Annons:
Etikettliv-leverne
Läst 11566 ggr
Ahnna
2009-05-12 11:15

Växtfärga med daggkåpa

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag hittade ett gammalt recept på hur man färgar garn med daggkåpa och eftersom jag har massor med såna plantor i trädgården så var jag tvungen att prova - med varierat resultat...

Daggkåpa.jpg
Daggkåpan ska koka innan färgningen.

Enligt receptet, som hittades i en gammal växtfärgningsbok, så ska daggkåpa ge ungefär samma gula färg som björklöv. "Som vanligt" när man färgar med färska blad så ska de samlas in före plantan går i blom, vilket för daggkåpa innebär maj-juni, lite beroende på var man bor. När plantan blommar går mycket av näringen åt till att ge blommorna färg och då ger inte bladen samma resultat när man försöker utvinna färgämnet på sin spis hemma.

Jag började med att gå ut i trädgården och samla blad från mina plantor, vilket tog en stund. 200 gram blad behövs till det här receptet, vilket tog upp ungefär en halv 10-litershink!

Medan färgbadet med bladen kokar i cirka en timme har man tid att beta. 20 gram alun och 10 gram vinsten per hundra gram garn ska det vara.

DaggkåpaFärgning.jpg
Håll temperaturen runt 85-90 grader under färgningen.

När färgbadet har kokat klart silar man bort bladen och slänger dem. Det kan ha varit i det här steget som det sket sig för mig och mina garner, för jag hann inte färga direkt utan lät badet stå (med bladen kvar i) under nästan hela dagen. På kvällen hade jag äntligen tid att färga och silade bort bladen först då, vilket kanske var anledningen till att resultatet inte blev som det var tänkt. Jag såg direkt att färgbadet var väldigt mörkt med ändå blaskigt, vilket inte brukar ge gult, men jag slängde i en härva vitt garn och en härva grått i alla fall. De "färgades" under en timme…

… och blev såhär:

DaggkåpaKlart.jpg
Det gråa garnet är fortfarande grått och det vita garnet är ljust gråbeiget direkt efter färgningen.

När de hade torkat i ett dygn ungefär syntes det att det gråa garnet hade ett lite beiget skimmer och det vita garnet hade övergått i en lite grönbrunaktig beige ton. Halvsnyggt, men inget jag kände att jag behövde behålla. Så de blev snabbt överfärgade med björklöv, vilket blev mycket bättre!

Enligt receptet ska man kunna få grönt med daggkåpa om man färgar garnet gult i en timme i det vanliga färgbadet och sedan lägger i cirka 5-10 gram kopparvitriol och färgar i 15 minuter till. Men eftersom garnet inte blev gult alls så kände jag inget behov av att prova det, för det hade troligen bara blivit brunt eller något ännu tråkigare. Jag funderar på att prova daggkåpa igen och inte låta badet stå hela dagen (!) samt plocka bladen lite längre in i juni. Våren var ganska sen här i år så det är inte helt omöjligt att mina daggkåpor inte har vaknat ordentligt ännu. Men det är genom experiment som man lär sig saker!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Upp till toppen
Annons: