Sömnad

Hur man syr en kaftan

2009-11-11 20:32 #0 av: Ahnna

Kaftaner av olika slag har funnits sedan urminnes tider, men i den här artikeln fokuserar jag på min egen vikingakaftan som passar för perioden mellan cirka år 700 och 1000 eKr.

Kaftaner återfinns i avbildningar och annan konst från hela världen, men verkar ha varit mest populära i Mellanöstern och stora delar av Asien under den period som vi kallar vikingatid och medeltid. I Norden har, så vitt jag vet, inga helt kompletta kaftaner påträffats, men det finns ändå belägg för att plagget som sådant användes här. Bland annat kan man se kaftanliknande plagg på flera av de gjutna valkyrieamuletterna som har påträffats i Uppland i östra mellan-Sverige.

En kaftan kan vara skuren på lite olika sätt, bland annat med omlottknäppt front, rund hals och knappar längs bröstkorgen eller V-ringad med bara ett spänne strax under bysten. Man har hittat treflikiga broscher som verkar ha använts till att stänga ett ytterplagg - kanske en kaftan - men man har också hittat runda och ovala spännen som skulle kunna ha använts på samma sätt. Det spännena har gemensamt är att de är gjutna, oftast i brons, med en nål på baksidan för att fästa broschen i tyget.

Min kaftan har V-formad halslinning och ska stängas med ett spänne strax under bysten. Resten av fronten är öppen. Jag utgick ifrån ett mönster som går att applicera på i princip vilket folkslag man vill under vikingatiden, alltså ett väldigt enkelt mönster som användes över stora delar av världen, som ger både bra passform och sparar tyg:

Mönster.jpg
De små fyrkanterna, som jag kallar underarmskilar, sätts i armhålan för att ge ärmen mer vidd. Det vi kallar för ärmhål "uppfanns" inte förrän en bit in på medeltiden - det här mönstret visar hur man fick till en bra ärmsöm innan man började skära till svängda ärmhål. Samma mönster kan användas för att sy t.ex. koltar eller underklänningar för samma period. Då förlänger eller förkortar man bara de olika delarna så att de blir tillräckligt tilltagna i längd. De streckade linjerna på axlarna kan klippas "brant" eller "plant" beroende på hur man själv är byggd. Sidkilarna har ett vinkelrätt hörn och ett lite vassare hörn i basen. Håll reda på vilket som är vilket och sätt det vinkelräta hörnet framåt mot framdelen på kaftanen! Hur långa kilar man vill ha beror på hur man själv är byggd och var man trivs med att ha kilarnas topp - på min kaftan börjar kilarna mellan midjan och armhålan, vilket ger en bra vidd så att jag kan ha andra plagg under utan att det blir för trångt.

Jag valde att handsy min kaftan med lintråd, men man kan också använda ullgarn, eller helt sonika använda vanlig sytråd och symaskin. Flört

FramBak.jpg
Fram- och bakdelarna.

Halslinning.jpg
Halslinningen och axlarna.

Kilar.jpg
Kilarna.

Ärmar.jpg
Ärmar och underarmskilar.

Till mig, som är 163 cm lång och normalviktig så gick det åt precis 2 meter tunnt ylle. Färgen uppnådde jag genom att växtfärga tyget med krapp och en liten del koschenill med en betning bestående av alun och vinsten. Fodertyget jag valde är ett glesvävt, ganska grovt linne. En snabb check på webben gör gällande att vikingakaftaner oftast var fodrade med päls eller siden, men jag ser ändå ingen anledning att undvika linne. Man får väl se min kaftan som mindre "dyr" och mindre "vinter", helt enkelt!

Axelsömmar.jpg

Först bör man sy ihop axelsömmarna och kolla att plagget sitter bra på axlarna. I mitt fall fick jag klippa bort en del tyg som inte behövdes. Undvik att sy plagget så att axelsömmarna hamnar en bit ner på överarmen! Då kommer du inte kunna röra dig så bra och det kommer garanterat att vara obekvämt.

KilBakKlar.jpg

Sy sen i kilen mitt bak, så att hela bakstycket är klart. Bli inte upprörd om det blir ett litet veck på rätsidan i toppen på kilen - det blir inte alltid helt rätt och ett enda stygn en millimeter fel kan få ett helt slätt resultat att se rynkigt ut.

Ärmsöm.jpg

Sy sen på ärmarna. Kontrollera att de sitter bra och ändra om det behövs. Återigen, axelsömmen måste vara bekväm och sitta på rätt ställe för att du ska kunna använda armarna när du har kaftanen på dig.

Gusset.jpg

Det kan vara lite trixigt att få till underarmskilen. Börja som på bilden ovan och stäng sedan undersidan av ärmen och sy fast fyrkanten på motsatt sida av ärmen på samma sätt. Dubbelkolla att ämen känns bekväm, annars måste du göra fyrkanten större.

Sidkil.jpg

Sen är det bara sidkilarna kvar. Mina är så långa att det inte blir någon sidsöm mellan underarmskilarna och sidkilarna.

Framifrån.jpg

Såhär blev min kaftan framifrån. Vill man inte fodra plagget så är det bara att fålla alla råa kanter och jämna till nederkanten och sen är det klart!

Min ska fodras och därför har jag inte sytt ner sömsmånen på någon utav sömmarna. Innan det kan göras måste alla broderier bli klara, så att fodret döljer broderitråden på insidan av yllet.

Bakifrån.jpg

Jag tänkte återkomma med bilder på hur kaftanen blir när den är klar, men tillsvidare får ni hålla tillgodo med en bild på de tilltänkta broderigarnen och mönstret tillsammans med en liten provbit av tyget.

Broderigarner.jpg

Nu hoppas jag bara att det blir lika snyggt som på pappret!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-11-11 21:28 #1 av: AutumnWicca

Hur vanligt tror du det var att man använde sig av ofärgade tyger? Jag har ett jättefint ljusgrått ylle som skulle bli en fin kaftan.

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Anmäl
2009-11-11 22:35 #2 av: LinaN

#1 färgen har nog ingen större betydelse. Min kaftan blir grön, min nästa kommer vara fiskbensmönstrad och det i rödbruna nyanser. Så naturfärger, dvs vitt, grått, brunt, svart och alla nyanser däremellan är precis lika bra som ett rött, grönt, blått eller lila ylle :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-11-11 23:16 #3 av: AutumnWicca

#2 Så bra! För jag gillar verkligen den ljusgråa färgen! Kommer bli en blå hängselklänning och sedan får vi se vad det blir för färg på ylleklänningen..

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Anmäl
2009-11-12 09:43 #4 av: Ahnna

#3 Jag tror också att ljusgrått skulle funka - det är inte FEL - men jag tror att vikingarna var minst lika förtjusta i färger som folken före och efter dem. Det vill säga, de färgade nog det mesta. Men det var väl säkert svåra år ibland, när växterna inte var lika överflödiga och det inte fanns tillräckligt mycket att färga med! Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-11-13 00:09 #5 av: wasp

Väldigt pedagogoskt o bra förklarat. Skrattande 

Därför efterlyser jag en bild-serie med förklaringar hur man gör när man fodrar ett plagg.

Anmäl
2009-11-13 00:51 #6 av: LinaN

#5 Det kommer så snart Ahnna kommit så långt med sitt foder (skulle jag gissa på ^^) o det blir ju efter att hon broderat sin kaftan :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-11-13 10:22 #7 av: Ahnna

#5 Jag jobbar på det! Glad

 

Broderierna har påbörjats - jag satt på golvet igår ett antal timmar och ritade på tyget. Frihandsskissning på ylle är inte min starka sida, så det kommer nog att bli rätt likt det danska originalet (Mammen-fynden) som ju inte heller är helt exakt jämnt. Men danskarna hade tunnare tråd att brodera med än jag har, så det återstår att se om jag kan få till det snyggt eller inte.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-11-13 12:00 #8 av: Jinaum

Saken med färg har ju att göra med vilken status man har med. För det mesta hade de ju natur nära färger. Rött och blått främst vad ju rikemans färger i princip.

I vår lilla värld har det lite att göra med hur bra man är. Så här skriker det grönt och brunt. Jag vill inte bli slagen T_T :P

Anmäl
2009-11-13 12:24 #9 av: LinaN

#8 fast som Ahnna säger så kan man lätt få fram oranga färger, o det även med inhemska plantor. man måste inte ha krapp för att få orangea och röda färger.

Men rött, som i jultomterött är ju förmer än andra, och röda som drar åt lila hållet till. men orangegula/röda är det bara att köra hårt på.

Grönt är ju nästan svårare o få till än att få till orange skulle jag säga.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-11-13 12:55 #10 av: Ahnna

#9 Delvis rätt - grönt är lätt att få med gula växter i järngryta, MEN det blir inte alltid så hållbara färger. Däremot hållbar klargrön och smaragdgrön är svårare att få till utan vejde eller indigo. (Vilket inte alla hade tillgång till på vikingatiden och medeltiden.)

Men som sagt, rosa, orange och brunt som drar åt rött är inte svårt att växtfärga fram, så det är inte helt sant att rött var en rikemansfärg. Krapp växte dessutom mycket rikligt i det här landet under den tiden och med krapp kan man få till riktigt klarröda färger med enkla medel.

På den här bilden kan ni se flera nyanser som är enkla att färga. De första 4 garnerna till vänster gjordes med indigo och koschenill, men alla de övriga är gjorda med billiga (lätta-att-få-tag-på) växter som fanns tillgängliga från långt före vikingatiden. Glad De gröna är gjorda med renfana i järngryta.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-11-13 13:00 #11 av: Jinaum

#8-9 intressant info. Kör nog på säkra kortert ändå här. Men då har det löst en undran över nästa dräkt om orange var någon fy färg.

Är lite nyfiken på samtidigt vad blåbär skulle ge för färg :P

Anmäl
2009-11-13 13:17 #12 av: LinaN

#11 själva blåbäret ger ingen hållbar färg, dock så borde ju själva plantan kunna ge någon färg. *lämnar över ordet till Ahnna och de andra som har mer koll på det dära*

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-11-13 13:51 #13 av: Jinaum

312 var mest nyfikenhet då jag gillar lila väldigt mycket. Men osäker på vad som skulle kunna ge lila utan att det blir en färg som är högfärdig så att säga.. Rikemans färg eller så.

Anmäl
2009-11-13 13:53 #14 av: LinaN

#13 blå bresilja ger ju lila, men det är inte en inhemsk växt.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-11-13 15:40 #15 av: Ahnna

#13 Jag startar en ny tråd om det här, det är ju lite off-topic för kaftaner.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-11-18 19:23 #16 av: AutumnWicca

Hur har du gjort med dina ärmkilar? Har du bara fyrkanten i ärmhålet? Har du en hel fyrkant i ärmhålet?

Jag håller på att trixa till en särk/klännings mönster. Men i mönstret jag har från Handelsgillet ska man använda en halv fyrkant (den viks spets mot spets så man får en liten tre kant) men jag har bara fått det gräsligt fult..

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Anmäl
2009-11-19 09:58 #17 av: Ahnna

#16 Gå upp i artikeln och titta igen, så ser du att det är en hel fyrkant i ärmhålan. Sett från sidan när plagget är klart så ser det ut som en trekant, men det är ju för att den är fastsydd på båda sidor om ärmen.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-11-19 20:30 #18 av: AutumnWicca

#17 Okej :) Ska prova att ha en hel fyrkan så kanske min försök blir bättre!

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Anmäl
2009-11-19 21:16 #19 av: Rajka

16# I min Heleforersnes-klänning (ordet jag aldrig lär mig stava till) så hade jag oxå en trekant i ärmhålan.

Detta för att sidostyckerna slutade "rakt" vid ärmhålet så basen på trekanten syddes mot dem och spetsen in i ärmsömmen.

Anmäl
2009-11-19 22:05 #20 av: AutumnWicca

#19 Ja, så varw det på den jag gjorde också... men det blev inte bra över huvudtaget :/ SÅ nu har jag ritat en egen variant med utgångspunkt lite från så som Ahnna gjort med sin kaftan. :) ska prova så

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Anmäl
2010-03-13 13:41 #21 av: Eelune90

Jättefin färg verkligen!!

Jag undrar hur du har fått till kragen? Ska göra en jacka i samma princip, emn vet inte hur man får till kragen :/

Anmäl
2010-03-14 14:21 #22 av: Ahnna

#21 Krage? Den har ingen så det är väldigt enkelt att få till! Tungan ute Men vad menar du? Halsskärningen?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-03-17 10:15 #23 av: Eelune90

Jahaa! förlåt, såg ut som en mindre krage på den :) Kanske är jag som ser liiite klent ^^;

Anmäl
2010-06-20 20:02 #24 av: FelisLynx

Hur man sätter i fyrkantiga kilar i en särk finns bra beskrivet i denna länk. Bläddra ner till Vikingatida särk, prinsipskiss. http://histvarld.historiska.se/histvarld/filer/vikingabokenihopfogad.pdf

Bättre sent än aldrig... Glad

Anmäl
2012-06-08 10:02 #25 av: Leramani

Jag har letat efter bild på resultatet. Hur blev det?? Funderar på att sy en kaftan till vinterns blot i Fote.

Anmäl
2012-06-08 10:29 #26 av: LinaN

#25 har en handsydd kaftan till salu just nu. :) 850kr+frakt. Fodrad med mjukt linne. Yttertyg i fiskbensmönstrad ylle i ljusa färger.

Här modellad av min mor, kaftanen är en L-XL mått kan ordnas :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-06-08 10:48 #27 av: Leramani

Ah, tack för erbjudandet, men jag har tänkt sy en i grön ull med pälsfoder, att passa ihop med min gröna ytterklänning.

Anmäl
2012-06-28 12:02 #28 av: Jinaum

Det är ju tur att man inte har samma form som ett päron. Blä.

Fick trixa lite i sidorna. Äger inga axlar men rejäl rygg. Så jag fick kapa massor på min i axlarna och sedan snett nedåt för det blev som "hej kom å hjälp mig" på min. Men snart så.. Bara kilarna kvar på min och handsömnad så är den färdig ish.

Anmäl
2012-07-11 08:30 #29 av: Jinaum

Jag bråkar fortfarande lite med min kaftan och fundilerar. På mig drar sömmen som skall vara på axeln (men som alltid oavsett sorts klädesplagg hamnar nedanför).

Alltså sömmen drar lite som om det är för trångt. Dock är haf gott om plats i övrigt och det drar ingenstans. Jag provade att göra mina armhåls kilar större men det blev ingen markant skillnad. Ska jag prova ännu större eller är det att min sömn hamnat för långt ned på armen?
Kanske töjer det sig med tiden?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.