Annons:
Etikettvapen-rustning
Läst 21965 ggr
LinaN
2009-11-17 15:33

Blankvapenstrid - Vad och hur?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Under de år jag tränat blankvapenstrid har jag märkt ett underligt fenomen: Folks ansikte övergår i en mask av oförstående direkt de hör ordet. Till och med de mest obskyra och svåruttalade kinesiska och japanska kampsportsnamn röner större igenkänning.

luvöiyhcv.jpg

Eftersom jag är viking i själ och hjärta tycker jag det är synd och skam, så det är min förhoppning att jag ska kunna kasta lite ljus på saker och ting åt er.

Vad är det?

Jag har för mig att den tekniska termen är någonting i stil med "Historical Re-Enactment Blunt Steel-Weapon Fighting, Viking-Style". Eftersom detta är en sådan ofantligt lång och svårmemorerad titel brukar vi kort och gott kalla det för "blankvapen". Blankvapen är en väpnad träningsform som har sina rötter i det gamla vikingasamhället, och är utformat från de få källor vi har av hur deras praktiska strid gick till. Dock har vi naturligtvis fått anpassa systemen efter att det ska ske som träning och inte strid på liv och död, men detta återkommer jag till senare.

Vapen? Vaddå för vapen?

De vapen vi använder oss av är nutida replikor av vikingatida vapen såsom svärd, yxa, scramaseax, spjut och så vidare, dock med den vitala skillnaden att på våra vapen får ingen egg vara smalare än 2mm och ingen spets får ha en diameter mindre än en svensk tiokrona. Detta självklart för att vi inte är ute efter att ta livet av varandra, utan att endast markera träffarna. Dock, eftersom vapnen är av äkta stål väger de en hel del och kan bygga upp ett massivt momentum, varför det inte bara är strikta krav på vapnen utan även på de som strider.

Hur går det till då?

Hur långt är ett snöre? Skämt åsido, det finns inget svar på den frågan därför bara inom Sverige har vi så olika förfarande beroende på vilken organisation man tränar med, för att inte tala om hur det är i övriga Europa och världen, där denna idrott också utövas.

Enklast är att börja med att beskriva den generella proceduren då en ny förmåga vill börja träna;

  • För det första har alla organisationer en nedre åldersgräns därför att man måste ha uppnått en viss personlig mognad för att kunna hysa tillbörlig respekt för vad ditt vapen kan göra om du är oförsiktig. Mognad är naturligtvis inte knuten till 100% till ålder, men då det kan anses orättvist att bedömma från fall till fall, har man beslutat sig för att göra på detta viset.

  • För det andra ska du inte förvänta dig att slåss med stålvapen direkt, vilket är det misstag många gör. När du börjar träna gör du det med en träpinne. Med denna tränar du sedan under en icke tidsbestämd period som om den vore ett svärd, du lär dig rörelserna och nöter in dem i ryggraden för att de ska komma av ren reflex, och först när din tränare anser att dina reflexer sitter tillräckligt djupt och du uppnått mognaden och ansvarskännandet som krävs för att "träna blankt" som vi kallar det, först då kan det bli tal om att slåss med stålvapen.

Många klarar sig tyvärr inte så långt eftersom de endast sett uppvisning tidigare med blixtrande vapen och rungande slag i sköldarna och det är det de hoppas lära sig. Vad som inte syns är att de som slåss på det sättet på uppvisningar ofta tränat i tio år eller mer och därför har haft åratal på sig att skärpa sina reflexer och sin vapenkontroll för att kunna slåss säkert.

Säkerhet drillas hårt, redan från dag ett. Oavsett om ditt vapen är slött kan du ändå bygga upp en anslagskraft motsvarande två ton(!) på en svärdsspets i en sving, varför man fortfarande kan göra oerhörd skada om man inte är försiktig. De som inte slåss säkert blir tillsagda och tillrättavisade i hur de ska göra för att undvika att göra samma misstag igen, men vägrar man hörsamma tillrättavisningarna är uteslutning ingen orimlig åtgärd. Som sagt, säkerheten går före allt annat!

Vapenföljden är också någonting som skiljer sig från organisation till organisation, men den bild jag fått är att det är vanligast som följer;

1. Träpinne
2. Yxa
3. Scramaseax (kortsvärd)
4. Bredsvärd
5. Spjut, Danyxa (tvåhands-yxa) och övriga vapen.

Träning med dessa vapen brukar även varvas med knivstrid, dels för att få upp tempot på träningen och dels för att lära sig försvar och anfall med kniv i det att du skulle bli av med ditt primära vapen.

