Annons:
Etikettmat-dryck
Läst 25780 ggr
Ahnna
2010-03-25 20:35

Baka med surdeg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att använda surdeg är ett gammalt sätt att baka utan jäst, ägg eller mjölk - och det går att ha en burk surdegskultur i kylen i åratal om man bara matar den lite då och då.

Exakt hur man bakade bröd världen över på medeltiden är lite svårt att säga, eftersom så få brödrecept har överlevt. Men jäst hade de inte på det sätt som vi har idag, så det är troligt att de använde någon form av surdeg eller vildjäsning. (Vildjäsning = att låta en smet stå utan täckning en tid, helst utomhus, och låta de organismer som finns i luften landa i bunken och sätta igång en jäsning.) Surdegsrecept finns bevarade från något senare i historien och används fortfarande idag, både med och utan tillsatt jäst, för att få den speciella "sura" smaken.

En surdeg är baserad på endast vatten och mjöl och man kan använda vilket sorts mjöl som helst. Rågmjöl brukar vara enklast att börja med, men har man inget sånt hemma så behöver man inte misströsta för det. Däremot så kan andra mjölsorter ta längre tid på sig att "komma igång" efter att man har påbörjat den första smeten.

Det tar några dagar att baka med surdeg, men i gengäld så håller bröden längre och blir saftigare än annat bröd.

För att börja så behöver man en bunke, lite mjöl och vatten. Det finns hundratals grundrecept och de flesta fungerar antagligen ungefär lika bra, men det här är det som jag har använt.

DAG 1

1 dl mjöl + 1 dl ljummet vatten blandas i bunken. Täck över med t.ex. plastfolie och låt stå i 2 dagar i 20-25 graders värme.

Ett gammalt recept från Uppland, läst i Uppländsk undfägnad av Håkan Liby och Gunilla Nelander, gör gällande att man ska hälla kokande vatten över mjölet och sedan bädda in bunken med smeten i fällar eller filtar och ställa den i en kökssoffa, så att smeten håller en bra temperatur medan den surnar. Det ger en liten bild av hur brödbaket gick till i gamla tider, men idag håller de flesta hus en så pass hög temperatur att det räcker med ljummet vatten och att ställa bunken på ett relativt varmt ställe, t.ex. bredvid ett element.

DAG 3

Tillsätt ytterligare 1 dl mjöl och ½ dl ljummet vatten. Täck igen.

DAG 4

Kontrollera att smeten luktar surt, lite som filmjölk, och att det är bubblor på ytan. Då kan du börja baka! Eller så häller du smeten i en burk med skruvlock och ställer den i kylen. Någon gång i veckan kan du tillsätta lite mer mjöl och vatten och hälla bort lite av den gamla smeten eller använda den till bakning. Genom att tillsätta nytt mjöl så hålls surningen vid liv och på så sätt kan man använda samma surdegsgrund i åratal.

BAKNING

Den första dagen av själva baket är inte så spännande, men den lägger grunden för det goda brödet som blir klart dagen efter. Vilket recept man väljer att följa är upp till en själv och på internet finns massor. Men det första man måste göra är att aktivera surdegsgrunden så att brödet kan jäsa.

Blanda följande:

1 dl surdeg
3 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
2½ dl vetemjöl, rågsikt, dinkelmjöl eller vad man känner för att använda

Täck och låt stå över natten.

Dag 2 av baket bör börjas i tid eftersom degen ska jäsa flera gånger.

Mitt recept är gjort på honung och får därför en väldigt stark lukt och smak. Är man inte så förtjust i honung i bröd så finns det många andra recept att prova!

Blanda följande:

Degen från föregående kväll
4 msk riktig bihonung (inte flytande)
4 dl vatten
13-14 dl mjöl av valfritt slag
2 tsk salt

Blanda alla ingredienser, saltet sist. Honungen kan med fördel blandas ut med vattnet först. Knåda i några minuter, täck över och låt jäsa i 20-25 graders värme i 4-5 timmar.

Ta fram degen och dela den i 3 delar. I gamla tider bakade man nästan alltid runda bröd men det går lika bra att använda avlånga brödformar. Har man riktiga jäskorgar för bröd så kan man använda dem, annars går det lika bra att lägga bröden på en plåt med bakplåtspapper.

Knåda degen litegrann och forma bröden. Täck över och låt jäsa i 1½-2 timmar. Strö eventuellt lite mjöl, frön, havregryn eller annat över bröden.

Sätt ugnen på 275 grader och sätt in bröden (ganska långt ner) först när ugnen är riktigt varm. Lägg lite isbitar på en plåt i botten på ugnen, sätt in bröden och sänk värmen till 250 grader.

Efter 10-15 minuter: sänk till 200 grader.

Efter totalt cirka 30 minuter är bröden klara och har då fått en hård yta tack vare vattenångorna.

De här bröden bakade jag på en grundsmet av rågmjöl och använde sedan bara vanligt vetemjöl i degen. Det ena är överstrött med linfrön, men det blir mer dekoration än smak eftersom den hårda ytan gör att det man strör över har en tendens att ramla av när man skär upp limporna.

Honungsbröd.jpg

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Skogselva
2010-03-25 22:07
#1

Surdegsbröd, mums. Glad Ska gå och fjäska in mig hos mamma (gissa vad jag tänker be henne, hon brukar baka gott bröd). Flört

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

MarjaP
2010-03-25 23:36
#2

Nu vet inte jag hur fort våra sädesslag förädlats men jag tänker mig ändå att de förr i världen inte hade vetemjöl special eller manitoba cream… Flört en idé kan ju vara att baka på dinkel/spelt, havre eller korn som är sädesslag som bör ha odlats i Sverige även för länge sedan.

Ett mycket gammalt recept är finskt rågbröd, där man startar med en rågsurdeg, fyller på med vatten och rågmjöl, en del av vattnet kan bytas ut mot fil, lite salt och sen får det jäsa. Forma runda ganska platta bröd, strö över mjöl och låt jäsa tills mjölet spruckit upp. Till nästa gång man bakar så diskar man inte skålen utan skrapar bara ur degen. När man ska baka nästa gång häller man vattnet i skålen kvällen innan och har då en färdig surdeg till nästa morgon. Bröden gräddas i ugn på relativt låg värme (175 grader) för sk efterugnslimpa, eller på samma vis som Ahnna beskriver här ovan. Ät tunna skivor med tjockt lager smör och ost på, mums!!

I norra finland gör man ofta sk rieska, också ett mycket enkelt bröd. Vatten, eller en viss andel fil, blandas med kornmjöl och lite salt till en kletig deg som nätt och jämt går att forma till runda platta kakor, ca 1 cm tjocka. Dessa gräddas i mycket varm ugn på en het plåt, eller allra helst en vedeldad bakugn. Ljuvligt gott med riktigt smör och kanske en bit gravad lax på… Tungan ute

Rajka
2010-03-28 15:42
#3

Min förra surdeg dog (glömde mata den) så nu har jag satt ny och skall baka enligt ovan. Längtar! Det lär ju bli till påsk ;)

LinaN
2010-04-02 16:32
#4

Har satt min första smet nu ^^ ska bli spännande o se vart det barkar hän.

Tänkte på det, lämpliga brödkryddor till detta bröd är vilka då? samt borde man inte kunna blanda in allsköns frön och annat i degen innan gräddning också?

samt hur är hållbarheten på brödet om man har det i rumstemperatur i 1-2 dagar?

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
2010-04-03 16:23
#5

#4 Du kan blanda i precis vad du vill i degen, men som med all deg så jäser den inte så bra om man har i för mycket. Lagom är bäst!

Jag har haft mitt bröd i plastpåse i rumstemperatur i en vecka i taget och det håller alldeles utmärkt. Men jag föredrar alltid att värma mitt bröd (hembakat eller inte) en minut eller så i micron innan jag äter, för då blir det saftigare och smakar mer "nybakat".

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2010-04-03 16:45
#6

#5 okej :)

svårt med micro ute på marknader bara ^^ Men då får de åka i plastpåse på väg till marknaden då sen :D

Ska försöka hålla liv i den här degen tills dess iaf :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Ahnna
2010-04-03 16:46
#7

#6 Lägg det på elden i några sekunder? Då borde det bli varmt! Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

MarjaP
2010-04-03 16:59
#8

jag gillar inte plastpåsebröd, det blir mjukt och tappar den knapriga skorpan. jag brukar förvara dem inlindade i en kökshandduk eller två och då håller de i flera dagar. Kan bli lite torra på slutet men smaken är lika god för det! Och ju mer råg och fullkorn, desto längre håller de tycker jag! det finska rågbrödet blir allra godast först efter några dagar.

LinaN
2010-04-04 20:23
#9

Så, då får vi se om det beter sig som önskat imorgon. Så blir det förhoppningsvis brödpå onsdag :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Ahnna
2010-04-04 22:55
#10

Jag matade precis min lilla burk i kylen och funderar på om det är dags att baka igen. Glad

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

MarjaP
2010-04-05 00:00
#11

Jag hade inget rågmjöl hemma men måste baka imorn eftersom vi får gäster så jag matade med fullkornsdinkel idag. Det blir säkert bra det med, men för säkerhets skull smyger jag nog med en smula jäst i degen…

Ahnna
2010-04-05 23:46
#12

#11 Dinkel funkar absolut! Min burk fick vetemjöl häromdagen för jag hade inte heller nåt rågmjöl. Jag gillar också vitt bröd bättre än mörkt.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2010-04-06 20:34
#13

Så, nu är mina bröd i ugnen :D

Hade en kompis här som ville få litet brödklet av mig sen så det ska väl gå att ordna tyckte jag. :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Ahnna
2010-04-07 11:33
#14

#13 Hur blev de? Vad hade du i dem?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2010-04-07 12:26
#15

#14 körde basic, men hade tänkt ha i solrosfrön men det glömde jag ju….

Så det blev 10dl grovt mjöl och 2-3 ljust. Blev ett stabbigt rejältbröd som man bara behövde äta en fjärdedel av till frukost för sen vart man görmätt. Skitsmidigt :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

sorgblot
2010-04-10 00:45
#16

Nu har jag med satt en surdeg. Hoppas den tar sig. Annars så tigger jag av dig LinaN Flört

Ahnna
2010-04-10 11:01
#17

Jag bakade en ny sats igår; honung, solrosfrökärnor, kummin, koriander och kardemumma. Det jäste så att det höll på att välla över kanterna på bunken och blev riktigt luftigt och saftigt. Och så luktar det förstås starkt av kryddor! Jag tog cirka 1½-2 teskedar av varje krydda.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2010-04-10 11:03
#18

Jag bakade en ny sats igår; honung, solrosfrökärnor, kummin, koriander och kardemumma. Det jäste så att det höll på att välla över kanterna på bunken och blev riktigt luftigt och saftigt. Och så luktar det förstås starkt av kryddor! Jag tog cirka 1½-2 teskedar av varje krydda.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
2010-04-10 11:10
#19

#16 sa ju annars att du kunde få men gör som du vill ^^ detbrukar ju du göra ändå så ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

sorgblot
2010-04-10 13:29
#20

#19 Jovisst har dig som backup :D

Men jag har alltid velat testa själv, men tyckt det verkat så krångligt. Men när jag läste detta receptet så verkade det inte det. Så ger det en chans :)

Annons:
sorgblot
2010-04-13 01:58
#21

Redan igår så hade det blivit ett vätskeskikt. Idag rörde jag ner rågmjöl, började med vetemjöl, så vätskeskiktet försvann. Kan inte läsa ngt om att det kan/ska bli ett vätskeskikt. Ska det bli det? Luktar surt gör det Tungan ute

Hoppas det blir bra så jag kan börja baka imorn!

LinaN
2010-04-13 11:41
#22

#21 jag fick mer som skiftningar att litet vart vätskande och litet vart mjöl så att säga… jag rör ner mjöl/vatten utan inbördes ordning ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

sorgblot
2010-04-13 12:50
#23

#22 Jo ungefär så hade jag med. Hällde i mjöl och vatten och sen rörde ner det. Ska kika på det idag också. För i dag ska det vara klart om man säger så. Men baka får det bli i morgon. Idag är viladag så mycket som jag gjorde igår.. Det känns så att säga i kroppen, för mig då.. Skulle det inte göra på andra.

Ahnna
2010-04-13 17:05
#24

#21 Det kan bli vätska på toppen, det är inte "farligt" så länge det fortfarande luktar surt.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

sorgblot
2010-04-13 17:08
#25

#24 Ok då behöver jag inte fundera på det! Tack!

sorgblot
2010-04-14 15:31
#26

Nu har jag börjat med själva bakningen. Jag tyckte det blev så lite svar av surdegen så jag fyllde på med mjöl och vatten direkt. Kan den stå kvar i kylen eller måste den stå framme lite?

Ahnna
2010-04-18 12:28
#27

#26 För att surningen ska komma igång måste smeten stå i 20-25 grader i några dagar, men har du redan sur smet i botten så kan du blanda i mer mjöl och ljummet vatten och låta stå i kylen. Du märker om det slutar bildas bubblor på ytan, då är den inte längre aktiv.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
pyromanen
2010-07-13 19:37
#28

Danskt rågbröd (Tack vara detta har jag som dansk överlevt att bo i Sverige i 17 år bland alla sötlimpor och polarkakor Flört)

Dag 1: 7 del vatten, 3 dl vetemjöl, 9 dl grovt rågmjöl, 1 matsked salt, max ½ dl surdeg (en fullmatsked räcker).  Blandas i bunke och täckas över med duk. Står i rumstemperatur över natten.

Dag 2: 2,5 dl maltöl + 1 matsked brun farin eller 2,5 dl vatten + 1 matsked maltsirap, 250 gram rågkross, ca 5-6 dl rågflingor. Blandas. Det får inte vara för blött, nästan så fast så man skulle kunna ta det upp o knåda men inte helt.  Är det för blött så släng i lite mer rågflingor. Ta av en surdeg till nästa gång. Kladda ner degen i en rejäl bakform. Platta till ytan. Låt jäsa under duk tills det lyft sig ett par centimeter. Kan ta allt från 2-10 timmar beroende på väder, surdeg mm, bruker bli godast när det går långsamt.  Lägg smörklickar på ytan och baka bödet i ugnen vid 200 grader i ca 2 timmar.  Lägg folie över efter ca 1 timme så det inte blir bränt på ytan.  Vända brödet ur formen direkt efter, på ett galler och packa in det i en bakduk.

Jag brukar förvara brödet i bakduken första natten för att inte det ska bli tråkig yta. Då är ytan istället rejält hård (akta tänderna) och efter 1 natt i duk bruker jag lägga över det i plastpåse istället.  Efter en natt i duk och 1 dygn i plastpåse är det som bäst.  Skärs i tunna skivor och håller sig saftigt o gott i närmare en vecka.

lader-o-jarn
2010-08-16 17:00
#29

vet nån vad det fanns för kryddor i sverige på vikingatiden / medeltiden som man kunde krydda brödet med, jag körde sist med honung och dillfrön,( det var det ända jag hade ute i landet) och sen en klick ister för att få det lite extra saftigt, blev väldigt gott.

Ahnna
2010-08-18 23:43
#30

Jag funderar på om kummin fanns då, för det finns ju i riklig mängd nu ute i dikena och på fälten…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

pyromanen
2010-08-21 14:44
#31

Kummin är vild i Sverige och bör ha funnits även då.

Gudris
2011-06-15 16:49
#32

Jag är inne på dag 3 med mitt första försök att få till surdeg! Håller tummarna för att det ska funka…

moondancer
2011-06-15 22:04
#33

#30 Kummin har funnits i landet sedan urminnes tider och är en gammal känd läkemedelsväxt. Helt klart att den fanns och användes under medeltiden (och en bra tid före också)

//Olle
Sajtvärd för svensknatur.ifokus, miljö.ifokus och studier.ifokus

lillalollo
2011-06-16 22:28
#34

Bara sådär lite kuriosa om surdeg.

Det fins ett kjedjebrev av surdeg.

Degen heter Herman och man matar den slutligen gör man en slags sockerkaka samt skickar bitar av degen + istruktion om hur man matar bakar och skickar vidare av degen. Mina barn har fått degen 2 ggr, den blev omskött som ett barn det var nästan svårmodigt att äta upp honom när han blivit sockerkakaCool

Annons:
Gudris
2011-06-17 18:23
#35

Nu har jag satt en grunddeg att jäsa över natten och undrar några saker.

Går det bra att täcka med en handduk vid jäsningen eller är det plastfolie som är att föredra?

Kan man baka allt som brukar bakas med jäst på surdeg?

#34 Har du ett recept att dela med dig av?

Jag hoppas att det här ska gå vägen, min pojkvän är MYCKET skeptisk. Jag tror han tycker att det låter mystiskt och konstigt med surdeg…

Ahnna
2011-06-19 23:39
#36

#35 Handduk går bra, man hade ju inte plast förr i tiden.

Jag har en bekant som brukar göra pizza på surdeg, men om det blir så himla gott att göra t.ex. kanelbullar med surdeg vet jag inte. Flört Testa!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

moeler
2011-06-20 19:15
#37

Gudrun: Googla på Herman grunddeg så hittar du den!

/Mona

Gudris
2011-06-20 19:29
#38

#36 Haha det är sant!

#37 Ja det kan jag ju göra! :)

Anthka
2011-07-11 16:03
#39

#36 kanelbullar (eller snarare kardemummabullar) på surdeg gick alldeles utmärkt.  Glad

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
2011-07-16 14:22
#40

#39 Balanserar sockret upp surdegssmaken, eller var det som en extra krydda att det smakade surdeg?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2011-07-16 14:23
#41

#39 Balanserar sockret upp surdegssmaken, eller var det som en extra krydda att det smakade surdeg?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Anthka
2011-07-16 14:53
#42

#40, det smakade inte surdeg alls utan vanliga bullar (1,5 dl socker hade jag i)

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

Ahnna
2011-07-16 17:04
#43

#42 Vilken sorts mjöl hade du i grundsatsen? (Själva surdegen.)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anthka
2011-07-16 17:33
#44

#43 jag började med en rågsurdegsgrund, och omvandlade lite av den till en vetesurdegsgrund så änglamarks vetemjöl special hade jag i vetesurdegsgrunden.

'Beyond the Wild Wood comes the Wide World,'

LinaN
2011-11-19 17:04
#45

Min sambo sa just något klokt om Surdeg

"Det är litet som att ha en tamagotchi" ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Lill-Kisse
2011-12-21 19:46
#46

Det där med att "mata" en surdeg i kylen, kanske inte passar året runt. Man kan behöva göra ett långt uppehåll i brödbak. Vad gör man då?

Nu har jag hört att man kan torka sin surdeg och förvara den så. Hur torkar man den och förvarar den i torkat skick?

Ahnna
2011-12-22 17:22
#47

#46 Hur man torkar vet jag inte. Men vill du ha kvar surdegen men slippa baka så gör du på samma sätt som annars, men häller ut lite ur burken varje gång du matar. Eller så skaffar du en större burk så att det får plats mer deg. Att ge bort surdeg brukar vara poppis också!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Engagera
2012-03-19 18:02
#48

Mina surdegsbröd blev platta som attan sist. Jag hade i lite solrosolja, kan det ha varit det? Eller har jag redan tagit livet av min suris?

Annons:
Ahnna
2012-03-19 22:00
#49

#48 Det kan ha varit för kallt när degen skulle jäsa, eller så fick inte jästen tillräckligt med sötma för att orka jobba. Honung är ett bra drivmedel!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

DesK
2012-09-11 19:22
#50

Hej, jag fick tips om denna trevliga tråd av MissInAction Glad Jag har bakat med surdeg sen jag var i övre tonåren och har så klart mina egna vanor när det gäller surdegsbakning Glad Min äldsta, ännu aktiva surdeg, är snart 20 år gammal, det är en rågsurdeg som jag vanligen matar cirka en gång i veckan, men det kan numera gå cirka 4 veckor, någon enstaka gång, till nästa matning. Jag matar aldrig min surdeg i glasburken som jag har i kylen, utan jag öser över surdegsgrunden i en bunke och fyller på med 40-gradigt vatten och samma mjöl som jag har i surdegsgrunden.

Olika sorters surdeg ger olika smak, därför tycker jag inte att man ska blanda olika mjölsorter i en surdegsgrund och rågsikt bör man aldrig använda, rågsikt består ju av 40% fint rågmjöl och 60% vetemjöl, så det är ju enkelt och bättre att blanda själv Glad Jag bakar numera alltid mina vanliga (kanel)-bullar med vetesurdeg + lite jäst, dessa bullar får bättre hållbarhet och rikare smak än traditionella bullar,

Bröd bakat med surdeg är långt ifrån alltid syrligt, det får oftast bara en djupare och mer nyanserad smak + att det blir mycket mer hållbart. Det är inte fel att tillsätta en gnutta bagerijäst i sitt surdegsbak (5-10 gram till en deg på 6-8 deciliter degspad) särskilt den ovane hemmabagaren har nytta av att göra så, men faktum är att många proffs gör så också för att försäkra sig om att alltid få likadant resultat.

Beträffande längre förvaring av surdeg rekommenderar jag i första hand torkning, jag torkar överbliven surdeg och har på så vis alltid back-up + att jag enkelt kan skicka lite torkad surdeg till den som inte själv vill /törs starta en helt ny surdeg.

Till sist några länkar till Matbröd som kanske kan vara till glädje! Glad

Länk till Hermann

Olika sätt att förvara surdeg

Att baka med surdeg

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

~Miriel~
2013-01-10 21:17
#51

Kommer lite sent in i diskussionen men vilka kryddor är goda att ha i o vilka krydd/mjölsorter fanns det på medeltiden?

DesK
2013-01-11 07:42
#52

Kummin är en fin klassiker i surdegsbröd och det fanns på medeltiden Glad Observera att kummin och spiskummin inte är samma växt.

Kummin = Carum Carvi = Caraway

Spsikummin = Cuminum Cyminum = Cumin

Kummin kan odlas i kallare klimat, medan spiskummin kräver varmare klimat, båda är flockblommiga och båda fanns säkerligen på medeltiden. Jag har ofta sett dessa förväxlas, särskilt vid översättning från engelska, därav förklaringen här också Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

~Miriel~
2013-01-11 21:43
#53

#52 Tack så mycket! fungerar det att ha korngryn i( har för mig att man hade det förr)? I så fall hur mycket o hur gör man? Häller man kokande vatten över som sedan får stå över natten???

DesK
2013-01-12 07:49
#54

Korngryn funkar jättebra. Du häller dubbel mängd kokande vatten över grynen och låter stå tills det har svalnat, det tar cirka en timme. Eller precis som du säger, låt det stå över dagen eller natten. Funkar lika bra med rågkross och kornkross. Om du har hela korn eller gryn så kan du grodda dem, innan du skållar dem, det blir mycket bra Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

~Miriel~
2013-01-18 19:30
#55

#54 Tack! Bröden blev supergoda!!

Annons:
DesK
2013-01-18 19:36
#56

GladVad roligt! Berätta gärna mer om hur du gjorde! Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

~Miriel~
2013-01-18 21:05
#57

Jag minns faktiskt inte, jag slängde ner lite allt möjligt… Det enda jag minns var att jag hade russin i vilket jag varmt kan rekomendera( kanske inte så medeltit men man tager vad man haver). Fast när vet man att degen är färdig jäst?

~Miriel~
2013-01-18 21:09
#58

Vad är förresten definitionen av "över natten"?

DesK
2013-01-19 07:56
#59

Över natten = 8-12 timmar Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

~Miriel~
2013-02-03 19:41
#60
# 59 ok, lyckades jättebra den här gången!
DesK
2013-02-04 08:43
#61

Härligt! Skrattande Eftersom surdeg är levande, blir bakresultatet olika nästan var gång man bakar. För att minska det "problemet" kan man tillsätta lite vanlig bagerijäst (se mitt #50 ovan)

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Upp till toppen
Annons: