammans.

        Gipsform.jpg
           Gipsformen vi använde. En liten provbit i bly syns i nederkanten.

Formen är gjord i gips, vilket inte är optimalt men det fungerade ändå rätt bra. Vill man vara ännu mer tidsenlig så är gjutsand i träramar ett alternativ som är lätt att arbeta med. (Finns i hobbybutiker.) Till själva smycket använde vi ett befintligt metallsmycke som jag ville reproducera och sätta på ett bälte. Det trycktes in i gipset innan det stelnade och plockades sedan försiktigt bort. Sen gjordes kanaler att hälla metallen i, och kanalen som går snett utåt mot ena hörnet är till för att metallen ska rinna ut där när formen är full. En god tanke, men det fungerade inte i praktiken den här gången. De små plupparna i hörnen, med hål på den motsvarande halvan av formen, är till för att formen ska ligga helt still när halvorna sätts ihop.

        GipsformStängd.jpg
                           Såhär ser formen ut när den är stängd.

Innan vi började smälta metallen satte vi gummiband runt formen, så att halvorna satt ihop ordentligt. Hade vi använt träramar så hade vi skruvat ihop dem med vanlig skruv.

        VärmaDegeln.jpg
                                 Börja med att värma degeln lite.

Dessvärre gjorde blixten så att lågan "försvann" på bilderna, men det första vi gjorde med brännaren var att värma degeln. Sen var det dags att stoppa i metallen.

        SmältaTenn.jpg
                                              I med tennstaven.

Tenn smälter fort och aktar man sig inte så blir det lite smuts på ytan från lågan, men det gör å andra sidan att resultatet ser lite "begagnat" ut, vilket kan vara fint i sig.

        HällaTenn.jpg
                   Det smälta tennet hälls i hålet högst upp på formen.

Dags att hälla i metallen. Det är av största vikt att man har en tät form, något som jag bittert fick erfara ungefär en microsekund efter att bilden här ovan togs, när tennet rann rakt ut över mitt ena finger... Sånt gör ont! Jag kan garantera att 300 grader varm metall äter upp biologisk vävnad, om det är någon som är tveksam. Tillbaka till ritbordet... (Och förbandslådan.)

Vi löste problemet tillfälligt genom att vika små bitar av aluminiumfolie och klämma fast mellan formens delar, så att formen höll tätt.

         Färdigt.jpg
                                                 Första klar!

Såhär blev resultatet av den första "bucklan", eller vad man ska kalla smycket. (Ignorera aluminiumfoliet till vänster.) Tenn stelnar nästan genast men är varmt ett bra tag efteråt, så man får pilla loss smycket försiktigt och lägga det åt sidan. Gipsformar är väldigt känsliga, så om man använder t.ex. en kniv till att flytta smycket så får man akta så att man inte repar formen.

        TvåFärdiga.jpg

Det som återstår, förutom att gjuta fler "bucklor", är att knipsa av de överflödiga tennet från kanterna och fila lite försiktigt med en metallfil. Lite av smutsen på ytan går att putsa bort, men inte allt. Lystern kommer att gråna lite med tiden, men det blir ändå en rätt fin yta om man använder tenn, jämfört med bly och blandningar av dessa.

Sen ska det naturligtvis borras hål också, så att jag kan fästa mina "bucklor" på ett läderbälte.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-10-16 15:51 #1 av: Ahnna

Återkommer givetvis med bilder när alla "bucklor" är klara och tillsnyggade, samt fastsydda på ett bälte.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-10-16 19:31 #2 av: Anthka

Läckert, och vilken smart idé. Norpar den om bältet med glädjeSkrattande

Anmäl
2008-10-16 20:33 #3 av: Ahnna

Självklart ska du göra det, det är ju därför jag lägger ut artikeln så alla kan se! Skrattande Har skickat fler grejer på "formning" till min far, så att vi har flera olika formar att gjuta i nästa gång. (Tänkte ge mig på knappar m.m.)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-10-20 20:59 #4 av: Ahnna

Början till en ny gipsform.

När den har stelnat så smetar man på t.ex. vaselin över hela ytan och gröper ur små hål i hörnen. (Se formen i artikeln.) Sen häller man på mer gips ovanpå, väntar på att det ska stelna och särar sen på bitarna och pillar ut smycket.

Sen gröper man ur kanaler för metallen (återigen, se formen i artikeln) eller så lägger man redan från början i t.ex. modellera där kanalerna ska vara och gjuter in dessa precis som med smycket. Då formas kanalerna automatiskt när man häller på mer gips.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-10-20 21:00 #5 av: PogoPedagog

tack för tipsen. Jag har funderat på att gjuta lite broscher själv och i helgen när jag firade födelsedag fick jag tenn och en skopa så nu ska bara material till gjutformen införskaffas.

Har du händelsevis provat både gjutsand och gips? jag funderar på vilket som är bäst om man vill göra små detaljer.

Anmäl
2008-10-20 21:10 #6 av: Ahnna

#5 Gjutsand är också bra, absolut. Gips är billigare och enklare att gå tag på, samt att man inte behöver skaffa lådor att ha sanden i när man gjuter. Men gips kan å andra sidan medföra vissa missöden, som jag skrev i artikeln. (Fingret mår bättre nu...)

Gips är ju "permanent" så skadar du formen måste du göra en ny. Ur den aspekten är gjutsand lämpligare. Men överlag är det nog en smaksak.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-10-20 21:13 #7 av: PogoPedagog

tack igen, ska nog satsa på gjutsand då, verkar tryggast

 ( vill helst ha fingrarna kvar, har bara bränt mig på het olja men tänker mig att het metall borde vara fan så mycket värre:P)

Anmäl
2008-10-20 21:43 #8 av: Ahnna

#7 Ja, det känns... Därmed inte sagt att gjutsandsformar inte kan läcka också, men det borde vara en bra mycket mindre risk!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-10-27 11:32 #9 av: Rozzy

När du gör en dubbelsidig gipsform måste du ju lägga något i mellan typ plastfolie va?

Det ultimata är att få en kopia av ett helt äkta medeltidsmycke att guta efter...

Men det är ju inte helt fel att designa ett helt eget med sitt vapenmärke på. det är bara att ta en bit lera/vax/cernit och guta i gipset! 

Anmäl
2008-10-27 21:26 #10 av: Ahnna

#9 Se inlägg #4. När den nedre halvan av gipsformen är stelnad så smetar man in den med vaselin eller puder, sen häller man på nästa halva. Modellera (modell-lera) är väldigt användbart till grova detaljer.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-10-27 23:36 #11 av: Ahnna

Har för övrigt en replika av ett vikingatida smycke (800-tal) som jag tänkte gjuta en kopia av och lägga in antingen en snygg liten sten eller en pärla i. (I mitten.)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-11-29 12:29 #12 av: Ahnna

Har alla mina bucklor här nu, med hål i. Ska fixa upp dem på ett bälte och dekorera lite, sen ska jag fota och visa. Hoppas det blir bra, bara.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-01-18 00:08 #13 av: zayla

Jag undrar om ni har tips hur man kan fixa, dvs köpa spännebucklor som finns på vikingadräkter. ? Jag har letat på nätet i webbshoppar men hittar inte...

Tacksam för hjälp!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.