Men när en nybörjare behärskar sina stålvapen, finns det inget mer att lära då?

Jodå, visst finns det! Saken är den att det är inte bara att slåss du lär dig, det finns många olika träningsformer även inom blankvapen. Exempelvis lär du dig strid man-mot-man, men även strid mot flera motståndare samtidigt. Två exempel som är vanligt förekommande både på träningar och uppvisningar är s.k. Linjestrid och Cirkel.

I linjestrid delas kämparna upp på två linjer, dessa två linjer drabbar sedan samman och den första linjen att ha fått alla sina kämpar dräpta, förlorar. Låter enkelt, men det finns en helt värld av trick, utmanövreringar och finter som man får lära sig hur de fungerar och hur du snabbt kan se när en viss manöver passar sig.

I cirkelstrid ställer kämparna upp sig i en cirkel med något sånär lika stort avstånd mellan sig, sedan börjar striden och då slåss man "alla mot alla". Beroende på om man tränar utan falskspel ("God cirkel") eller med ("Ond cirkel") får man lära sig att antingen strida säkert fast folk slåss överallt runt om en eller lära sig att hålla uppmärksamheten på topp även medan man slåss med en motståndare så man inte blir överraskad med ett svärd i ryggen från en annan.

Allt detta taktiska tänkandet varvat med strid i olika terränger samt olika "lekmoment" för att bryta spänningen och bidra till en trevlig och gemytlig träningsstämning är förmodligen vad som attraherar människor från alla olika bakgrunder, i alla olika åldrar till just denna sport. Detta, tillsammans med ett djupt rotat intresse i vikingatiden, förstås.

.khv.jhc.jpg

Men kostar det inte massor, då?

Precis som i vilken annan sport som helst kan nu komma undan med att lägga en spottstyver på utrustningen, eller också kan du lägga hur många tiotusentals kronor du vill på det, det finns människor som gör båda delar. Det finns vissa saker som är obligatoriska, beroende på var du tränar, men en sak som jag inte tror att någon slipper undan är handskar. Tjockare handskar av typen svetshandskar, gärna förstärkta med läder, ringbrynjeväv eller tjockt ylletyg, men oavsett ska du ha någonting som skyddar dina händer. Förutom det är det inte mycket som är nödvändigt, och det mesta brukar man kunna låna av etablerade fighters så man slipper lägga dyra pengar på utrustningen till en sport man inte ens vet om man kommer att tycka om än. Andra saker som kan vara bra att ha egna är:

  • Underarmsskydd i tjockt läder. Innan du lärt dig var du har ditt vapen och din sköld (och även efter, tro mig) kommer du att få mycket stryk på underarmarna. Läderskydd tar emot den värsta smällen och skyddar dig från den värsta smärtan.

  • Knäskydd, smalbensskydd och suspensoar. Du får ha så mycket skydd du vill i blankvapen, bara det inte syns, Just benskydd är mycket bra eftersom låren ofta är ett svårt ställe att försvara, därför är det utsatt för många attacker och det är inte mycket som skiljer mellan om träffen tar låret eller knäna. Suspensoarens användningsområde tror jag är ställt utom varje tvivel.

  • Tandskydd. En av de mest grundläggande reglerna som tragglas om och om igen är att INGA slag mot huvudet är tillåtna, NÅGONSIN. Trots detta så, precis som i alla idrotter, händer olyckor. Då är det bättre att ha lagt en hundralapp på ett tandskydd än behöva lägga flera tusen på tandvård.

Men vart vänder jag mig?

Beror på var du befinner dig. Dock finns det organisationer lite varstans i Sverige och det enklaste är att komma i kontakt med din närmaste förening och förhöra dig om möjligheterna att börja träna med dem. Ett bra ställe att utgå från är Fotevikens Museum, ett vikinga-reservat i sydvästra Sverige, som har kontakter eller länkar via sin hemsida till många fighterorganisationer runt om i Europa och övriga världen. Annars är medeltids- och vikingamarknader utmärkta ställen att leta på, speciellt om de annordnar en strid. De flesta som tränar blankvapen tycker bara det är roligt att folk visar intresse för vad de gör och deras utrustning, så att få en hjälpande hand att komma in i idrotten ska inte vara omöjligt.

Förhoppningsvis vet du lite mer om blankvapen nu än du gjorde innan, i vilket fall jag lyckats med min föresats. Är det dock så att du vill prova på blankvapen men inte lyckas hitta någonstans att bli av, kolla tillbaka hit, förhoppningsvis kommer någon här att kunna hjälpa dig.

Styrka och Heder

Dark_Jester

---------------

Stort tack till min gode vän och smed Dark_Jester för att jag fick återpublicera en artikel han tidigare skrivit. Bilder och text med copyright Dark_Jester

Löpsedelsbild Copyright LinaN

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Anthka
2009-11-17 15:45
#1

Bra artikel Glad, men blankvapenstid behöver nödvändigtvis inte innebära vikingastrid. Jag tränar (eller tränade, det ligger på is pga magen) blankvapenstrid med medeltida förlagor och det är (efter vad jag sett av vikingatida stridsuppvisningar) inte alls samma sak som det du beskriver.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

LinaN
2009-11-17 17:02
#2

#1 blankvapenstrid beror väl på vem man pratar med också. :)

De med medeltida förlagor då tänker jag på de här böckerna…. ohh vad heter dom nu då?! irriterande att man inte kommer ihåg saker när man behöver dem ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anthka
2009-11-17 18:36
#3

#2 självklar beror det på vem man pratar med, bara påpekade att det inte enbart är vikingar som blankvapenfäktas. Glad

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
2009-11-17 19:36
#4

Kvinnor bör ha susp precis som män, eftersom det inte bara är mjukdelarna som riskerar att skadas - vid ett hårt slag som träffar mitt mellan benen kan blygdbenet gå i småbitar om området är helt oskyddat! *smärta-smiley*

#2 Menar du fäktmanualerna?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2009-11-17 22:03
#5

#4 så kanske de heter! :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

RosaGosa
2009-11-18 10:47
#6

#4 Har även ajg fäktats efter fäktmanualerna (tyska) var superroligt men tyvärr så försvann min träningspartner och det blev svårt för mig att fortsätta med lektionerna. Nu står mina fina träsvärd och samlar dam, svingade dem häromdagen och jag kände stort sug efter att ta upp träningen. finns nått i Uppsala?

Annons:
Ahnna
2009-11-18 10:49
#7

#6 Jag känner inte till något fäktsällskap i Uppsala som följer manualerna, men i Stockholm finns det.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
2009-11-18 11:56
#8

#6 säger som Ahnna, känner inte till några i Uppsala men däremot ett i stockholm-norrtälje trakten.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Jinaum
2009-11-18 18:15
#9

I sverige så vit jag vet är det ju mest 700-1100 talet som är mest kört :P Är norrmännen som mer har förkärlek till 1400. Enda gruppen jag egentligen vet i sverige som sysslar med 1400 ca.. Iaf kittelhjälmar är wadsbo härskri i mariestad :P

Kul artikel. Kul att läsa faktiskt.

Anthka
2009-11-18 20:14
#10

#9 sällskapet i sthlm-nortälje kör 1100-1300.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Elden
2009-11-26 00:13
#11

I uppsala finns det faktiskt ett gäng, Flera ur Celeres är med och slåss där.

Ahnna
2009-11-26 10:09
#12

#11 Vad heter det sällskapet då?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

RosaGosa
2009-11-26 10:29
#13

#11 håller med ahnna… vad heter dom o tar de emot nya medlemmar?

Annons:
Elden
2009-11-27 03:18
#14

*hjärngympa* Har flunsasjuk lillprins hemma så hjärnan är rätt mosig - ska se om jag kan hitta deras hemsida!

Elden
2009-11-27 03:22
RosaGosa
2009-11-27 12:11
#16

#15 tack så mkt! Hoppas lillprinsen kryar på sig!

sparrowcrazy
2010-03-07 17:53
#17

Nån som känner till nått bra ställe i Göteborg där man kan börja träna blankvapenstrid? Har letat och letat men hittar ju inget.^^

LinaN
2010-03-08 10:27
#18

#17 Fenris och Elvegrimmarna håller till i göteborg har jag för mig.

Vikingatida strid är det då.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Jinaum
2010-03-08 13:23
#19

Jopp. Elvegrimmarna håller till vid "berget" vid skf. Fenris brukar nog träna med dem. Jag är faktiskt inte säker på vart fenris faktiskt tränar för jag har bara sett dem med Elvegrimmarna :P

Elvegrimarnes Hemsida

Så där. serverat på fat ;)

LinaN
2010-03-08 17:34
#20

#19 har för mig att de bara tränar med elvegrimmarna, annars har de nog bara småtränignar för sig själva skulle ag tro…

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Jinaum
2010-03-23 20:34
#21

#20 Jo de verkar ju inte som särskilt många vad jag vet. Iaf aldrig sett särskilt många samlade på en och samma plats i alla fall.

perpersson
2010-06-21 21:33
#22

Göteborgs Historiska Fäktskola http://ghfs.se/ kör fäktning enligt gamla tyska manualer + en del annat.

scottishroyal
2010-12-10 18:37
#23

Skotska Kungliga Hirden - året 1328-1390

www.scottishroyal.org

eldrött_yrväder
2011-06-22 12:27
#24

I Skåne, finns det några sällskap där?

Jinaum
2011-06-22 12:33
#25

Ja då. Du har Halsingarna i Helsingborg tror jag det är eller om det är malmö. Osäker på vart de exakt tränar men i skåne är dem i alla fall.

LinaN
2011-06-22 15:49
#26

#24 sen har du Månegarm som håller till i trelleborg/svedala.

sen har jag för mig att det finns en grupp som heter teuterna också i nv skåne.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

icecreamviking
2012-10-28 00:31
#27

I min förening så använder vi inte ens termen blankvapenstrid, utan vi använder helt enkelt sparring, det är ju typ en universalterm inom all kampkonst och då kan man bara säga att man sparras med blankvapen eller med träningsvapen (plast/trä).

Båda termerna betyder ju samma sak så det spelar nog inte nån större roll vilken man använder, som sagt en smaksak ^^


Annons:
LinaN
2012-10-28 08:53
#28

#27 visst är det så. Härkamp och linjestrid kallas det också, eller träning man mot man beroende på vilken del av träningen man håller på med just då.

Sparring använder inte min grupp oss av, inte ordet iaf. Det är mer man mot man och vi tränar för att bli en enhet och grupp som fungerar på strid även om vi tränar man mot man.

För oss blir sparring ett ord som manar till prestige och så fort prestige kommer in i bilden så är det bara en tidsfråga innan man får skador pga för högt andrenalin och annat. Så vi undviker det ordet för vi sparras inte, vi tränar.

Sambon fick en fråga igår av sin mor "Hur gick det på träningen idag då? Vann du?" och han svarade med "Nej, vi tänker inte så, man vill inte vinna träningen. För handlar det om att vinna så kommer det in prestige och kommer det in prestige så är risken för skador större" så det är vårt ställningstagande i vår grupp.

Däremot om man tränar linjestrid mot en annan grupp och ens egna grupp överlever och tekniskt sett vinner övningen så vinner ju gruppen men inte en enskild individ.

Vi tränar blankvapenstrid, härkamp och linjestrid, strid man mot man.

Blankvapensstrid är bara ett samlingsnamn för strid med bluntade stålvapen.

Strid med plastwasters och trä-svärd är inte blankvapensstrid, det är något annat ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Spikur
2012-10-29 11:38
#29

Vi är ett gäng i Skaraborg som tränar utifrån de tidiga fäktmanualerna. Vi lägger oss tidsmässigt i andra halvan av 1300-talet. Sen gör vi showfighter av detta. Condottieri heter vi (Condottieri på FB och youtube, eller www.condottieri.se)

Sen finns även nyomstartade Skaraborgs historiska fäktsälskap som tränar de senare fäktmanualerna.

Miliimli
2012-11-11 18:12
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

Och jag är med i vikingagruppen Faravidin Sudet/Wolves of Faravid i Österbotten i Finland. Rätt kul grupp men en vitt skild blandning folk, största delen pratar finska, sen är vi två finlandssvenskar med samt en fransman. Vi har även haft medlemmar från italien och australien tror jag, så träningarna går ofta på engelska för att alla ska förstå ^^

Kör blankvapenshower på somrarna och tränar blankvapen ute när vädret tillåter, annars kör vi mest med träpinnar inomhus under vinterhalvåret.

Kan någon finska finns en halvfärdig hemsida här: www.faravidinsudet.fi

Upp till toppen
Annons: