Annons:
Etikettliv-leverne
Läst 14633 ggr
Ahnna
2/25/09, 9:06 PM

Illuminering & förgyllning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

På medeltiden var det vanligt att man dekorerade böcker och manuskript med bladguld och vackra målningar. Med den här artikeln försöker jag visa att det faktiskt är ganska lätt att komma igång och göra egna alster i samma anda!

Materiel.jpg

Målade bilder i böcker och liknande kallas illumineringar. Dessa var på medeltiden ofta dekorerade med bladguld i någon form, vilket ger bilden ett fantastiskt lyster och mer "liv".

För att komma igång med ett sånt hantverk behöver man egentligen inte så mycket förkunskaper, även om det underlättar att man är bra på att hantera pennor och penslar.

Materiel:

Blyertspenna
Suddgummi
Konturpenna (tunn tushpenna)
Linjal
Akvarellpapper, äkta pergament eller motsvarande
Penslar i olika storlekar
Vattenfärger, gärna gouache (det går att använda olja eller akryl också)
Vatten
Bladguld (gärna på vaxat papper)
Guldgrund (vattenlösligt lim)
Färgpigment till limmet
Polerad agatsten (till att polera guldet med för extra lyster)
Hushållspapper
Kladdpapper

Och massor med tid och tålamod…

Det första man gör är att bestämma vilket motiv man vill ha. En enkel väg att gå är att leta upp bilder på illumineringar från medeltiden, till exempel på webben, och rita av dem eller använda dem som inspiration. (Kalkering är fusk!) Bra sökord är till exempel "Book of Hours" och "Book of Kells". Det finns hur många olika stilar som helst, beroende på geografi och årtal, så det borde finnas nåt för allas intresse.

PappasSkiss.jpg

När man är nöjd med sin skiss och man inte vill lägga till nåt mer är det dags att fylla i alla streck med en konturpenna och sedan sudda ut blyertsstrecken. Det är viktigt att komma ihåg att vara lätt på handen när man skissar så att inte blyertsstrecken blir för hårda och fastnar i pappret!

På mitt exempel finns det ingen plats för någon text, så om man vill skriva något på sin illuminering så måste man lämna lagom mycket plats för det. På medeltida illumineringar var det ibland ingen text alls, ibland massor med text och ibland bara några få rader, allt beroende på syftet med just den illumineringen och vad den skulle berätta.

KonturerPåbörjade.jpg

Såhär ser det ut när man har börjat använda konturpennan.

Och när man är helt klar med konturpennan och har suddat ut all blyerts ser det ut såhär:

KonturerFärdiga.jpg

Jag ville ha ganska mycket bladguld på min illuminering, så när alla konturer var klara börjde jag blanda mitt lim (kallad "guldgrund") med ett rött färgpigment. Det gör man dels för att man ska se var man har limmat och dels för att en röda färgen plockas upp av guldet och ger det ett lite "guldigare" skimmer. Ska man istället använda bladsilver så bör man använda en blåaktig nyans på sitt lim för att få en motsvarande effekt.

Såhär såg illumineringen ut när allt lim var ditmålat:

Lim.jpg

Limmet brukar behöva torka in en stund, 15-30 minuter, innan man kan börja med förgyllningen. Har man skaffat guld som sitter på ett vaxat papper istället för lösa bladguld så är det enklast om man klipper små bitar av guldet och jobbar med en liten bit i taget. Lösa blad har en förmåga att flyga all världens väg och är mycket svårare att jobba med.

För att limmet ska fästa guldet ordentligt i pappret så behöver man "återaktivera" fästförmågan innan man lägger dit guldet. Det gör man genom att böja sig över sitt papper och andas försiktigt på limmet med öppen mun i ett par sekunder. När man har gjort det har man 5-10 sekunder på sig att få dit bladguldet och trycka fast det. Hinner man inte (om guldet rymt iväg, som det ibland gör) så kan man alltid andas på limmet igen och börja om. Guld som sitter på vaxat papper gnuggar man fast och lyfter sedan försiktigt det vaxade pappret som då har släppt guldet.

GuldLagt.jpg

När allt guld är lagt kan man lägga flera lager om man vill, genom att andas på pappret igen och lägga mer guld ovanpå, eller ta sin agatsten och polera guldet så att lystret blir jämnt. (Det finns andra tekniker för förgyllning - den här metoden kallas plattguld och ger en platt guldyta.)

Man bör alltid lägga guldet innan man målar med färg, eftersom guldet inte fäster på tomt papper men kan fästa på färgade fält.

Illuminering1.jpg

Sen är det dags att börja färglägga! Min illuminering är baserad på en sida ur "The Book of Kells" som skrevs på 800-talet i Irland. Eftersom det är en gåva till min far så har jag tagit med lite saker som symboliserar honom; fisken, flugorna och penseln.

Illuminering2.jpg

Sakta men säkert växer bilden fram..

Klar.jpg

… tills den är helt färdig!

En liten titt på originalet:

Kells.jpg

På lite senare illumineringar gjorde man motivet mer levande med så kallat vitverk. Det innebar att man, när färgen hade torkat, målade highlights och små mönster med vit färg med en väldigt smal pensel.

Observera de vita mönstren i de blåa och röda fälten på den här bilden:

ManligDräkt.jpg

Innan vitverket är gjort kan en illuminering se väldigt stel och platt ut, men så snart det vita är på plats så blir hela målningen genast mer levande.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
AutumnWicca
2/25/09, 9:13 PM
#1

Hel häftigt! Jättesnygg den du gjort tycker jag!

Blir sugen på att dra fram mina färger och akvarellpapper :D

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Ahnna
2/25/09, 9:15 PM
#2

#1 Tack! Klart du ska sätta igång med en egen, det är väldigt bra terapi! Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2/25/09, 9:15 PM
#3

Vill rikta ett officiellt tack till Lia de Thornegge som har lärt mig "allt jag kan" om illuminering och förgyllning. Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2/26/09, 12:02 AM
#4

Ahnna, nu är jag litet nyfiken. Varför valde du flugor som representation för din far? och fisken och penseln? Flört

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
2/26/09, 10:42 AM
#5

#4 Ah… Jo! Han är "hobbykonstnär" och tycker om att måla m.m. så därför blev det en pensel. Fisken kommer utav att han ofta åker och fiskar och har så gjort så länge jag kan minnas. (Jag har försökt förstå vad som är så kul med det, men misslyckats.) Flugorna borde egentligen inte vara såna flugor alls, utan bundna flugor för flugfiske. (Vilket pappa också ägnar sig åt.) Men det kändes inte så medeltida, därför blev det "vanliga" flugor. Hade jag varit en bättre tecknare så hade jag ritat en fluga fastbunden med lasso, men det lyckades jag inte med…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2/26/09, 11:16 AM
#6

#5 ahh så därför flugor ^^ trodde det hade något med hans lukt o göra ^^

Han kanske ofta arbetar med gödsel eller nått *fniss*

Men nu förstår jag din tanke Cool

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Ahnna
2/27/09, 10:15 AM
#7

#6 Skrattande Far förstod kopplingen också när han fick presenten igår.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

lillalollo
3/4/09, 11:01 PM
#8

Liten reaktion. Måla först och rita de tunna linjerna efteråt. På så sätt kan man dölja/korrigera små misstor under den tunna svarta linjen.  Det kan man inte om man gör tvärtom

Den målarlådan som visas på bilden inehåller tempera färg sk tempera "puckar". Tempera innehåller en hel del vitt färgpigment och lämpar sig väldigt bra för scrollor, bara man har vitt så fungerar nästan vilken färg som helst. Färgskala dvs de olika nyanserna är väldigt viktiga.  ex "klar julröd" finns inte, den röda som förekommer är lite brunröd i tonen, den rosa lite smutsigt rosa lite fadd i valören/tonen. Färgerna var ofta lite dova/smutsiga eller orena i lystern

Ahnna
3/4/09, 11:13 PM
#9

#8 Jag fyller i de konturer som blivit "övermålade" efteråt också. Flört Målet är ju att inte måla över några konturlinjer alls utan att uppnå total kontroll på penseln.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

lillalollo
3/4/09, 11:14 PM
#10

Lite funderingar ang limmet till bladguldet.

Jag var på ett museum i Budapest, där de hade en utställning av medeltida scrollor. Allt bladguld låg som i uppgöjda små droppar. Ungefär som blindskrift lite uppbuktande.

Med det speciella limmet för bladguld som finns att köpa ex på Panduro skulle detta inte gå att åstadkomma, eftersom det är en relativt tunn vätska.

Men jag tycker att det verkar vara utspätt cascolim, det luktar så. Det är vitt när det är blött, men blir genomskinligt när det torkat, och är vattenlösligt. Precis som vanligt cascolim.Om man tar vanligt lim utan att spä ut det, borde det gå att göra uppbuktande limfläckar som man skall klistra bladguld på sedan. Någon som har provat??

Vad tror du/ni om min teori??

lillalollo
3/4/09, 11:16 PM
#11

9# Ack ja total kontroll, jobbar fortfarande på det men…..Tungan ute

Ahnna
3/4/09, 11:18 PM
#12

#11 Jag med! Men jag känner flera som har kommit dit, de är lite läskiga! Skrattande

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
5/26/09, 1:59 AM
#13

#10 Har helt missat ditt inlägg, såg det nu av en slump!

De uppbuktade guldplättarna uppnår man väl med gesso? Det har jag lärt mig i alla fall, men har inte provat. Det är alltså en annan sorts guldgrund som ger den där "höjda" effekten när guldet kommer på. Jag tycker inte att det är lika snyggt som plattguld, så därför har jag inte köpt nåt gesso ännu. Kanske nån dag…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Ahnna
5/26/09, 2:03 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Måste visa en bild på scrollan jag fick i helgen. Lia de Thornegge har illuminerat och kalligraferat den och den är ju bara så himla läcker!!! Skrattande I'm in löööv! Den ska få en snygg ram nästa gång jag går förbi rätt affär.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
5/26/09, 2:12 AM
#15

#14 vad står det? är för pilligt för mig att läsa :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
5/26/09, 2:16 AM
#16

#15 Det står typ att jag är upphöjd till adling rang för att jag har visat engagemang i furstendömet. På en lite äldre svenska. Utmärkelsen kallas Award of Arms.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

AutumnWicca
5/26/09, 11:33 AM
#17

#16 Grattis Ahnna! Håller med dig om att den är otroligt snygg!

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

LiadeThornegge
5/31/09, 7:39 PM
#18

Sköldebrev heter de på svenska :)

Och när du har registrerat ett vapen är det bara att hojta så kan jag fylla i det i skölden som nu är lämnad tom för just det ändamålet.

LinaN
5/31/09, 8:13 PM
#19

#18 vart reggar man vapen någonstans då?

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

[trollduva]
5/31/09, 11:21 PM
#20

14#vad snygg

Annons:
Ahnna
6/1/09, 12:34 PM
#21

#18 Jo, jag vet. Har ett från tornerlaget också, men det är inte handgjort och inte i närheten av lika snyggt. Glad Skölden behöver jag hjälp med, eftersom de jag har mailat (inklusive vår nye heraldiker) inte behagar svara. *mummel*

#19 I SCA, menar hon. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
10/7/09, 9:57 PM
#22

Putt!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Lovizaa
10/7/09, 10:28 PM
#23

#0 Oj vad duktig du är! Skrattande

Ahnna
10/7/09, 10:37 PM
#24

#23 Tack, tack! Även om du inte har tillgång till guld eller silver, så kan du få till en riktigt snygg illuminering till ditt skolarbete med vattenfärger. Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Lovizaa
10/7/09, 10:47 PM
#25

#24 Bara jag hittar något att skriva om. Flört

lillalollo
10/10/09, 6:54 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

Hej

Ja gesso verkar kunna vara troligt att det är ett underlag, men ovanpå gesson bör det ligga någon sorts lim för att fästa bladguldet.

Jag tappade/droppade av misstag en stooooor droppe vanligt bladguldsklister på en scrolla. När det torkat var det som en liten upphöjning av det.  Duger bra.

Det senaste jag hörde på Inbördeskriget var att använda vitlöks-saft blandat med äggvita. 1 del saft+3 delar äggvita skall visst fungera som ett utmärkt medeltida klister.

Skall pröva någon gång

Upp till toppen
Annons: