Annons:
Etikettsömnad
Läst 12465 ggr
Ahnna
2008-11-10 19:27

Hur man gör ett piplin

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Inspirerad av diverse bilder på nätet satte jag mig och experimenterade fram ett piplin. De är inte så svårsydda som de ser ut!

Jag gillar inte att ha nåt som ser exakt likadant ut som det alla andra har, så jag ville ha en lite annorlunda slöja för en gångs skull. Googlade lite på "frilled veil" och hittade dels bilder på statyer och dels bilder på replikor som gjorts i nutid. (Fast inte särskilt många!) Tänkte i mitt stilla sinne att det nog inte är så svårt att göra en, och delsvis hade jag rätt, men bitvis är det lite pilligt och tålamodskrävande.

Frilled.jpg
En av många avbildade förlagor. Dock bredare än mitt piplin.

För att komma igång behövs:

Nål och tråd (Gärna lintråd.)
Cirka 0,7 m ljust lintyg (Det går att skarva också.)
Potatismjöl (Eller annan stärkelse som blir genomskinlig när det torkar.)
Sax
Måttband
Kamera för att dokumentera
Tändstickor för att bränna upp slöjan om det går åt fanders

Strip.jpg
Steg 1.

Det första jag gjorde var att klippa ut två remsor, cirka 8 cm breda och 5-6 cm längre än jag ville att piplinet skulle vara. (Mät från ena sidan av ansiktet, över huvudet till andra sidan.) Sen vek jag dem på mitten och sydde ihop dem temporärt med en orange tråd, se bilden. Helt onödigt egentligen, det hade gått minst lika bra att stryka ett par gånger över vikningen, men min strykbräda var av någon outgrundlig anledning översvämmad med tyger…

Sen la jag remsorna på varandra och sydde ihop dem, också temporärt, längs basen. Dessa temporära sömmar tas bort när piporna är färdiga, eftersom de har förlorat sin funktion då.

Vikt.jpg
Något suddigt, men ändå.

Sen påverkade jag remsorna på mitten så att de fick en V-form ner i sig själva, så att säga. Det var nåt som jag kom på precis innan jag skulle börja sy, varför vet jag inte. Men det blev himla bra, mycket bättre än min första idé som jag inte ens tänker dela med mig av!

Söm.jpg
Nålen passerar inne i vikningen och döljer tråden. Sömmen vid basen är bara temporär och håller ihop tyglagren.

Har du gjort rätt såhär långt så har du 8 lager tyg, eller 4 vikningar. Då är det dags att börja markera försiktigt (med blyerts) var de små knutarna ska vara, som binder ihop de olika lagren och skapar piporna. Jag satte mina 2 cm ifrån varandra, vilket blev lite litet. 2½-3 cm är nog bättre. Därefter fäster man en tråd, som bör vara slitstark, i ena änden av de sammanfogade remsorna och börjar sy ihop två lager åt gången. Vid första markeringen gjorde jag en knut och sen drog jag tråden igenom samma hål två varv till, för att göra knuten lite mer markerad. Vill man att det ska vara mer osynligt så räcker det att göra en knut och inget mer.

Här började mina små grå celler arbeta på högvarv, för hur 17 döljer man tråden när man för nålen till nästa markering?! Jo, under den ena vikningen såklart, så att tråden göms i vikningen. Det går alltså en tråd genom hela "överkanten", om du tittar på bilden ovan. Men det enda som syns är knutarna. Kände mig riktigt stolt när jag hade klurat ut den tekniken!

När första raddan knutar är sydda så kan man antingen sy den tredje raddan först, vars knutar ska sitta på exakt samma avstånd som i den första raddan. (1) Eller så syr man mittenraddan direkt, och sätter knutarna på ett förskjutet avstånd från den första raddan. (2) Det spelar ingen roll i vilken ordning man gör det, men jag valde alternativ 1. Det medför att det blir lite pilligare att sy mittenraddan, men lättare att bedöma vart knutarna ska vara, eftersom man har referenspunkter på vardera sidan.

Påbörjad.jpg
Såhär ser mönstret ut när tredje raddan knutar är sydda.

När man är klar med alla knutarna så ser piplinet helt platt ut och man blir ganska besviken efter allt pill. Då är det dags att ta fram potatismjölet.

Stärkt.jpg
Piplinet efter att stärkelsen blivit applicerad.

0,5 liter vatten till 1-1½ msk potatismjöl. Så enkelt är det att fixa stärkelse. (Men till en sånhär slöja går det åt pyttelite!) Koka upp blandningen, låt det sjuda lite och vispa hela tiden, så blir det en slät, geléaktig gegga till slut. Låt svalna någon minut (tills det går att doppa fingrarna i det) och smeta sedan på lite, lite stärkelse i taget på piporna. Sen börjar det tråkigaste, nämligen att sära på piporna gång på gång, tills de har börjat stelna. Det kan ta åtskilliga minuter. Hela poängen är att piporna måste torka i den position som man vill ha, inte platt. Jag försökte använda nåt intrument för att "dra ut" piporna, men kom fram till att det allra enklaste var att köra in tummarna i dem och dra lite utåt, sen flytta till nästa pip-par.

Jag hittade inget medeltida recept på stärkelse, men det finns säkert för den som vet var man bör leta.

Att stärka piporna innan man syr på själva slöjan kan vara onödigt, eftersom stärkningen inte är sådär jättestark och blir mjuk igen om man pillar för mycket med sitt alster. Jag stärkte mitt piplin både innan och efter jag sydde på slöjan, i hopp om att det skulle bli extra starkt, men jag tror inte att det blir det ändå.

Slöja.jpg
En D-formad slöja.

Jag klippte ut en D-formad slöja, som räcker mig en liten bit nedanför nacken och cirka 10 cm längre ner än piporna på vardera sidan om ansiktet. Varför inte samma längd? För att jag tittade på hur andra hade gjort, och hur det såg ut på vissa statyer och annat, och kom fram till att gör man slöjan lika kort som piplinet så kommer det se lustigt ut. Hellre lite mer längd i slöjan. (På bilden på statyn i den här artikeln ser det ut som att det sitter en slöja till under, som är längre. Har inte sett det på någon annan dock.)

Fällsöm.jpg
Slöjan halvt fastsydd.

Det finns säkert en miljon olika sätt att sy fast en slöja på, så att det ser schysst ut både på insidan och utsidan, men jag valde en variant av fällsöm. På bilden är den ena sömmen sydd, och piporna ska vikas över den (uppåt på bilden sett) och sys fast med ytterligare två sömmar. Normalt syr man bara två sömmar när man gör en fällsöm, genom alla lager tyg, men eftersom jag inte ville ha såna synliga sömmar så sydde jag bara igenom ett lager tyg förutom slöjan. Lite pilligare att få det bra, men jag tycker att resultatet blev bättre än med traditionell fällsöm.

Färdig2.jpg

På med en huvudduk, fram med två nålar och upp med håret i flätor. Sen satt piplinet och slöjan som en smäck!

Färdig1.jpg

Och till sist en närbild på piplinet och fästsömmarna i slöjan.

Närbild.jpg

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Ahnna
2008-11-10 19:30
#1

Hur man transporterar en sånhär slöja utan att förstöra piplinet vet jag inte, men jag får väl skaffa en hattbox kanske… Obestämd

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

lillalollo
2008-11-10 21:09
#2

Kanon en eloge till dig Ahnna, skall göra en egen efter din beskrivning.

Av ren nyfikenhet så undrar jag hur du fick tag på det svenska namnet?

Att tvätta en sådan slöja är nog ett företag eftersom efter vad jag kan förstå det innebär att man måste potatismjöla piporna igen för att de skall hålla formen. Funderade lite på pipkragar där använder man en  locktång ( antingen riktigt antik som man värmer på spisplattan eller en locktång från ca 1980 talet)eller liknande som i varmt tillstånd förs in i var hål så att man kan forma pipan/hålet snabbt.

Nu kommer en liten teori som jag har funderat länge på. Min mormor stärkte allt möjligt, hon köpte då något som var ett pulver som blandades ut i vatten sedan doppade man duken eller vad det nu var i blandningen och strök det torrt det blev då stelt. Blandningen var vitblaskig som potatismjöl i vatten det sjönk även till botten om man inte rörde runt i blandningen, men det blev genomskinligt av värme. Jag tror att det var potatismjöl med parfym i , men det är vad jag tror. Så jag tror att det skulle fungera att stryka på potatismjöl utblandat i vatten och sedan stryka eller använda locktång i piporna

Kika i boken Tudor taylor omdu har den har för mig att det stod i den hur man gör.

Men som sagt din beskrivning uppskattas framför allt att du inte bara visade hur det blev när det var klart utan även hur man gör, så att man slipper sitta och gissa.

Ahnna
2008-11-10 22:06
#3

I tråden "Har dessa slöjor någon svenskt namn" så dök det upp att såna här slöjor benämns piplin. Eftersom vi inte har nåt annat namn att gå efter så tänkte jag att det nog blir bra. (Det är ju trots allt från en bok som nämner såna här slöjor, så helt fel borde det ju inte vara.)

Att tvätta den borde innebära att man måste börja om med stärkelsen, ja. Läste på Skansens hemsida (om hur man bevarar sina bygdekläder) att man kan tvätta med såpa och sen torka, stärka igen och stryka med strykjärn om det går. Men på piplin går det inte att använda strykjärn, eftersom hålen är för små och stryker man bara på utsidan så blir linet helt platt. (Man måste sträcka ut piporna medan de stelnar, om och om och om igen, annars faller de bara ihop.)

Att använda en uppvärmd pinne, som de gjorde när det begav sig, för att stärka kragar är nog rätt enkelt om hålen är tillräckligt djupa, som de är på kragar. Men de här hålen är liksom bara någon centimeter djupa, så frågan är vad man har för nytta av en varm grej egentligen? Hålen är ju fyrkantiga också, inte runda. Men jag tror säkert att det går med rätt verktyg! Glad

Japp, jag har Tudor Tailor.

Hoppas att någon har glädje av min beskrivning - jag vet att det blir luddigt ibland men det är svårt att förklara hur man har sytt utan att kunna visa live. Jag har gissat mig till hela konstruktionen, vilket inte var så väldans svårt egentligen, men det är alltid hjälpsamt med andras input. Tror säkert att det finns flera sätt att konstruera dessa på, som är mer eller mindre rätt.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2008-11-11 14:36
#4

Jättetjusigt! :D och jag är överförtjust över det faktum att det finns de som gör ännu mer bizarra och överpretantiösa försök till återskapande än vad jag själv gör ^^

Det sätter ens egna galna idéer i perspektiv!

Jättefint jobb! :D

Du blevt jättesöt i piplinnet :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

PogoPedagog
2008-11-11 19:38
#5

Ooooh, tjuusigt!

om det inte var för svårigheterna med transport med mera skulle jag sätta igång att sy men en gång jag med:)

Ahnna
2008-11-12 10:47
#6

#4 Tackar och bockar! Skrattande Jag kan tycka att ett piplin är ljusår mer krångligt än sånt som jag sydde för 10 år sen, men när jag ser vad folk runtomkring mig, i SCA til exempel, sitter och syr så faller piplin och liknande i skuggan totalt! Men som jag skrev i artikeln, jag vill ha sånt som de flesta INTE har, därför syr jag hellre ett piplin än någonting likadant som någon annan just har sytt.

#5 Äh, skaffa en låda att ha det i, det duger nog!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
lillalollo
2008-12-06 16:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

JahappGlad

Nu har jag precis kommit hem från Malmö, där de förövrigt kör som galningar.

Har varit på "Stoff och Stil" tygparadiset,och är nu ett antal hundralappar fattigare, men ack så kul.

Det tunnaste ulltyg du kan tänka dig skall bli ett sk piplin efter Ahnnas eminenta beskrivning. Fick även tag på tyg i burrigt röd till en särk samt blått sammet till överklänning skall bli en kopia av Christin de Pisan,s klänning. Hennes huvudbonad skall jag klura ut vid ett senare tillfälle, den skall ju ha Horn så jag skall göra en hornstomme först:) och hoppas på att det går bättre än när jag försökte mig på den burgundiska hatten, som åkte i soptunnan. Skickar med en bild på Christine de Pisan den första kvinnliga filosofen sägs det

Om någon/några månader publiserar jag min sybeskrivning samt foto över mitt senaste projekt på nätet på min sida.

Men först piplin! here we go againTungan ute

Ahnna
2008-12-06 19:30
#8

#7 Lycka till! Jag har sett en rekonstruktion av Pisan's favorithuvudbonad, den verkade rätt intrikat. Mycket stärkelse och torkning i rätt form, och så vidare. Tror inte att det var några horn under, faktiskt, det var nog bara vikt och vridet lintyg med stärkelse.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

lillalollo
2008-12-14 13:43
#9

Jaha nu har jag gjort ett piplin efter din inspirerande artikel. Men jag håller med om dedt där med att få till pipornas form. Gud nåde den som skitar ner mitt piplin eller förstör på annat sätt mina pipor!

Kika här på mitt piplin

Ahnna
2008-12-14 14:18
#10

#9 Snyggt! Och visst är det pilligt! Tungan ute

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2010-09-30 14:20
#11

Jag har just experimenterat lite och kommit fram till att man med en hårfön kan torka stärkelsen ganska fort. Men man måste pilla och hålla isär piporna hela tiden, så antingen så får någon annan hålla i fönen och rikta den rätt, eller så lägger man den på sidan på ett bord och lägger slöjan med piporna bredvid medan man pillar. (Vilket ger en jättedum arbetsställning, men vad gör man?)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Jinaum
2010-10-15 15:20
#12

Enormt vacker måste man få säga. Synd att det är medeltid så man inte kan sy sig en egen. Inte tänkt att konventera till medeltid än på ett par år. Måste skaffa mig massa vikinga saker först! :P

Upp till toppen
Annons: