Sömnad

Sy ett par enkla byxor

2010-05-15 18:53 #0 av: LinaN

Enkla och snabba byxor. Tar knappt en kväll att sy från det att du ritat mönstret tills du bär byxorna på dig.

Dessa byxorna är enkla och snabba att sy, man kan välja att ha en rak skrevsöm eller en mer formad som vi har gjort här i denna artikeln. Rakare söm kan kännas mer HK, men samtidigt så tycker jag att en mer formad söm är behagligare att bära. Men huvudsaken är att delarna ser exakt likadana ut.

Rita ut ett mönster baserat på ett byxben på en befintlig byxa som passar dig. Här på bilden nedan använder vi ett brokmönster som vi förlänger till normallånga byxor.

skaune 004.JPG

När du klippt t dina bitar så ska du ha två sådana här dubbelvikta stycken. Den gröna streckade linjen markerar var det är dubbelvikt. Detta för att vi bara ska behöva sy en bensöm på varje ben istället för två. (Benen är lika stora, bara att de inte ligger helt jämnt på golvet vid fototillfället)

skaune 005.JPG

Vidare så är det då dags att nåla ihopa skrevsömmen. Knappnålarna syns dåligt så de ärmarkerade med gröna plippar. Du lägger alltså benen räta mot räta och nålar skrevsömmarna samtidigt.

skaune 007.JPG

Sy sedan ihopa dessa två sömmar, var för sig. Antingen syr du över knappnålarna eller så tar du bort nålarna strax innan du syr över dem. Det är olika hur maskiner fungerar, ibland funkar det jättebra och andra gånger funkar det inte alls att sy över nålarna.

skaune 006.JPG

Sedan är det dags att nåla innrlängden av benen. Då viker man ihopa tyget så att man får två ben (se bilden som kommer efter denna nedan) . Utgå från skrevsömmen och nåla nedför en benlängd åt gången för ibland kan det bli ojämnt nere vid fothålen. Så det är säkrast att utgå från mitten.

skaune 014.JPG

Såhär ska du alltså nåla och sy. I skrevet vid skrevsömmen kan det löna sig att förstärka med en extra söm då det är oftast här som byxorna går sönder. Ofta i samband med att man sätter sig ner obetänksamt eller kliver över något olämpligt högt. Som tex ett staket eller liknande.

skaune 013.JPG

Sedan är det bara till att fålla i midja och kring fotleder och så har du ett par färdiga byxor! Du kan lika gärna sy på maskin som för hand, det är ju upp till var och en hur noga man vill vara. Samt att om man ska handsy så tar byxorna liiite längre tid, men inte mycket om man är van.  Lycka till!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-05-15 20:36 #1 av: drutten2

Vilken bra beskrivning!Skrattande

Anmäl
2013-12-29 21:55 #2 av: Blodfot

bra!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2014-01-07 00:44 #3 av: Trollhund

Jätte bra beskrivning, men vill bara påpeka så att ingen får fel info att byxor av denna typen återfanns inte under stora delar av medeltiden. Antingen hade man hosor med brokor under (som inte heller följer detta mönstret) eller så hade man sammansydda hosor under senare tid.

Lång tidigare hade man visserligen byxor, men de var inte konstruerade som dessa.

Dock är dessa enkla, smidiga och har man en längre kjortel så är det ingen som ser så mycket av byxorna.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.