Sömnad

Kvinnlig 1400-talshatt

2008-11-24 00:33 #0 av: Ahnna

Eftersom vi inte kunde enas om nåt svenskt namn så får den här hatten förbli namnlös. Den är baserad på ett otal målningar från perioden 1405-1475

Min vana trogen ville jag sy nåt helt nytt, nåt som jag inte har sett någon annan ha. (Även om det finns flera som gett sig på liknande huvudbonader världen över, förstås.) Valet föll på en mystisk hatt från 1400-talet, vars konstruktion har förbryllat mig i flera år. Jag tänkte att det säkert är en vanlig tyghatt som får sin spetsiga form tack vare frisyren under hatten. Men efter att ha sett en bild på en kvinna med håret löst hängande så fick jag överge den teorin, se bilden här nedan.

Heartshape.jpg

Efter mycket funderande fram och tillbaka bestämde jag mig för att det måste vara en två-delad hatt, och efter att ha läst i Herbert Norris' bok "Medieval Costume And Fashion" så fick jag samma teori bekräftad; den stoppade rullen i överkant på hatten är en separat del och den undre delen kan bäras lika väl utan rullen. De andra försök till såna här rekonstruerade hattar som jag har sett har baserats på rullen och sen har man sytt fast en oval platta på vardera sidan över öronen, vilket jag hela tiden har tyckt är helt fel. Jag tycker att det syns på målningarna att det rör sig om en huvudbonad som sitter åt runt hela huvudet, och på den har man fäst en stoppad rulle. Men tills jag ser en sånhär hatt i original så kan jag ju inte hävda att jag har rätt, men jag tänkte i alla fall göra min rekonstruktion efter den teorin.

Burgundian.jpg
"Hjärtformad" modell ihop med burgundisk klänning.

Det finns vissa saker att studera på dessa målningar. Dels så skiljer sig modellen på hatten litegrann beroende på vem som har målat den och vilket år, men den generella designen kvarstår. Jag hittade en källa som hävdar att om man drar ihop "hornen" lite så att rullens vinkel stängs så kallas hatten för "forked headdress" istället för "heart-shaped headdress". Om denna "gafflade" variant är samtida med den "hjärtformade" eller inte har jag inte fått klarhet i. På vissa porträtt ser man att rullens spets i pannan går väldigt djupt ner och på andra är det tvärt om, och samma sak med den undre huvudbonaden som ibland ligger långt bak på huvudet och ibland längre fram.

De Mulieribus Claris
De Mulieribus Claris - här syns en "gafflad" modell.

1400två.jpg
Ytterligare en "hjärtformad".

Jag började med mitt mönster på papper och misslyckades totalt första kvarten. Men sen fick jag till en modell som verkade funka rätt bra och som såg ut att kunna bli som på målningarna, förutom att jag inte ville ha en huvudbonad som täcker öronen. Jag har dålig hörsel till att börja med, så att täcka öronen är detsamma som att bli mer eller mindre döv för mig, så jag gjorde min modell lite annorlunda. Förhopningsvis är det ingen som kommer skratta åt mig för den saken, i alla fall.

Pappersmall.jpg
Såhär blev mitt mönster, men det ser mer ut som en bikiniöverdel...

Jag skar ut själva basen till hatten i läder, cirka 3,5-4 mm tjockt. Det går nog att ha lite tunnare läder också, men skinn går bort eftersom hela poängen med att ha läder är för stadgans skull.

Sen klädde jag lädrets utsida med en gul brokad.

Tygklädd.jpg

Jag limmade fast tygets kanter i lädret med kontaktlim. Det är viktigt att man inte lägger lim för nära kanterna, för då kan man inte sy i tygerna sen. (Kontaktlim blir väldigt hårt när det torkar.) Lämna 2-3 mm som sömsmån.

Kontaktlim.jpg

Därefter började jag göra ett rutmönster med kantband på det gula tyget, eftersom nästan alla målningar på såna här hattar har någon form av rutmönster, dock inte på rullen.

RutorPåbörjade.jpg

Jag använde bara ögonmått, men är man petig så ser man att det inte blev helt jämna rutor.

RutorFärdiga.jpg

Sen sydde jag ihop bakkanterna med varandra, för att få en runt form. En viktig sak i det momentet är att hellre göra omkretsen lite för stor än precis lagom.

Ihopsydd.jpg
Framifrån.

Ihopsydd2.jpg
Ovanifrån.

Lädersöm.jpg
Såhär ser utsidan av sömmen i lädret ut, åtdragen lite extra för att bitarna ska sitta ihop snyggt.

SömMittBak.jpg
Det gula tyget syddes ihop med en diskret söm i bak. Den blev ändå täckt av rullen sen, så jag hade lika gärna kunnat slarva!

Sen klippte jag ut en likadan bit i linne till fodret. Den syddes fast i det gula tyget med små kaststygn.

Foder.jpg

Man får dra rätt mycket i fodret för att det ska bli helt slätt, så lägg till rätt mycket sömsmån för säkerhets skull.

FoderBak.jpg

Efter allt småpill började jag med lite pärlor för att få lite omväxling. Man kan lika gärna vänta med det tills senare.

Pärlor.jpg

Ett sammetsband limmades på i nederkanten, för att få lite "balans" i helheten. (Rullen är ju också gjord av röd sammet.)

Sammetsband.jpg

Medan limmet torkade började jag sy rullen. En meterlång remsa röd sammet, 16 cm bred, blev till slut en tunnel som jag kunde stoppa med vanlig kuddstoppning.

StoppaRullen.jpg

Det är ganska pilligt och man bör stoppar rullen ganska hårt, förutom precis på mitten där det kan vara ett centimeterstort "hålrum". Där ska ju rullen vikas.

Därefter började jag limma på kantband på rullen, men såhär i efterhand så ångrar jag att jag inte gjorde det efter att den var påsydd på hatten. Anledningen är att det blev lite osymmetriska mellanrum som syns om man studerar hatten på nära håll.

LimmaRullen.jpg

Medan limmet torkade sydde jag på hattens topp. Den gjorde jag av en cirkelrund bit brokad, som syddes fast längs överkanten på hatten. Man får vecka den lite för att den ska sitta snyggt.

SyTopp.jpg

Sen var det dags att sy på rullen på den gula delen av hatten, något som alltså inte behövs egentligen. Man kan strunta helt i rullen och ändå få sig en tidstypisk hatt, men rullen var en del av det som lockade mig att undersöka dessa hattar från första början så jag ville definitivt ha en rulle på min.

RullenFramifrån.jpg

Det blev lite sned i mitten, vilket hade varit lätt att fixa om jag inte redan hade limmat fast bandet...

RullenOvanifrån.jpg

Rullen följer hela ovansidan av hatten och i bak går den ner mot nederkanten och tar man bort lite stoppning så blir det en "naturlig" avsmalning av rullen där. Det finns modeller av såna här hattar där rullen övergår i en strut, som på en struthätta, och alltså hänger ner nästan ända till marken. Se den "gafflade" varianten i början på den här artikeln, där struten är lindad som en halsduk på bäraren.

Sen var det faktiskt bara en sak kvar - att dekorera! Det är uppenbart att dessa hattar ofta var rikligt dekorerade med pälor, metallspännen, ädelstenar och dylikt, men jag ville ha en ganska elegant hatt som inte var helt överöst med rikedomar, så jag höll igen lite. Jag använde mig av glaspärlor i vitt, beiget och grönt. Hela hatten syddes med lintråd, även pärlorna, eftersom det dels är tidsenligt och dels hållbarare än sytråd.

NärbildRullen.jpg
Rullen.

NärbildNederkant.jpg
Nederkanten.

NärbildFramifrån.jpg
Framifrån.

FrånSidan.jpg
Från sidan.

Framifrån.jpg
Färdig!

Jag täckte sömmarna på ovansidan med kantband för att det skulle bli lite snyggare, men egentligen borde jag fästa en slöja över locket, som ska hänga ner i bak, men det får bli senare.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-11-24 12:51 #1 av: LinaN

Häftigt :D

När kommer bild på dig i denna kreationen då? Jag är och förblir imponerad! Att du orkar ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2008-11-24 13:52 #2 av: Ahnna

Måste ha nån som kan fota mig, men det är svårt...

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-11-25 22:36 #3 av: lillalollo

Den här typen av hatt blev mitt fall. Men nu efter din bildsvit och utmärkta beskrivning ska jag kanske ta upp syendet igen. Sydde en burgundisk dress i våras och till en sådan måste man ha en ny huvudbonad. Blev inspirerad av den bilden i artikeln, med damen som har en massa skrivna band i bakgrunden.

Hatten jag åstadkom blev en fullständig katastrof. Soptunnan nästa.Jag har inte rört symaskinen sedan dess. Det här hände i mars/april och nu är det slutet av november, men men men efter denna fina artikel kanske jag tar ett nytt tag, det var i vart fall en väldigt inspirerande artikelmed tjusigt resultat:)

Anmäl
2008-11-25 23:07 #4 av: Ahnna

#3 Tack ska du ha! Glad Men... symaskinen? Hur sydde du din hatt, menar du? Bara tyg antar jag? Min hade inte gått att krångla in i en symaskin, så det blev handsömnad för hela slanten.

Jag har faktiskt funderat på en burgundisk dress till den här hatten - jag måste ju ha rätt sorts klänning för att göra hatten rättvisa och faktum är att nästan varenda bild jag har sett på såna här hattar har varit i kombination med en burgundisk klänning.

Tänkte försöka översätta mönstret i "Medieval Costume And Fashion", eftersom det verkar så enkelt. Bara 2 bitar på varje sida av överkroppen + ärmar och sen en kjol som sys fast med livet, ungefär som på en bliaut. Det tråkiga är att jag bara har tillräckligt mycket siden i en bajsbrun färg, och det känns inte riktigt rätt att sy en burgundisk klänning i ylle, även om jag har ett riktigt fint, tunnt ylle som ligger och väntar. Så jag är lite kluven på hur jag ska göra. Helst vill jag ha en klänning i brokad, men det innebär att jag måste handla, vilket innebär att man måste ha pengar... Obestämd

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-11-25 23:22 #5 av: LinaN

vad väger den här huvudbonaden egentligen? bara en tanke som slog mig nyss....

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2008-11-26 09:18 #6 av: lillalollo

Ja hej igen:)

Jag uttryckte mig kanske lite diffust där. Hatten gjordes förhand, men rullen runt om sydde jag långsidorna på symaskin. Hatten bestod av en stomme i nät, papiermaché och överklädd med tyg. På vissa ställen där stommen inte blivit så slät som jag ville ha den spacklade ! jag det jämt. När allt var ihop monterat blev det tungt och bland det fulaste jag någonsin sett. Kvickt som en vessla slängde jag det raskt i tunnan för efter många timmars slit ville jag inte se eländet, och den fula tingesten låg där och hånflinade åt mig. Detta tog alltså knäcken på mig. Så jag tappade sysuget alldeles. Spelar ingen roll om jag skall sy för hand eller på maskin. Efter det försökte jag tillverka ett koger till mina pilar, inte heller det ville sigRynkar på näsan det blev inte heller som jag ville så jag har i princip bara låtit allt vara. Så i våras tängde jag dörren till mitt syrum och gick.

Så var det med den saken.

Fast nu börjar sysuget så smått återvändaSkrattande

Ska nog börja så smått med ett litet piplin, har funderat på det, men som alltid behöver jag tyg. Visst jag har skåp och lådor fulla med tyg, men inte just " det" tyget, så jag skall nog åka en sväng till "Stoff och Stil" ( det stora tyg och sy paradiset) i Malmö, där det för övrigt är medeltidsmarknad helgen den 7/12 så jag slår två flugor i en smäll

Anmäl
2008-11-26 10:14 #7 av: Ahnna

# 5 Min hatt väger kanske 200-300 gram, eller nåt. Den ramlade i golvet nyss, det lät inte ens.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.