Annons:
Etikettliv-leverne
Läst 22381 ggr
Ahnna
10/20/08, 8:57 PM

Växtfärgning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

För att komma igång behövs: Hink/gryta i rostfritt stål eller annat lämpligt kärl att färga i. (Järn om man ska vara tidsenlig, dock kan järn påverka färgresultatet lite.) Träpinnar eller träslevar. Termometer. Våg , helst brevvåg. Plasthandskar . Tidtagarur eller timglas . Hinkar e…

För att komma igång behövs:

Hink/gryta i rostfritt stål eller annat lämpligt kärl att färga i. (Järn om man ska vara tidsenlig, dock kan järn påverka färgresultatet lite.)
Träpinnar eller träslevar.Termometer. Våg, helst brevvåg.
Plasthandskar.
Tidtagarur eller timglas.
Hinkar eller grytor att lägga garnerna i efter färgningen.
Litermått och matsked.
Porslinsmortel. (Till t.ex. stötandet av koschenillöss.)

Och förstås omknutna härvor av garn.

Färga med växter har människan gjort i alla tider, ända fram till 1940-talet när de flesta material kunde färgas på syntetisk väg. Men även om det mesta går att färga med så är det inte alla färgmaterial som blir ljusäkta, alltså som inte bleks snabbt i solljus. För att få garnet att suga åt sig färgen ordentligt måste man därför beta det innan färgningen. Till det använder man till exempel vinsten och alun, som är miljövänligt och snällt mot garnet. Garnet ska ligga i betningen minst 1 timme vid 90 grader, men enligt vissa recept mycket längre. Vinstensbetat garn bör sköljas innan man börjar färga.

AlunOchVinsten.jpg
Alun och vinsten på burk.

Ett vanligt recept för betning brukar se ut såhär:

100 g garn
5 liter vatten
15-25 g alun
10 g vinsten

Man kan också beta med mjölon om man vill vara extra tidsenlig. Då ska man vara uppmärksam på att för mycket mjölon (max 90-100g per 100g garn) kan ge en gul färg.

BetadeGarner.jpg
Färdigbetade ullgarner väntar på färgning.

Garn av lin, ull, bomull eller silke lämpar sig mycket väl för växtfärgning, men behöver lite olika tillämpningsmetoder. Exakt vad man ska ta i beaktande för varje material brukar stå i recepten, som man lämpligen hittar i någon eminent växtfärgningsbok. Givetvis kan man färga tyger också, men det kan vara svårt att få ett bra resultat. Ibland blir det flammigt, särskilt lintyg.

Grundrecept för färgning:

100 g garn
5 liter vatten
Färgmedel

Vill man färga flera härvor samtidigt så ökar man bara mängden vatten och färgmedel. (Färgmedlet i det här fallet är alltså någon form av växtfärg.)

GråttBetat.jpg
Grått färdigbetat garn i varmvattenbad i väntan på färgning.

Innan man färgar måste garnet värmas lite. Det är för att fibrerna är lite känsliga, särskilt på ullgarn, och kan klibba ihop sig till en hård massa om man chockar det genom att släppa ner det i 70-90-gradigt vatten utan att förvärma det. Genom att lägga det i först ljummet och sedan lite varmare vatten en stund så motverkar man det.

ObetadeGarner.jpg
Obetade garner i väntan på indigofärgning.

Vissa färger, som t.ex. Indigo, ska färgas med obetade garner. Men förvärmningen fortfarande lika viktig.

Torkade växtmaterial ska blötläggas innan det värms i färgningsgrytan. (Allra helst över natten.) Dit hör t.ex. lavar, rötter och svampar.

DoppaKrapp.jpg
Träpinnar eller motsvarande är praktiska när man doppar garnet.

När man sänker ner garnet i färgningsgrytan så ska härvan oftast (dock inte med t.ex. indigo) vändas några varv med ett par pinnar. Bland annat för att minimera risken för att chocka fibrerna. Det görs genom att man för in pinnarna i härvan, som på bilden ovan, och sedan för den ena pinnen lite utåt. För ihop pinnarna genom att flytta den andra pinnen mot den första och gör sedan om samma sak upprepade gånger. När man färgar med indigo och vejde m.m så ska man bara sänka ner härvan och låta den ligga i badet tills det är dags att plocka upp den. Det är för att luft inte får komma ner i badet innan färgningen är klar.

Färgprover.jpg
Alla dessa färger går att få genom växtfärgning.

För att få olika nyanser ur en viss lav, bark, rot, svamp, växt etc. så kan man antingen blanda dem med varandra (funkar med flera) eller blanda i t.ex. järnvitriol.

Man kan också doppa garnet flera gånger i samma bad, eller först färga en härva och sedan lägga i en ny. Då är det inte lika mycket färg kvar i badet så den andra härvan blir ljusare än den första.

Se exempel på bilderna här nedan.

Barkfärger.jpg
Olika sorters barker.

Björkfärger.jpg
Björklöv. (Ska tas på våren eller försommaren.)

Granrisfärger.jpg
Granris. (Och en björkbark.)

Indigofärger.jpg
Indigo.

Koschenillfärger.jpg
Koschenill.

Ljungfärger.jpg
Ljung.

Krappfärger.jpg
Krapp.

Lökskalsfärger.jpg
Lökskalsfärger.

Håll också i minnet att grått, brunt, beiget eller svart garn får en helt annan nyans än ett vitt garn.

Det var grunderna! Håll utkik efter artiklar där jag beskriver lite mer detaljerat om olika färgmedel och hur man färgar med dessa.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Anthka
10/20/08, 9:21 PM
#1

Underbart informativ! Framför allt bilden med alla små provgarner som visar vilken spännvidd av olika färger växtfärgningen faktiskt ger.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
10/20/08, 9:45 PM
#2

Javisst! Jag hittade den tavlan i mammas garnsamling, hon hade fått den av en tant som har skrivit växtfärgningsböcker m.m. (Hållt kurser, etc.)

Kort sagt så kan man få alla färger och nyanser om man bara experimenterar lite.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
10/20/08, 10:46 PM
#3

Det är en bugg som gör att de första raderna upprepas. Det är rapporterat och bör åtgärdas snart.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Bjornen
10/21/08, 9:51 AM
#4

Genom olika betningsmedel kan färgerna bli helt annorlunda med samma färgmedel (växt).

Viss variation i färgnyansen kan beror på växtplats och växtförhållanden för färgväxten. Detta kan i viss mån förändras med ökad eller minskad mängd. Det sista är mycket svårt att veta i förväg. Men för att minska risken bör man ta växterna på samma eller liknande ställen.

Ahnna
10/21/08, 11:26 AM
#5

Det är givetvis aldrig någon garanti att två färgbad med exakt lika stor dos färgmedel får likadana resultat. Det är det som är tjusningen med växtfärgning!

Det beror också mycket på ullen/spånaden som man färgar med. Gjorde en färgning med koschenill häromdagen och fick HELT olika resultat med två olika garner i samma färgbad. (Samtidigt.) Det ena blev genomfärgat i en mörkt vinröd färg, det andra blev flammigt rosa.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
1/26/09, 12:49 AM
#6

Ser på mina små färgprover att lökskal + indigo kan bli en rätt mustig grön färg. Mycket intressant, det måste jag nog prova omgående! (Varför kommer man på såna idéer mitt i natten för?!)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
LinaN
1/26/09, 12:52 AM
#7

#6 för att man egentligen borde sova, men man sitter uppe och slötittar på alla filmer man hittar i bokhyllan samtidigt som man nålbinder på folks beställda grejor ^^

Jag börjar också bli sjukt sugen på att växtfärga…. hämta ju in en del björklöv innan de försvann i höstas, medan de fortfarande var gröna o fina. Vet att man ska skörda björk på våren men tänke att man kan ju iaf experimentera o kanske använda som efterbad mm…. vi får se vart det slutar…. har en minigarnboll av ett vitt ullgarn som jag nog ska beta och färga in. Är väl en 100m kvar eller nått på den på sin höjd.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
1/26/09, 10:19 AM
#8

#7 Mm, nåt sånt… Jag vaknade i morse och tänkte direkt på växtfärgning och hur många härvor jag ska färga och med vad! Vaddå skadad… Oskyldig

Ja, prova kan man alltid göra, men risken är att det är för lite klorofyll i bladen för att färgen ska bli stark och ljusäkta.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
1/26/09, 12:45 PM
#9

#8 sant… men som sagt, har inget bättre för mig och nått borde jag ju göra av alla löv som samlades in…. *funderar* björklövsthe är vätskedrivande…. då kanske man kan tappa de där extra kilona som bara är vätska…. *humma*

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
1/26/09, 1:12 PM
#10

#9 Medeltida bantningsmetod? Oskyldig

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
1/26/09, 1:37 PM
#11

#10 njah bantningsmetod vet ajg inte men det är iaf vad som rekommenderas i flera av mina örtaböcker…. däremot smakar det bara urvattnat…. ingen smak överhuvudtaget i björklöv….

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
1/26/09, 1:50 PM
#12

#11 Vad äckligt, pissljummet vatten utan smak! Tungan ute

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2/6/09, 11:06 AM
#13

Det var nån som frågade efter persikonyanser. På bilderna i artikeln här ovan finns flera orangea och persikofärgade garner gjorda med krapp eller koschenill.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
SilvianLuna
2/7/09, 1:30 AM
#14

Vad häftigt Förvånad Jag är imponerad och sugen på att själv prova.

Lactamaeon
2/10/09, 3:45 AM
#15

Hej!

Mitt andra trådinlägg på det här forumet. Jag måste säga att jag älskar hur mycket kunskap som finns samlat här, och hur trevligt det är att så många så öppet delar med sig!

Jag vill fråga om någon vet vilka olika sätt det fanns att få fram en vackert mättad mellangrön på? Hur dyra var de för dåtidens folk?

Ahnna
2/10/09, 10:40 AM
#16

#15 Kul att du gillar sajten! Vi försöker så gott vi kan att dela med oss. Glad

Angående gröna färger… Med indigo eller vejde kan man få de flesta gula nyanser gröna. Man färgar alltså först garnet gult och sen badar man det i några minuter i ett blått färgbad. Man kan också påverka vissa färger med järn så att de blir gröna. (Troligen billigare på medeltiden än indigo.)

Med ljung ska det gå att få gröna färger direkt, utan tillsatser eller blåa färgbad, men jag har inte provat än. Med björklöv kan man få en starkt ljusgrön färg, också utan tillsatser.

Hur dyrt det var… *funderar* Vejde växer fortfarande vilt i Skandinavien, men inte på så många platser längre. Hur stor utbredningen var för 1000 år sen kan jag inte uttala mig om. Man använder urin för att utvinna den blå färgen, så hade man tillgång till vejde på den tiden så var det inte särskilt dyrt. (Gult går att få lätt med björklöv eller lök, t.ex. så det kostar inte så mycket heller i rena pengar.)

Indigohandeln kommer jag just nu inte ihåg när den kom till Norden, men den kom betydligt tidigare till andra delar av Europa. Så beroende på vilken region man vill efterlikna så kan indigo ha funnits tillgängligt där på medeltiden eller också inte.

Inte att förglömma så handlade man ju inte bara med råvaror, utan bytte/köpte färdiga tyger från andra länder också. Så även om Sverige inte hade indigo förrän ett visst årtal så fanns det säkert svenskar och andra europeer som hade indigofärgade (och gröna) kläder och tyger. Lite beroende på hur rik man var. Grönt ansågs ju länge vara en dyr färg här som signalerade status och pengar.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2/10/09, 10:44 AM
#17

#16 det är som jag resonerar, att visst, det kanske inte fanns här vid den och den tiden men vad säger att inte jag/någon annan importerade det så jag fick tag på det vid den tiden :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
2/10/09, 10:54 AM
#18

#17 Precis min åsikt också! Jag kör ofta på adelsdam-stuket och då "har man råd" att handla dyrgripar! Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
2/10/09, 11:35 AM
#19

#16 Jag har en urläcker minihärva som är vårgrön (ljust klart grön) och färgad med renfana

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
2/11/09, 5:37 PM
#20

Upputtning!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Ahnna
2/12/09, 12:47 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Jag tog den här bilden igår - dessa garner är bara några av de jag har färgat på sistone.

Lökskal, indigo, kochenill och krapp, samt blandningar av dessa.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
2/12/09, 1:00 PM
#22

#21 vilka läckra fägerSkrattande

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

LinaN
2/12/09, 2:01 PM
#23

#21 ohhh!!!! Vilka underbara gröna nyanser du hade där!

Börjar bli väldigt nyfiken på mina garner o på väskan ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
2/12/09, 2:06 PM
#24

#23 Dina gröna nyanser kommer påminna om den första gröna från vänster på min bild, samt den gröna härvan precis innan de blåa börjar. Inte riktigt samma, men nära. Tyvärr blev det lite flammiga för de oxiderade inte så bra. Vet inte varför, jag försökte verkligen fluffa upp dem för att det skulle bli bra. Skäms

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
3/6/09, 10:30 AM
#25

Putt!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ariel61
7/6/09, 11:53 AM
#26

Kan man spara färgbadet o isf hur länge?

Ahnna
7/6/09, 12:04 PM
#27

#25 Du kan frysa in det, i t.ex. glassbyttor. Mig veterligt finns det inget bäst-före-datum, men jag skulle nog inte låta det ligga längre än ett år i frysen.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Varga
9/7/09, 8:24 PM
#28

Åååh, vilken bra artikel!<3 Jag som ska färga garn så snart jag spunnit det, nu slipper jag sitta och söka i oändlighet på internet efter tips :D

Kaylaza
9/7/09, 8:48 PM
#29

Ett bad som ska frysas in är smart om man kokar ned ordentligt till ett koncentrat, eftersom det spar plats. När man tar upp det igen kan man alltid späda ut det med vatten till önskad mängd.

Vi har precis påbörjat vår växtfärgningsvecka på skolan. Så himla kul, och vår lärare är fantastisk!

Varga
9/7/09, 9:10 PM
#30

#29 Vad är det för skola och linje du går på som håller på med hantverk? Jag funderar på att gå någon högskolelinje med textilhantverk efter min floristutbildning. : )

Kaylaza
9/7/09, 9:32 PM
#31

#30 Jag pluggar första sömnadsåret på Sätergläntan i Dalarna just nu. Har tidigare gått på Bäckedal, men de gångerna inte haft textila inriktningar. Utöver sömnad kan man på Sätergläntans textila avdelning läsa vävning (det finns även helårsutbildningar i trä och smide).

Varga
9/7/09, 9:45 PM
#32

#31 Dalarna… Det känns otroligt långt bort, men då har jag ett altenativ i alla fall :D Tack, nu ska jag sluta vara OT här ^^

[TrevorS]
9/7/09, 11:31 PM
#33

Alun ja, tänker på när man gjorde en fejk diamant, alun vatten och sedan doppa i en tråd med en sockerbit så blev det kristaller runt. =)

Kaylaza
9/9/09, 12:43 AM
#34

En väldigt spännande grej jag lärt mig på växtfärgningskursen hittills -

Det här med att färga med svamp är något som vi traditionellt INTE har gjort i Skandinavien. Denna kunskap har använts i olika delar av världen, och introducerades av en svensk kemist tillsammans med en man från USA på 1980-talet. Samme kemist har också gett ut ett par böcker om att färga med svampar.

Annons:
Ahnna
9/9/09, 1:46 AM
#35

#34 Det finns flera trådar på forumet där vi har diskuterat färgandet med svamp och lavar. Alla har vi våra egna teorier, men faktum kvarstår; det finns inga dokumenterade recept på svamp- och lavfärgning från medeltiden i Norden.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Upp till toppen
Annons: