Annons:
Etikettallmänt
Läst 164773 ggr
Kaylaza
7/23/09, 10:09 PM

Garva ditt skinn med fett

En av de äldsta och mest hållbara sätten att garva skinn på är att använda fett. Här kommer en liten beskrivning om hur man kan gå tillväga.

Att garva, eller bereda, ett skinn är detsamma som att konservera det. Detta kan göras på flera olika sätt, och idag används nästan alltid kemikalier (vanligast är tungmetallen krom, men även kemiska blandningar av olika slag är mycket vanliga). Många människor har, eller utvecklar allergi mot dessa skinn, som även är otroligt miljöfarliga. Även det trevärda krom som används i svenska garverier är farligt, om än inte lika farligt som det sexvärda som används i större delen av världen. När de utnötta skinnprodukterna (jackor, skor, soffor, bilsäten osv) bränns bland övriga sopor på tippen återgår molekylerna i den hettan som bildas till sexvärt krom igen.

Traditionella, giftfria sätt att bereda skinn på utövas fortfarande i ett par små garverier i Sverige. Några av de äldsta metoderna är att använda sig av saltmineralet alun, fett, urin eller bark. Sättet man arbetar på är i stort sett samma som man gjort i flera tusen år. Idag har man dock hjälp av maskiner, tidigare fick man sätta sin lit till enkla verktyg, inte helt olika de vi använder på bilderna nedan.

Uppspänning av älgskinn i ram.

Innan ett skinn kan garvas måste alla organismer i det dö. Detta sker genom saltning, torkning, frysning eller kalkning. Kalkning är ett sätt att avhåra skinnet, och kan alltså inte användas på skinn där man vill ha pälsen kvar. Ett annat sätt att avhåra skinnet på är genom rötning, vilket man kan göra i exempelvis ett vattendrag eller i en surpåse.

Jag kommer nu i korta drag beskriva hur man fettgarvar ett pälsskinn. När jag garvar får räknar jag med att det tar ungefär en vecka från skrapning till färdigt skinn (jag har alltså inte räknat in tiden för saltning, torkning eller frysning).

2 saltad_liten.jpg

1. Döda organismerna i skinnet (se ovan).
2. Skrapa bort kött- och fettrester från köttsidan med en skinnskrapa, flintbit, slö kniv eller liknande.

3 skrapning_liten.jpg 4 skavbom_liten.jpg

3. Tvätta skinnet. Flera bad går åt, och man varvar mellan rent vatten och att ha rengöringsmedel i. Man börjar och avslutar alltid med rent vatten. Som rengöringsmedel kan man använda sig av exempelvis diskmedel eller såpa. Max 40 grader varmt. Gnugga inte, utan låt smutsen lösa upp sig självt.

4. Efter tvätt kommer tork. Häng upp skinnet med pälsen utåt, helst framför en fläkt, men inte för varmt. Ett ogarvat skinn förlimmas i temperaturer över 45 grader.

Kokning av hjärna

5. När pälsen torkat helt, och köttsidan fortfarande är lite fuktig och känns ungefär som en korv att ta på (om köttsidan torkat -fukta den) är det dags att fetta in. Man kan använda sig av flera olika fetter, exempelvis hjärna, olja + äggula, tran + äggula eller ister. Historiska källor berättar även om härsket smör som garvämne. Mängden fett beror på fettyp och skinnets storlek. Till ett fårskinn krävs exempelvis: -1 hjärna plus ett par droppar diskmedel eller -1,5 dl rapsolja plus en äggula plus ett par droppar diskmedel eller -0,5 dl sältran plus en äggula plus ett par droppar diskmedel. Diskmedlet har man i för att minska ytspänningen, vilket gör det lättare att arbeta in fettet i skinnet. Oavsett vilken fettblandning man väljer arbetas den in på skinnets köttsida. Massera ordentligt tills det är helt inarbetat i skinnet; en fördel är att sitta framför en varm fläkt eller brasa (inte för nära), eftersom värmen hjälper fettet att tränga in snabbare.

7 infettning_2_liten.jpg 8 infettning_liten.jpg

6. När fettet arbetats in ordentligt drar man försiktigt i skinnet för att få det att suga åt sig luft. Denna process är klar när skinnet fortsätter att vara vitt även efter att man slutat dra. Då är det dags att hänga upp skinnet på mogning, vilket man gör med köttsidan uppåt. Skinnet skall hänga i minst 24 timmar och inte längre än ett par veckor. Stora skinn kan hänga längre än små skinn, men för alla gäller huvudregeln att ju längre det hänger, desto svårare blir det att mjukgöra.

9 dragvidja_liten.jpg

7. När skinnet mognat klart tar man ned och tvättar det igen. Samma procedur som punkt 3 och 4. Oftast krävs färre bad, eftersom grovsmutsen togs bort första gången. Nu gäller framför allt att tvätta bort överflödsfett som härsknar om det får sitta kvar.

10 Räcka-fårfäll_2liten.jpg

8. När pälsen torkat helt kan man påbörja den jobbiga delen av beredningsprocessen -mjukgörningen. Den går ut på att ersätta vattnet i skinnet med luft, vilket gör att det fortsätter vara mjukt även när det torkat. Man kan använda sig av flera olika metoder, exempelvis räckspade i räckbänk, dragvidja eller med bara händerna. Man arbetar tills skinnet är helt torrt, vilket tar flera timmar.

12 mjukgörning_liten.jpg 13 kantskärning_liten.jpg

9. Skinnet är färdigt när det är helt torrt och fortfarande mjukt. Vill man kan man borsta pälsen fin, skära bort hårda kanter och putsa köttsidan med en ulo, pimpsten eller sandpapper, för att få bort ojämnheter i ytan. Sedan är det bara att sy något fint eller helt enkelt njuta av sitt egengarvade pälsskinn!

Mina fårskinnstofflor. Garvade med hjärna, sydda med vaxadlintråd, dekorerade med ullgarn.

Lycka till, och ha så roligt med garvandet!

Annons:
AutumnWicca
7/23/09, 10:18 PM
#1

Vilken bra artikel! Jättebra bilder och info!

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Kaylaza
7/23/09, 10:22 PM
#2

Tack så mycket! Jag hoppas det ska vara någorlunda lätt att förstå -det är ju inte så lätt för en nörd att göra sig förstådd alla gånger, eftersom man lätt får för sig att alla alltid förstår vad man pratar om Cool

Bjornen
7/23/09, 10:44 PM
#3

Skinnet skrapades med räckspade.

Ett äldre benämning på garvare var barkare och man använde granbark, idegran och ekbark (kanske även eklöv).

Kaylaza
7/23/09, 10:49 PM
#4

#4 Man kan skrapa skinnet med räckspade, det stämmer, men det är inte ett nödvändigt verktyg i denna process. Man kan lika gärna använda den för skrapningen avsedda skinnskrapan, eller, om man skrapar över bom, en bandkniv.

Ahnna
7/27/09, 11:42 AM
#5

Vad bra det blev! Kommer det en artikel om barkgarvning och avhåring också? Cool *pekar på min nöthud i frysen*

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Kaylaza
7/27/09, 4:41 PM
#6

#5

Ska se vad jag kan hinna med. Nu är jag dock upptagen hela veckan med förberedelser och resa till Pride, så jag kommer inte ha tid att skriva mer.

För den som vill fördjupa sig kan jag varmt rekommendera Lotta Rahmes två böcker om skinngarvning. En behandlar flera olika sorters skinn och beredningsmetoder, en är specialinriktad på fiskskinn. Båda är fantastiskt bra.

Och vill man fördjupa sig under fantastisk vägledning har Bäckedals Folkhögskola i Sveg mina varmaste rekommendationer. Man kan gå allt från en helgkurs till en hel termin i skinngarvning.

Annons:
Kaylaza
8/8/09, 11:09 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Så här kan det se ut när man mjukgör sina skinn hemma i trädgården Flört

LinaN
8/8/09, 2:04 PM
#8

#7 det där såg kallt ut om händerna… :S

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Kaylaza
8/8/09, 2:44 PM
#9

#8 Jag ska ju inte påstå att det var tropisk värme den dagen, direkt, men hellre att det är lite kallt (tycker jag). Man arbetar sig varm, och ett par muddar i ull hjälper otroligt mycket (hurra för naturmaterial, än en gång).

Är det för varmt ute blir man snabbt svettig, och har man otur samlas en massa flugor och annat som gör arbetet mindre roligt.

Har man en lokal att vistas i är vintern en av de bästa skinngarvningstiderna, enligt mig. Om man, som jag, måste vistas ute hela tiden rekommenderar jag vår och höst (innan respektive efter flugornas värsta härjningar). Man kan garva även på sommaren, men man får se upp med fluglarver då, och på vintern är det helt enkelt för kallt utomhus.

Kaylaza
8/14/09, 3:38 PM
#10

Det ser dessvärre inte ut som att jag kommer hinna skriva någon mer artikel på ett tag =(

Flytt och förberedelse inför skolstart tar minst sagt hela min lediga tid.

Siggen
10/14/09, 11:01 PM
#11

Kan man använda grisskinn/hud till något? Jag bara undrar, nyfiken :D

Mvh Sigrid

Ahnna
10/15/09, 10:30 AM
#12

#11 Ja, det finns ju t.ex. svinnappa att köpa på vissa ställen, och vildsvinshudar (med Hår och allt) är ju poppis i vikingakretsar att använda till rustningar.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Siggen
10/16/09, 3:56 PM
#13

#12, ah, tack för svar :)

Mvh Sigrid

Annons:
LinaN
12/9/09, 5:34 PM
#14

Såhär i juletider funderar jag på om man inte borde kunna använda kockosfett?

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Hammarskogen
12/9/09, 7:06 PM
#15

Kockosfett är ett mättat fett så det har ingen garvande effekt. omättade och fleromättade har en resp flera dubbelbindningar som är reaktiva och kan förena sig med skinnet. Ett mättat fett smörjet skinnet så att det lättare bevarar sin smidighet medan det omättade står för garvningen och därmed också för att det blir hårdare (tills man har mjukgjort det vilket delvis innebär att man bryter och drar ut en del molekylkedjor).

LinaN
12/9/09, 7:19 PM
#16

#15 tackar :) nyttig info :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Halvdansken
12/9/09, 7:26 PM
#17

Har hört att det skulle lukta fy f-n från garverier förr i tiden, men du skriver inget om det.

Vad var det i så fall som luktade?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Ahnna
12/10/09, 10:20 AM
#18

#17 Mosade hjärnor och köttslamsor luktar inget vidare… Hudar som har legat i blöt är ingen hit heller.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
12/10/09, 12:36 PM
#19

JAg kommer få ett skinn, så jag har något att roa mig med, men man måste ju börja någonstans.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

LinaN
12/13/09, 3:08 PM
#20

Så, blir 3 skinn.

Blev inget av det idag utan blir nu i veckan som kommer.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
LinaN
12/14/09, 5:42 PM
#21

Måste dela av mig av en konversation på msn! skrattar så jag håller på att dö här!

LinaN säger:
har 4 levande pälsar hemma. vovven, katten och illrisarna. men ska få tre döda bä-pälsar
som ska fettgarvas och göras fina.
vännen säger:
vänta nu!!!!
tre
bäpälsar
DU HAR DÖDAT BOCKARNA BRUSE!!!!!

Det är officiellt, jag är bockarna bruses banekvinna! :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
12/14/09, 6:01 PM
#22

#21 Illa!

Tungan ute

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
1/5/10, 2:00 AM
#23

Hur vet man om man fått bort alla onödiga hinnor och sådant? och hur löser man det med kanterna? känns som det blir mycket kladd kvar i yttersta kanterna.

är halvvägs med första skinnet. Men upptäckte också att på vissa ställen hade skinnet (fruset o saltat) blivit kritvitt och hårt, är det något man kna göra åt eller är det området kört? samt så vissa områden är brunaktiga. vad göra?

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
1/5/10, 12:22 PM
#24

#23 Vet inte. Skrapa mera? Kanterna går ju att skära bort om det är svårt att skrapa ordentligt där.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Lillyblossom
1/5/10, 6:43 PM
#25

Har några getskinn hemma. Undrar om det är något man bör göra annorlunda än det som är skrivet i texten för att det är getskinn? Blir köttsidan vit på getskinn också när man mjukgör den? Har aldrig garvat förr så…

Min pappa sa något om att man använde urin när man skulle fetta in skinnen. Är det sant och tillhör det en medeltida metod i så fall?

Sen nämner #3 att man använde bark, vilket min pappa också nämnde. Hade man det i baden då som min kära far påstår eller är han ute och cyklar där med?

Ska nog ta och ge mig på skinnen när svar infinnes. ;)

Ahnna
1/5/10, 9:20 PM
#26

#25 Principen är densamma. Jag har bett Kaylaza att skriva en artikel om barkgarvning också, men hon är upptagen för tillfället så det dröjer nog. Men skicka ett PM till henne så kanske hon kan svara på vad du ska/bör göra.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
1/6/10, 1:54 PM
#27

#26 Kalayza är jätteduktig, men dess svårare att få tag på ;)

Tror hon har väldigt fullt upp med skolan just nu,

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Lillyblossom
1/6/10, 2:35 PM
#28

Jo, jag förstod det på inläggen. Kan ju finnas någon annan som vet med ju ;) Får väl vänta tålmodigt annars. ;)

Vekka
1/10/10, 5:26 PM
#29

Tack för en mkt bra artikel :)

Hammarskogen
1/11/10, 8:36 PM
#30

#23 Du behöver blötlägga skinnen så att du får bort saltet, sen bör dom vara tinade. Då går det att känna när det inte är några hinnor kvar. Kanterna är svåra att få rena utan att trasa sönder.

#25 Det går att använda urin som garvningemedel. Det används framförallt på fiskskinn. Att garva med bark är samma som vegetabilisk garvning. Man gör en lag med bark som skinnen sedan ligger i, det gör att metoden inte lämpar sig för de fall när man vill ha pälsen kvar. Alla skinn kan garvas och alla däggdjurskinn kan garvar med samma metoder. Efter mjukgörning blir dom mer eller mindre vita beroende på pigmentering, garvningsmetod och infettning.

Lotta Rahmes böcker som nämns ovan är som sagt bra

Lillyblossom
1/26/10, 3:31 PM
#31

Den här kommentaren får ni gärna ta bort. Ska bara testa om detta hjälper att få bort tråden som permanent ligger i min lista där man ser trådar man kommenterat i.

Zaedal
2/20/10, 3:29 PM
#32

Det här med att garva skinn… Jag är HELT grön på det…

Är det något som man som fullständigt grön, totalt okunnig på redskap osv. ändå skulle kunna klara av? eller är det lämpligt att "gå i skola" först? var kan man isf hitta nåt sånt? nån som vet????

Ahnna
2/22/10, 12:23 PM
#33

Snart är det dags för mig att göra verklighet av de här tipsen - min vildsvinshud ligger djupfryst på verandan och väntar. En tjurhjärna ligger i frysen. *halvt äcklad smiley*

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Grani
2/22/10, 9:37 PM
#34

#32 jag var helt grön när jag satte igång, men med Lotta Rhames böcker och lite logiskt tänkande gick det ganska smärtfritt.

Rekomenderar dock att du börjar med fiskskinn som är ganska lätta att garva och billiga så slinter du med skrapan och skärsönder skinnet gör det inte så mycketGlad

Annons:
Ahnna
2/23/10, 10:24 AM
#35

#32 Jag håller med Grani, fiskskinn eller små gnagarskinn är nog en bra början för vem som helst. Själv får jag kasta mig in i "storskinnsgarvningen" första gången jag gör det på grund av att mina grannar sällan skjuter småvilt… Obestämd Flört Men det ska nog gå bra…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Zaedal
3/2/10, 4:05 PM
#36

#34 och #35

Med andra ord ska jag inte vara rädd för att pröva…

tror dock att jag avstår fiskskinn… tanken på att sitta o masa med det ger mig kalla kårar eftersom jag inte gillar fiskfjäll…

Däremot kan jag i sammanhanget då skatta mig lycklig att jag har en jägare till sambo, så pälsskinn har jag lätt att få tag på i alla storlekar och format Flört

Ahnna
3/16/10, 10:15 AM
#37

Nu ligger mitt vildsvin och tinar i tvättstugan, efter att ha legat ute på altanen i kylan i några veckor. Tanken är att börja skrapa på det senare idag.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
3/17/10, 11:11 AM
#38

Asså, jisses vilken tid det tar! Förvånad Jag började skära bort fett och köttrester från vildsvinet igår och det tar ju hundra år att komma en kvadratdecimeter… Och när jag fått bort fettet så måste jag ändå gå tillbaka och skrapa huden helt ren sen med ett annat verktyg… Antingen så har jägaren som sköt svinet inte flått det bra eller så har vildsvin så innihillvitti mycket underhudsfett att det här är helt normalt. Obestämd Jag kom cirka 1/4 av huden igår på typ 3 timmar…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
3/17/10, 11:13 AM
#39

#38 första gången man skrapar och skär rent tar det en djävulsk tid.

jag gjorde mitt rådjursskinn och fårskinn på dryga timmen styck häromdagen, men mitt första fårskinn slet jag med i 3-4 timmar. Så det tar en stund innan man får in den rätta knycken ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
3/17/10, 11:19 AM
#40

#39 Javisst, det köper jag, men på en timme med den här huden hade jag kommit cirka 15x15 cm… Obestämd För att det bitvis är 2 cm tjockt fett och köttslamsor som måste skäras bort med vass kniv. (Som jag lyckades köra rakt in i tummen ett par gånger innan jag gav upp igår.) Och sen måste det som är kvar skrapas bort med ett lite trubbigare verktyg innan huden är helt ren. *pust*

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
3/17/10, 11:22 AM
#41

#40 tror det har med att göra vad för djur det är. svin har ju sina fettsvålar och sådär, varför skulle inte vildsvinen ha det?

jag märkte stor skillnad mellan fårskinnen som satt på djuret och kallnade innan flåningen, och råddjuret som flåddes direkt. Vilken skillnad i att få bort hinnor och annat. på råddjuret kunde jag praktiskt taget DRA av stora sjok direkt.

dock är jag osäker på hur jag ska fettgarva råddjuret. gör man sammadant då?

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Lillyblossom
3/17/10, 11:27 AM
#42

Jag frågade om man garvade likadant på getskinn och det gjorde man tydligen och det gällde tydligen de flesta däggdjuren om jag inte minns helt fel. Står iinte detta högre upp i denna tråden?

Ahnna
3/17/10, 11:28 AM
#43

#41 Ja, du gör på samma sätt om du ska ha håren kvar. Annars är nog barkgarvning enklast. (När huden är avhårad.)

Jag tror stenhårt på att flå så fort som möjligt, vilket också var ett problem med det här svinet som hängde och blödde ur innan huden avlägsnades. Jag tror att om man flår ett svin direkt så stannar det mesta av fettet på köttet. Mina kohudar som ligger i frysen har knappt något fett alls eftersom de avläsgnades någon minut efter att djuret avlivades. (Och nötkreatur har inte så mycket fett till att börja med…)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
3/17/10, 11:45 AM
#44

dock har jag problem med momentet efter infettningen, att dra i huden så att luft kommer in i den. jag sliter o drar men inget händer. :S

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
3/17/10, 11:55 AM
#45

#44 Du har ingen bänk eller nåt att dra den över? Kan inte sambon sätta sig mitt emot dig och dra? (Den metoden har jag fått lära mig ska vara allra effektivast och minst tröttsam.)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
3/17/10, 1:23 PM
#46

#45 han tar inte i skinnet sålänge det är "dött" eller luktar död…. vilket det fortfarande gör… han har väldiga problem med saker som är råa. Jag har lite äckel i början när jag sätter mig men det går snabbt över…

han har inga problem med färdiga produkter så att säga, men just att hantera "likdelar" har han väldigt svårt för. Som det är just nu så tar han inte ens i mig när jag sitter o grejjar med det, även om han vet att jag inte har  kliat mig i ansiktet eller nacken så kan han ta på mig för det kanske är sånt äckligt där *fniss* härligt med äckelmagade sambosar som varit vegetarianer i 5 år+ samt knappt klarar av att se när illrarna käkar rått kycklingkött ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
3/18/10, 10:43 AM
#47

#46 Get over it! Flört Vad gör han annars om han är ensam hemma när ett husdjur dör? (Tråkig tanke, men det går ju tyvärr inte att gardera sig emot.)

Jag ser det ur en annan synvinkel - det här djuret är dött och köttet, benen och de inälvor som går att använda är omhändertagna. Om jag kan ta hand om huden också så har allt kommit till god användning och djuret har inte dött i onödan. Kretslopp! Det värsta jag vet är när döda djur och djurdelar slängs eller bränns eller på annat vis gör djurets död meningslös.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

wasp
3/18/10, 10:48 AM
#48

# 47 Håller med fullständigt!

Inte för att jag riktigt klarar av o se ett dött djur hänga o dingla, halvflått osv, men är det väl i olika bitar, kött, hud osv så är det inga problem.

Dubbelmoral kanske, men sån är jag. :D

Annons:
LinaN
3/18/10, 11:36 AM
#49

#47 fast det är en stor skillnad, husdjuren är ändå husdjur. Men när vi tex barfar illrarna så får de kycklingmage, kycklinghjärta och kycklingvingar. Då står han och ulkar när jag hanterar bitarna. Visst en sladdrig mage är rätt vidrig men det är nyttigt för illrarna.

Tror detta har med vana att göra, han är ju inte vegetarian pga det är synd om djuren utan för att han inte tycker om smaken och lukten av kött. Ju mer döda delar jag grejjar med, dess vanare kommer han att bli ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

LinaN
3/31/10, 2:21 AM
#50

ehmm….

nu håller jag på att tvätta skinnet i omgång två, och har problem med att känna om jag fått bort allt överflödsfett. Har haft det i blöt i riklig mängd utblandad grönsåpa som jag sedan klappat in i ullen och strykt på på köttsidan… men jag känner mig fortfarande fettig om händerna när jag tar i det och det är genomsköljt, är det grönsåpan som lurar mig? för jag upplevde att ullgarnet som jag tidigare tvättade (ekologisk ull från förra fällen som hundskrället käka upp) också blev fetare av grönsåpan… kan detta stämma?

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
3/31/10, 11:57 AM
#51

#50 Ja, det blir "fett" av såpan. När man tovar ihop ullfibrer så använder man ju såpa istället för urin (om man inte gillar urintovning, vill säga) som de använde under "dåtiden". Det liksom klibbar ihop fibrerna så att de "låser" sig i varandra. Så lite "fettaktigt" kan jag livligt tänka mig att det blir när man har såpat in ett skinn.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Nicklasangora
6/29/11, 3:34 PM
#52

När skinnet är fryst måste det la tinas upp?? Hur gör man det? låta det ligga i solen?

pnilla99
9/6/11, 5:42 PM
#53

#50 Vi använder aldrig såpa, just av det skälet, det är en fettig känsla. Dessutom kan man faktiskt få en avhårande effekt då såpan e basisk. Vi "fuskar" o använder vanligt hårshampo till pälssidorna. om det finns mycket överflödsfett på köttsidan kan man behöva ta till oslagbara Yes.

#38 Vad gäller skrapning av vildsvin…det är pest! Det finns inga direkta hinnor mellan kött o hud, bara oändliga lager av fett, fett o fett som man halkar runder i.

Jag tycker att lammskinn är de bästa "nybörjarskinnen", även om det är mer hinnor än i på hjorthudarna. Kanin o hare är tunnt o skärs mycket lätt isönder.

Hjortdjuren är också lättare att jobba med, men kanske svårare att komma över. De verkar ha betydligt mindre o lösare hinnor än får. Något som också påverkar är djurets ålder vid slakt. Det skiljer alltså mycket mellan olika arter, men regel är att alla djur ska flås direkt om man vill garva pälsskinn. Föruttnelsen startar direkt när djuret är utan blodcirkulation, (och håren släpper då när man försöker garva skinnet) Sedan ska det saltas så fort det svalnat.

Enklaste sättet att mjukgöra under torktiden är faktiskt att stå två personer o dra det emmellan sig.

#52 jag skulle inte tina det i direkt sol, då tinar ytterlagret så mycket snabbare än längre in. lägg det hellre ute i skuggan.

lillalollo
9/6/11, 10:35 PM
#54

#53 och det kommer snart ett svar :))Cool

pnilla99
9/8/11, 4:11 PM
#55

#54 Ahaa!!

Annons:
Husetvedveien
9/19/11, 8:07 PM
#56

Hei

Tusen takk for en informativ side. Jeg har likevel hatt litt problemer når jeg skulle garve mine kaninskinn, kan du gi noen tips? Problemene ser du her:

www.husetvedveien.blogspot.com/2011/09/garving-av-kaninskinn.html

Også forstår jeg ikke helt pkt 8. Det står at man skal myke opp skinnet når det er tørt, men at oppmykingen består i å bytte ut vannet med luft. Er det enda vann i skinnet når det er helt tørt??

pnilla99
9/21/11, 2:58 AM
#57

#56 När vi garvar lammskinn tvättar vi dem aldrig förrän de är färdiggarvade, då är de mycket riktigt hårda. Då lägger vi dem i ett kar med kallt eller smått ljummet vatten, i 4 timmar eller över natten. Man ser att vattnet har gått in i hudlagerna och de har blivit mjuka och lite uppsvällda. Därefter tvättar vi pälsen, i vanligt hederligt hårshampo, lite varsamt och utan att gnugga. Skölj efter i flera omgångar tills vattnet är helt klart. Nu ska pälsen torka undertiden drar man skinnen så vätskan i hudlagerna ersätts av luft. Med lammskinn tar detta några dagar och kan påskyndas med sval fläkt eller hårfön eller en hederlig sommarbris ( men då får man passa så det inte torkar ifrån en. Man måste dra det tillräckligt ofta)

Jag vet inte om detta går att omsätta helt på kaninskinn. Den enda erfarenheten jag har av dessa, är att de är ruskigt besvärliga att skrapa då de är så tunna och lätt går sönder innan man fått bort allt som behöver bort.

Husetvedveien
9/21/11, 11:30 PM
#58

Tusen takk for svar! Jeg skal prøve å legge dem i vann en stund for så å mykgjøre de. Syntes de var blitt veldig harde til å jobbe med nå… Tror nok jeg kan bruke tipsene dine på kaninskinn selv om du har jobbet med lammeskinn.

Og ja, det var veldig besværligt å skrape skinnene! Det er godt å høre at flere har hatt vansker med det…Glad

Toña
4/25/13, 10:59 PM
#59

Hei,

Kan man anvende olivenolje (+ ägggula) som fett? Fungerer oljen som "mettad" når den inneholder 13% mettede fettsyrer?

Innhold pr. 100 g: 13 g mettede fettsyrer, 67,7 g enumettede fettsyrer og 7,6 g flerumettede fettsyrer.

Vi driver oppdrett av kaniner, i Spania, og jeg skal forsøke meg som garver for første gang. Har lett tilgang på grisehjerner, men har også selvprodusert olivenolje.

LinaN
4/26/13, 10:46 AM
#60

olivolja borde fungera lika bra som rapsolja.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

pnilla99
5/14/13, 11:52 AM
#61

Olivolja funkar mycket bra. Men kaninskinn är svårskrapade, mycket tunna. Bra att veta😉

Itchy
5/17/13, 12:39 AM
#62

nu har jag 3st stora kaninskinn på väg hitåt vilken dag som helst, som jag har tänkt att göra iordning någorlunda snyggt för att ha som pryndnad i ett "jägarcamp" på ett lajv i sommar, någon som har tips på hur jag kan bära mej åt då jag är helt grön på skinnberedningsfronten

You can't spell Bitchy without Itchy

Annons:
LinaN
5/17/13, 7:00 AM
#63

#62 ja, läs artikeln efterso mden beskriver hur du bereder dem ;)

annars finns det lite böcker om ämnet på biblioteket, kan dock inga titlar i huvudet.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

fridaas
11/19/14, 10:55 AM
#64

Hej! Jag vet att detta är en gammal artikel, men har lite frågor ändå. Har en liten bit rådjurskinn i frysen, ett bakben som skulle gått till hunden, men hon vägrar äta den om det är päls på, så tänkte ta till vara på pälsen och försöka mig på att garva det, så att man kanske kan ta till vara på ett helt någongång. Men nu till frågorna, det ligger just nu i frysen, bör man ändå salta det när man plockar ur det ur frysen? Och på vissa bilder ser man att skinnet är uppspänt, är det för att underlätta att ta bort hinnor och dylikt? Eller när och varför gör man detta?

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

LinaN
11/19/14, 6:07 PM
#65

#64 om benet legat i frysen finns ingen mening att salta det. det gör man "bara" om man inte har möjlighet att frysa skinnet.

Spänner man det går det lättare att göra vid, men samtidigt så går det alldeles utmärkt att inte spänna också.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

fridaas
11/19/14, 8:51 PM
#66

Okej tack för svar :) kanske kommer in med mer dumma frågor sen

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

eldrött_yrväder
12/1/14, 11:04 AM
#67

Varför hittade jag inte denna artikeln igår? xD Vilken tur att jag bara skulle in och kolla nåt snabbt här.
Den är superbra, tack så mycket! :D

Sugar Mist
3/5/15, 10:16 AM
#68

Kommer förhoppningsvis få mig ett vildsvin eller två när som(under dom kommande veckorna, vi har objudna gäster i trädgården..) och jag tänkte ta hand om skinnen, har ni några tips?
Jag är verkligen helt ny på det här, mor min ska gå garvningskurs i april men förhoppningsvis har jag skinnet redan då.

När man saltar det till exempel, vad för salt och hur mycket och hur saltar man? 
Väldigt tacksam för hjälp!😃

-

fridaas
3/5/15, 11:01 AM
#69

Det jag har hört om vildsvin är att de är riktigt jobbiga att få mjuka och att håren lossnar lätt, så man ska köra från svansen mot trynet när man tar bort hinnorna.

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

Annons:
VildaVittra
3/7/15, 5:23 PM
#70

#68 Vanligt grovsalt. Det är bättre att ha på för mycket salt, än för lite, så ös på bara.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

calle_sundberg@hotmail.com
#71

Hej! Tack för en skitbra artikel. Vill nog till att försöka hitta nån bok i ämnet. Iaf, jag har prövat din metod på 2 mårdskinn.  Det första slarvade jag med skrapningen, var nog en del hinna kvar, varpå det blev lite stel "papprigt". Prövade nu en ny gång med bättre resultat på själva köttsidan men den här gången lossnade det sjukt mycket Hår! Passar metoden med flertalet bad med såpa bättre för fårpäls än mård och liknande pälsar? Läste nånstans att såp-bad kunde få päls att lossna, vet inte om mård kan vara känsligt för baden med såpa.  Eller har jag helt enkelt badat för mkt och för hårt oavsett pälstyp? Alternativet är ju att det egentligen nån del av processen började ruttna snarare än att det var baden som ställde till det. Lite funderingar inför tredje skinnet som jag tänkte börja med snart och förhoppningsvis har kvar Hår och får en fin köttsida: ). Förstår att det inte går att veta vad som gick snett, men tar gärna emot funderingar och tips inför nästa skinn. Vänliga Hälsningar Calle

sofieosterlund
1/25/22, 10:19 PM
#72

Vi köpte precis ett rävskinn på tradera till ett lajv. De förra vi köpt har varit mjuka och fina. Detta prasslar konstigt, som en presenning nästan. Köparen säger att det är för han inte garvat skinnet och att vi får göra det själva i så fall. Men det verkar vara ett jättejobb. Finns det någon genväg för att bli av med prasslet?
Om vi inte garvar kommer skinnet ruttna bort snabbt då?
Han har torkat och skrapat skinnet.

Upp till toppen
Annons: